(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 021
  • 798
  •   1
Отговори
# 120
vige, каква е температурата в оранжерията? И колко често поливаш разсада?

# 121
Нея я купих преди може би две седмици.... Разсада го разхождах по стаите, по земя и гардероби, основно преполиван от много обгрижване да не го изсуша. След поредно разочарование всичко е в една слънчева почти празна стая и там сложих лидълското чудо, уж да е на светло и поне малко да топли найлона. Днес като влезнах в оранжерията и отворих и найлона на лидълската се поуплаших да не ги уморя от топлина този път и само отворих краставичките....

# 122
Ние правиме висока леха и смятаме да я обиколим с медната лента. Миналото лято охлювите изядоха зелето и киселеца в градината и затова ще пробваме по този начин. Мисля да засадя салати, лапад, киселец. В Алиексрес цената на лентата е 10 м за 10 usd с доставката.
Поздравления за хубавите разсади! При нас доматите са само по 2-3 см  и са доста хилави. Дано оцелеят.  Едните ги сложих на UV лампа и на топло. Другите са на студено в едно помещение. Там изглеждат по-здрави, но едва-едва растат.

# 123
vige, струва ми се че или си подранила с разсада или не си му намерила правилното място и температура.
Аз не че съм някакъв експерт по въпроса, но при мен е на 18 до 20 градуса, светъл прозорец с директна слънчева светлина за няколко часа. В началото е покрит с найлон, като порасне до найлона отгъвам и оставям така до пикиране.
А поливам редовно, но гледам почвата да е суха и тогава т.е. през ден или всеки ден по малко вода. Поливам до удавяне само след пикиране Simple Smile

Аз пикирах малко доматки, но не ми стигнаха кофичките от кисело мляко и тази седмица ще пикирам и останалите. Пикирах и марули, но нямах много надежди дали ще се справят, засега виждам че пикираните са доста свежи след пренощуване, което е добре.
Репички аз лично не местя от мястото им. Няма да оцелеят според мен, по-добре ръси семена за нови.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 02:18 от ~Биб~

# 124
  • sofia
Аз нещо съм се уляла с количествата разсад домати. Пикирах три тарелки и вече нямам място вътре. Станаха към 100 кофички с по два корена във всяка. Имам още 5 тарелки за пикиране, но малко ще изчакат...добре, че ги сях по-късно.
Вчера с мъжа ми сглобихме два парника 4х 2 метра (конструкцията е разглобяема), но имахме найлон само за единия. Днес ще поръчам найлон и за другия.
Смятам утре, най-късно в другиден да изкарам част от пикираните в парника, ако оцелеят, оцелеят.
Салата айсберг се е показала, ама нещо много гъсто съм ръснала семената. Имам още половин пакетче, може и тях да ги насея, ама по-нарядко.
Спанакът, след като го завих преди снега, е тръгнал и той.

# 125
От моя опит с кейла, ръснат на 7.3. изникна едно стръкче, вече е грижливо пикирано и расте, но такъв кофти резултат не съм очаквала.
Като ви чета, мисля, че проблемите с разсада са от ниска температура и преполиване. Аз ще ви догоня с моя Wink

Тези мушички са доста неприятни, ръсих канела, не помогна, сложих кибритени клечки, също не, сега два дни пръскам със сапунена вода, май има някаква надежда да ги уморя, но ще изчакам да окончателен резултат.

Имам един скромен клематис, който есенно време покривам с листа и отрязана бутилка от 10 л вода. Вече е покарал и е една педя, ако се сетя ще го снимам за показ Simple Smile

Правете компост, готовият е чудесна черна пръст, ухаеща на хубаво! Simple Smile И него ще снимам за доказателство.

# 126
Нещата на пръв поглед изглеждат така

Под агривелото

Магданозчето

И мини парника от вътре

Репичките, пробно пресадени

Част от салатите посадени на вън

Опит за Брюкселско зеле и къпини

(Някои снимки са с ефект "фокус" защото излизаха твърде големи)

# 127
Ще кажат експертите, но така като му гледам листата на част от разсада как са затворени ми се струва липса на светлина! Много слабички и издължени стебла. Но пък вие сте си в  България и винаги може да си купите хубав готов разсад.

Марулките са супер! Blush
При мен репички пресадени (бяха нагъсто) не ми се хванаха, повехнаха.

Въпросче: Лука и чесъна , който боднах в края на февруари и началото на март директно на открито се е подал.
Ще бера зелен за салати. Може ли между редовете да сложа моркови и репички? (с оглед на място, че нямам много) Grinning

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 11:58 от ~Биб~

# 128
  • Бургас
Въпросче: Лука и чесъна , който боднах в края на февруари и началото на март директно на открито се е подал.
Ще бера зелен за салати. Може ли между редовете да сложа моркови и репички? (с оглед на място, че нямам много) Grinning
Аз миналата година посадих пролетта салатки, между есенния лук и чесън. Станаха си.  Морковите и репичките не искат да се прекопават, само ще скубеш по нещо и ще се освобождава място, за да наедряват останалите. Не, че копая чесън и лук, ама с една вилица надигам тревата.

# 129
vige много добре изглеждат салатките Simple Smile
~Биб~ то добре може да се купи разсад, ама имаше не малко изгорял с чери вместо "Сърцето на Албенга" и един татул имаше ... иначе и аз почиствам с прашулка както и казва мъжът ми лука и чесъна. Но гледах как може да се сложат боб, моркови, домати и босилек в едно видео.
Аз нещо съм се уляла с количествата разсад домати.
И аз но то си има причина, миналата година след градушка в края на май, ако не се бях оляла нищо нямаше да отгледам.
Не пикирам всичко, просто заравям  в единия край на  парника като се постопли и ако нещо изчезне ( миналата година един сорт домати си ги хапна поповото прасе ) имам откъде да взема.
Днес навън не е толкова топло но зад стъклото на слънчице ги изкарах преди малко, едно от предимствата на работата от вкъщи... не че ми е приятно.

# 130
  • Бургас
Аз миналата година посадих пролетта салатки, между есенния лук и чесън. Станаха си.  Морковите и репичките не искат да се прекопават, само ще скубеш по нещо и ще се освобождава място, за да наедряват останалите. Не, че копая чесън и лук, ама с една вилица надигам тревата.
Да си допълня поста. Току-що наръсих в една редичка между чесъна и лука, семена от полска салата /Feldsalad/, защото миналата година семената ги изнесоха мравките и от няколкото китки не успяхмеда усетим хубостта й. Искам сега да си дадем шанс взаимно и дано ни хареса.

# 131
  • София
Уикенда и двата дни бяхме до къщата. Изкарахме цял ден с мъжът ми и имам чувството, че нищо не сме свършили.
В събота мъжът ми окоси за първи път тази година тревата. Прекопа с един плоскорез подобен на този на Фокин около розите. На тези на Фокин още дръжки не съм сложила.
Аз боядисвах и събота и неделя основно оранжерията, съвсем малко остава като мисля тази седмица да отида да работя от там и в почивките да добоядисам. Мъжът ми даже вече изкопа около оранжерията за да може да закрепим найлона. Пооправихме и вътре в нея.
Почистих отново и ягодите от стари листа и тревички, които са около корена и са се измъкнали от плоскореза.
В събота накиснах едно пакетче грах и в неделя го насадих. Насадихме и 15 корена далии, но това са само половината иска ми се и тях да отметна тази седмица. Имам и гладиоли да садя, клематиса също не измислих къде е и трябва и него да насадя.
Мъжът ми изхвърли и орязаните клани от дърветата и асмите предните седмици на определено за целта място в селото.
Имам и различни семена, които пише че сега се сеят, но от опита ми нищо не изниква все още, чудя се дали да не ги завия с нещо, поне докато не поникнат.
Набрах си лук, чесън, салатки и спанак. Манголда не ми допада старите корени все още как изглеждат, а новият сят есента няма намерение да пониква, явно пак ще пробвам. Но засега на никого не му допада особено и няма да прекалявам.
Засадих вкъщи събота от краставичките южна наслада. Досега не съм садила краставици,  горе-долу за колкодни никнат?

# 132
  • София
Краставиците никнат бързо.
Айла, манголд в баница всички много харесват. Дадох на една жена и направила, а нейното дете за пръв път харесало баница, по принцип мрази Simple Smile
Също в омлет е хем вкусен, хем красив , остава по-дълго зелен при печенето от останалите зеленолистни (спанак, зелен лук...).
В гювечи и супи се подразбира.

# 133
  • sofia
Каква е разликата между манголд и това цвекло, което не прави глави? От последното винаги има по двора, свеки го сади, ама не съм задълбавала по темата. Като готвя нещо зелено, бера от каквото има в момента и редовно мешам зелениите. Аз лично, едиствено лободата разпознавам като по-специфичен вкус в супа или баница. Другите са ми все тая.

Оф, и ние имаме една камара клони, (повече от обичайната), ама хамалогията по изнасянето никой не го влече. Трябва си каруца Mr. Green Преди няколко седмици разглеждах клонотрошачки с идеята да набутам материала в чували (дали за горене, дали за компост) за по-удачно съхранение.
Днес с компоста (разбирай дворното сметище) се занимавах. Набутали сме и клони вътре, та и тях ги вадих..не са мръднали от миналата година, та по тоя повод пак се  замислих за дробилката за клони. Преместих горната част, а долната я сложих в чували. Чудя се дали да го разстеля да изсъхва, че е мокро, ама мокро.

Поръчах найлон, 150 микрона за 1,10 лв. квадрата. При положение, че няма да е целогодишно на оранжерията, мисля, че е добре.

J_M_M, това не го бях помислила. Миналата година ние нямахме много домати, ама майка ми ме снабдяваше с готова продукция.

# 134
  • София/Варна
Аз имам клонотрошачка и определено върши работа, но пък и много място си заема, а рядко се ползва.
Наше село си има фейсбук група и скоро една мацка търеше и и услужих. Така, че пробвай и тоя вариант.

Общи условия

Активация на акаунт