Пролетта на прага чука, нови плетки диплим тука - юбилейна тема 100

• 42 487
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
Добри, много сладурски!
Мила, благодаря! Това изглежда е от типа "лъжлив жакард", при който някои бримки се поемат без изплитане.

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 23:26 от Diorela

# 91
Да, точно лъжлив жакард.

Добри много сладурско шапче 🥰

# 92
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сигурно вече съм досадна с тези линкове, но ми се струва полезно
https://www.stranamam.ru/post/14739690/

съвсем накратко - тези чорапени прежди не струват

# 93
Е, поне няколко месеца са ги носили. А и само цвета е намалял и са се разширили. Можеше и по-зле да е 😀 Моите след 1 месец цъфнаха на петите. 🤣🤣🤣

# 94
наскоро се споменаваха прежд за чорапи и  реших, че ще съм полезна. Simple Smile

жалко за труда Cry

# 95
На мен ми е много полезна всяка информация за чорапена прежда. В търсене съм на такава, която ще изкара поне сезон активно носене.

# 96
Чорапена прежда с по-голям процент изкуственяк ще е по-здрава. Дали чорапът ще топли и ще е приятен за носене на голо, е друг въпрос.  

Завърших си шала - полумесец, добре се получи. Тия дни ще го наснимам, но ще търся модел за снимките навън.
Едновременно плета два шала по CAL на дизайнерките. Единият е много труден, но пък е страшен кеф за плетене.

# 97
и аз си мислех, че най-здрава ще е една прежда, която преди време наричаха "жива вълна". но чорапът ще е с ексфолиращ ефект. Wink

# 98
Видлона ли? Не го харесвам.Опитвах да го добавя към вълна, но не. Ужасен е.

# 99
  • София
st. Dobri  страхотна шапка и терлички. Клипчето също е хубаво!

До чорапена прежда незнам, но нещо с олефин, полиамид някакъв за здравина и прикатено с мека  вълна. Може и това пак с вълна АКЪШ – Здрава Прежда за Чорапи,Терлици,Елеци- AKIS.

# 100
Аз съм доволна от чорапените прежди суперуош на Ализе, както и от тези на България К ( Перформанс ярн).  И  двете са 75% вълна/ 25% полиамид. До сега нямам скъсан чифт, няма избеляване, топлят си, приятни са ми на бос крак. Още си стоя с такива в къщи, навън като излизам зимата, също обувам такива. Ластикът не е много стегнат, но и не очаквам от тънка прежда стегнат ластик.

За дебели чорапи ползвам една прежда Петя на Сазо, но при нея имахме един скъсан чифт ( след доста време и бурна употреба). Тази зима плетох и от други техни - Алпина и Поли, харесаха ми, Всичките са 50/50 вълна/акрил.  

А от чиста вълна, всички бързо се протриха и скъсаха. Но и не очаквам друго.

Добри, въобще не ставаш досадна. На мен ми е много приятно някой като сподели нещо, без значение какво. Иначе е скука. Само гледам темата, дали някой е писал нещо. Simple Smile

Последна редакция: сб, 03 апр 2021, 01:36 от Diorela

# 101
Най-здравите ми чорапи са плетени от баба Heart . От чиста вълна двойка са.
Купувах ѝ я от магазина. На обикновено етикетче си пише "Българска вълна". Тя си я багреше с боя за яйца "Метма" и гореща зелева чорба. Цветовете ставаха пастелни ненаситени, но трайни. През лятото с плодове от черница и оцет и сол.
Тайната в здравината- плетеше рехаво, после една пералня. Степват се приятно и стават здрави. Леко се загубва смисъла от ластик.... Следващи пранета на ръка. Имам в употреба чорапи от 2005÷2015г.
Както Diorela, харесвам чорапената на Казанлък. На машина върви много добре, но е тъничка и си става точно чорап.
Нямам скъсани чорапи.
Най зле са ми от акрил. Не изкарват и 3 месеца. От разни останки стари български смес акрил,вълна и може и друго в незнайно количество има всички отрицателни качества на камара.
Пилинг (топчета), дупки на пети и пръсти, никаква еластичност и никаква топлина.

# 102
Marony85, аз си ги плета на ръка, на игли №3, пускам си ги в пералнята с другите дрехи, супер са.

А помниш ли  точните рецепти на баба ти за боядисване? Би ли ни окултутила още по темата с боядисване, че много ми хареса идеята, но не зная как точно се прави.
От черницата в какъв цвят стават?

Като съм купувала от преждите 100% вълна - хоро, хорце, много бързо са се късали - за 2 - 3 месеца протриване и дупки. Може и до обработване на вълната да е, може и до качество, пресукване, нямам идея.
Тази идея със степването е много интересна, но как се преценява колко по-голям да бъде изплетен чорапа? Защото като степе, се свива и смалява.

# 103
Диорела, жакарда на чорапа как го правиш, (с 5 куки) избираш си някаква жакардова плетка и си го плетеш отгоре на ластика или специално гледаш или четеш списание за чорапи с жакард? Черницата трябва да е синио-лилаво според мен, черно няма да стане.Имах едно такова степено бебешко пуловерче, по погрешка пуснато на 60 градуса и беше на бенетон, голяма мъка настана.

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 18:46 от malinkap

# 104
Плетиво от вълна на две куки, филцирано в пералня, се свива около 25 % на ширина и около 35% на дължина. Зависи колко обработена предварително е преждата, колко е пресукана и колко плътно е плетено.

Общи условия

Активация на акаунт