Плюсове и минуси на кварталите в София - 11-та тема

• 66 415
  • 775
  •   2
Отговори
# 195
Съотношението на цените беше 2стаен в южни за тристаен в Св.Троица. Сега различно ли е?

# 196
То като цяло няма голямо предлагане там.. на мен точно покрай парка ми допада, но ако училищата не са добри, го отписвам.

# 197
Впечатленията ми са от преди години, но Надежда в по-хубавите си части е в пъти по-добре от Света троица.

# 198
Впечатленията ми са от преди години, но Надежда в по-хубавите си части е в пъти по-добре от Света троица.
Добрата и бърза транспортация до центъра много влияе на определението за добър и скъп квартал Thinking

# 199
Казвайте ги конкретно тия части, да е по-информативно. Ето, аз уточнявам - Св. Троица до парка, зад Арена, зад Енергото. Надежда - къде? Кое е в пъти по-добре? Да има конкретика поне малко. Останалото е субективизъм, ясно.
Имам свекър и свекърва надежденци. Дъщерята прекарва някоя и друга ваканционна седмица в Н2. По-тихо е, по-зелено, паркирането е една идея по-лесно. Друго не се сещам като положителна разлика. Северният парк (вече) е хубав, но е на 2+ спирки. Същото и с пазара. Ако не си до Ломско, метрото също не е близо, транспортът останалият е по-зле. За близост до центъра е ясно - Надежда си е краен квартал. Битова престъпност и население не бих посочила в полза на Надежда. Цялостният облик - също.

# 200
  • Сф
Надежда, 2 пък особено, не е краен квартал.До центъра са 4,5 километра. От Св троица- 3,5.Зависи кой апартамент е по тих, по на сърце.Съседи, етаж, местоположение. Мисля, че Св. Троица е малко по пренаселено. Но зависи от личното усещане. Да се разходи и прецени.Мъгла има доста в Надежда зимата, в ниското е. Парка е супер обаче. От лидъла не е далеч, ако го хванеш открая парка. Има поликлиники, магазини, пазари и повече пространство.

# 201
Живяла съм в Надежда 1– най-цивилизованата според мен, сега живея в Света Троица, ами разликата е огромна в полза на Света Троица, просто нямат сравнение двата квартала. Центъра е на 25 мин. пешаходно разстояние, а от Надежда няма измъкване без транспорт или кола и това е само едно от многото предимства. А също така Света Троица се води широк център , а Надежда си е краен квартал.

# 202
Живея в Надежда( като до преди една година бях в част 1, а от скоро в съседната част 2) от около 11 години и наблюдението ми за този период е, че кварталът доста се подобри с наличието на няколко метростанции, които обхващат района и дори да си в края на Надежда 1/2( а и другите) ще стигнеш до метрото, за времето което ще чакаш 1 трамвай(примерно). Като казах трамвай от метростанция Хан Кубрат има ТМ7, който е от малкото хубави и не се чака много. Освен това е близо до Северната тангента и ако не сте от София, ще е близо като изходна точка.
Всяка една част( броя и Връбница, защото си си част 5 и 6 към Надежда Grinning ) има достъп до голям хранителен магазин, близо до метростанция "Надежда" се намират почти всички банки(мисля, че ОББ няма в Надежда), а също така и ако не се лъжа 2 поликлиники и в близост още.
 Освен Северен парк има и още един парк- Кучешки на метростанция Хан Кубрат.
 По моята преценка в Надежда 1 не е така застроено, както в 2ра част, но в бъдеще смятам, че всеки квартал ще е дупе до дупе с блокове..за жалост.
Смятам,че и 2те части конкретно са спокойни и подходящи за хора с деца, защото каквото и да си говорим навсякъде има кражби на имущество и на хора.

# 203
Близък приятел е оттатък улицата, до Лидл. Макар че там вече се води Свобода, няма съществена разлика. Той си го избра и е много доволен - тихо е.
Аз не съм фен, вехто ми стои някакси, но след като ще сте временно там, няма да пътувате за работа всеки ден нанякъде и да ви трябва конкретен транспорт за което, бива.
Кои са ви другите опции? Може Н2 да се окаже и по-добра и по-лоша от тях.

Благодаря много за информацията! Приоритет ми е тишината + квадратура (след като ще съм си вкъщи през повечето време).

От другите места имам Западен парк (на 5-6 минуто от "Вардар") и Стрелбище -- като Стрелбище естествено е с много по-малка квадратура, предвид кварталът като локация/цени. При други условия Стрелбище е топ вариант, но бонус квадратите от другите две места са ми доста важни.

И от трите места имам много лични впечатления... които няма да споделям пространно, за да не ви обърквам.  Стрелбище има някои предимства, за мен много големи... На първо място са обитателите и това, че целият квартал има един хомогенен облик, в смисъл няма лоши части, които да се избягват. След това - може пеша през хубава паркова среда и по пешеходна зона да се стигне до самия център (Св. Неделя), до СУ и Оборище, до кварталите по Цариградско шосе, до Хладилника и Лозенец и т.н. доста широк периметър. Сега е по-пренаселено и много по-пълно с автомобили един върху друг, но пак си е горе-долу същото, откакто когато живеех там като дете.  Основен недостатък е, че вече е много плътно застроено. Но все още изглежда доста зелен квартал заради многото дърветата по улиците, заради парка и близостта на Витоша.

Надежда и Западен парк... Имам роднини и приятели там, често съм и в двата квартала...  Кварталите са много разнородни и откъм жители, и откъм състояние на отделните им части, и откъм усещане за средата в различните части. Имат и хубави зони, и не толкова хубави. Най-добре си отделете един ден да обходите избраната част и да си прецените дали ви харесва и дали я чувствате ок. Обаче... Ще си позволя да го кажа така - ако сте жена, живеете самостоятелно и няма да ползвате автомобил, може би най-удачният избор е Стрелбище.  Ако сте семейство и ви трябват повече м2 на нормална цена, районът, за който питате в Надежда е ок, а ако сте до парка, зимата въздухът дори става за дишане. Simple Smile
А Западен парк можеше да е един от най-чудесните зелени градски софийски квартали в края на много широкия център, ако не се беше превърнал в предградие на Факултето, за голямо съжаление. Но въпреки това, според мен дори и там е много по-безопасно, отколкото в някои западни столици Simple Smile. Зимата понякога не може да се диша заради обгазяването откъм Факултета и Красна поляна, затова аз лично, ако трябва да е някъде там жилището,  бих избрал нещо в съседния Гевгелийски, в по-високата му част, хем е много зелено и тихо.  Пак е на 5-10 минути от спирка Вардар.

# 204
  • София
Гевгелийски е зелен квартал, но няма добър транспорт, трябва кола.

# 205
Здравейте, аз възобновяване темата, въпреки че е от 2016 г. Интересува ме дали в Карпузица вече има изградена поне 1 площадка за деца. Има ли изобщо място където се извеждат децата? Има ли много хора от ромски произход? (Тук нямам предвид тези, които са успели да се интегрират).
Предварително благодаря! 😊

# 206
Интерсувам се кои квартали са най-близък до СУ.  Под близо имам предвид на 15-20 мин от университета макс. Два пъти съм ходила в столицата и не познавам града.

# 207
Център, Оборище, Докторски паметник, Яворов, долната част на Гео Милев, долната част на Лозенец, Изток\Изгрев.

# 208
Можеш да погледнеш схемата на метрото.Бързо и удобно е.

# 209
  • София
Всичко, което е по линията на метрото. Избирате според цената.

Общи условия

Активация на акаунт