Плюсове и минуси на кварталите в София - 11-та тема

• 66 360
  • 775
  •   2
Отговори
# 690
  • София
Е, то не само българската действителност е такава. Като цяло в Южна Европа сме си клюкари и любопитни. Да не говорим в старите квартали на градовете от Италия и Франция, където не просто просторите са опънати между съседите, ами направо и храната мога да си подават без да се протягат.

Аз съм живяла и в къща и в блок - ами, лично пространство - йок.

В къщата който и да мине по улицата - поглежда. В блока и всичко да си затъмнил шумоизолацията е на такова ниво, че сме като едно голямо семейство. Може би най-добра е в тухлен блок, но и там си се чува всичко. Често и да не искаш, знаеш всичко за съседите си, особено ако говорят по-високо.

Отделно, че бабичките са в някаква собствена категория - имам апартамент заобиколен от две бабички-винаги знаят кога идвам, кога си отивам, кой идва при мене, какво съм си купила, къде съм паркирала колата. В другия ни апартамент във входа има доста пенсионери и е същата работа - винаги следят и знаят. Но пък да ви кажа, като замина някъде ми е доста по-спокойно. Наглеждат колата, наглеждат апартаментите, ослушват се за всякакви шумове.

В къщата пак така, последните години я ползвахме по-скоро като вила, но съседите наглеждаха двора и дали няма да влезе някой.

# 691
В Англия и Германия да не е по-различно?
Дебнат се и се гледат постоянно.
Даже съм виждал табели - съседа гледа!
За 30мин закъснение на приятелка немкиня съседите я гледали лошо по време на карантинните и вечерните часове, а тя се връща от работа.
В Швейцария масово след 22 часа не могат да се къпят, неделя не се пуска прахосмукачка и т.н. Все едно са в санаториум.
Та е добре да се знае кое как е навън, не да се мисли, че при нас е най-зле.

Последна редакция: ср, 06 окт 2021, 12:26 от Alexslav

# 692
Стана ми интересно за къпането. С какво то пречи на съседите?

# 693
  • пустинята Гоби
Чува се.

Ето това в къща няма как да се случи. Шумиш си на воля в сградата и нищо не се чува.

# 694
Шуми водата по тръбите, и в някои места в Германия има същата забрана за къпане след определен час.

Моля-моля, с тези малки парцели в София - 400-500-600 квадрата, през топлата част на годината и на отворени прозорци на къщата, се чува всичко в съседния парцел. Е, за къпането няма проблеми.

# 695
  • пустинята Гоби
Е за къпането де и за прахосмукачката говоря. Ако правиш купончета на отворени прозорци се чува, все пак не живеем в гората.

Нашия прозорец вкъщи гледа към двора на съседите и през лятото чувах как кучето им хърка Joy.

# 696
Големият минус на блоковото живеене в редица държави, освен ограничението за шум, често за доста глупави неща, е и ограничението за пералня. Заради риск от наводнение, шум и пр. се изисква ползване на пералня само в специално помещение.
Роднина в САЩ си сложи нелегално пералня, иначе каза, че трябва да ползва общите в мазето, където съседите й си перат кучешките постелки.
Това малко странично от коментарите за квартали Simple Smile Ама то от къща до къща има голяма разлика. Къща в кварталите по планинските склонове е едно, друго е в Требич, трето е в центъра или в някой от старите квартали.

# 697
Ама то от къща до къща има голяма разлика. Къща в кварталите по планинските склонове е едно, друго е в Требич, трето е в центъра или в някой от старите квартали.

Точно така си е. Който не иска съседи да го гледат, купува 5-10 декара земеделска земя/гора извън регулация, строи и никой не го безпокои и гледа. За да е сигурен, че съседът от втория етаж на неговата къща няма да го/я гледа как си простира прането в двора.

Иначе прахосмукачка, пусната на отворен прозорец, се чува през 2-3 парцела, особено ако наоколо е по принцип тихо и няма силен и постоянен фонов шум. Флексът на съседа в двора - също, цепенето/рязането на дърва, косачката, кудкудякането на маса/в компания в следобедните часове или вечер...Та и къщата не е панацея.

# 698
  • пустинята Гоби
Не се чува прахосмукачка, вие пък изкарахте къщите битер панелените апартаменти. Аз дори телевизор не съм чувала, камо ли прахосмукачка. А кокошки и флекс в коментираните от мен квартали няма.

# 699
Основния проблем не е да ме гледат, а че ме чуват какво говоря. Особено в къща ако си на веранда или маса отвън, през деня или вечер всичко каквото си говорите на кафе, вечеря, маса с приятели, пиене се чува. Музика отвън не може да си пуснеш ако не искаш да станеш неприятен на съседите. Парцелите дори и големи да са, обикновено са продълговати с малко лице и отстоянието от другата къща е 6-7м. Всякакви чувствителни разговори трябва да стават на затворена врата.

Иначе по къщите шума също е дразнещ. Все някой ще коси трева, ще реже нещо с флекс или резачка или ще надуе някоя челгия. Кучета ще лаят.

# 700
  • София
Не се чува прахосмукачка, вие пък изкарахте къщите битер панелените апартаменти. Аз дори телевизор не съм чувала, камо ли прахосмукачка. А кокошки и флекс в коментираните от мен квартали няма.

Като стана въпрос за кокошки... Живея в Слатина където все още има доста къщи. Та винаги сме имали петел в къщата до нашия блок, който си се чуваше всяка сутрин. И сега част от квартала се оплаква от петел някъде из къщите.

Едно време пък, в центъра на квартала, до пазара, все още имаше къщи и хората си гледаха прасета там. Пътят за спирката на 11, както и за моето училище,  минаваше точно оттам и всеки ден ми лъхаше на кочина. После построиха блокове, ест., та вече няма толкова животни, поне в централната част. Далече съм вече от къщите и не знам как е там.

# 701
  • пустинята Гоби
А петел и аз чувах, като живеех в Овча купел. Пък аз знам и за крава, които са гледали хората в къща на пъпа на града. Няма да забрави и овчиците, които пасяха кротко в края на не един или два софийски квартали. Но все пак говорим за момента, не за някога, едно време или чул съм и видял съм. Толкова години съм живяла в къща, не съм чула една прахосмукачка или пералня от съседите. Баба ми живееше в къща в центъра, свекърва ми и тя така. То е смешно изобщо да се говори, все пак не иде реч за бараки, а за монолитни постройки.

# 702
Ау, да не ти казвам как бучи прахосмукачка, пусната задължително между 13 и 16 ч. през уикенда в къща в центъра на София (до Дондуков), от внучката на построилата къщата, т.е.жена  със самочувствието на местна, за разлика от натрапниците, заселили се там след 1930 г. примерно. И на затворени прозорци, но на отворени особено е нещо страшно - и бучене, и стържене. Освен в апартамента, и по балконите.
Не говорим за пенсионерка, а за жена на средна възраст, с висше образование и с уклон към арт и култура.

# 703
  • пустинята Гоби
Ти пък как я чуваш на това шумно място?

# 704
  • Somewhere far away
Въпрос на културна особеност е. Българинът (като цяло) е любопитен и обича да си пъха носа в чуждите работи. Ето защо, все си мисли (като цяло), че някой много се вълнува какво прави той и ще го наблюдава.
Това ми е ясно, аз явно съм от изключенията. Аз не си  пъхам носа в чуждите работи, точно затова държа и другите да не го правят.

Общи условия

Активация на акаунт