Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 7 337
  • 127
  •   1
Отговори
Да продължим обсъждането на кварталите в София в новата тема - плюсове, минуси, проблеми, перспективи.

Старата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1650887.750

# 1
Аз само мога да допълня, да не се лежи на тая кълка, че в Княжево може лесно да се паркира. Може за момента да е по-добре от други квартали, но едва ли е за дълго. Например аз помня преди години до гробищата, къде има нещо като паркингче, нямаше кьорава кола, последния път като ходих беше фул. Никнат кооперации навсякъде. Отделно в квартала почти няма такова нещо като тротоар, улица, осветление. Говоря за района близо до Борис Трети, нагоре не ми е много познато.

# 2
Да. Там е много презастроено. Където минава 804 (между Княжевска и Буря) обаче е ок.
Там са основно къщи и тук-там някой блок. Има и чисто нова детска градина.
За Горна баня, тази седмица, ще се разходим, ако не ни мине котка път.
КАкто казах, не търсим панелен комплекс, не търсим апартамент с ТЕЦ, а газифицирана сграда, търсим квартали с малко застрояване, с лесен достъп до метро и Витоша, близостта до магистрала Струма е просто още един плюс, макар че като се замисля, скоро откриват и магистрала Европа.

# 3
  • There I was on a July morning
Частта от Княжево около Цар Борис III не ми допада за живеене - много натоварен трафик и въздухът е по-мръсен. По-добре нещо в околните улички да търсите.
Трамвай 5 е много бърз и комфортен транспорт, но е доста натоварен в пиковите часове през работната седмица, ако не от Княжево, то по трасето му към центъра се напълва.
За Горна баня - тих и спокоен квартал с чист въздух. Има 2 училища и детски градини, в центъра има мисля 2 супермаркета. Мои роднини живеят в централната част, но спирката на метрото им е далеч, ползват само 260. Има и довеждащи бусчета до метрото, но не им били удобни. Ходила съм 2-3 пъти с гр. транспорт (260) понякога идва веднага, но веднъж го чаках 20 мин. Места за паркиране се намират лесно, според моя опит.
Мисля, че и двата квартала са ОК, предвид това, което търсите, но пообиколете ги малко преди да решите.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 22:54 от Скубиду

# 4
  • София
Абе не всеки работи в АйТи сферата. Но помислете пак, като погледнете картата на София,  някак източните квартали имат повече бизнес центрове, бизнес сгради и молове. Бизнес парка,  Тех парка, летище и около него логостични фирми, ДъМол и офисите там, около маг. Метрото също се развива повече на изток . Експо център, Арена Залата и т.н. Факултети на Су, университети....Даже метро линии има повече насам....Все си мисля, че в Източните квартали има повече офиси, университети и все ... по развито е , заедно с южните квартали / но пак югоизточните/  . Та  не само АйТи- то има значение.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 20:46 от Cabo San Lucas 40

# 5
  • There I was on a July morning
Локацията на работата има сякаш по-голямо значение при избор на имот под наем, в случай, че нямаш собствен дом. По схемата - смяна на професията/фирмата/офиса и съответно квартирата.
Дълги години работих в една и съща фирма, но 3 пъти се променяше седалището в различни квартали на София. А една от причините да започна там беше именно удобната ми локация. Няма нищо вечно,  работата се сменя, офисите - също, но домът трябва в максимална степен да ни удовлетворява, поне към настоящия момент и докато не се промени нещо в личния ни или финансов статус.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 21:11 от Скубиду

# 6
Абе не всеки работи в АйТи сферата. Но помислете пак, като погледнете картата на София,  някак източните квартали имат повече бизнес центрове, бизнес сгради и молове. Бизнес парка,  Тех парка, летище и около него логостични фирми, ДъМол и офисите там, около маг. Метрото също се развива повече на изток . Експо център, Арена Залата и т.н. Факултети на Су, университети....Даже метро линии има повече насам....Все си мисля, че в Източните квартали има повече офиси, университети и все ... по развито е , заедно с южните квартали / но пак югоизточните/  . Та  не само АйТи- то има значение.

Нито аз, нито приятелт ми посещаваме молове.
Даже се забавляваме, когато започнат задръстванията в подземията на Парадайс.
Същото важи и за кварталите над Тодор Каблешков и под Околомръсното.
КОлкото до Младост и бизнес центровете в него, ние работим в съвсем друга сфера и нямаме път натам.
А да, влаковете по метролиния 3 са като космически кораби, в сравнение с допотопните мотриси сделани в саюза, движещи се по другите три линии.
Кога се очаква метрото в Драгалевци? Има ли информация?

# 7
  • София
Домът бих си го избрала не само по близост до работата, ами и зелени площи наоколо, среда на живот, безопасност.
Аз не съм активен шофьор, винаги с градски транспорт се придвижвам и освен ако не трябва да ходя в Банкя, не ми се струва особено дълго пътуването. Докато живеех в Люлин работех към бул. Мадрид-стигах си за съвсем нормално време. От много години живея в Изток и за това време съм работила до Халите, после си работех на 3 мин до вкъщи, а от година работя близо до Пирогов. За около 30-40 минути стигам с метро и даже ми е приятно.
След година може и да не работя там, затова и не бих съобразявала жилището ми с местоработата.
От известно време ходя на лекар в Овча Купел...в по-новозастроените места, след Монтевидео към околовръстното. Там, например, си ме е страх, макар да съм израснала в Люлин, а даже за малко бях и овчакупелска снаха(забравих, че и там живях доста кратко)... Имам познати, които живеят във втора част или близо към болница Надежда-те почти не стоят в квартала, прибират се само да спят, децата им учат по други квартали.
Иначе е факт, че около Бизнес парка и около България мол може би е най-оживено, кварталите се облагородяват, отварят се различни интересни места.

# 8
Метро до Драгалевци по моя последна информация няма да има, линията ще продължава в посока Айко от парадайса

# 9
Очевидно е че дамата не пита сериозно, а само проявява сарказъм.

# 10
Домът бих си го избрала не само по близост до работата, ами и зелени площи наоколо, среда на живот, безопасност.
Аз не съм активен шофьор, винаги с градски транспорт се придвижвам и освен ако не трябва да ходя в Банкя, не ми се струва особено дълго пътуването. Докато живеех в Люлин работех към бул. Мадрид-стигах си за съвсем нормално време. От много години живея в Изток и за това време съм работила до Халите, после си работех на 3 мин до вкъщи, а от година работя близо до Пирогов. За около 30-40 минути стигам с метро и даже ми е приятно.
След година може и да не работя там, затова и не бих съобразявала жилището ми с местоработата.
От известно време ходя на лекар в Овча Купел...в по-новозастроените места, след Монтевидео към околовръстното. Там, например, си ме е страх, макар да съм израснала в Люлин, а даже за малко бях и овчакупелска снаха(забравих, че и там живях доста кратко)... Имам познати, които живеят във втора част или близо към болница Надежда-те почти не стоят в квартала, прибират се само да спят, децата им учат по други квартали.
Иначе е факт, че около Бизнес парка и около България мол може би е най-оживено, кварталите се облагородяват, отварят се различни интересни места.

Здравейте!

Блаогодаря за изчерпателната позиция.

Природен парк Витоша е една голяма зелена площ, която в тази жега предоставя истинска прохлада.
Затова и търсим жилище в близост до този парк, тъй като Хаджи Димитър е далеч.
В същото време не искаме да се лишаваме от удобството на най-модерната и редовна линия на метрото  София - линия 3.
Поради тази причина се ориентирахме първо към квартал Горна баня, тъй като ежедневно гледаме името в метрото. След това разбрахме, че всъщност има и довеждащ транспорт, до метрото в Горна баня, като спирката е на около 300 метра от метрото.
Разбрахме, че линия от този довеждащ транспорт ходи и до Княжево, съответно и този квартал влезна в списъка ни.
Овча купел изобщо не го гледаме тъй като там са панели, а в старата част се презастроява както в Ман Ливади и Кръстова вада , и Витоша.
Това е.
Към момента единственият квартал над Околовръстното, който има връзка с метро е Горна баня, честно казано нямам идея защо е така.
Колкото до цените в Младост, първо и основно, нямаме такъв бюджет, защото не сме айтита, отделно там пак са панелки, а новите както казах са безумно скъпи.

Това е.

# 11
  • София
Здравейте! Скоро се местим в кв. Бъкстон, в близост до 2 СУ. Търся информация за района от живущите в него, най-вече има ли достатъчно площадки, места за разходки и т.н. И като цяло отзиви за квартала.

# 12
Няма много места за разходки. Най-често сме се разхождали в градинката срещу 6 РПУ.
Там се получава по-голяма площ за разходка, съчетано с парк Славия, който не става много за деца. Също има опция парка в Овча Купел, който е доста пренаселен.
Алеята също е възможност за по-дълга разходка. По нея можеш да стигнеш до градинката на квартал Лагера, която е много приятна и до парка на кв. Хиподрума, който също е прекрасен.
И разбира се Южния парк, който по мое мнение не е на близко разстояние.
Друга опция - кръговото на Павлово, но там не ми е приятно и не ходя.
Иначе квартала е супер. Като второ няма второ. Много съм доволна от това училище. Много деца играят в двора му.

# 13
Аз съм живяла преди до 2-ро. Много харесвам този квартал. Единствената ми забележка е, че по някаква причина въздухът зимата е супер мръсен (измерено с нашия пречиствател, ако показва вярно). Супер близо имаш Кауфланд и Лидл, както и денонощна аптека, DM. Отделно от това имаш и всякакви услуги. Има ако щеш и Техмарт, ако ти се наложи експерсно да купуваш някакъв елекпроуред. Велоалеята е супер, като живеех там карах колело, сега прашасва в мазето. Парка на Овча е мъничък да, ама пак е нещо. Пък и не се сещам за парк, който не е пренаселен. Друг негатив, че улици и тротоари са доста разбити, паркоместата са кът. Общината е в процес от не знам си колко години по придобиване на парк Славия и се надявам скоро да се случи. Аз лично с голям кеф бих си се върнала в квартала, но с ММ не сме на една вълна Sad

# 14
Аз съм живяла преди до 2-ро. Много харесвам този квартал. Единствената ми забележка е, че по някаква причина въздухът зимата е супер мръсен (измерено с нашия пречиствател, ако показва вярно)

Причината е, че тия квартали са под Бояна, Драгалевци и прочие с много котли на разнообразни горива и студеното течение което се спуска по северния склон на Витоша смъква всички тия мизерии към София.

Общи условия

Активация на акаунт