В момента чета ... 69

• 48 875
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
Пиша в разбъркан ред и каквото се сетя извън трилърите:

- Всичко на Селма Лагерльоф, което може да се намери, си заслужава
- Книгите на Майгул Акселсон - има преведени две
- Мариан Фредриксон - всичко, което можете да намерите
- трилогията на Анне Рагде
- трилогията на Ян Фридегорд
- да спомена и Туве Янсон, разбира се - има 9 книги за муминтроловете + комикси + книги с разкази за възрастни + "Детска книга" (която също е за възрастни)
- "Ще се удавят в сълзите на майките си" на Юханес Анюру - тази е антиутопия
- "Ние, удавниците" на Карстен Йенсен
- Аугуст Стриндберг е шведският Вазов - някои негови книги и пиеси са преведени
- Мартина Хаг - "Нашата история"
- Даг Сулста - "Т. Сингер"
- Юстайн Гордер
- Карен Бликсен
- Юнас Хасен Кемири с "Всичко, което не помня"
- Софи Оксанен
- Селя Ахава

По-нататък може да допълвам. От съвременната литература наистина се издават предимно трилъри, уви.

Последна редакция: вт, 20 апр 2021, 16:01 от Cioccolata

# 496
Отдавна приключих с "Брит-Мари беше тук" и понеже явно съм на вълна Бакман, реших да продължа с "Бьорнстад", въпреки противоречивите коментари. Първата в общи линии става и върви бързо, но определено втората ми е по-интересна.
Calabria, горещо препоръчвам за четене"Игра на тронове". Много моменти в сериала се губят, да не говорим, че от трети сезон по-нататък не мога да добутам.
Dez, ти май питаше за "Институтът". Като цяло ми хареса, но имай предвид, че тук Кинг е доста по-обран от обикновено. Някой може ли да ми даде отзив за "Спящите красавици"?

Последна редакция: вт, 20 апр 2021, 16:49 от Sunny555

# 497
  • Чукарландия
Точно след отзивите на Happy Mijjj ツ миналата година, се разтърсих из нета и успях от ОЛХ да си взема "Полубрат". Предстои ми да си я чета.
Записвам си и предложенията на Cioccolata, като само ще вмъкна за трилогията на Анне Рагде, чела съм я, хареса ми, но мернах в Озон и четвърта част -
"Винаги опрощение" , която трябва да прочета, та всъщност е четирилогия. 🤗

# 498
  • Панагюрище
Аз прочетох" Хиляди сияйни слънца" на Халед Хюсейни - силна книга, трогателна, замисляща
Сигурна съм, че сте я коментирали много.
След нея си поставих за задача да прочета малко повече за Афганистан.
Преди това приключих "Не без дъщеря ми" на Бети Махмуди. Тази книга толкова ярко описва нрава, бита, манталитета в Иран и противовеса с американския, конкретно в книгата, че направо придобих усещането, че съм живяла там
Сега съм набелязала" Моята орис". Тази книга първо ми беше препоръчана от сестра ми, после видях в темата доста коментари, но... В момента ми се чете нещо, не така драматично и сърцераздирателно, нещо по-динамично, по-увличщо. Затова се насочих към
Мери Хигинс Кларк "Къщата" и" Тревожна
кръв" на Робърт Гилбрейт
Започнах с "Къщата" , върви бързо и увлекателно, почти я преполових
Засега ми е много интересна.
Сигурно и някое скандинавски криминале, ще добавя към списъка с чакащи, повлияна от последните коментари

# 499
  • Mediterraneo

Dez, ти май питаше за "Институтът". Като цяло ми хареса, но имай предвид, че тук Кинг е доста по-обран от обикновено. Някой може ли да ми даде отзив за "Спящите красавици"?

Докато Институтът показва класата на Кинг( за мен не е обран, напротив, в съвсем чист вид е Кинг), Спящите красавици показва как не трябва да се прави Simple Smile Двамата автори си личат много, не е постигнат абсолютен синхрон и това натоварваше четенето ми. Задъхано и напрегнато начало, което преминава буквално в скука.

# 500
"Спящите красавици" за мен си беше с много силно начало, блудкава среда и глупав финал. "Институтът" беше доста по-добре, но да, обран като за Кинг.

Започнах "Truly Madly Guilty" на Лиан Мориарти. Не успява да ме грабне засега, но ще ѝ дам шанс заради досегашното ми положително впечатление от авторката.

# 501
Да се включа с една препоръка за скандинавска  книжка - "Виктория" Кнут Хамсун. Чета по отзив на Миж "Не всичко започва от теб" - интересно започва, възлагам и практичести очаквания (приложение - като автотерапия си го представям). Рядко чета и/или успявам да дочета книга за самопомощ, но на тази мисля да дам шанс, като че ли си струва.

# 502
Провокирана от постовете тук, си поръчах снощи "Списъкът" Simple Smile
Да видим. Очаквам, че ще ми хареса.
От три седмици влача сигурно "Безгранично". Изобщо не мога да усетя книгата и историята. Такъв тип книги трябва да се четат ударно. А аз какво правя сега. Прочитам една глава, на следващата усещам как очите ми се затварят и до съзнанието ми нищо не достига. На следваща вечер се връщам назад, за да си спомня какво съм прочела и на новата глава отново заспивам 🤣

# 503
Виктория и на мен ми беше харесала, но съм я чела преди години и я бях забравила Blush На Кнут Хамсун ме беше впечатлила и Глад - доста разтърсваща.

# 504
Честит световен ден на книгата!

# 505
  • София
ston, дано не съм те подвела за "Списъкът".
Ще очаквам мнението ти. Аз снощи не успях да я довърша, останаха ми 50-тина страници, все така ми харесва Simple Smile

За "Спящите красавици" - абсолютно подкрепям мнението на Scania.
Ще допълня само, че много ме изнервиха мен крайните феминистични нотки. Адски слабо и фалшиво звучаха.

# 506
Ако Стивън Кинг е обран в "Институтът", да не казвам какъв е в "Later" или поне за момента. Тук проблемът може и да е в мен, защото нямам никакъв опит в четенето на книги на чужд език и сега наваксвам, но като цяло отзивите за тази книга се припокриват с моите. Определено не е най-доброто от него и съвсем спокойно може да се пропусне, дано останалите 2/3 ме опровергаят.

# 507
Да, изчерпана е. Пък електронно не обичам да чета.
Аз чета електронно и то не малко, но категорично предпочитам на хартия, особено значими произведения.
Чоколата, тези, за които говориш, са преведени на бг ли?
Мен ме устройва и да ми кажеш и непреведени, понякога чета на английски. Е, няма да е в оригинал, ама пак е вариант!

# 508
  • В полите на Пирин планина
На мен "Институтът" много ми хареса. После я подарих на един приятел, който много харесва Кинг и неговият отзив беше положителен. Не е ужасяваща, разтърсваща или нещо подобно, но е написана увлекателно и с един такъв лек и завладяващ стил.
Сега, между другото, съм си приготвила за четене "Очите на дракона" на Кинг - тя е фентъзи, обаче.

# 509
"Полубрат" я няма в електронен вариант на български май.
Лолита, далеч ли ти е Стара Загора? Последно юли месец засякох "Полубрат" в книжарница Книгомания/Сиела в Парк Мол. Ако не ти е проблем, може там да се обадиш да питаш дали е останала. Забелязала съм, че доста изчерпани по онлайн книжарниците заглавия ги има налични все още там, но да не те подведа. Информацията ми е от юли миналата година.

Общи условия

Активация на акаунт