Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Законно ли е търговците да налагат минимална сума при плащане с карта?

 • 3 676
 • 90
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 828
Вече в две малки магазинчета ми се случва следното.
Само цигари с карта не мога да взема, трябва и нещо друго, дори една торбичка да е от 10 ст.
Но само малка мин. вода, или друга стока за дребна сума може.

цигарите в България са с фиксирана цена и надценка. надценката за продавача е 5-6%, таксата за транзакция е около 4%. И като се има предвид, че повечето цигари се плащат при доставката продажбата с карта не само не носи печалба но им блокира част от оборотните средства в банката
За надценките при цигарите е точно така, но таксата за транзакции не е 4%, а е максимум 1,8-2%. Това поне аз съм виждала като счетоводител.
В Германия съм срещала  минимална сума 5-10евро, но сега в тази ситуация на много места я махнаха, но то е било в малки магазинчета, в големите магазини няма значение от сумата.
В Дания ми направи впечатление, че може чаша чай да платиш с карта и то не в заведение, а на някакъв открит временен базар. Според мен там сигурно над 90% е плащане с карта. Бяхме на посещение в музей и трябваше да си оставим чантите чантите в гардероб с монети, а ние нямаме. На касата ни изтеглиха от картите май 20крони (което е 50ст) и ни дадоха монета.
може вече да са паднали. преди години когато имах магазин офертата беше 3.5-4% като имаше разлика дали картата е издадена в България или не. Чуждите карти бяха с по-високи такси. В щатите съм виждал, че всичко се плаща с карта но при някои плащания ти включват и таксата за транзакцията към сметката.

# 31
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 401
Никога не плащам с карта в малките магазинчета...
Намирам за лошо отношение към съгражданите ми
ако им  трупам допълнителни разходи за банковите
такси.

# 32
 • Мнения: 1 266
Преди години и в Англия ми се е случвало в някое малко магазинче,но вече не е така.
Мен пък ме дразнят таксите на банките.Внесеш 5 лв.-такса 2-3 лв.!!! Изобщо тия институции в БГ са си кожодери отвсякъде.Да си правят печалбите по друг начин.Да не отварям дума за високите им лихви....Защо трябва да има такса изобщо? В Англия например никога не е имало такси- нито като внасям суми,нито като искам разпечатка на банк стейтмънт....Това е друга тема де,ама аз да си кажа.

# 33
 • Мнения: 2 627
Извиване на ръце и тарикатлък. Като не могат да си позволят таксите, да не си слагат терминал въобще. Или поддържаш една услуга като хората или не. Поне да има информация за приумицата им. Случвала съм няколко пъти такива обекти, оставяла съм им нещата и съм си излизала. Единият път беше в аптека, като "минималния" праг беше 50 лв. 😂 Ами отидох в отсрещната и си купих от там. Имах парите и в брой, ама с тарикати не се занимавам.
А всъщност много отказват да платят с терминал не за друго, а защото като платиш кеш, не дават и касов бон, а иначе няма как да се скатаят. Случвало ми се е в МОЛ във Варна, доста нагло и тотално незаконно. Вероятно и затова ще има аргументи За, аз обаче не го приемам.

# 34
 • София
 • Мнения: 29 027
Току-що си купих нещо от аптеката с карта за 5 лв. Не съм го срещала това за минималната сума.

# 35
 • Мнения: 5 304
Аз почти никога нямам пари,случвало се е да нямам стотинки за кафе от вендинг машина.Където не се плаща с карта,просто не влизам.
Мъжът ми обратното,той е човекът който диван,телевизор,климатик и т.н.плаща в брой.Не се кефи на карти и толкоз,аз пък не искам да плащам такси за всяко теглене.

# 36
 • Мнения: 211
Таксите за обработка на транзакциите варират в зависимост от доставчика на услугата.
Обикновено за клиенти с голям оборот са по-ниски, но за малки бизнеси често има не само даден процент, който е по-висок от на големите клиенти, а и минимална сума, която вземат - примерно 50 стотинки или 3%, което е по-голямо.
Търговеца сам решава дали да приеме карти за всяка покупка или да постави лимит на минималната покупка с карта.
От друга страна, редно е да постави на видно място знак, с който да уведоми клиентите си за този лимит.
Поне в САЩ е много често явление, и никой не го смята за нередно.

# 37
 • Мнения: 9 839
tote, напълно си прав. Hands Plus1 Не само в САЩ е така и не само в САЩ никой не го смята за нередно. В цяла Западна Европа е така. За мен е нормално и тук да е така и не виждам проблем с това. Нося си едни 5, 10 лева и това е. Все пак влизам в положението на дребните търговци. И не, и в кеш да е, си искам касова бележка, ако се ослушват и не дават. Изобщо не е същото като това с мин сума.

# 38
 • Мнения: 40 581
И аз като Бобчи.
Почти не тегля от банкомат.
От пандемията пък изобщо.
Навсякъде плащам с карта.
Не съм попадала на такива места с ограничения.
Ако някъде не приемат карти, търся където приемат.

# 39
 • Мнения: 709
Вие може и най-редовно да пазарувате на места с ограничения, но просто сумата, за която го правите, да е по-голяма от минималната сума - за това и да не ви се споделя, че има такава.

# 40
 • Мнения: 5 304
Всеки ден пия кафе от Коста,между 3.80 и 5 лв струва,зависи какво си взема.Винаги плащам с карта,както и много хора .
Ако ми кажат,че трябва да платя в брой,няма от къде да им го взема.Нямам навика да си нося пари .

# 41
 • Мнения: 40 581
На нас пък са ни безплатни всички напитки от кафемашините и въобще не ми се налага да имам кеш.
Много ме е гнус да пипам пари.

# 42
 • София
 • Мнения: 11 309
Вие може и най-редовно да пазарувате на места с ограничения, но просто сумата, за която го правите, да е по-голяма от минималната сума - за това и да не ви се споделя, че има такава.
 
Писах на предна страница - в събота купих някаква билка за 1.70 лв от аптека от известна верига. Платих с карта, нито са отказали, нито са пуфтяли и питали за пари в брой. Но това е голяма фирма, с аптеки в цялата страна и може би легални приходи.
В някоя гаражна аптека или подобно магазинче/от фермата, от планината/ веднага ще се нацупят и няма да ме обслужат. Наясно съм, че са измекяри, крият приходи и не влизам в подобни.

# 43
 • Мнения: 16 666
Да си сложат табелка за колко приемат,
 в Зап. Европа последно ми отказаха в магазин за сувенири в Португалия, а и сумата не беше съвсем малка поне 9-10 евро. Иначе навсякде може да платиш и минимална сума, даже и вендинг машините имат на места опция за плащане с карта.

# 44
 • Мнения: 5 304
Тъй де,иди в Марешки и искай да платиш с карта ,било то и 500 лв.Ми не може,нямат терминали .Бас бая голяма верига и нямат терминал ,ми ок.В бензиностанциите им май пак е така,никой от нас не ходи там,не знам.

Общи условия

Активация на акаунт