На море в Гърция 2021 - I

• 63 207
  • 763
  •   1
Отговори
# 510
За островите - пътува се с PCR до 72 часа или антигенен до 24 часа. Т.е. можете да се качите на ферибот в първия ден след влизането в Гърция с използвания на границата тест. Но ако се забавите или сменяте острова след няколко дни, трябва да си направите нов (може антигенен, в Гърция са на фиксирана цена до 20 евро).
Децата пак до 5 години са освободени.
Не съм се интересувала (или забравих) дали опцията от границата за стар положителен тест важи за фериботните превози.
Също не е добре изяснено в заповедта дали за качване на кораба обратно към сушата ще се изисква нещо.

С ваксинация ясно, също се пътува и там няма проблеми. Преди качването на кораба се попълва декларация - подобна на миналогодишната, но този път се указва и вида на документа, с който удостоверявате пътуването - тест, ваксинационен сертификат и пр.

# 511
  • София
Най-неприятното е, че според информацията към момента ще бъде необходим тест за всяко качване на ферибот, вкл. и за на връщане към континента, в което не виждам особена логика, доколкото идеята би трябвало е да се пазят островите без зараза. Има и някаква опция за самотестуване с тест от аптеката за 5-10 евро и попълване на декларация, но засега информацията е само на гръцки. Това за тестовете на връщане го прочетох във ФБ групата и беще написано категорично от админите, все пак се надявам да отпадне, защото ще е много неудобно и отново децата ще са потърпевши.

# 512
Точно това за връщането не ми беше ясно! Наистина е адски тъпо и нелогично, както ти казваш - и аз мислех, че причината е защита на островите от внасяне на зараза.

# 513
  • София
Точно това за връщането не ми беше ясно! Наистина е адски тъпо и нелогично, както ти казваш - и аз мислех, че причината е защита на островите от внасяне на зараза.

Аз пък точно там прочетох, че на връщане от острова се попълва само декларацията. На сайта на Blue Stars го пишело.

# 514
Да, наистина. Копирам от сайта на Блу стар ферис.

The obligation to present a negative PCR Test, Rapid Test or Self-Test result, if there is no Vaccination Certificate, is valid for all passengers over the age of 5 and only for departures from Mainland Greece ports (Piraeus, Rafina, Lavrio, Kavala, Volos and Thessaloniki) to island destinations.

Тоест да разбираме, че ако се местиш от остров на остров, също няма нужда от подобен документ?

# 515
  • София
yovanka, дано да си права!

# 516
  • София
Нещо да разведрим обстановката, Гърция отново е в топ 5 по плажове, наградени със Син флаг, Халкидики с цели 155!

https://greekreporter.com/2021/05/18/more-than-500-greek-%ce%b2e … TRdXrfYMHMizMn8uQ

Ето и карта с плажовете от сайта на Син флаг:

https://www.blueflag.global/

# 517
  • София
Да, наистина. Копирам от сайта на Блу стар ферис.

The obligation to present a negative PCR Test, Rapid Test or Self-Test result, if there is no Vaccination Certificate, is valid for all passengers over the age of 5 and only for departures from Mainland Greece ports (Piraeus, Rafina, Lavrio, Kavala, Volos and Thessaloniki) to island destinations.

Тоест да разбираме, че ако се местиш от остров на остров, също няма нужда от подобен документ?

Няма посочени йонийски пристанища.

# 518
Има, но в сайтовете на компаниите, които ги обслужват.

Това е цитат от сайта на Блу стар, сега погледнах Леванте, има си го изискването.

# 519
А някой наясно ли е- с мъжа ми имаме различни постоянни адреси, това означава, че трябва да сме с маски в колата ли?😊

# 520
  • Бургас
Да разбирам ли, че дори и да имаме сертификат за ваксина пак ще е нужен пср за ферибота? Дано информация е точна и посещението на следващ остров не изисква пср или антигенен /само тестване както и връщането на материка.

# 521
  • София
Тези, които са с ваксина, си пътуват свободно на фериботите.

# 522
А някой наясно ли е- с мъжа ми имаме различни постоянни адреси, това означава, че трябва да сме с маски в колата ли?😊
И при нас е така и точно това се чудех и аз !? 🤔

# 523
  • София
То и родство по първа линия как ще се докаже пред някой патрул на магистралата?😂😂😂
Може би, ако ПЛФ е общ за семейството, ще е доказателство.

# 524
Предполагам, че тези мерки са си за гърците.
Ние много сме пътували и преди ковид, много. Нито един път полицаи не са ни спирали за проверка. Полицейска кола да дебне по магистралата и да спира коли не съм видяла.
Така, че не бих пътувала с маска при вашето положение.

Общи условия

Активация на акаунт