Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фентъзи и фантастика - 21

 • 8 114
 • 550
 •   3
Отговори

Анкета

Кой е вашият любим фентъзи писател/фантаст

Опции:

* Може да изберете максимум 3 опции.

# 30
 • Мнения: 3 632
Като стана въпрос за Джош Малерман - как е "Инспекцията"? "Кутия за птици" не ме привлича грам, "Къщата на езерното дъно" и "Червеното пиано" са с доста лоши отзиви, не обичам разкази, така че "Гоблин" отпада също, "Ковчегът на Керъл" и той не се радва на особен читателски интерес, та остана тази. За финалите му знам, че са доста незадоволителни, така че съм подготвена. Ако ли не, май няма да му давам шанс.

# 31
 • София
 • Мнения: 146
Аз пък препоръчвам "Гоблин", през цялото време докато я четях косата ми беше настръхнала. И смея да кажа, че скоро друга книга не ме е карала да спя на светната лампа .

# 32
 • Мнения: 9 722
"Гоблин" не е лоша, но е тематичен сборник с психарии. има добри, средно добри  и отковено  лоши ракази. Общото е, че действието се развива в един град и....дотам.

 Що се отнася до "Инспекцията" имаше май някакъв филм как на някакъв остров оглеждат поотделно жени и мъже. Дали не беше "Синята лагуна"? Ами много са близки нещата. За съжаление, обаче "Инспекцията" не е на нивото на "Живият Хаос", където Патрик Нес вкарваше още сто неща в разказа освен половият сблъсък. Тук нещата са доста по-опростени, на практика се извършва експеримент - Един мъж, се грижи за момчета, които нямат имена, а само поредна буква (например Кю или Ей). Целта е момчетата да бъдат отделени от всякаква страсти и емоции, за да се проверят правилно тяхните способности, а това изключва жените от уравнението. Но един ден се появява скандална книга - и в нея има думата "жена"...
Що се отнася до втората част и присъствието на кулата с момичетата, тя е добавяна когато първата част е завършена и силно "окълцана" -Ако за момчетата има над 120 страници, за момичетата има под 30. Head Band Самият автор признава, че вече му оставало да напише само една глава, когато жена му казала "тука нещо липсва - гледната точка на жените" и той прибавял в последният момент. Anguished
Давам оценка 3,5/6 на "Инспекцията" по шестобалната (при положение, че 2 е най-слабата оценка). Може и 4 на релси.  (добър 4=)


За "Къща на езерното дъно" трябва да имаш правилната настройка. В нея има малко от Сейлъмс лот - една къща (под водата), която очевидно е  прокълната. Авторът не отива до края, но книгата е доста юнгианско-фроийдитска, натрапвано е, че половият акт се върши близо до вода, че голямо рибено око наблюдава двойката (рибата се свързва със секса) и пр.

Бих казал, че силата на автора за мистериите. По отношение на "Кутия за птици", мога да дам много добри отзиви, там мистерията е много яка, филма прецака ред неща.  "Червеното пияно" обаче за мен е пълен боклук. Една "рокендрол" книга, твърде "ярка" за вкуса ми.

Ако "Кутия за птици" е чернова, то "Ковчегът на Керъл" е белова. Stuck Out Tongue Winking Eye Тук са се реализирали някои идеи, например  странната птица която е
Скрит текст:
Жлъч (брат на Смърт),
или защо Керъл
Скрит текст:
не умира
Върнах се в детството си - повечето глави съобщават с имената си какво ще се случи в тях, например "Мокси* среща Дим". Навремето така пише Майн Рид.Broken Heart На някои този метод допада, на други - не. Сами преценете.

*като видях името Мокси се върнах в "Десет приключения на Лиско" - детството ми вярно оживя.

А Дим какъв психар е ....мммм... Мислех, че Рамзи Сняг/Болтън е психар, обаче Дим от "Ковчегът на Керъл", е по-голям психар.

Въпреки това в "Ковчегът.."Ми липсваше атмосферата на мистичност. Като че авторът е искал да наблегне на момента на надвисналата смърт, засили е ужаса в сравнение с "Кутията", и затова е трябвало избяга от мистерията.

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 19:17 от Лорд Сняг

# 33
 • Мнения: 1 946
Ако ще има Лъвкрафт,  трябва да има и Кинг и По и още други,  но тогава съвсем няма да мога да избера, защото са ми любими жанрове.

# 34
 • Мнения: 9 722
Да, аз мислех и Кинг да вкарам, но се отказах.- Субективен е факторът, защото по времето на Р.Хауърд и Х.Лъвкрафт - 20-те години - всичко което се отклонявало от нормата минава за фантастика. Жул Верн пише за балони и подвоници - фантаст. Лъвкравфт пише са обсебвания от духове - фантаст. Хауърд пише фентъзи (тогава това понятие още не е същуствувало) - фантаст. Пишеш за създаване на големи, което е същото като робот - изкуствен човек - фантаст. Нямало е ясно разделение на жанровете хорър, психотрилър,мистерия, фантастика и фентъзи, нито фантастиката се е деляла на седем-осем категории.
Така например Р.Хауърд минава за "Фантаст", а той е част от един клуб, към който е принадлежал и Лъвкрафг и двамата взаимно са си влияели.
Жул Верн е считан за "Баща" на фантастиката, но от Жул Верн до АЗимов фантастиката се е променила много, а от Азимов до Сандърсън - още повече.

# 35
 • Мнения: 49
Извинете, за любителите на Маас, снабдиха се с "Двор на сребърни пламъци", ако някой я желае да драсне... Joy

# 36
 • Мнения: 3 632
Промених си решението и се спрях спонтанно на Алма Катсу. Дано не съжалявам за избора си.

# 37
 • Мнения: 9 722
Алма Катсу  - Глад - е добър избор, макар да не е чиста проба фентъзи, а мистерия/психотрилър.

АЗ бих я сравнил донякъде със Студ, на Дан Симънс. В смисъл, че пак става дума за една експедиция, която......

ако ти харесват такива работи, това е книга за тебе.

# 38
 • Мнения: 3 632
Само че аз се спрях на "Дълбините", не на "Глад". Въпреки броя страници бая масивна е и си тежи.

# 39
 • Мнения: 9 722
"Дълбините" не съм ги чел. Пусни ревю после да видим как е.

# 40
 • Майничка
 • Мнения: 9 514
Няма да гласувам пък, фръц!🤣
Трябват ми поне 9 опции - 8 от анкетата + друг (Бюджолд), с по-малко не играя.😁

Джон, благодаря за темата и за труда! 🌷

Идвам с въпрос: изрових отнякъде първа книга на "Косачи" на Нийл Шустърман. Как е попаднала вкъщи е загадка, нито аз, нито ММ сме я купували, голямата от повече от година е на квартира и новите й книги са там, малката уж още не купува в този стил... Както и да е, от снощи й се облизвам, но шрифтът е ужасно ситен. Някой да я е чел и да даде отзив, да видя дали си струва да жертвам цял ден от скъпоценната ваканция?

# 41
 • София
 • Мнения: 1 607
Идвам с въпрос: изрових отнякъде първа книга на "Косачи" на Нийл Шустърман. Как е попаднала вкъщи е загадка, нито аз, нито ММ сме я купували, голямата от повече от година е на квартира и новите й книги са там, малката уж още не купува в този стил... Както и да е, от снощи й се облизвам, но шрифтът е ужасно ситен. Някой да я е чел и да даде отзив, да видя дали си струва да жертвам цял ден от скъпоценната ваканция?

На мен много ми харесва. Лично за мен е една от "пророческите" книги, заедно с Бъдеще и Битие.
Започва малко мудно и безинтересно, но от първата половина нататък е ОК.

# 42
 • България
 • Мнения: 4 554
Няма да гласувам пък, фръц!🤣
Трябват ми поне 9 опции - 8 от анкетата + друг (Бюджолд), с по-малко не играя.😁
Ти пък сега. Grinning
Дай предложения за пълна анкета. Grinning Брой номинирани, обща ли да е за фентъзи и фантастика и други подробности.

# 43
 • Мнения: 39 219
"Големите" писатели са ясни Simple Smile Всички сме ги чели и ги харесваме
Аз предлагам анкета за най-нехаресван от "големите" фентъзи и фантасти Simple Smile

# 44
 • Майничка
 • Мнения: 9 514
... Дай предложения за пълна анкета. Grinning Брой номинирани, обща ли да е за фентъзи и фантастика и други подробности.

А, не, аз съм във ваканция! Стига ми, че трябва да доизмисля и разпиша три "интересни" срочни проекта и да подготвя летните четива за три степени. В останалото време ще си дъвча блажено хартиени книжки на дневна светлина и по нощите ще си проверявам писмени работи.

АРТЕМИС,  благодаря ти, ще рискувам.👍

Общи условия

Активация на акаунт