Фентъзи и фантастика - 21

• 22 833
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
Ами, според Гугъл, Марайа е рисувал три отделни книжки загръцката митология и във всички персонажитеса илюстрирани различно. Но винагиса ефектни.
Той, всъщност има доста голямо творчество - видях и илюстрации към Принцът и просякът, Коледна песен, Том Сойер, Принцесата и жабокът (като отделна книжка)... Въобще много неща, които не са излизали на нашия пазар.

# 91
Eто малко арт на тема древно гръцки богове

Скрит текст:
Посейдон

Скрит текст:

Пак Посейдон, но като по-млад

Скрит текст:
Хадес и Цербер
Скрит текст:
Хадес, Персефона и Цербер

Скрит текст:
Хадес и Персефона

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 16:02 от Лорд Сняг

# 92
  • София
pppqqq данооооо. Аз съм много ентусиазирана за такива книжки и ужасно се радвам, че точно това издателство се захвана да ги издава. Няколко от тях подарих вече на мои познати с малки деца. Книжките на илюстрациите на Марайа на Шарл Перо и Андерсен ми бяха любими.

# 93
# 94
Джон, ти изгледа ли сериала на Нетфликс (анимация) Кръвта на Зевс? - малко свободно съчинение на тема древногръцка митология, но не е лошо Simple Smile Почти не закача съществуващи митове. Хера е главният злодей.

Аз обичам книгите с хубави илюстрации най-вече защото обичам да рисувам - самообучавам се Simple Smile Естествено, мога да ги разглеждам и от Гугъл, но на хартия ми харесват повече.

# 95
Не, не съм го гледал. Може би трябва.

В интерес на истината Хера не мога да я приема като злодей, въпрек че много хора я вкарват в този образ, главно заради Херакъл

тя е съпруга и царица, съвсем естествено не й е било приятно от изневерите на мъжа й и се е разправяла с неговите любовници като Йо, с копелетата му като Херакъл и пр.

а веднъж-дваж май е правила опити за преврати и срещу самия Зевс, като е плашила, че ще го смени със Посейдон

Освен това, макар да не представят  Хера в този и образ, тя е богиня освен на семейното огнище и на войнските победи и войнската слава. Самото и име - Хера - - идват от херой (герой) и не случайно единият и син от Зевс е мъжественият Арес.

Всъщност  Хера обещава на Александър (Парис) войнски победи и неумираща слава, Атина май му обещава да го прослави с мъдрост, а Афродита му обещава хубавата Елена.

# 96
  • София
Аз също съм голям фен на красивите илюстрации, въпреки че не мога да рисувам. От дете много обичам хубави илюстрации и добре изглеждащи книги. Това е и причината Миранда да е едно от любимите ми издателства за детски книжки - преиздадоха много от книжките, които обожавах като дете и издадоха такива, които ня бяха издавани досега.

# 97
По принцип Хера и Посейдон  са ми любимците,  а сред полубоговете и смъртните - Тезей, Аякс и Хектор. Одисей също, главно заради ума му, но той е доста меркантилен

На другия полюс съм за Артемида и Аполон - доста жестоки ми се струват. Де що млади девойки са затрили (а в случая с Артемида - и момци) не е истина.

На сметката на Артемида можем да пишем -  Актеон, Орион, Ариадна (отвлечена), Ифигения (отвлечена) и пр.
На сметката на Аполон е достатъчон да спомене Дафне, Касандра и половината войска на Агамемнон, избит само заради една молитва на Хриз

Да не говорим за оная дето имала 12 красиви дъщери, сравнила ги с Артемида и Артемида и и Аполон ги избили с лъковете.

от героите най-ме дразни Ахил. Изключително горделив е, а и поругава тялото на Хектор. Агагменон право му дума, че и той би бил безстрашен ако  има богиня за майка (т.е. ако е безсмъртен). Самият Агамемнон също не е много свят, но в конкретният случай е прав.

Едит Тъпото е, че в Елисейките поля се е влизало яко с връзки. Херакъл е влязъл като син на Зевс, а Менелай - като негов зет. Тетида (бивше гадже на Зевс) се е опитала да вмъкне сина си Ахил, но не се е получило, а  Атина искала да издейства безсмъртие за своя фаворит (бащата на Диомед), но после го разлюбила, защото го намерила твърде кръвожаден и не станала работата. Дори Тезей не е  могъл да се пробута, а бил син на Посейдон - Хадес го нарочил и край....

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 17:59 от Лорд Сняг

# 98
Ето го трейлърът на този сериал, но не знам дали го има преведен някъде на български, аз си го изгледах на английски:
Скрит текст:

Финалът е малко отворен, но ще има втори сезон.

Аз приключвам Науката на света на диска - не беше зле, историята с магьосниците ми беше носталгична, а и научих нови неща. Вие знаетели, че сеченето на гори не влияе отрицателно на въздуха? Естествено, обезлесяването е вредно, но поради други причини. В книгата пише, че една гора изразходва толкова кислород, колкото произвежда. Така че Амазонската джунгла определено не е белият дроб на планетата.

# 99
хайде още малко арт

Скрит текст:
- Хефест
Скрит текст:
- АТина - от същия художник
Скрит текст:
Атина Палада от друг художник, но също е много готина
Скрит текст:
Атина....тук малко мъжкарана ми бие, но все пак е дева-войн
Скрит текст:
Атина
Скрит текст:
Афродита версия 01

Скрит текст:
Афродита версия 02
Скрит текст:
Медуза

Скрит текст:
Медуза 2
Скрит текст:
Целувката на Медуза
Скрит текст:
Медуза 3

между другото ако четете митологията, ще видите че ролите на Посейдон и Афродита са вторично принизени. На това мнение е и М.Елиаде. Посейдон често е описван като равен на Зевс. В Илияда той е единственият бог, който се опълчва на Зевс, говори му да си гледа децата и племенниците, а той ще прави каквото си иска. Накрая битката между двамата все пак се разминава, усмиряват се, а и в други глави е казано, че  Зевс все пак е по-главен-
Освен това Атина е единственият град с двама богове - покровители - Посейдон и Атина.
Посейдон е земетръсец и има жезъл също като Зевс - символ на властта. Любопитно е, че  "пасивният "Хадес няма жезъл. Да, жезълът на Зевс е по-як, защото има и гръмотевици, ама Посейдон прави цунамита.
Казано е че без неговото участие Зевс е нямало да победи титаните.
Впрочем интересно е, че в троадата Хадес е представян супер пасивен, а Посейдон и Зевс са представяни почти като равни.

Важен момент е, че в един момент на Хера и писва от изневерите на Зевс и прави два опита за преврат. В пъвия е трябвало да го приспи, да го върже с верига, всички богове да му се нахвърлят и да издигнат Посейдон на негово място на трона. Заговора се проваля заради Хефест, Зевс провесва Хера на една верига да виси между небето и земята, а другите богове се изпокриват. Пак Хефест е главен герой тук , той е създал веригата и той я чупи с чука си опълчвайки се на Зевс и спасявайки майка си. След този случай тя променя лошото си отношение към него и започва да го зачита.

При вторият опит за преврат действат сами Хера и Посейдон. Хера трябва да приспи Зевс, да даде знак на Посейдон, Посейдон да се намъкне вътре и да го убие....заговорът се проваля,защото Хипнос или който е там брата на нейната богиня-камериерка издава плана. Зевс пак е много разярен, Хера пак го отнася и тя едвам се спасява от Зевсовия гняв.

Хера за трети път приспива Зевс в Илиада и праща  вест по Ирида на Посейдон да се разбеснее и да помага на ахейците. Явно Хера и  Посейдон постоянно са правили сговори.

Другата богиня, която е вторично принизена е ..... Афродита. Технически тя се пада леля на Зевс (дъщеря е на Уран, значи е сестра на Кронос). В Илияда Хера й се подмазва, наричайки я "дъще" и това остава. Можем да предположим, че е младолика, а освен това не е нещо нечувано някой да има леля, която е по-млада от него.
Дори да приемем, че тя е зачената по време на смъртта на Уран, не знаем колко време се е люшкала пяната, преди да се създаде Афродита. Вероятно са минали епохи, Кронос е умрял и са се родили Зевс, братята и сестрите му и чак тогава се е родила Афродита.

Технически Афродита е по-висша от Зевс (тя му е леля), но някак неудобно става.... Той главен бог, пък някаква си жена по-важна от него. затова са я принизили до дъщеря.

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 18:55 от Лорд Сняг

# 100
Така е, ролята на боговете нараства или намалява с времето (в зависимост от това, кой е на мода).
А това, че Афродита е леля на Зевс, не остава незабелязано от Стивън Фрай - в Троя (която още чакаме да излезе на български) Фрай пише, че Зевс е отказал да бъде съдник на богините (по въпроса коя е най-красива и заслужава златната ябълка), защото е трябвало да избира между могъщата си леля Афродита, любимата си дъщеря Атина и отмъстителната си съпруга Хера Simple Smile

# 101
Да, Зевс  бързо се е усетил, че  у дома семейният уют ще бъде заменен с мегаскандал ако той бъде съдник и е набутал яко Александър. Александър  получил гнева на Хера и Атина, които после помагали на ахейците...
Истината е, че за Троянската война има поне две прични

-Зевс разбрал, че човеците стават твърде много и искал да ги поразреди с голяма война (по възмжност - световна)
-Агаменон и васалните му царе хвърлили око на богатствата на Троя

другото за красотата на Елена са легенди, с които се оправдава войната. А честта на Менелай си е била важна само за него. Ако всичко се свеждаше до Елена и окрадените богатства щяха да приемат предложението на Хектор да им върнат Елена и богатствата, да платят някакав глоба - и хайде. Ама това е нямало да уреди всички царе, които били път с армията си. Не за едната чест братова Агамемнон се съгласил да пожертва дъщеря си.... плячка искал, плячка...
Атина

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 19:28 от Лорд Сняг

# 102
Първата причина е основната.
И в Махабхарата има такъв момент (приличат си с Илиада) - боговете искат да поизбият земните царе и воини (огромна част от които са преродени асури/демони) и се ражда Кришна. После войната има хиляди справедливи причини, но истината е че всичко е планирано с цел редукция.

# 103
и двете причини са основни. Зависи от коя гледна точка гледаш - на царете или на боговете. Да, и в индийският епос има нещо подобно

забравих да кажа, че и Агамемнон ми е много противен.

сред тези които са ми любимци

богове - Посейдон, Хера, Атина. Донякъде - Хермес (моя личен бог  - аз съм "близнак")
полубогове - Тезей
герои - Аякс, Хектор. Донякъде и Одисей заради ума, но той е ужасно меркантилен

антипатични личности
богове - Артемида и Аполон - със сигурност. Колебая се за Арес
полубогове - Ахил. Дразни ме високомерието му и това как се отнася към мъртвия Хектор
смъртни Агаменон - твърде е алчен, дори дъщеря си е готов да пожертва от алчност. Освен всичко друго  изневерява на жена си, насилничи срещу съюзниците си   "Малкият"  Аякс Ойлеев също ми е много противен. Той изнасилва Касандра, а накрая загива от високомерие и гордост - обявява, че се спасил въпреки гнева на Посейдон, когато всъщност само Посейдон го е съжалил. Затова и умира - надценява се.

# 104
И аз съм горе-долу на същото мнение, само че харесвам Одисей, Атина и Хермес повече Simple Smile И Менелай винаги ми е бил симпатичен, не намирам нищо осъдително в неговото поведение.
За Ахил не знам - мнението ми е неутрално, според мен е бил много объркан.
Язон по-скоро не го харесвам, за Едип ми е жал, Херкулес е трагичен, а Персей е като цяло симпатичен.

П.п. Забравих да добавя, че не харесвам Посейдон, както заради ролята му в Одисея, така и заради разни истории, свързани със сексуално насилие. И при Аполон има много подобни. Всъщност, при всички богове (освен при Хадес), но тези са по-натрапчиви.

Общи условия

Активация на акаунт