Образователен Говорилник - 15-та следизборна

• 22 055
  • 789
  •   1
Отговори
# 675
  • в страната на чудесата
Аз пък предпочитам да взема от баща ми назаем - няма лихва и не ме притискат чиновници. И предпочитам детето ми да вземе от мен. То едва ли ще се наложи което и да е от двете де, но студентските са с ужасни условия.

# 676
  • София
На мен ми е малко странно да става въпрос за заем за родните деца, особено когато са толкова млади и искат да се отделят, особено когато учат. Това не е бизнес, нито ние като родители сме кредитна институция. Човек или помага, или не помага.

# 677
Шарки и Ежко, като децата ви се изнасят след като станат на 18, те ли си плащат издръжката - наеми, ежедневие? Т.е. започват работа ли?
Да. Или вземат студентски заем. Или се докопват до стипендия. Могат разбира се да се оженят за богата наследничка по любов.  Joy

Гледай да е много богата. Малко богата не върши работа, ще ти го върне с панделка😀

Шарки и Ежко се шегуват, разбира се.

# 678
Аз пък предпочитам да взема от баща ми назаем - няма лихва и не ме притискат чиновници. И предпочитам детето ми да вземе от мен. То едва ли ще се наложи което и да е от двете де, но студентските са с ужасни условия.

Всеки си има  предпочитанията. В нашия случай, безлихвения заем е вид дарение - на лихвата. И като всяко дарение - води до задължения и зависимости, които ограничават свободата и/или самостоятелността. За нас това не са приемливи отношения между възрастни и дееспособни членове на семейството.

Гледай да е много богата. Малко богата не върши работа, ще ти го върне с панделка😀
Ако го беше взела от мене - да го връща... Но късно е чадо, мандалото лопна (за тоз вариант) Joy

# 679
  • София
На мене ми се струва, че в отношенията си с децата е почти невъзможно човек да бъде наистина официален или с необратима позиция. Тоест искам да кажа, че често казваме едно, а мислим друго.
В този смисъл "давам ти заем" може въобще да не е буквално казано, но пък към конкретния момент да е принципно удачно да се употреби.

# 680
  • София
Не, аз давам ключове за (отделен) апартамент за временно ползване,   и плащам  годишните такси до завършване на висшето образование. Обаче спирам обслужването.  

Red, аз вече съм го минавала два пъти, сега ми е третия Simple Smile. Изобщо не се шегувам за отделянето (отбиването?).

# 681
Моето нали не е българче, дума не дава за Европа да се издума ( нищо, че аз само това намилам).
Каза, като завършил училище и си отива в къщи.
Иначе тамошното общество го е решило, от раждането специален фонд за обучение, парите могат да се използват само за обучение и само в определени училища. Ако не учи, парите остават за родителите.
Канадците са още по-либерални. Родителите внасят парите, държавата мачва 30% от сумата.

Това, което видях от колегите ми в САЩ, са точно такива заеми, давани от родителите. Доброто е, че са безлихвени. Така си купуват първата кола на 16 години. Върха, за които съм чувала, за колежка и брат и, е нотариална покана за изнасяне от дома на родителите.

# 682
Тъй де, тъй. Желая успех и късмет с отбиването, дълга тема е това😀
Бях спрял обслужването, ама корона ситуацията върна бенефициента у дома.

# 683
  • София
Не спирам да се възхищавам на твоя син, Титина.

Анди, ние тук често си приказваме сериозни неща на майтап, но пък винаги се изненадвам как ти не схващаш кога се шегуваме.

Нот, че харно го рече: бенефициента. Крада го.

# 684
  • София
Аз много ценя чуждия опит на хора вече минали през етапа Х.
В не знам колко чекмеджета из главата ми са съхранени всякакви споделени казуси и ситуации от хора, минали по някакъв път преди мен. Съдържанието на чекмеджетата се оказва дяволски полезно като дойде съответният момент. 😃

# 685
Бенефициенти - само ако са внуци/внучки. Срещу правото да ги разглезвам до течно състояние Joy

# 686
Аз си мислех, че ще му мине. Но онзи ден ми заби въпроса : “ кажи ми една основателна причина, защо ме прати в България?”
Това си говорихме онзи ден с МЮм, ако бях родена или отишла като дете там, никога нямаше да се преместя в БГ, не че нямаме приятели англичани, избрали за свой дом България.

# 687
  • София
Не, аз давам ключове за (отделен) апартамент за временно ползване,   и плащам  годишните такси до завършване на висшето образование. Обаче спирам обслужването.  
Ха, че кой 18-годишен не иска да се изнесе самостоятелно, ако му плащат разноските? Joy Обслужването им е най-малкият проблем.

# 688
Но онзи ден ми заби въпроса : “ кажи ми една основателна причина, защо ме прати в България?”

По-достъпно и все още качествено частно образование?
Досег до друга култура?

# 689
  • София
На момичетата може и да не им е...

Общи условия

Активация на акаунт