Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Боров мед, с шишарки или връхчета

  • 645
  • 10
  •   1
Отговори
  • Мнения: 887
Искам да направя боров мед тази година, но се обърках от многобройните рецепти, а не ми се експериментира, защото преди много години направих един горчилак. Може ли някоя изпробвана рецепта и малко указания като за начинаещ, колко горе долу да са големи връхчетата или шишарките, с кое от двете е по-добре да се направи, цепят ли отдолу, има ли значение вида на бора и т.н?

# 1
  • Шумен
  • Мнения: 5 199
Преди няколко години правих от малки шишарки. По рецепта на един познат от Велинград, всъщност там научих за този мед. На мен ми се получи а ефикасността му изпробвах върху децата същата есен Simple Smile За борови връхчета съм чувала, но не съм пробвала с тях.
Ако имаш интерес мога да потърся рецептата (имам я записана в един тефтер)

# 2
  • Мнения: 887
Да, ако не ти е проблем. С шишарки ми звучи по-добре, че и дръвчето не се уврежда.













# 3
  • Мнения: 1 105
Записвам да следя темата, защото и аз тази година ще правя. Само веднъж съм приготвяла от меда,  беше от шишарки. Сполучлив стана. Трябва да се внимава с гъстотата, защото при повече сгъстяване не може да излезе от бурканчето. Майка ми беше правила и тогава това  се случи. Ще се поразровя за рецептата. Боровите връхчета помагат при кашлица, когато са изсушени. Купувам от билкова аптека чай и в него имаше връхчета.

# 4
  • Шумен
  • Мнения: 5 199
Няма проблем, ето я и рецептата Simple Smile

Боров мед

Продукти:
70 бр. зелени шишарки
1 кг. захар
1 ч.л. лимонтузу
3 л. вода

Приготвяне:
В дълбока тенджера се слагат измитите шишарки, заливат се с водата и се варят докато течността падне наполовина. За това време боровата смола се отделя във водата. След това се вадят с решетка. Течността се прецежда (аз ползвах тензух) и се връща на котлона заедно със захарта. Вари се до сгъстяване (гъст захарен сироп) . Бъркаш периодично, лесно може да изкипи. Преди да се свали от котлона се добавя лимонтузуто. Налива се в малки бурканчета и се съхранява в хладилник, издържа около година.

# 5
  • Мнения: 887
desitoo , благодаря! Сега остава да се разходя и да видя кога ще станат шишарките, че при нас на морето всичко се разви по-рано тази година.

# 6
  • Шумен
  • Мнения: 5 199
В Родопите брах шишарките в края на на юли. Но в планината всичко се развива по-късно.

# 7
  • Мнения: 887
Тук мисля че по принцип май, юни стават, но тази зима почти го докарахме на средиземноморски климат и може и те да подранят.

# 8
  • Мнения: 1 105
Открих моята рецепта, която е подобна:
80 бр.шишарки
3 литра вода
Захар
Лимонтозу
Шишарките и водата се варят,докато течността остане наполовина. Мери се купа течност + купа захар. Вари се до сгъстяване, така че като се накапе в чинийка капката да не се разлива.
На 1 кг.захар се слага 1 ч.лъж. лимонтозу.  Веднага се насипва в горещи бурканчета.

# 9
  • Мнения: 285
От какъв бор са шишарките / връхчетата?

# 10
  • Мнения: 9 272
Моите рецепти са подобни,но може и с мед вместо захар.

50 броя борови връхчета-по 2-3 см.берем ги в началото или средата на месец май .От бял бор.От долната или страничната част на дървото.
1кг.захар .Използвам кафява захар.
2л.вода-изворна или филтрирана
1к.л.лимонена киселина.

Поставям връхчетата в емайлиран съд,заливам ги със студената вода.Слагам на силен огън,докато кипне и после намалявам на по-слаб,за да къкри.Трябва течноста да остане на половина.Оставям я за едно денонощие,на следващия ден прецеждам.
Поставям съда на котлона,добавям захарта и варя на бавен огън.
Течноста се изпарява бавно,без да завира.
Проверявам гъстотата на сиропа-капвам върху чинийка,капката не трябва да се разтича.
Прибавям лимонената киселина и след 5 минути свалям от огъня.
Сипвам в бурканчета.









Общи условия

Активация на акаунт