Истанбул [тема 54]

• 57 530
  • 750
  •   1
Отговори
# 435
От РЗИ Хасково нищо не получих, като отговор на отрицателните тестове. Изпратих на РЗИ София от там ми отговориха, че нямат отношение по предписанията за карантина да се обърна, към тези, които са я наложили. И така си карам, без карантина 😁
А как сте сигурна, че не сте в карантина; т.е как сте сигурна, че не си стоите регистрирана в системите под карантина?

Аз се свързах с личния си лекар и помолих да провери, дали съм все още под карантина, след като не получих отговор от РЗИ Хасково.

# 436
Snow_White5, оставете си я за следващато посещение на града. Като за първи път , вижте само основните забележителности и си оставете време просто да почувствате атмосферата на града, без бързане , за да може да се насладите. А и така ще имате повод пак да се върнете  Wink

# 437
AIR, изпращането на мейл с отрицателния тест те освобождава от карантина. Не говоря от собствен опит, но много чета при магеланците - масово това споделят - че изпращат негативния резултат и ни вест, ни кост, а при някои отговорът е след няколко дни. Но никакви проблеми, явно е проверено.
Аз също така смятам да напрвя с голямата дъщеря като се върнем - правим тест, изпращам /негативен, надявам се Laughing/ резултат и така...
Само аз ли не се впечатлявам от джамии? И като цяло от музеи и паметници на изкуството много-много. Сигурно съм повредена Laughing

# 438
  • София
Роже, много ти благодаря за инфото за Кулата! Супер интересно и много красиво (особено снимките с дъгата, разкошни са)! Ох, а дано скоро да и видя и аз на живо. Sparkling Heart

Snow_White5, любимите ми места за посещение, във всеки град, винаги са катедрали и джамии - има нещо магическо и необяснимо в тях, наистина. Revolving Hearts

# 439
  • Sofia
По въпроса на AIR — на мен рзи Хасково също не ми отговориха нито на тел., нито на мейл. Чудих се ден-два и се обадих в рзи София, които ме "намериха в системата" като освободена от карантина, и така...

Роже, приятна почивка и благодарности за споделеното!

# 440
  • София
Snow_White5, изобщо не бих си загубила времето да стигна до джамията Чамлъджа при първо ходене.   
Аз бих видяла две-три джамии, ако сега отивах за пръв път - Света София, Сюлеймание и Ортакьой.

# 441
Аз пък точно джамията Чамлъджа бих посетила, огромна е + уникалната архитектура  и гледка към Истанбул

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 11:05 от Marble_beach

# 442
  • София
Аз пък точно джамията Чамлъджа бих посетила, огромна е + уникалната архитектура  и гледка към Истанбул
По-хубава гледка има на много други места.
По-красиви джамии също.
Просто за мен е загуба на време при първо посещение на Истанбул.

# 443
  • Някъде в Европа...
Благодаря ви за отговорите! Точно това се чудех - как да докажеш, че не си в карантина като не са ти върнали отговор...При мен ще се касае и за връщане в друг град в България, а не в родния, т.е ще имам пътуване и в страната и ако се водя в карантина, а съм изпълнила всичко, което зависи от мен, при евентуална проверка какво става....Ще пътувам и с големия си син, който пък директно ще остане при баба си и дядо си, пак в друг град, т.е и той "в карантина"... 🙄
Явно ще изпращам до РЗИ и после ще настоявам ЛЛ да провери. Междувременно ще минем половината страна с обществен транспорт, надявайки се да не ни спрат, защото някой някъде си не си е свършил работата, а каквото е зависило от мен съм го изпълнила 😵....
Извинявайте за лирическото отклонение....

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 11:18 от AIR

# 444
  • Sofia
AIR, няма да има на кого да доказваш, защото в системата им ако ти е свалена карантината, никой няма да те провери Simple Smile
Но за да го знаеш ти това, ако държиш, ще търсиш потвърждение по други канали като личен лекар, рзи София и подобни. Да, много е тъпо, знам...

За първо, двудневно посещение на Истанбул ходенето до джамията Чамлъджа ще е на цената на пропускане на други обекти, защото ще отнеме половин ден. Но всеки си решава сам какви са му приоритетите ест.
Личното ми мнение е, че джамията е впечатляваща само с размерите си и донякъде с локацията. Стилистиката й не е нищо особено. Има други, много по-красиви.

# 445
Благодаря ви за отговорите! Точно това се чудех - как да докажеш, че не си в карантина като не са ти върнали отговор...При мен ще се касае и за връщане в друг град в България, а не в родния, т.е ще имам пътуване и в страната и ако се водя в карантина, а съм изпълнила всичко, което зависи от мен, при евентуална проверка какво става....Ще пътувам и с големия си сина, който пък директно ще остане при баба си и дядо си, пак в друг град, т.е и той "в карантина"... 🙄
При карантиниране може да се посочи всякакъв адрес - не е задължително да е постоянният.
Досега два пъти сме били карантинирани, обаче от летище София. РЗИ-София връщат мейл след ден (или повече, ако са празници). Като се приберем (тестовете ги пращаме веднага след получаването на резултата) и всеки си тръгва по задачки.
Ако дойде проверка на адреса, а ви няма, ще докажете с отрицателния тест.
Само един приятел са го проверявали, а го нямало на адреса. Полицаите предали да им се яви с отрицателен тест да го покаже. Той отишъл и го показал.

# 446
  • Russe, Ruse, Bulgaria
Здравейте, много спешно ми трябва отговор на въпроса - Пътувал ли е някой в Турция с документ, че е прекарал Коронавируса в последните 6 месеца преди пътуване. Какво трябва да съдържа документа? Моля за отговор.

# 447
Забравих да добавя, че на границата, като даваш паспортите за предписанието за карантина, казваш и адреса, на който ще си. На нас автоматично ни излезе адреса по ЛК, там се и прибирахме и не сме го сменяли.

AIR не се притеснявай, всичко ще е наред. Изобщо не съм го мислила това, след като съм си свършила съвестно всичко, което се иска от мен.

# 448
  • София
За първо, двудневно посещение на Истанбул ходенето до джамията Чамлъджа ще е на цената на пропускане на други обекти, защото ще отнеме половин ден. Но всеки си решава сам какви са му приоритетите ест.
Личното ми мнение е, че джамията е впечатляваща само с размерите си и донякъде с локацията. Стилистиката й не е нищо особено. Има други, много по-красиви.
На същото мнение съм.
По стечение на обстоятелствата, трябваше да остана там около 2 часа и половина-три. Самата джамия не е кой знае какво, даже леко мен поне ме подразни упоритото подражаване на османската архитектура, а очевидното модернистично изпълнение... някак не ми се връзваше.
Но гледката от там е велика, наистина. Спира ти дъха. И, все пак, ако сравня с десетките джамии, които съм посетила в Истанбул, в Чамлъджа единствено заради гледката си заслужава, нищо кой знае какво друго не е. Освен грамаданска, да. Grinning

# 449
Не се притеснявай, това с рзи на границата е една подигравка. Никой няма да те търси за нищо. Моя сертификат не го и погледнаха. Спокойно можеш да размахаш чужд... изобщо не ми се коментира нищо, свързано с рзи, че се ядосвам.
Аз пък много се впечатлих от свети Стефан. Страхотна е. Джамиите са ми напълно еднакви, само Сюлеймание има по-хубава гледка и градинка. И света София, разбира се, макар че не ми допадна в какво състояние е. Тия паметници и джамии трябва да греят, да блестят, по мое мнение. А не го правят

Общи условия

Активация на акаунт