Истанбул [тема 54]

• 58 051
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Да ви изтормозя малко 😆
Цялото ми инфо, което съм събирала се затри с компа ми и се се мъча по спомен да търся места, които съм набелязвала,  но не ми се получава.
Някой беше качил клипче от Ю-туба за битак около Шишли.
Беше на няколко етажа и имаше антики и сякакви джунджурии Simple Smile
Крис, това на Шашли, за което питаш не го зная, не съм и чувал за него. Но пък за сметка на това зная и съм ходил до един в Аксарай- абсолютно същия като на твоето описание- на няколко етажа и с антики, и всякакви джунджурии.
Horhor Antikacilar Carsisi. Това е една 7 етажна сграда на около километър от метро станция Аксарай, и на 200 метра от булевард Ататюрк в една малка, сбутана стръмна уличка, която ако те пуснат на нея няма и да разбереш, че си в центъра на Истанбул, толкова патриархално, провинциално и извън времето изглежда тя.
По-същия начин изглежда и Horhor Antikacilar Carsisi.
Може и да не я забележиш, но като влезеш вътре и попадаш в рая, ако си любител на антиките и антиквариата.
Над 200 магазина на 7 етажа Ви очакват и попадате веднага от 21 век далеч, далеч назад във времето. Истинска съкровищница, която и за един ден няма да разгледате, ще поискате да си купите поне сто неща и в крайна сметка можете да излезете с препълнени очи и с празни ръце заради цените на антикварните картини, статуетки, кристали, мебели и каквото още се сетите.

# 481
Благодаря, Роже!
Запазвам си инфото. 😊
Аз успях да изровя два около нас, но пишеше в Гугъл, че работят само в неделя.
В събота попаднахме на зеленчуков пазар-битак   в Бешикташ случайно😅.
 Не знам какви радари имаме.
Утре ще прегледам какви снимки сме направили, че този път си бяха разходки по отъпкани пътеки и много, много не сме снимали.

# 482
  • София
Да ви изтормозя малко 😆
Цялото ми инфо, което съм събирала се затри с компа ми и се се мъча по спомен да търся места, които съм набелязвала,  но не ми се получава.
Туркиня беше влогърат....
Мисля, че е това Flea market (Feriköy Antika Pazarı) 41.056598, 28.980313.

# 483
  • София
Да ви изтормозя малко 😆
Туркиня беше влогърат....
Мисля, че е това Flea market (Feriköy Antika Pazarı) 41.056598, 28.980313.

Feriköy Antique Market(Flea Market) е на един етаж в голямо хале.
Horhor Antikacılar Çarşısı е като описания.

# 484
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Мода днес

# 485
Flea market се намира в квартал Бомонти-Bomonti иработи само в неделя.Спирка на метрото Османбей,като се излезе от метрото,пресича се булеварда и се тръгва наляво по уличките.Хората го знаят и любезно ще ви покажат как да стигнете до него.Намира се в голямо хале.Със съпруга ми сме любители на антикварни предмети и не пропускаме пазара в неделя и при всяко посещение на любимия град неделята е запазена .Има страхотни неща,стига да си падате по такъв вид предмети.Отделете си поне няколко часа.
В събота на това място има фермерски пазар,но аз не съм го посещавала.
Изобщо районът е любим наш,много европейски и близо до Нишантъшъ.
Специално да благодаря на Роже относно информацията за Horhor.

# 486
Ех, ние сме в БГ вече 😊
В неделята когато бяхме там нали имаше локдаун и само покрай Босфора се шляехме, но е запазено за следващо ходене.
Благодаря!

# 487
Благодаря, Роже!
Запазвам си инфото. 😊
Аз успях да изровя два около нас, но пишеше в Гугъл, че работят само в неделя.
В събота попаднахме на зеленчуков пазар-битак   в Бешикташ случайно😅.
 Не знам какви радари имаме.
Утре ще прегледам какви снимки сме направили, че този път си бяха разходки по отъпкани пътеки и много, много не сме снимали.

Мен антиките и битаците не ме влекат грам, но пък в търсене на чиста храна в Истанбул открих провеждащия се само в събота пазар на дребни зеленчукопроизводители.

https://g.co/kgs/basfwy

# 488
Здравейте отново! Нашето второ истанбулско приключение завърши вчера и днес вече сядам да драсна малко впечатления за нашите 4 дни с деца в Истанбул Simple Smile
Тръгнахме в сряда рано-рано от вкъщи. Минахме границата страшно бързо, може би най-бързото минаване, което сме имали. Пред нас имаше по кола-две и на двете граници. Бяхме със сертификати - аз за ваксинация, ММ за преболедували. Видяха сертификатите, видяха и децата на задната седалка - на 4г и на 11г и ни пуснаха напред, не са искали тест за голямото дете. Минахме през пътя D100 /почти успореден на магистралата и без такси/, GPS-а даде удължаване с около 50 мин. спрямо магистралата, а първоначалната ни цел беше аквариума SeaLife,  който знаехме, че отваря врати в 12, така, че преценихме, че няма за къде да бързаме и предпочетохме за разнообразие да минем по Д100. Пътят минава през няколко по-големи града, но почти навсякъде е околовръст, така, че нямаше досадно мотане по светофари.
Към 10ч. вече бяхме в началото на Истанбул, трафикът беше меко казано ужасен. ММ беше спокоен и с лекота се вписа, още повече, че имаме вече 1 път школовка пак в същия трафик. Отляво, отдясно - не можеш да им хванеш спатиите от къде ще те изпреварят... На мен ми стана доста неприятно и напрегнато, та дружно решихме, че е най-разумно първо да се занесем до хотела, да си оставим колата там и след това с градски транспорт да отидем до аквариума. Бях резервирала Grand Peninsula Hotel, който се намира в старата част, на няколко минути от Синята джамия, май кварталът е Кумкапъ, или поне беше доста близо до него. Около час ни отне придвижването от началото на Истанбул до хотела. На място се оказа, че "нашият" хотел не работи, но пък 4 хотела, които са близо един до друг, се държат от една фамилия хора, така, че пак около същата локация ни настаниха - в х-л Ханедан. Дадоха ни фамилна стая (една спалня + две единични легла), а закуската ни казаха, че ще е в съседния хотел - Лигос, понеже в нашия нямало много гости и закуска все още не се сервира. За сумата от 258 лв за 4 нощувки получихме много добро обслужване. Стаята беше чиста и приветлива, достатъчно широка. Почистваше се всеки ден, кърпи чисти също се зареждаха всеки ден. Имаше много хубава тераса, вечер се качвахме да се полюбуваме на гледката към азиатския бряг.
Скрит текст:
И така - пристигнахме и оставихме колата. Паркирането там е безплатно, има вкл. паркомясто на улицата пред хотела. Настанихме се и променихме плана за деня - вместо към Аквариума, отидохме до площад Султанахмед /буквално на 3-4 минути от хотела/ и заредихме картите Истанбулкарт, които имахме от предния път. Оттам се отправихме през уличките към Сиркеджи, където небето така се беше намръщило, всеки момент щеше да се изсипе дъжда... Шмугнахме се в Бургер Кинг за сандвич, че бяхме огладнели сериозно, а целта ни бяха балък-екмеците на лодките. Но дребната категорично реши, че такова не иска, затова - стандартно - Бъргър Кинг Laughing В момента, в който влязохме, започна да вали и  в последствие си стана направо порой, та отложихме балъкекмеците за друг ден и направо си обядвахме там всички.
Изчакахме да се извали и напред към Еминьоню, където щяхме да хванем корабчето за Кадъкьой и да търсим Пеещите фонтани /Watergarden/.    И тук се вкарахме в голямо приключение, което завърши с лют семеен скандал, въпреки, че никой от нас нямаше персонална вина, но ние сме си такива - можем и за най-голямата глупост да произведем чутовна разправия, че и най-истинските италианци да ни завидят Laughing
Скрит текст:
Понеже знам от преди, че една карта може да се маркира няколко пъти, за няколко пътника, решихме да не вземаме трета карта, а да пътуваме трима човека с двете карти, които имахме - за нас и голямото дете, малката, която е на 4г, пътува безплатно и просто се навеждаше под турникетите. Зарадвахме се като видяхме, че само след няколко минути идва корабчето, но радостта беше съвсем съвсем кратка Laughing -  маркираме картите - светва червено и не ни пуска да влезем... Чудим се, маем се - охраната дойде и с няколко думи разбрахме, че трябва да се синхронизират ХЕС кодовете с картите. Ние имахме ХЕС-кодове и ММ отиде да търси информационното гише, което беше няколко къщички надолу, върна се , съдействали му и картите бяха готови. С втори опит щурмувахме входа - детето маркира едната карта и влезе, ММ - също, дойде моят ред -греда, пак червен екран светна. Междувременно на доста хора се повтаряше нашата ситуация - вече разбрахме, че трябва всеки да има персонална карта, заради ХЕС-кодовете - на един ХЕС - една карта, само за един човек. Шок и ужас - ние нямаме ХЕС за голямата дъщеря. Нямаме и паспорти в нас, защото ги оставихме в хотела. Междувременно пак се изсипва порой навън, а ние сме разделени - децата и ММ са вътре, аз извън зоната с чакалнята, купонът започва да става сериозен Laughing
Нямаме копие на паспортите, а за ХЕС-а трябва номерът. Добре, че се сетих да звъннем на една дружка, която ни прави застраховките и на която във времето сме пращали снимка на паспортите ни, та тя ни изпрати снимката, вече имахме номер на паспорта. За граждани без турска СИМ-карта, номерът, на който трябва да се изпрати смс-а, е този: +90555944382 като се напише HES BG номер на паспорта година на раждане фамилията на латиница / между всички тези данни се оставя интервал/. И след секунди заветния код беше вече при нас. Аз се бях примолила да ме пуснат все пак при останалите от другата страна и останах с децата, а ММ отиде пак на гишето за информация, след като беше купил вече трета карта, и я синхронизираха с новия ХЕС. Докато чаках, видях, че има постер с информация за въпросната синхронизация - влиза се на някакъв интернет адрес, въвежда се номера на картата, добавя се и ХЕС-кода, но той вече беше заминал за съдействие.
И така, вече всички бяхме изрядни и с бодра стъпка закрачихме към азиатския бряг. На децата много им хареса возенето с корабчето и за следващите дни доста често се качвахме. Тук е и моментът да кажа, че обектите, които посетихме, бяха основно съобразени на тях да са им интересни и  да им е приятно. В дворец и музей не влезнахме, с изкл. на музеят Мадам Тюсо, за който закупих комбинирани билети с аквариума.
Пристигнахме в Кадъкьой и се насочихме към автобусите пред пристанището. 8А беше автобусът, който ни трябваше, за да ни отведе до Пеещите фонтани. Пътувахме ок. 45-50 минути, спирката, на която трябва да се слезе, е Atasehir Beledyesi.  Те са в сградата до спирката, май е сградата на тамошната община или нещо такова. Мястото се казва WaterGarden - има магазини, заведения за хранене, сладкарнички, а по средата - въпросните фонтани, които през определено време "пеят" - пуска се музика и те в такт с нея си сменят водните фигури, има и светлини, а по някое време бълват и огън. много ни харесаха, музиката беше много приятна /известни поп-парчета/, на всички много ни допадна. Още на влизане голямата ни дъщеря фиксира един Zip-line и реши да се пусне - не е много дълга линията, но все пак си е забава за децата. Цената беше 100 лири за спускане.
Седнахме на една от сладкарниците - пихме чай и хапнахме разни сладости. Доста се помотахме там, хванахме няколко пеещи представления – много са ефектни, аз хем не се впечатлявам от подобни, но мнооого ни хареса на всички. От там - по обратния път към Кадъкьой. Видяхме доста добре, макар и отдалеч, новата ТВ кула – внушителна сграда, много красива. А пък вечер е особено впечатляваща – има безброй светлини, които се сменят и правят различни фигури. Този великолепен танц на светлината се вижда от всякъде, ние му се насладихме и от терасата на хотела ни.
Слязохме на спирка близо до Бика:
Скрит текст:
От там се спуснахме надолу към фериботния терминал, взехме корабчето до Каракьой. Там вечеряхме и се прибрахме с трамвая към хотела. С това първият ни ден завърши.

2-ри ден. Отправихме се за закуска в съседния х-л /Лигос/. Личеше си, че е доста по-пипнат този хотел – много добре изглеждаше още отвън, а и вътре се оказа много приятно. Закуската се сервира на панорамната тераса, от която се разкриваше чудесна гледка към морето и азиатския бряг. Е, не липсваха и типичните за някои места неугледни сгради отпред, но като цяло си беше живописна панорамата.
Скрит текст:

След като закусихме се отправихме към трамвайната спирка на Султанахмед. Слязохме на спирка близо до Аксарай, откъдето взехме метро М1 до МОЛ Форум, където се помещаваше Аквариума. Той отваряше в 12ч и имахме малко време за шматкане по магазините в МОЛ-а. Доста е голям и  има много магазини, но не това беше целта ни за деня. Аквариумът много ни хареса, били сме в подобен в Дъблин, пак  от веригата SeaLife, но този определено печели – доста по-добре е направен. Основно ни впечатли тунелът, естествено, но и останалата част беше хубава.
Последваха обяд и кафе  в МОЛ-а, след което се отправихме към Сапфир Обядвахме в заведение от веригата PIDEM, пидета са им много вкусни, а и кюнефето става. В Одрин редовно сядаме там. След това пихме кафе, а децата – сладолед в Kahve Dunyasi.  Хванахме М1 до Йеникапъ, а от там метрото /май е зелената линия/ до 4.Levent ,  където е Сапфир. Въпреки, че сме гледали веднъж филмчето, сега пак влязохме с децата – сега повече ми хареса, миналия път ми беше доста страшно. Билетът за терасата + филмчето беше 60-70лири/човек. Децата се изкефиха много. Позяпахме и от терасите, сладоледът не беше пропуснат и там , и хайде на обратно – слязохме на Таксим, откъдето по булеварда се спуснахме към Галата и надолу към Каракьой. От там –Т1 до Чемберлиташ, където трябваше да намерим небезизвестния във форума Ортаклар. Тук е моментът да благодаря на всички за цялата информация и преживявания, които се споделят в темата! Три поредни дни вечеряхме там, моите хора не искаха другаде да търсим. Вкусно, бързо и на добра цена. Пробвахме няколко неща и всичко се хареса. Като единствен минус поставям на липсата поне на биричка, но пълно щастие няма Laughing Децата поискаха сладолед за десерт – точно на спирката Чемберлиташ има чудесна сладоледаджийница – Galata Icecream. Много видове, да се чудиш какво да избереш. Препоръчвам мястото!
От там, изморени и с пълни до пръсване стомахчета  - по малките сокачета и право в хотела. Душ и по леглата. Заспивахме за нула време, героите бяха изморени.

Следва

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 09:27 от Pали

# 489
Здравейте, нова съм тук. Тъй като ни предстои пътуване до Истанбул, квартал Лалели, ще имам някои въпроси, и ще помоля който е запознат да даде съвет или информация. Ще пътуваме със собствена кола, къде мога да я оставя на платен паркин в района на Лалели и колко ще ми струва. Мислим да посетим мол Емаар, как можем да стигнем до там от Лалели, и връщането ни притеснява до колко часа може да се ползва определения транспорт? Искаме да посетим и високата сграда Сапфир, как можем да стигнем до там? Чух че аквариума в мол Емаар е безплатен за чужденци, към момента актуална ли е тази информяция ?Благодаря предварително !

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 20:47 от Tedi166

# 490
На метростанция Йеникапъ отгоре има паркинг, не помня, 25 или 35 лири е на ден. Това е на 1 светофар от Лалели, много наблизо. През най-активната част от деня понякога май няма места, аз обикновено привечер или по-късно вечерта като съм отивала има места.

# 491
# 492

HES код още от България може да се извади, даже май беше задължителен по едно време...
Тук.
Понеже някой се беше оплакал в тази или в морската тема, преди седмици пробно изкарах един, стана за три минути.
Рали, това за истанбулкартите отдавна го има изискването за свързване с хес кода, тук писаха, обаче сега не се отваря страницата...
Вече всеки си пътува с отделна карта.
Трябва да каже някой, ходил наскоро.

# 493
  • Ропотамо
До скоро се отваряше нормално страницатаа. Но от вчера ми дава блокаж. Може би е както казахте, но как се отваря на турски?

# 494
  • Russe, Ruse, Bulgaria
Моля някой да сподели, актуална инфорвация, как се свързва HES  кода с истанбулкард, че страницата, както писа Рали, не се отваря.

Общи условия

Активация на акаунт