Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пътуване с БДЖ

 • 8 899
 • 32
 •   1
Отговори
 • Мнения: 13
Здравейте скоро ще пътувам от София до Бургас и се чудя дали да не го направя с нощния влак. И имам няколко въпросчета:
Спалните вагони сравнително нови ли са и най вече чисти ли са?
По колко легла са в купе и има ли някакъв вариант да сме сами в купето?
Има ли ресторант вагон или да се запася с храна за децата?
Моля ви ако някой е пътувал това лято да ми разкаже как е минало?

# 1
 • На върха на вълната
 • Мнения: 196
Пътувах скоро Казанлък-София с нощен влак. Вагоните не са от най-чистите, но и не са от най-мръсните. Има развалени прозорци, проблеми с отоплението, с вратата.
Напълно възможно е да останете сами, но има и нахални, които влизат и се настаняват. Не съм сигурна за бройката, просто нямам спомен.
Да не ви подведа, но не съм чувала да има. Дори и да има, не разчитайте на качествена храна, така че си пригответе.
Вечер има доста цигани, защото се прибират към Ихтиман. Надуват музика и оглеждат купетата, така че не е препоръчително да се спи. Иначе, други забележки нямам. Шумно е и неудобно, но пък не може да се очаква повече от БДЖ.

# 2
 • Мнения: 8 281
Здравейте. От две години пътувам редовно с БДЖ, като дете - също само на влак ме возеха. Навремето спалните вагони бяха два вида - спален, на който в купетата имаша три легла едно над друго и кушет вагон - с по 6 легла в купе. Но това преди 30 години и се заключваха отвътре. Сега би ме било страх да заспя във влака, затова предпочитам дневното пътуване. Не знам за колко часа се изминава пътя София-Бургас, но ако децата са малки може да предвидите един ден някъде по пътя с нощувка и тогава да продължите (например в Пловдив или Стара Загора... (Не знам точните маршрути, че живеем в Северна България. Ресторант-вагони не съм виждала аз, някой скоро каза, че по южната линия (София-Бургас) попаднал на такъв. Вземете си храна, вода и запазени места. Те се заплащат допълнително, затова трябва да си ги поискате. Щом сте с две или повече деца имате право като майка да пътувате с две деца на 50% от цената. Трябва обаче да си извадите семейна карта. За целта са вземете снимка и удостоверенията за раждане на децата (доколкото разбирам са под 18 години). Ако децата са под 7 години пътуват безплатно с право на място. Но запазеното място се заплаща. Ако са над 7 години вземете от училище служебна бележка за БДЖ (те знаят каква) и снимка на детето и направете ученическа карта, за да ползвате намалението. Вземете си мокри кърпи и антибактериален гел. Бързите влакове уж са обновени и поддържани, но по правило тоалетните не са много чисти. Тоалетна се ползва само докато влакът е в движение (не е много удобно), но няма как на гара, заради замърсяването.

# 3
 • Мнения: 665
Ето тук подробно и със снимки съм описал какво представляват турските спални вагони на БДЖ, при които има възможно да сте 3-ма (2-ра класа), 2-ма (1-ва класа) или 1 (бизнес-класа) в купе, тук съм обяснил и това.

Вагон-ресторант няма.

# 4
 • София
 • Мнения: 326
БДЖ вече предлага спални места Бизнес класа, които са с по едно спално място. Ето информация от сайта (изчерпани са онлайн, може на място на касите да има):


към 08:30ч на 07.08.2019г. СПАЛНИТЕ МЕСТА от онлайн контингента СА ИЗЧЕРПАНИ     за дати и влакове,както следва:


БВ8627 София-Бургас за: 08,09,10,11,12,14,15,16,17,18,21,22,23,29 август

БВ8626 Бургас-София за:  08,,09,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,25,26,30  август


Спален вагон  -  втора класа - три легла
Спален вагон  - първа класа - две легла
Спален вагон - бизнес класа - едно легло

# 5
 • Мнения: 13
Благодаря ви за отзивите. Ако не забравя ще пиша как е минало.

# 6
 • Мнения: 560
Постоянно пътуваме с БДЖ. Линията е удобна, особено за деца. Могат да стават, да се разхождате , не зависите от спирки за тоалетна, което е важно за дълъг път. Както са ви казали има спални вагони и пълната информация за тях. Ако ще пътувате семейно отделете време и извадете семейна карта. Дава право на 50% от цена на билета, при което пътуването идва много изгодно. Ако ще пътувате вечер с деца задължително си вземете спално място и не се правете на "тарикати" да се вземат обикновени места и да се разполагат из цялото купе. Неудобно е за всички, особено ако от друга гара се качат хора със запазени места.
Скоро ми се случи и такова и се наложи да се обърнем към кондуктор. Човека трябваше да крещи, за да накара хората да си свалят краката от седалките, за да седнем. Моля, не се правете на тарикати. Ако вземете редовни билети имайте идея, че децата няма да могат да легнат свободно.

# 7
 • Мнения: 3 406
Спалните купета са ремонтирани с нови завивки и чисти са и си заслужават.Даже по новините даваха за тях.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 097
Аз пътувам само с влак, единственият начин да се кача на автобус е, ако няма линия дотам (като София- Банско) или разстоянието е под 50км (София - Ихтиман, например). Ако съм с дете пък съвсем. Можеш да станеш, да се разходиш, най-вече да си ходя до тоалетната, ако искам през 6 минути и половина Simple Smile Ако съм до морето винаги пътувам нощем, взимам си спално място и си спя. Е, не се наспивам като вкъщи, но все е нещо, а така пестя цял ден за плаж Simple Smile Децата са с 50% намаление, това е ясно. Според мен гледките са по-впечатляващи и насладата е по-голяма. Но освен изброените, аз имам сантимент към пътуването с влак и много обичам, винаги пиша нещо.
Засърбяха ме ръцете:

Препускам с влак отново през Балкана
настъпила сияе нежна пролет.
Дърветата от слънцето огряни
закачат се със вятърния полет.

Във Искъра вълнички бягат диво
над Черепиш скалите тихо ми шептят:
"Навсякъде е толкова красиво -
къщурки китни, зелени поляни, цветя."

Коне пасат крайпътната тревичка
в миг зърнах ален мак. И пеперудка.
Към синьото небе политна птичка
от гарата миришеше на люляк.

От другата страна в далечината
планински върхове под преспи спяха.
Рой спомени нахлуха ми в душата
и с тайнствена мистичност завладяха.Из "Любимите пътувания с влак"

Панелките останаха в града
и Витоша ме гледа отдалече.
Цъфтя от щастие и грам следа
от чувство на умора нямам вече.

Прехвърчам край дървета, бял равнец,
разцъфнал мак, край линията сгушен.
Пасящи на поляната коне,
селца и аромат на вкусен пушек.

Красива пеперудка в мил летеж
си търси своя цвят в зеленината.
От гарата ме гали мек и свеж
лек полъх на усмихнатия вятър.

На щъркели със щъркелче гнездо
с усърдие и обич изградено.
Родопите - уютен, топъл дом
на хиляди животни. И пленено

от слънцето море от слънчогледи,
кафяво куче, легнало в реката.
В небето волна птичка. С гордост гледам
на нашата родина красотата.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 19:21 от Светулчица

# 9
 • Карлово/ Пловдив
 • Мнения: 929
Обичам да пътувам с влака, фен съм им от дете. На автобус се качвам единствено, когато няма линия до там където отивам.

# 10
 • София
 • Мнения: 5 197
И аз обичам да пътувам с влак.
Линията е  нощен София-Бургас. Пътувала съм по тази линия и с дете. Той си спа. Не бяхме в спален вагон, защото билетите бързо свършват лятото. Но всичко беше нормално.
Една романтикаи и меланхолия ме обзема във влака и не ме е страх от пътуването.
Не ме е страх, че някой ще ме ограби. Имам чувството, че с повечето пътуващи лесно може да станеш приятел.

# 11
 • София
 • Мнения: 917
Аз имам неприятни спомени от пътуването с влак. Казвам неприятни, защото не мога да ви опиша мизерията, която беше вътре, а бяхме уж в супер луксозен влак и платихме 60-65лв за билети за първа класа. Втора класа изглеждаше по-добре, ако трябва да съм честна. В тоалетните не се ходи, адски мръсно и нечистоплътно. За съжаление просто така ми се налагаше, но ако можех, бих върнала времето и бих отишла с автобус. Цените са двойни(че и малко отгоре) на това, което бяха преди, а мизерията си е абсолютно същата, че даже още по-зле.

# 12
 • Мнения: 560
Аз имам неприятни спомени от пътуването с влак. Казвам неприятни, защото не мога да ви опиша мизерията, която беше вътре, а бяхме уж в супер луксозен влак и платихме 60-65лв за билети за първа класа. Втора класа изглеждаше по-добре, ако трябва да съм честна. В тоалетните не се ходи, адски мръсно и нечистоплътно. За съжаление просто така ми се налагаше, но ако можех, бих върнала времето и бих отишла с автобус. Цените са двойни(че и малко отгоре) на това, което бяха преди, а мизерията си е абсолютно същата, че даже още по-зле.
Не знам кога си се возила и какви са тези космически цени и каква е била дестинацията? Ще е хубаво да обясниш повече. Проверих цената на билет София- Бургас (примерно), цената първа класа е  23.60 лв. Отиване и връщане е     37.80  ???? Не разбирам каква е тази висока цена. Другото , което е - последните няколко пъти винаги има вода в тоалетните. Има и мръсни, но това не го прави БДЖ, а хората, които го използват по време на движение.
Ако става на въпрос съм срещала ужасно много рали шофьори на автобуси, пушещи , да не говорим, че за някои натоварени дестинации пускат супер малки автобуси. То място за хората няма, камо ли за багаж, а да пътуваш с багажа си , върху себе си не е от най-приятните неща. Да не говорим за тоалетните по бензиностанциите. На някой места са под всякаква критика. И общо взето за 10-15 мин трябва да се изпикаят 50 човека. Сметнете по колко на човек се пада.

# 13
 • Мнения: 1 567
Никак не обичам БДЖ, преди месец ми се наложи да пътувам от София до Благоевград. Нещата не са се променили от години. В единия вагон умряхме от студ, тръгнахме да проверим как е в другите вагони. В следващия не се усещаше климатик, беше топло и задушно. Едва в третия температурата беше поносима. Старо и мръсно. Винаги, когато мога, предпочитам автобус.

# 14
 • Мнения: 3 406
Е как насред лято умряхте от студ?

Общи условия

Активация на акаунт