Истанбул [тема 54]

• 57 958
  • 750
  •   2
Отговори
# 630
Сега съвсем умишлено чета една книга за европейските султанки в харема, има толкова исторически сведения, то половината сгради и джамии са построени с дарения от Хюрем и от други султанки.
Пише, че в края на живота си са прекарвали повечето време в двореца в Одрин(Сюлейман и Хюрем), защото спокойствието им е харесавало. Те и там са имали дворец, но мисля, че не се знае точно къде е бил разположен. Рових за този дворец преди време като ходихме на пазар там, но няма сведения, нищо не открих.
Стана ми много интересно какви сведения има за двореца в Одрин. Пишеше също за Синан, за строежите на Сюлеймание, за бижута, дрехи и портрети, които и днес са в Харема.
И още повече ми се приииска да отида и да разглеждам.
И в Одрин също си е хубаво. Аз много се дразня на подценяването на Одрин, даже съм чувала мнения, че едва ли не за турците Одрин не бил Турция 😀😀което за мен е смехотворно.
При положение колко стратегическо му е било положението, как оттам са минавали всичките военни походи към западните земи, колко военни лагери са били разположени там, дипломатически представителства и прочие, за мен е още по-интересно от тази гледна точка да се разровя какво още би могло да се види и там, което още не съм видяла.
Знам, че не е по темата, но тъй като последния ден ще ни е там, свиркайте ако има нещо заслужаващо си да се види.
В Музея на здравето не сме били, беше затворено. В българските храмове Св. Георги и Св. Константин и Елена също не сме били. Беше затворен, а и нямахме време тогава с автобус и знаете колко смотано е с тези автобуси и колко набързо е всичко. Та ми се иска още нещо да видя този път, приемам предложения.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 15:27 от Ема Удхаус

# 631
Аз не издържах и петък заминахме за Истанбул. С изключение на границата където чакахме около 1,30-2ч всичко друго си е по старо му. Града гъмжи от народ и живота е в разгара си.
Направихме една обиколка на Босфора с корабче --гледайте хубаво цените, че има от 25 лири до 20 евро. този за 25 лири е перфектен 2ч обикаляте с кораб и всичко меже да се види. искахме да се качим на Галата, но доста народ имаше и не ни се чакаше.
Супер зареждащо ми се отрази.

# 632
  • София
В Музея на здравето не сме били, беше затворено. В българските храмове Св. Георги и Св. Константин и Елена също не сме били. Беше затворен, а и нямахме време тогава с автобус и знаете колко смотано е с тези автобуси и колко набързо е всичко. Та ми се иска още нещо да видя този път, приемам предложения.
Скрит текст:
Определено музеят на здравето си заслужава да се види. За мен е най-голямата забележителност след Селимие. Другото, което ме впечатли е Мемориалния комплекс за Балканската война. Намира се на един хълм и има гледки към града. Безплатен е, но на входа се оставят документите за самоличност. Бил на територията на казарма и затова. И църквите са хубави, но не са нещо невиждано. Ако имам ограничено време, определено ще са след посочените музеи. Впрочем Свети Георги я видяхме на "бегом", защото се оказа, че затваря много рано и ни пуснаха за малко след като доста им се помолихме. Имахме късмет, че вечерта щяха да имат някакво мероприятие и се мотаеха хора. Simple Smile Влизахме и в една много стара джамия. Мисля, че беше Ески джамия. Ето статия със забележителности. Можеш да си избереш по твой вкус. Но ти нямаше ли да си с организирана екскурзия? Ако е така, можеш само да се молиш да ви заведат в едната църква и да ви отпуснат поне 2 часа, че да видите Селимие и да се разходите по търговската улица. Обикновено има време само за едното. Simple Smile

# 633
Организирано сме, но нямам драма, вече съм била там-джамията Селимие ми е една от най-любимите, със сигурност пак влизам, та ако ще и 5 минутки да имаме в Одрин. Не е като да не съм била по дсоста храмове,не ми е от такава важност, затова ще се пробвам в Музея да видя, въпреки,че здравната тема не ми е интересна,предния път само минахме оттам. То май беше близо до джамията и търговската улица.

# 634
  • Димитровград
Музея на здравето не е близо до центъра.
Скрит текст:

# 635
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Сега съвсем умишлено чета една книга за европейските султанки в харема, има толкова исторически сведения, то половината сгради и джамии са построени с дарения от Хюрем и от други султанки.
Пише, че в края на живота си са прекарвали повечето време в двореца в Одрин(Сюлейман и Хюрем), защото спокойствието им е харесавало. Те и там са имали дворец, но мисля, че не се знае точно къде е бил разположен. Рових за този дворец преди време като ходихме на пазар там, но няма сведения, нищо не открих.
Стана ми много интересно какви сведения има за двореца в Одрин. Пишеше също за Синан, за строежите на Сюлеймание, за бижута, дрехи и портрети, които и днес са в Харема.
И още повече ми се приииска да отида и да разглеждам.
Ето тук пише за двореца
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Edirne_Palace

# 636
  • Варна
Аз не издържах и петък заминахме за Истанбул. С изключение на границата където чакахме около 1,30-2ч всичко друго си е по старо му. Града гъмжи от народ и живота е в разгара си.
Направихме една обиколка на Босфора с корабче --гледайте хубаво цените, че има от 25 лири до 20 евро. този за 25 лири е перфектен 2ч обикаляте с кораб и всичко меже да се види. искахме да се качим на Галата, но доста народ имаше и не ни се чакаше.
През кое КПП минахте ?

# 637

Корабчето от 25TL има ли си име, или специфично местоположение?

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 16:16 от FBID910009645766024

# 638
Кпп- Свеленград
Корабчето го хванахме от Karaköy (Turyol)  или от тук Eminönü (Turyol)--тук пък слезнахме за да не крачим по моста че вече бяхме доста изморени.

# 639
Тези дни мислим да почваме да планираме дните от екскурзията. Програмата, качена на сайта е тази.

https://abvtravels.bg/index.php?res&findtours&search& … p;to=51&t=539

Трябва да си призная, че никак не ми харесва, но мисля, че организационно ще ни е много трудно да изберем какво да гледаме с тях и какво сами. Защото ако се отделим от групата, после къде ще се намираме.?
Моля ви да хвърлите един поглед на нашата програма, имайки предвид това, че не желая молове(освен аквариума, който ми се иска да видя Watеrgarden).
Не желая Принцови острови, не ми допада как са разпредели  дните-най-важните забележителности са оставени в последните 2 дни, а началото е натъпкано с молове.
Отделно това време между 6,7 сутринта и 14 часа първия ден с какво ще го запълня? Уж са дадени островите, а аз там не искам. Ако нали не ни настанят веднага в хотела(което е рядкост) какво правим през три немалко часове?
Покрай джамии само транзит, без влизане, което не ме устройва. Харем не е включен.
Единствено мисля деня, определен за Такисм и Кулата да се присъединим и да сме целия ден с тях.
Обаче ако се отделя, а след няколко часа има планувано място, на което искам да ходя с тях, какво правим?
Много ми е трудно да реша как ще го направим, даже ми се вижда невъзможно.
Много амбициозна е програмата, много неща са.
Аз отивам за някоя определени, казвала съм ги вече неведнъж.
Не искам да бъда разочарована от тази дълго чакана екскурзия. Искам да я планираме добре. Искам да видя това, за което отивам.
Засега ще ползваме задължително разходка с корабче, вечеря на Босфора, и този ден, в който е Таксим и Свети Стефан.
Нещата, които искам да видя задължително са:
1.Ая София(имам предвид не само отвън)
2.Топкапъ (с Харем задължитвлно и да имам поне 2 часа там)
3.Водното хранилище
4.Капълъчаршия
5. Сюлейюмание
6.Синя джамия
7.Аквариума
8.Девича кула
9.Доламабахче(само отвън, за вътре едва ли ще успеем)
10.Кулата
Всичко друго ще е бонус.
Джамиите си имат часове за молитва, в които не се влиза и това също трябва да се има предвид.
Моля ви за насоки. Тъпото е, че окончателната програма ще бъде обявена 1 седмица преди деня на тръгване. И не можем един вид почти  никакви планове да правим, защото не знаем и къде ще бъдем настанени.
Това ме притеснява доста.
Разкъсвам се от желанието за спокойна екскурзия и да видя всичко което искам и решението просто да ходим навсякъде с агенцията като за първо ходене. Но много неща от програмата не ме устройват. Не искам да препускам покрай града като кон, а да му се насладя.

# 640
  • Бургас / UK
Ема Удхаус,в деня на пристигане,ако стаите още не са готови ,оставяте багажа в хотела и тръгвате по забележителностите,които искате.После ,към 14 часа , се връщате ,настанявате се и продължавате с програмата.Абсолютно всички обекти могат да се посетят самостоятелно и на нормалната цена.
Водохранилището беше останало почти без вода последните години,но пак може да се види де,но не разбрах за какво им е и екскурзовод и там.
Синята джамия,Света София и Топ Капъ са на един площад ,там са и змиевидната колона и обелиска.Освен Топ Капъ ,другите обекти са безплатни и може да се посетят без екскурзовод ,освен в часовете за молитва де.
Девичата кула ,до колкото разбрах е затворена за посещения.Може да се види,ако отидете на прословутата крайбрежна алея с възглавничките.Там се вижда по добре.
До Таксим може и сами да отидете с метрото и да се спуснете надолу по Истиклял и ще стигнете до кула Галата.От там още надолу и стигате до Каракъой ,моста Галата отсреща е  Египетския пазар с подправките .
Аз пиша ,но не знам дали това ви е първо пътуване до там...и дали сте наясно с транспорта и до къде с какво да отидете.
Вечерите по ресторантите включени в програмата също не си заслужават ,защото може и сами да си седнете някъде да хапнете.Под моста Галата е пълно с рибни ресторанти.Единствено тази ,която е вечеря на корабче по Босфора става.

# 641
Първо е 😊С нищо не сме наясно и се притесняваме.
Това е огромен и непознат град, мм е против сами да обикаляме. За мен са важни тези исторически забележителности, които са на едно място-Колоната, двореца, Света София, джамията, хранилището, Сюлеймание. Искам да си оставя един ден само за тях и едно по едно да ги обиколим.
Да ги отметна, но да разгледам добре, влизайки навсякъде, а не от автобус и пешеходно, спирайки тук там за 5 минути.
Часовете за молитва къде мога да видя? За Сюлеймание май има дни, в които не работи. Нямам идея доколко програмата ще е съобразена с това. Не желая и да плащам едни безсмислени и излишни пари двойно, а да не мога да видя това, за което отивам. Екскурзовод не ми трябват особено, исторически се смятам за по-подготвена от тях 😀

# 642
Ема , още първия ден можете да  обиколите Топкапъ с харема, Св. София, Синята джамия и водохранилището , стига да имате сили след пътуването. Лично аз сама си ги обикалях последните две, като си оставих мъжете да пият кафе до Синята джамия. Нищо страшно няма в обикалянето сами, стига да си проучите предварително нещата, а и с офлайн навигация пак става, ако нямате нет.
И как с нищо  не сте наясно, като отдавна четеш в темата. Тук има толкова ясна и подробна информация , че и най-пишман туристът ще се справи.

# 643
Да да, аз пиша отдавна, чета, снимам скрийншотове, но друго е като си бил.
Отделно, че както бях малко попроучила и то се отлага вече за 3 ти път ходенето ни.
Мислех си и аз още 1 ви ден да посетим, но ни се иска да тези места да ги гледам свежа, и по-отпочинала. А се надявам в рейса са спя, ама едва ли ще стане така.

# 644
  • Варна и...духом на Босфора
Адаш,Ема Удхаусче
То и да има програма,още в автобуса може да я сменят..по дни и часовете.
Значи още не знаете хотела?
Ще допълня Чефито.
Като оставите куфарите,метни се на Орду/ Трамвайчика/ и на адоле към морето.
Зареди си картите с кинта парата,и понеже ще е рано,закусвайте нещо,пийте чай или кафе,дорде отворят обектите,а може и по- рано да идете,ако не искаш да си с групата.
Те ти площада,обелиск,колона,хиподрум и отиваш на Св, София преди опашката.
После пък на ТопКапъ.
И Йеребатан.после се връщаш с Трамвайчика
И се настаняваш,почиваш ,WC, освежаване и пак на ноги.

Аха,сега видях за благоверния ти.
Кажи му много да ни знай,тъй му речи.
Да чИте тука,Ко ши прай в хотела сабалян рано,ши дреми и ши чака гида ли?
Няма такъв филм. Не сте на Токийската стокова борса,в Истанбул сте,не се спи,не се чака,вдишваш аромата и ...сте виЙ.
Сега е сезона и заАдалар,ама щом не искаш..
На кораба си е отмора,а и наслада сред вълните,и почивка от тълпите в хголемия град.

Общи условия

Активация на акаунт