Нашите цветя - обща тема 8

• 34 948
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не съм аз.
имам спомен за орхидея с листата надолу, топнати във вода и за друга, закачена над водата, но не съм пробвала нито един от методите.

# 136
Аз сложих моята във вода. Някой тук посъветва само малко от едно-2 коренчета да са потопени.
За сега офелява

# 137
Здравейте!
Купих си вериагатен кротон,тръгнах да го пресаждам ,но корените му бяха в много малък контейнер и без да искам ги скъсах.Идеи как да пусне по-бързо корени:smile:

# 138
  • Варна
Карз, по- добре покажи снимка на цялата орхидеята, ако е възможно по корени. Simple Smile

# 139
  • забравих си мисълта...
Карз, аз бях показала моите орхидеи, които стават вече все по-добре. Онази, за която Добри предположи, че корените са изсъхнали, тя също е много добре. Корените ѝ мисля аз, не са изсъхнали отвътре, иначе отвън наистина изглеждаха така. Сега тази орхидея има 4  коренчета, които растат все повече и повече, и вече започвам да имам надежда за нея, а другата има вече много нови корени и за нея надеждите ми са много по-големи.
Направи снимка на твоята орхидея да я видим.

Ето как изглеждаха двете на 09.03

... и ето как изглеждат сега.
Четвъртият корен не се вижда много добре, но го има.

А и старите ѝ корени се чувстват много по-добре и са много по-свежи вече.

А тази вече е супер и пак ѝ растат още два корена. Едва са се показали, но се виждат.

MarietaYo, в началото докато видя дали на орхидеята ще ѝ хареса във вода, корените ѝ бяха съвсем малко потопени, само около 1см-1,5см. Сега са повече потопени във вода и тя се чувства много добре, но все пак наблюдавам и опипвам корените често, за да съм сигурна, че не е започнал гнилостен процес.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 19:41 от Venetta

# 140
  • Бургас
Ето го клетото бебе 😢

Приемам съвети всякави.

# 141
  • оттам, откъдето започва България
Karz, аз няма да ти бъда от полза със съвет, тъй като загубих моето мъниче тази година Disappointed Relieved, а толкова си го харесвах.
Стискам палци ти да успееш да задържиш твоето!

# 142
Карзче,като начало махай тая гъба,в която е посадено. Изчопляш я и измиваш хубаво. Трябват ти кори за орхидеи. Можеш по корени да я оставиш и леко да ги натопиш във вода,пак ще е по-добре от дунапрена. После махаш от корените всички изгнили и изсъхнали. Имай предвид,че някои си имат вътре жива жилка,нищо,че изглежда зле,та ако има такава го оставяш. Само спаружените,меките,кашкави такива махаш. Иии после палиш свещ и се надяваш да се съвземе.
Ще видя на есен да ти извадя от моите грудки на детелинката. 🤗

# 143
  • София
На тези от Лидъл съм им сърдита Imp.Вчера ходих специално  за маргаритки като на Магни,но не били заредили.
Ако някой иска коприв ка в Кауфланд има 3 вида.

# 144
  • Бургас
Ени, това не ми изглежда на гъба. Нещо като торф е. Отгоре има малко корички.
Благодаря ти за съвета, ще я опощя, да остане само по корени и във вода.
И за детелинката ти благодаря.
Исках много да си запазя моята, че ми беше от Бисерка.

# 145
Натуся и аз така, обиколихме и трите Лидъла за маргаритки- бяха останали по 1-2 и много проскубани, а дипладения изобщо нямаше.
И все се правих че съм забравила нещо, за да можем да отидем в следващият Лидл Simple Smile.

# 146

Гол чукан, два дена седи над чаша с вода, после седмица с натопени листа във водата. Така е от февруари. Но пусна срамежлив коренче, ново листо и е заформила пъпки на стар цветонос, така че очаквам и цвят. Тези дни ще натопя чукана във вода с разтворена янтарна киселина, дано стимулира корена да порасне по-бързо. Миналата седмица във водата, в която й стояха накиснати листата разтвори тор за орхидеи.

Хубави ата с трите цвята седи 4 дни в един пръст вода на дъното на чашата с натопон само върха на единия корен. Като видя, че коренището й съвсем се спаружи наливам повече вода, но гледам розетката да не допира водата. При това отглеждане цъфнаха трите й цвята и има още пъпки. Но май вече й е време за във кори.

# 147
  • In transit
И аз за дипладения ходих до Лидл и нищо! В последните седмици цветята им, ако ги заредят изобщо изглеждат покъртително. При нас бяха останали няколко напълно изсъхнали цветенца...даже ми беше трудно да разбера какви са били точно. А дори не бяха намалени. Sad Излагат се!

Лидълски теменужки. Надявам се поне до есента да порастнат. Grinning

# 148
И аз се включвам в темата! До сега само авокадо от костилка отглеждах. Няколко малки дръвчета (по може би 60-70см) имам, 4 са в почва от може би месец-два. Сега ги подрязах, че да станат по-дебели стеблата, а и повече листа да има. Но ме притеснява, че едната костилка стана съвсем черна (сякаш изгнива) + изглежда сякаш някакви гъбички/ лишеи започват да се събират. И, защото я бях сложила до едно от другите, и то сякаш прихвана. Разделих двете дръвчета - дано не е късно (половината костилка на второто също почернява). Това, което забелязах наскоро е, че има някакви миниатюрни буболечки в почвата: май са с цвят графит, но повече детайли не мога да дам, защото наистина са много малки.
Някой сблъсквал ли се е? Приемам всякакви съвети за спасяване на авокадотата (ако е нещо опасно), че си ги гледам от около година и много им се радвах на развитието.

И втори въпрос имам: искам да разширя градинарството с една практична задача: планирам сватба лятото на 2023та (много е далече още, но май или юни е плана за сега) и си мислех, че ще е много хубаво да си засадя някакви цветя, които са подходящи да сложа по средата на масите. Нещо ниско, но много богато - розово, бяло, или накакъв друг приятен цвят, няма значение. Ако имате някакви предложения какво би било подходящо, а и което да мога да отглеждам и преди и след това, много ще оценя да споделите вашите идеи. Мислех си дори за някакви висящи растения (които биха се разстелили по масата евентуално), но нямам нито опит с цветя, нито със сватби, така че ми трябват много насоки (иначе съм ентусиаст за отглеждане на цветя малко по малко).

# 149
Натуся, африкански маргаритки има на пазар Д. Петков и на този в Младост 1. И аз им се каня, дано не преминат докато си взема.
Минах през Хоум макс преди 2-3 дни, в много лошо състояние бяха сезонните цветя, нищо не си взех

Общи условия

Активация на акаунт