Университети в Германия и други държави с немски език 16

• 58 847
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте Simple Smile предстои ми тази година кандидатстване за медицина, но много се двоумя дали да замина за Германия, или да си остана тук. Бих се радвала да чуя впечатленията на хората тук за немското медицинско образование, сравнено с българското. Интуицията ми ми казва, че в България ще имам по-хубаво качество на живот, но пък не искам да правя компромис с образованието си. Дилемата ми е голяма и общо-взето се свежда до това дали да напусна сравнително хубавите си житейски обстоятелства в момента в името на евентуално по-доброто образование..

# 121
  • Варна
qr8042 В темата пишат няколко родители на студенти-медици в Германия, виж и в първия пост в темата. Моята дъщеря е 5-ти курс вече. Много доволна е и се радва, че я подкрепихме да учи там. Има доста мнения назад в предишните теми. Относно качеството на живот - мисля, че интуицията те подвежда. Ако имаш предвид, че следването в Германия е по-скъпо от България - не мисля, че е така. Аз съм писала и преди - на нас като семейство ни излиза по-евтино дъщеря ни да учи в Германия, отколкото в България. При това ако учеше в България нямаше да има разходи за квартира. Главната причина е, че в Германия студентите по медицина имат възможност да работят почасово, съобразено с лекции и упражнения, и така да се самоиздържат, без да страда образованието.

Таксите за обучение в Германия и България са приблизително еднакви, но в Германия за тази сума имаш и безплатен транспорт. Правя уговорки, че има разлики в различните градове. Аз имам конкретни впечатления за Аахен.

# 122
Благодаря за отговора! Не намирам как да търся из предишните теми, иначе пробвах, защото едва ли за пръв път се подхваща тази тема. Относно разходите ми е ясно, че са подобни и че има възможност за работа. През изминалата година парченце по парченце "анти-България-бронята" ми се разпада и все по-често си мисля как ще ми е хубаво да остана тук...когото съм питала и за България, и за Германия - общо-взето доволни са. Но пък българчетата, които останаха, едва ли биха с лека ръка си признали, че са направили грешка...

# 123
  • София
Дъщеря ми е 4 семестър медицина, също в Аахен. Много е доволна, въпреки голямото натоварване откъм учене. Супер щастлива е тези дни, че си е взела изпита на модула "Кръвоносна и лимфна система", понеже процентът скъсани е много голям. Изненадах се, че каза, че е по-голям от този на целбио 1 от 1 семестър, който всички определят като ужаса на ужасите за следващите в Аахен бъдещи медици и дентални лекари.

Ако махнем короната и обстоятелствата покрай нея и приемем (дай боже), че от идната година  нещата ще влязат малко или много в релси с присъствено обучение,  си мисля, че позитивите на обучението в Германия са повече в сравнение с тези в България, особено на местата с Моделщудиенганг. Много рано се преплитат теория и практика там. Оборудването, техниката, залите ввъв вероятно най-голямата университетска клиника в Германия (говоря конкретно за Аахен) са също плюс. Дъщеря ми  страда за по неволя пропуснатите по време на короната  занимания в дисекционните зали, Untersuchungs-курсовете, практиките...

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 00:31 от пенсионирана русалка

# 124
Пълно щастие няма никъде. Или правиш компромис с високото качество на живот, или с образованието. Като цяло ако ти е добре в България, е твърде възможно да не ти понесе в Германия. Темата е доста обширна... Ако имаш интерес, може да дискутираме повече.

# 125
Дъщеря ми учи медицина, първа година, в Бохум Simple Smile
За сега за миг не е съжалила, че учи там, при все, че Ковид кризата отдалечи всички от присъственото обучение и първият семестър мина като обучение от разстояние. Нямаше с кого да се сравни- само онлайн тестати и презентации по групи, но моето дете има доста ниска самооценка и не можеше реално да погледне нещата. Беше се притеснила, мислеше, че не се справя, но когато си взе всички изпити и то с високи проценти, самочувствието ѝ се вдигна, увереността в правилния избор също и сега е много по-спокойна. Преподавателите са много спокойни, добронамерени, за никого не е казала негативна дума.
Сега имат присъствени упражнения- само един пример с макроанатомията- четирима студенти работят върху едно тяло, цял семестър работят върху него от-до. В България нейна приятелка шести семестър не е докоснала реално тяло- показват им стогодишен експонат, отдавна нарязан, който студентите не могат да пипнат.
Тя си знаеше, че иска да учи в Германия. Ако има колебание в теб, избери това, което ще те кара да бъдеш по-спокойна- това е много важно. Ако имаш въпроси- питай, опитът с кандидатстването ми е горе-долу пресен.

# 126
  • София
От пишещите тук мами никой не е казвал, че някое дете съжалява за избора си да учи в Германия, без значение каква специалност. А оставащите в Бг също няма как да си признаят, че биха искали да са там. Всеки решава сам и ако има смелост, прави по-сериозни стъпки. При всички случаи е ясно, че там се учи повече и по-качествено от тук.

# 127
  • München, Deutschland
При всички случаи е ясно, че там се учи повече и по-качествено от тук.
Честно казано, аз не съм сигурна така ли е. Учила съм и на двете места, но наистина е трудно да се каже къде учиш повече. Мисля, че ако съвсем обобщено трябва да го кажа, в Германия ми беше много по-лесно и се учеше много по-малко. Разбира се, това е съвсем повърхностно казано, но с цел да избегна многото навлизане в детайли.

Но ми е любопитно другите как смятат, с много хора (в ежедневието) сме дискутирали въпроса, понеже ни е било инетресно. Simple Smile

# 128
И на мен това ми е чуденката - дали си струва, защото аз съм амбициозен човек, който се развива по собствено желание и нямам нужда от Физикум да ме "побутва" да уча. Ще уча, където и да съм, защото искам. Единствено материалната им база на немците сигурно е по-добра и по-лъскава..но не съм сигурна доколко е важно това за студента, който най-вече трябва да научи много теория през следването, а после на работа да се ошлайфа практически. За специализацията по-нататък определено мисля в чужбина да я направя, но ако завърша в България, мислите ли, че ще съм по-малко атрактивен кандидат? Знам, че гладът за карди е голям, но пък и мога да си представя как в някой желан град като Виена или Мюнхен, където има много кандидати, ще си предпочетат тези с немското образование, въпреки че нашето се признава и т.н.

# 129
  • München, Deutschland
За специализацията по-нататък определено мисля в чужбина да я направя, но ако завърша в България, мислите ли, че ще съм по-малко атрактивен кандидат? Знам, че гладът за карди е голям, но пък и мога да си представя как в някой желан град като Виена или Мюнхен, където има много кандидати, ще си предпочетат тези с немското образование, въпреки че нашето се признава и т.н.

Според мен определено ще си много по-неатрактивен кандидат, ако си учила в България.

Не съм сигурна какво имаш предвид под това, че се признава образованието, но от фармацевти, лекари и медицински сестри знам, а всъщност и от стоматолози, че тук (Германия) е трябвало да карат допълнителни изпити и не им се е признало просто така българското образование.

Отделно от това, ако аз избирах кадри, щях да предпочета такива с идеален немски, т.е. живяли тук, не просто учили го като чужд език. В училище и аз бях отличничка по немски принципно, но едва по-късно осъзнах, че говоря като от стара книга, защото такова ни е обучението в езиковите гимназии, такива думи и изрази учим, а отделно си има някакъв работен сленг, който можеш да научиш само на място, а не от речника/учебника.

Също и чисто административно не съм сигурна дали кандидат, учил в България би бил eligible за място в тукашна болница - няма да има немските задължителни стажове по време на следването, няма да има практическите занимания, в/у които се построява цялото нещо... Изобщо не споменавам, че за дадения работодател би било доста повече работа ако чужденец, никога неживял в страната (макар и от ЕС) се премести и иска да заработи в немска болница - всякакви застрахователни номера, проблеми с жилища, банкови сметки и т.н. ще трябва да се решават тепърва...

Извинявам се предварително за съвсем откровеното мнение, но според мен кандидат от чужбина, който досега цял живот е живял в чужбина, за мен определено ще бъде с по-лоши, дори и невъзможни карти.

# 130
  • София
Chrissy, определено приемат kaдри в немските болници, незавършили в  Германия. Hаскоро познато момче, звършило медицина тук, в СУ, замина на работа в клиника в Щутгарт. Не е в това въпросът. Дори и в немския не мисля че е, понеже дъщеря ми споделя, че имат доста професори с чужд произход, на които немският не им  най-най, ама пък за сметка на това  много разчупено преподават и отговарят на въпроси.

Направи една справка за себе си, влез в някое отделение  на сайта на някоя по-голяма болница и виж имената на докторите, изобилства на чужди - арабски, индийски, полски, турски, гръцки.. Убедена съм, че не всички са завършили в Германия. Но това не променя мнението ми, че плюсовете на  медицината в Германия спрямо Бг са доста повече от едната  по-модерна и лъскава  база..

На qr8042 ще кажа, че всичките деца, които познавам и учат медицина са от същия тип, не им трябва някой да ги бута. Самото естество на приема в тази специалност предполага диплома от средно, близка до максималната. Тоест става дума така или иначе за амбициозни, свикнали да учат деца. Но дори и за тях сблъсъкът  с ученето в Германия е доста  стресов в началото. Праговете за издържане  на изпит са съвсем други, опитите не са нескончаем брой, отпадналите/отказалите се заради това темпо са повече от тези тук...В БГ познавам  дете, което n на брой пъти не си взе един изпит от 1 курс. След опредeлен брой опити и на някakви с плащане се явяваше, докато го избута.И най-вече лично аз не мисля, че непремнно трябва да се натрупа най-напред много количество  теория и чак тогава да се залага на практиката. Комбинирането на 2 в 1 доказва обратното. Има сайт, на който се качват резултатите от втория държавен на немските унита с медицина, трайно в челните позиции  като % издържали го  студенти са  университетите с моделщудиенганг, в които  се учи по модулната ситема и отрано се влиза в клиниката.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 14:32 от пенсионирана русалка

# 131
Цитирам един близък лекар, учил и работещ в България: "Магаре да приемат, ще завърши" Simple Smile
В Германия има цедка, това е съществена разлика.

# 132
  • München, Deutschland
Може би има много чужденци, особено с тези програми, които направиха за интегриране на бежанци, част от които бяха лекари... Пък и принципно с % на хора с чужди имена тук. Simple Smile Знам, че са много чужденците, нямам наблюдения колко от тях са учили тук, но поне допреди година и нещо беше така, че се изискваха допълнителни сертификации, документи и изпити за училите другаде.
Скрит текст:
Имам примери за българи, учили в България - едните с дентална, другите с очна клиника, съдадени в последните години тук. Скъсали са ги от документация, вкл. заради образованието им от не-Германия.

Цитат
Но това не променя мнението ми, че плюсовете на  медицината в Германия спрямо Бг са доста повече от едната  по-модерна и лъскава  база..
Абсолютно, дори само заради това, че самите хора (поне по мое мнение) тук стават много по-отговорни и по-самостоятелни. Няма кой да ти пере дрехите, да ти праща буркани или пък да ти готви. Напълно несравними бяха първите ми години в София, когато живеех у нашите и учех в ТУ и следващите, когато заживях в Германия. Няма кой да ти смени гумите на колата, да ти сглоби гардероба, да напазарува вместо теб, да сготви, да направи планирането на бюджета, всички неща, които си купуваш, трябва да си ги "изработиш".

Човек не осъзнава (или поне аз не осъзнавах в София), че при нашите имах елементарни удобства като тенджери, тигани, кухня (която тук ако си в жилище, а не в общежитие, най-често нямаш), свързани лампи (а не само кабел от тавана и трябва или да разбираш малко от малко от ел. инсталации, или да организираш други хора да ти вържат лампите)... Не можех да си представя, че може да вляза в жилище под наем и да няма лампа и кухня... КофИ за боклук, договор за ток дори, интернет, за който може да чакаш с месеци - за всички тези неща се грижиш сам...

При всички случаи си мисля, че приходящите са в по-слаба позиция.

# 133
  • София

При всички случаи си мисля, че приходящите са в по-слаба позиция.
+1, аз просто имах предвид, че не е невъзможно. Те немците за едната квартира (извън обжежитията) предпочитат немец или  поне установил се преди 2-3 години в Германия чужденец с Schufa, какво остава за наемането на работа в болница...

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 15:14 от пенсионирана русалка

# 134
Здравейте,

Записвам се и в тази тема в търсене на повече информация от родителите с опит. Simple Smile
Дъщеря ми е още в 10ти клас, от догодина започва профили химия и биология.

За кандидатстването след това обсъждаме две опции - в София и/или във Виена с химия и биология.
 В тази връзка, ако някой има отзиви за учители за частна подготовка в София, моля да сподели. Simple Smile

Има ли родители тук, чиито деца са във Виенския университет и са държали изпит там, да споделят как протича, в какво се състои и евентуално каква подготовка е необходима, благодаря. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт