Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 300
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
Точно така, търсеха за какво да се хванат и това си измислиха...

# 646
Това с Нове смърди много. Инвеститора виновен, строителния надзор не.
Освен Васил Божков, запори по закона Магнитски има и семейството му.
Мисля че фирмата инвеститор е включена в списъка.

# 647
Това с последна вноска на А15 май си произтича в значителна степен от измененията в нормативната уредба - досега мисля, че декларирането на новопостроено жилище ставаше на Акт 15 (имаше такъв образец в данъчна служба), като след А16 се подаваше допълнителна коригираща декларация. Сега вече се декларира на А14.

http://infomreja.bg/sgradite-zavyrsheni-v-grub-stroej-veche-podl … rirane-72999.html

Та държавата бърза да си прибере данъците на възможно най-ранен етап. До прехвърляне на собствеността на купувачите, ако се прехвърля на А16 (съответно последната вноска е тогава), инвеститорът ще трябва да плаща местния данък между А14 и А15/16.

Та инвеститорите, освен че бързат да си приберат и последната вноска възможно най-рано, гледат да си ограничат излишните плащания (като данък НИ). В тази връзка нищо чудно и схемите на плащане да се променят, като повечето инвеститори да изтеглят последното плащане на А14. Възможно е да има вноски и след А14 дори и след прехвърляне на собствеността, но тогава инвеститорът ще гледа да си гарантира плащането я с ипотека (кво праИм тогава с ипотеката за кредит от банка?!?), я по друг начин.

# 648
Здравейте, не е много по темата, но ще попитам тук.
Аз съм наемател с да кажем 600 лв. месечен наем с подписан договор. Можете ли да ми обясните "хазяите", като наемодатели какво задължение имат към НАП?

# 649
  • София
Аз съм наемател с да кажем 600 лв. месечен наем с подписан договор. Можете ли да ми обясните "хазяите", като наемодатели какво задължение имат към НАП?
Да си декларират наема и да си платят данъка върху тези 600*12

# 650
Да си декларират наема и да си платят данъка върху тези 600*12
Не е върху 600. Има%, който може да се регистрира разход. Примерно данъка, като си приспаднат, остава по малко.

Защо питаш?

# 651
Това ако е декларирал, че дава под наем, иначе масово не го правят.

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 20:36 от mokka

# 652
При пропадане на сделка не трябва ли да се връща 2 пъти размера на капарото

Ако другата страна не съществува като фирма вече ще ти върнат само картичка от арменския  поп.

Аз не бих се доверила на инвеститор, който явно заобикаля официалните параграфи и алинеи, щом за кеша не ги е прочел, може да не е чел и други по-съществени технически изисквания по строежа.

# 653
Има ли още хора, които дават торби с кеш.
При този бум на строителство и богат избор, аз не мога да повярвам, колко трябва да не ти пука за парите ти, че да ги раздаваш в брой.

# 654
  • София

Техните задължения към НАП не са твоя грижа.
Предполагам, че те са пълнолетни и не са поставени под запрещение - сами ще решат дали да рискуват и да не си декларират дохода в НАП.
Ако мислиш да ги заплашваш - пробвай се ...

# 655
  • here and now
Декларирането в НАП зависи от някои неща.
Ако аз имам едно единствено жилище, но не живея в него, а го отдавам под наем, то не дължа данък за дохода от наем.

# 656
Това не е твоя работа, а тяхна лична. Не виждам какво те интересува, също както те не ти искат удостоверение с какви доходи си плащаш наема и всичко свързано с твоите финанси.

# 657
Бела, защото искат да подпиша договор със сума, доста различна от реалната.

# 658
Момичето може да пита за своя приятелка, за да й помогне. Не е длъжно да иска да скрои номер на някого 🌞

# 659
  • here and now
Хах верно, как не се сетихме. Тук всички питат за една приятелка, дето няма профил(много е трудно да си направиш) или няма интернет?!??!...
Да каже точно какъв ѝ е казуса и ще получи по-адекватни съвети.

Общи условия

Активация на акаунт