Любители на Котки - Тема 158

• 34 562
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Преди първото разгонване е най-добре за женските котенца.
За пътуването и аз клоня повече към това да си стои вкъщи. Пътуването при повечето котки е огромен стрес, а и пребиваването на непознато място. Голяма е вероятността да прекара почивката под някое легло. Няма смисъл.

# 121
  • София
Чудим се дали по Великденските празници да не я разходим до провинцията, в апартамент ще е с нас, но не знам как ще реагира на ново место. По-принцип е любопитна, но ме е страх да не се стресира от пътя и новите неща. Пътя е 2-2,30часа, става въпрос за 3 дни само. Ако пък остане в София има кой да я гледа (свекърва ми). Децата обаче много не искат да я оставяме на нея, че не я гледа точно като нас. В една ФБ група четох за такива чуденки като моята и повечето са на мнение, че е по-добре да си седи вкъщи. Моля да споделите и вие как бихте постъпили?
Когато сме ходили някъде за 2-3 дни го оставям вкъщи и се разбирам с някоя позната да идва да му чисти и да му дава храна.
Коледа обаче бяхме до Добрич за повече дни и го взехме с нас. Пътя е към 6-7 часа, нямахме проблем, бързо свикна в къщата вътре и си обикаляше. Не е стоял скрит и не е имал проблеми. Тогава беше към 9 месечен, но като по-малък е пътувал за 30 минути до къщата и нямаше проблем да се вози, затова и опитахме и с по-дълъг път. При воденето до ветеринар в клетката също се оглежда и не се притеснява.
Ако е за три дни и има кой да го гледа аз бих го оставила, за повече го взимаме с нас.

# 122
  • София
Миналото лято бяхме с Том на село за 2 седмици, тогава беше на малко повече от 3 месеца може би.
Пътят е 4 часа и беше в клетка. Помяука в началото, после си заспа и проспа почти целия път. Пробвахме да е извън клетката, но не стана - обикаля цялата кола, качва се отпред на таблото, волана, вре се до педалите...
Не съм забелязала да се е стресирал, та дори и от самата клетка. Често сам си влиза в нея и си спи там.

# 123
  • Варна
Когато са малки е различно. Кетя когато я взехме беше на 3-4 месеца и я водихме в Шумен при свекърите - игра през цялото време и спа в колата. 2 месеца по-късно на второто водене съжалих триста пъти, получи някакъв пристъп в колата, зина с отворена уста без да мърда, изкарах си акъла. Стоя под леглото през цялото време, едва я измъкнахме като стана време да си ходим. Повече и през ум не ни е минавало да я влачим с нас, за колкото и време да отиваме някъде.

# 124
  • София
Когато взехме малкият бяхме с клетка. 30 мин с кола по околовръстното. Всичко оврещя. Изкарах го от клетката, гушках го, но такъв глас вадеше... Казах му "ей сега ни оставят на околовръстното и се прибираме пеша".
Бях с кожено яке, което в момента става само за квартала. Цялото е на малки дупчици.
ММ ми обеща ново яке. Показах му няколко с цена на ел. скутер Joy

По договор трябва да го кастрирам до август, т.е. ще е на 8м.

На Харо му трябваха малко повече от 2 седмици, да кажем 3, за да приеме халата. Дъщеря ми не ревна като видя Аш в началото, но ревна снощи като видя как взаимно си измиха ушите.

Снощи ще им давам зеленчуци с паучовете - царевица, грах, моркови, маслини. Хапнаха малко. Сутринта и двамата били озверели от глад и бяха облизали всичко Joy

Големият се опитах да го зарибя със спанак преди време, но не клъвна Joy

# 125
Всеки път вземам мацка с мен, често ваканциите сме на село и ще не ще, пътува с нас. Колкото повече пътува, толкова мяука ето намалява. Пътува в клетка, иначе се опитва да се скрие в багажника.

# 126
  • София
Здравейте! Отскоро имаме и ние коте. На 6 месеца стана вчера, момиченце е - Кая. Мисля и аз за кастриране, но съм чела и са ми казвали, че след 1вото разгонване е най-добре за женските котенца. Тук в темата по-нагоре видях, че и на 6м. има кастрирани. Още не съм избрала ветеринарна клиника в София. Искам да ви попитам за вашето мение по повод на пътуванията с коте. До сега само до ветеринарната клиника сме я водили с колата, ако не е в клетка и е свободна не е "мрънкала". Чудим се дали по Великденските празници да не я разходим до провинцията, в апартамент ще е с нас, но не знам как ще реагира на ново место. По-принцип е любопитна, но ме е страх да не се стресира от пътя и новите неща. Пътя е 2-2,30часа, става въпрос за 3 дни само. Ако пък остане в София има кой да я гледа (свекърва ми). Децата обаче много не искат да я оставяме на нея, че не я гледа точно като нас. В една ФБ група четох за такива чуденки като моята и повечето са на мнение, че е по-добре да си седи вкъщи. Моля да споделите и вие как бихте постъпили?

Интересно, откъде се вземат такива твърдения...
Група ветеринари, американски и бразилски, са направили проучване за ефекта от кастрирането на женски котки. Резултатът от проучването: било установено, че за котки, които са кастрирани преди първо разгонване, съществува 0,5 % риск да развият рак на млечните жлези. За котки, кастрирани СЛЕД първо разгонване, този риск нараства на цели 21 процента! И нараства с всяко следващо разгонване. Та, преценете сама кога е най-добре да се кастрират котките.
Има и един друг момент: домашните котки много често влизат в серийно разгонване: тъкмо приключи настъпилото разгонване и след ден-два-три отново, като това трае със седмици. А ветеринарите не кастрират разгонени котки, защото в този момент органите им са силно кръвоснабдени и съществува риск за живота на котето. Така че ще търпите воя и истериката на разгонилата се котка със седмици, без да можете да направите нищо.
Аз лично бих Ви посъветвала да не чакате изобщо тези заветни 6 месеца, защото докато чакате, котката ще се разгони и тогава жална Ви майка. Кастрирайте на 5 - 5,5 месеца, за да предварите разгонването. Изискването на ветовете е животното да има 2,5 кг телесно тегло, така че няма защо да се притеснявате. Моята котка е кастрирана на 4 месеца, в момента е на 11 годинки и е здравичка като кремъче, пу-пу, да не я урочасам. Така че, не чакайте, кастрирайте навреме, за да подсигурите здравето й и да си спестите ненужни ядове.

# 127
  • София
Е, тя котката вече Е на шест месеца, та няма как на пет да я кастрират; но съм напълно съгласна да не чакат по посочените причини. Къде пък го пише това за след първото разгонване... Rolling Eyes

# 128
  • София
Рони последните 2-3 дни много мячи. Прави го пред затворени врати, гардероби, но най-вече пред входната врата. Вечер до късно го чувам, как вършее в хола, а сутрин към 5 и нещо започва да ни вика. Много лошо го научих като пусне гайдата да идвам в хола да си доспивам на дивана, а той да се сгушва в мен.
 Исках да питам някой от темата май си взе раница за разхождане на коте. Та имате ли вече отзиви? Замислям се да му взема такава, защото с нагръдник не случихме. Взех един, но трябва да се промушва през главата и това е голям проблем. Той е по-скоро за малко куче и ще търся да го подаря на някой с такова.
  Въпросът с пътуването при нас пак е на дневен ред. Миналият път се отказахме заради времето. Сега  намерих през букинг апартамент, в който допускат домашни любимци и направих резервация. Мисля, че ако го вземем ще се държи като котарака на Aila. Тоест по-скоро ще му е интересно, отколкото да се стресира. Другият възможен вариант е Хепи палс. Имам една седмица да го измисля. ММ по-скоро е против да го водим с нас, а на мен ми се ще да опитаме.

# 129
  • София
Е, тя котката вече Е на шест месеца, та няма как на пет да я кастрират; но съм напълно съгласна да не чакат по посочените причини. Къде пък го пише това за след първото разгонване... Rolling Eyes

Пише го на много места, но в момента нямам време да се ровя. Затова прилагам скрийншот от една, иначе дълга статия.

# 130
  • София
Grinning detelistna.4etirilinka, вярно нямаш време май и не можеш да ме разбереш. Да, знам, че най-добре да се кастрира ПРЕДИ първото разгонване, чудех се къде е чела потребителката, че трябва след.

# 131
  • Между гори и планини

Вижте какви бебишори има съседа, майката само дето не ме издра докато ги снимам.

# 132
Аз взех, бива. Котето я хареса, но качеството е китайско, за 70 лв. Ако намериш по хубава - кажи. Аз искам да е твърда отвсякъде, не само оторвд и дъното. Гърбът ми се вижда мек, странично - също. Ще сложа снимки тия дни като излизаме.
Рони последните 2-3 дни много мячи. Прави го пред затворени врати, гардероби, но най-вече пред входната врата. Вечер до късно го чувам, как вършее в хола, а сутрин към 5 и нещо започва да ни вика. Много лошо го научих като пусне гайдата да идвам в хола да си доспивам на дивана, а той да се сгушва в мен.
 Исках да питам някой от темата май си взе раница за разхождане на коте. Та имате ли вече отзиви? Замислям се да му взема такава, защото с нагръдник не случихме. Взех един, но трябва да се промушва през главата и това е голям проблем. Той е по-скоро за малко куче и ще търся да го подаря на някой с такова.
  Въпросът с пътуването при нас пак е на дневен ред. Миналият път се отказахме заради времето. Сега  намерих през букинг апартамент, в който допускат домашни любимци и направих резервация. Мисля, че ако го вземем ще се държи като котарака на Aila. Тоест по-скоро ще му е интересно, отколкото да се стресира. Другият възможен вариант е Хепи палс. Имам една седмица да го измисля. ММ по-скоро е против да го водим с нас, а на мен ми се ще да опитаме.

milasara, не искам да чакам и аз, ама виж, отказват ми кастрация. На 7 месеца пак имаше такъв период, пак ми казаха да чакаме до годинка иначе риска бил от запушване. Ок, тогава мина замина за 2 седмици. Ама сега вече е сигурно повече от месец така Confounded Пак ми казаха да чакаме поне до годинка, ако може до година и 2 месеца. Ама той сега е на 11 месеца. Къде още 3 месеца да чакам така?
Ок, да речем аз го изтърпя. Ама детето е 1 клас, та то не може да се наспи за училище Joy Ужас, смея се, ама изобщо не ми е смешно. Сега чакам да се чуем с още един ветеринар утре, да видим. Този на 7 месеца, не че ни отказа директно, но каза за рисковете от запушване и че ако решим е на наша отговорност, та реших тогава да изтърпим. Дано се съгласи сега.

Щом е за доброто на котето - много ясно, че ще търпите. Иначе, има шанс за проблем с пикочните пътища.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 15:59 от Анонимен

# 133
Miamim, как е Том?

# 134
Благодаря за отговорите, относно пътуването и кастрирането. За кастрирането, след 1-во разгонване ми го каза ветеринаря при който до сега сме ходили. Според мен идеята е да се развият органи и да достигне зрялост някаква, а също така съм го чувала от познати и във форуми, където достоверността не се знае каква е. Мерси за съветите, ще побързам тогава и ще тъсря клиника за тази процедура.

Общи условия

Активация на акаунт