Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Открити за първи път в зряла възраст късогледство и астигматизъм

 • 815
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 732
Здравейте!
Не намерих подобна тема и пускам нова.
На 40+ съм. При рутинен профилактичен преглед се установи, че не виждам на далече. Посетих и очна клиника, направиха ми тестове, оказах се с късогледство, астигматизъм и повишено очно налягане. Нямам глаукома според изследванията. Предписаха ми капки и очила.
Странно ми е това късогледство на тая възраст. През 2-3 години ходя на профилактични прегледи, имала съм период, когато съм била със слабо далекогледство и съм ползвала очила за четене/телевизия/работа с компютър с малък диоптър, но в повечето случаи са ми казвали, че нямам проблем със зрението. Това сега ми дойде като гръм от ясно небе. Докторката счете, че не си спомням правилно и всъщност съм имала късогледство преди двайсетина години и не е чудо невиждано да се влоши. Ще си изровя медицинската документация от предишни прегледи и пак ще говоря с лекарката, но ми е притеснено и реших да питам и тук. Известни ли са ви случи на късогледство, което да е открито за първи път в зряла възраст? Възможно ли е всички предишни лекари  да са сгрешили/претупали работата? Притесняват ме не очилата, а възможността да ми има нещо по-сериозно.

# 1
 • Мнения: 396
Защо да нямаш късогледство, появило се в зряла възраст?
Късогледа съм от повече от 20 години, непрекъснато се увеличава или намалява диоптера ми.

# 2
 • Мнения: 2 732
Проблемът е, че се открива за първи път в зряла възраст. При последния преглед преди 2-3 години не съм го имала, даже си говорехме с доктора за възможна поява на далекогледство. Притеснявам се това да не е симптом на по-сериозно заболяване. Самата докторка не ми повярва, че съм имала далекогледство преди двайсетина години, а и аз винаги съм свързвала появата на късогледството с детската и тийнейджърката възраст. Твоето късогледство в зряла възраст ли се появи за първи път?

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 8 528
В младежка възраст се появява най-често - около пубертета, не в детска.
При мен го диагностицираха, след като бях завършила университета - предполагам, че е започнало малко по-рано, де.
За хора, при които е станало около 40, обаче не знам.

# 4
 • Мнения: 2 732
И не познавам никой, на когото подобно нещо се е случвало. Всичките ми късогледи познати са си така от училище още. Очаквах далекогледство да имам, което си е нормално за възрастта.

# 5
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 1 971
Съвсем нормално е да ти се променя зрението от средна възраст нагоре. В смисъл не че е нормално, но организмът деградира с остаряването, нали знаеш ¯\_(ツ)_/¯

# 6
 • Мнения: 2 732
То е нормално, но в обратна посока, поне това е масовото. Не познавам и дори не съм чувала за случаи на късогледство, открито за първи път на тая възраст.
Благодаря на всички включили се!

# 7
 • Мнения: 396
Моето открих на около 18 г., непрекъснато се променя. Смятах, че ще изчезне някак и бях подготвена за дълекогледство, след навършени определени години, но не се получава това, а последно ми се вдигна диоптера.
На майка ми и откриха късогледство като мина 50 г. Тя доколко е виждала преди това ... само тя си знае, но твърди, че не е имала никакви трудности.

# 8
 • Мнения: 10 601
То е нормално, но в обратна посока, поне това е масовото.

Деградацията е в двете посоки. По - драстично се усеща далекогледството защото по принцип сега начинът ни живот е такъв - телефони компютри. Често хората коригират само тази посока, затова и така изглежда се всичко стават далекогледи.
Ние бяхме на младини  - аз с минус. Мъжът ми без очила. Сега - аз с по-голям минус за надалече и малък минус за късогледство. Мъжът ми с минус за надалеч и плюс за наблизо. Аз си направих минус за късогледството, а за далекогледството просто свалям очилата. Мъжът ми - минуса за каране на кола. За плюса предпочита да мърмори че не вижда.

# 9
 • Мнения: 371
Аз виждах много добре като дете, също и надалече без проблем, но постепенно   прекаляването с четене, стари и лоши телевизори и монитори ми развалиха очите.
Сега изглежда се влошавам, от години първо ми се скапа далечното и става все по-зле. Най-добре са ми средните дистанции - например четене и компютър със стандартен монитор на ок. 0,5 м. ми е идеално.
Интересно е че освен от преумора и взиране в екрани, очите ме заболяват като не пия кафе (напр. Събота и Неделя умишлено не пия уж да го ограничавам ), и след това от половин чашка болката ми минава след минути.

Общи условия

Активация на акаунт