Кафеавтомат – заслужава ли си и какъв да изберем. Тема N⁰3

• 86 197
  • 828
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Здравейте, моля посъветвайте ме коя кафемашина да взема. Jura E8 https://bg.jura.com/en/homeproducts/machines/E8-Piano-Black-EB-15355 или Delonghi Elleta Explore https://www.delonghi.com/en-us/eletta-explore-automatic-coffee-m … 055s/p/ECAM45055S. Сведох избора до тези 2 и зациклих 🙂
Не съм ползвала кафеавтомат досега, нямам представа какво и как ще ми хареса, но искам нещо хубаво за около 2000 лв.
Благодаря на всички, които ще дадат съвет Flowers Four Leaf Clover

# 706
  • София
Здравейте, моля посъветвайте ме коя кафемашина да взема. Jura E8 https://bg.jura.com/en/homeproducts/machines/E8-Piano-Black-EB-15355 или Delonghi Elleta Explore https://www.delonghi.com/en-us/eletta-explore-automatic-coffee-m … 055s/p/ECAM45055S. Сведох избора до тези 2 и зациклих 🙂
Не съм ползвала кафеавтомат досега, нямам представа какво и как ще ми хареса, но искам нещо хубаво за около 2000 лв.
Благодаря на всички, които ще дадат съвет Flowers Four Leaf Clover

За 2000 лв бих взела Miele. Качество възможности като на Юра, но по-малко слугуване:

https://shop.miele.bg/svobodnostoyashhi-kafemashini/11541520.html

# 707
Пак същата дилема, че Миелето пак е намалена. Коя да избера?
Тази: https://www.technomarket.bg/kafeavtomati/miele-cm-5710-bronze-pe … 11555510-09212660
Или тази: https://brosbg.com/delonghi-ecam-35050b-dinamica-product-22740

# 708
  • София

Това са машини от различен клас. Моделът на Делонги не е равностоен с модела на Miele. Последният има повече напитки, по-добра система за мляко и повече опции като цяло. Това е предостатъчно, за да оправдае 150 лв разлика в цената. А като се има предвид, че редовната цена на този модел Miele е почти 2000 лв, според мен няма място за колебание.

Да не забравяме, че тук става дума за кафеавтомати, което е нещо много различно от кафемашини. Делонги е страхотна марка, с много опит в кафемашините, но автоматите са друго нещо. Miele нямат опит в кафето, затова кафеавтоматите им ги прави външна фирма - производителят на Jura и други марки, който е доказан №1 в този тип уреди.

# 709
  • Варна
Нека и аз да питам за препоръка между два автомата.
Единия е от многонвреме на пазара, но цената му така и не се променя, което обикновенно се случва при добрите уреди
https://www.tehnomix.bg/kafemashina-delonghi-ecam370-95-t-dinamica-plus
Другия е сравнително нов и впечатлява с броя напитки, които предлага
https://www.tehnomix.bg/kafemashina-delonghi-eletta-explore-ecam450-65-g
Та, ако някой ги ползва или може да изрази мнение, различно от сравнение на описанията в сайта. Цената е сходна, следователно не е фактор, а други марки не ме вълнуват.

# 710
Гледах едно западно видео, в което се сподели, че за да пият истинско кафе, любителите на тази напитка трябва да си закупят машина на стойност минимум 1000 долара!
Всичко под тази сума не може да прави хубаво кафе и е по добре да ходят в близкото доказано кафе, където да си поръчат от истинска машина и човек с опит Simple Smile

Има ли машини, които все пак опровергават това мнение?

Имам една, на която така и не се научих да правя кафе, обаче от нея съм пил уникално, направено от друг, разбира се Wink

Те така Simple Smile
Иначе си чакам една Krups да ми дойде...

# 711
Питане, чудене и т.н. Ами взех Милето Simple Smile Оказа се последната на такава цена, този модел в България. Оказа се и точно във Варна 😁 Така, че тази е Simple Smile Благодаря ви за съветите. За съжаление ще може да се пробва след няколко месеца, че ремонта още не е завършен а в сегашното ни жилище не мога да открия място на което да сложим автомата. Жена ми като се прибере от работа може и да измисли нещо 😂 Тя е човека, който пие кафе 😁 Аз ще пия мляко с какао с малкия 😁 Тепърва сигурно ще имам въпроси по ползването на автомата и евентуално правилните настройки Simple Smile

# 712
  • до най-прекрасния мъж
Аз идвам с питане кога се слага мляното кафе, когато искаме да направим кафе с такова в автомат Делонги. Днес опитах и резултатът е, че излиза грешка, светва ми триъгълника със знака внимание. Спирах, пусках, нищо. Преводът на инструкцията нещо не е читав. Два пъти пише да се сложи чаша, но не и кога се слага кафето. В резултат в тавата с отпадъци имах две дози сухо смляно кафе, което сипах на два пъти в опитите да подкарам функцията. Пише в книжката да се провери дали фунията е затворена, но как?

# 713
  • София
blue.angel Триъгълника означава ,че няма кафе поне при моя модел. Стъпките са-пускате машината,задавате функция за мляно кафе,сипвате кафето и натискате бутона за желаното кафе. Ако се забавите 5-10 мин или повече време мляното кафе изпада в контейнера за отпадъци и Ви светва лампата,че няма кафе.

# 714
  • до най-прекрасния мъж
Подкарахме я. Явно нещо не съм направила както трябва днес. ММ го направи от първия път, пък аз се замотах нещо и не стана. Докато се начудя, явно ми е изхвърлило дозата, после и аз не знам какво стана. Ошашках се, че е задръстило, пусках миене, абее...важното е, че тръгна.
Мерси много.

# 715
  • Бургас
Колко мляно кафе слагате?
От една година я имам, но още не съм ползвала тази функция.

# 716
Да започвам с въпросите 😬
Жана ми чете опъването за кафеавтомат и ми казва, че едва ли не при всяко пуснато кафе трябва да се вади почти всичко и да се мие. Тя пие по едно кафе на ден. Това ми звучи малко безумно. Може ли някой с такава машина: MIELE CM5710 или подобна да сподели как и кога се прави почистването на автомата?
Другия въпрос е - какви препарати за почистване може да се ползват - някакви универсални ли да вземем или трябва да са от магазин на Миеле?
Предварително ви благодаря Simple Smile

# 717
  • до най-прекрасния мъж
Колко мляно кафе слагате?
От една година я имам, но още не съм ползвала тази функция.
Една мерителна лъжичка, която си дойде с автомата. Кафето стана прилично, при все че ползвахме масовата синя Лаваца.
Г.Писаров, би следвало да е през определено време това основно почистване и профилактика. Аз мисля да я чистя основно на 1 месец и да я декалцирам при поискване на самата машина. Ползваме само трапезна вода, която реагира да е мека, по показанията на приложения лакмус. Иначе, при нас в Пловдив, водата е твърда и не става без да е филтрирана да се ползва.
Иначе, самата машина се самопочиства при всяко включване и изключване. А през ден вадя тавичката с отпадното кафе и вода, за да ги изхвърля и измия. Иначе, самата машина сигнализира на 72 часа или при 14 направени кафета. Предполагам Миле е по същия или подобен начин. Относно препаратът за декалциране, мисля да ползвам приложения в комплекта и да преценя дали да си ползвам него или да купувам съвместим. Те са на един принцип.
Филипс имат някакви обезмасляващи препарати. При Делонги няма такова изискване да се ползват. За Миле четете книжката и вижте клипове в Тубата, не вярвам да няма. Като започнете да я ползвате, много неща ще Ви се изяснят.

# 718
  • София
Да започвам с въпросите 😬
Жана ми чете опъването за кафеавтомат и ми казва, че едва ли не при всяко пуснато кафе трябва да се вади почти всичко и да се мие. Тя пие по едно кафе на ден. Това ми звучи малко безумно. Може ли някой с такава машина: MIELE CM5710 или подобна да сподели как и кога се прави почистването на автомата?
Другия въпрос е - какви препарати за почистване може да се ползват - някакви универсални ли да вземем или трябва да са от магазин на Миеле?
Предварително ви благодаря Simple Smile

След приготвяне на млечни напитки, машината иска да пуснете изплакване на млечните пътища. Ако не го пуснете вие, тя сама си го стартира, така че не е нужно да правите нещо. Това е така, за да не започне да се вкисва и вмирисва млякото, останало по тръбите.

Иначе, на 5-6 кафета излиза съобщение да изпразните контейнера с отработеното кафе и ваничката с вода. Аз ги изпразвам и ги връщам обратно. 1 път седмично ги пускам в съдомиялната, заедно с контейнера за вода, и изплаквам кафеблока под чешмата.

Ако сме правили повечко млечни напитки, пускам и почистване на млечните пътища с оригиналния препарат на Miele. Може и с друг, но този се оказа най-изгоден, тъй като кутията е 100 дози, т.е. едно почистване излиза 60 стотинки.

Когато излезе съобщение, обезмаслявам с универсални таблетки Xavax и съответно декалцирам с универсален препарат от ДМ.

# 719
Благодаря ви за бързите отговори Simple Smile
В комплекта има само един маркуч за мляко.
Няма никакви препарати. Също в упътването пише и за някаква четка за почистване, която също я няма. Не съм сигурен какво точно би трябвало да има в комплект с машината.
Важно е да се грижим правилно за уреда. Със сигурност с ползването му ще свикнем и ще разучим нещата Simple Smile
А тия лакмуси за тестване на твърдостта на водата от къде ги вземате? И аз мислех да ползваме някаква трапезна вода, че във Варна водата си е твърда доста.

Общи условия

Активация на акаунт