Дистанционно обучение за учениците-Teмa 18

• 41 332
  • 765
  •   1
Отговори
# 195
Моето дете е гимназист и не иска да тръгва присъствено,защото си е искарало  хубави оценки от преписване по предмети,които са му трудни.Като тръгне ще си развали успеха.Има истина в това.Иска не иска трябва да тръгне.

# 196
  • Пловдив
Образованието е съсипано много отдавна. Ако чак сега го забелязвате.......значи не следите внимателно обстановката, в образованието, преди ковид. Друго целим с тръгването на училище. Децата да не загубят и малкото останали навици. Но аз мисля, че бързо ще наваксат. След 3 дни ПО дъщеря ми забрави, че е била ДО. Все още ли има неразбрали.

# 197
  • София
"Според детския психолог Михаил Михайлов, пандемията е довела не само до загуба на мотивация за учене сред децата, но и до нов феномен - ученици, които отказват да се върнат присъствено на училище. Експертът коментира за БТА, че ситуацията около пандемията с COVID-19 не е провокирала повече психически оплаквания сред децата и младежите, но е породила нов тип проблеми в тези възрасти

Първият проблем, който е свързан със загубата на мотивация, е засегнал дори ученици, които винаги са имали положително отношение към училището и към ученето, посочи психологът. По думите на Михайлов, това се дължи на обстоятелството, че училищната среда не е само място за усвояване на знания, но и пространство, в което до голяма степен се развива социалния живот на децата - там те изграждат връзка със своите връстници, с формалните авторитети, каквито са учителите, с институциите, каквото е училището. Там се изграждат приятелства, любовни отношения, изгражда се идентичността, самооценката и т.н.
"
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/psiholog-pandemiyata-dovede-do-no … uchilishtna-sreda

# 198
Големи проблеми, няма що.
След три дена на училище, ще бъдат забравени.

# 199
  • Пловдив
Когато установих, че при моето е най-обикновин мързел, възобнових мотивацията много бързо. Седмица преди 10.05. свири по тънката струна на моето милосърдие, колко е несправедлив животът. Stuck Out Tongue Winking Eye Децата, особено по-малките, са и големи манипулатори. Всеки си познава детето и може да прецени има или няма проблем.

# 200
Честно да си призная взе много да ми писва от това постоянно хленчене във всички посоки. Един след друг излизат какви ли не експерти по телевизора да ни обясняват как нещата са много зле, как пандемията се е отразила зле на това, на онова, как децата са много зле психически от ДО, как икономиката е още по-зле и от децата, как сме загубили туристическия сезон и т.н., и т.н.... И никой не се фокусира върху предложения за рашаването на проблемите, а всеки се напреварва да обяснява от нивото на своята експертиза колко са непоправимо зле нещата.
Докато не се търсят решения, а само проблеми, много има да се оплакваме за последици, неудобства и какво ли още не. И това е и на лично ниво, не само на управленско.
Забелязвам, че хората, които са приели положението с ДО, са хора, които са потърсили решение за това как да преминат с минимизирани щети през него. (по лични наблюдения от споделени мнения, не претендирам, че това задължително е валидно като твърдение)

Постът ми не е провокиран от дискусията в темата, а от поредния "експерт", обясняващ колко са зле нещата...

# 201
И какво излиза 9кл. в София продължава ДО от понеделник 17.05.Направо го пишем дъждовна учебна година.

# 202
  • София
И какво излиза 9кл. в София продължава ДО от понеделник 17.05.Направо го пишем дъждовна учебна година.
Определено, да. Синът ми беше 5 дни на училище и следващата седмица ще бъде ДО. Ето за такива неща говоря и нямам обяснение що за мярка е това и кому е нужна.

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 12:18 от Бoяна

# 203
  • София
Ректорите https://dariknews.bg/novini/bylgariia/rektori-iskat-da-se-vyzsta … rsitetite-2270396
Може да се преразгледа и за учениците

# 204
Учениците и без това на практика тръгват всички, само един девети клас остава и сигурно ще ги пуснат и тях. Те всъщност нали сега са на училище деветокласниците, че вече и аз се обърках кой кога.

# 205
  • София
Учениците и без това на практика тръгват всички, само един девети клас остава и сигурно ще ги пуснат и тях. Те всъщност нали сега са на училище деветокласниците, че вече и аз се обърках кой кога.
И пети клас са на ДО с девети, ако не се лъжа. В училището на сина ми също два випуска са ДО, два присъствено от тези, които не са по една паралелка от випуск.
Но тя годината свърши, вече е все тая. Трябваше целия май да са присъствено, иначе наистина става без никакво значение. И ректорите се вижда, че хем искат нещо, хем е ясно, че студентите няма как да се върнат присъствено за 1 месец.

# 206
  • Бургас
И пети клас са на ДО с девети, ако не се лъжа.

Да, така е. Сина ми е 5ти клас и от понеделник е онлайн. За тези две седмици и два дни, в които бяха присъствено, не се е случило нещо по-различно от онлайн обучението, с изключение на класна по български. Не са ги изпитвали. Даже по много от предметите им поставиха оценки на база на това дали са писали редовно в тетрадките си при предното ДО. Някои учителки са написали оценки от сборни впечатления от предишните часове. Учителя им по английски все така им губеше времето в час с личните си истории. Даже доста се отпуснаха при това присъствено. При ДО задължително пращаха домашните си, които при разказвателните предмети не бяха особено лесни. Сега нямат никакви домашни. Единствено учителката по математика удържа фронта и при нея няма разлика. Като обобщение мога да кажа, че по отношение на ученето при присъственото е много по "лабаво" от ДО. Smiley

# 207
Те също не настояват за ДО. Има само една малка група, която го иска. Но надали решенията са резултат от исканията на точно тези учители.

jasmin tea, аз останах с впечатление, че не говориш за възможности за ваксинация, защото на този етап всеки желаещ може да се ваксинира, а за изискване към учителите.

# 208
За тях си е "нормалност". Какво изненадващо има в това?

Е да, ама я натрапват на мен, под лозунга, че е общовалидна за всички. А за мен има друга "нормалност" примерно.

Не знам кой ти я натрапва. С него се оправяйте. Laughing
Аз, като поддържник на ПО за моето дете мога да кажа, че още преди 15 години, когато голямото ми дете беше в първи клас, бях за правото на избор на всеки измежду поне 2-3 форми на обучение. И в този форум винаги съм застъпвала тази теза. Защото случаи имамного различни. Тогава изборът беше много по-малък по закон. За малките ученици въобще нямаше, освен ако не бяха болни и в още 1-2 крайни случая. И сега съм за право на избор. Ама няма. За нас, които сме мнозинство в държавата. Че сме такива е видно от времето, когато децата тръгнат присъствено - в нашето училище всички са така, освен единици в болнични.

Пуснах си писмото аз. До двата адреса. Без друго две седмици сме на квазиприсъствено /понеже от тези 2 седмици учебнити дни за нас са реално 4 - голям хумор/, като се надявам да не ги спрат след това.

# 209

нали говореха, че перз юни всички ще тръгват? То, разбира се, им е твърде рано на щабове и министри да вземат решение, но според мен ще стане - падат много бройките и не изглежда някой да е в стрес вече...

Общи условия

Активация на акаунт