Дистанционно обучение за учениците-Teмa 18

• 41 955
  • 765
  •   1
Отговори
# 480
  • Бургас
Устройствата, бавно и полека, превземат ежедневието ни, съзнанието ни, променат мисленето. Да живеем и да се правим, че това не се случва няма да помогне. Светът няма да бъде това, което познаваме.
"Устройствата" са средство, а не наши господари. Освен ако не се съгласим доброволно да станем техни роби. Или по-скоро на хората, удобно прикрити зад тези "устройства". Светът се променя открай време, но човешкия хардуер - не много. Виж софтуера ни го изпростяват - да съответства на нуждите на устройствата и техните господари. За което ДО е удобно средство, а епидемията - прекрасен предтекст.

Искаш неискаш светът се променя и развива. Дали е в правилната посока времето ще покаже. Преди 100+ години някои хора са давали отпор при прекарването на електричеството. А през 19ти век, когато са копаели за Лондонското метро, е имало бунтове, защото някои хора са смятали, че ще събудят спящите в земята демони. Колкото и да се опъваме технологиите така или иначе ще изместят много неща в живота ни.
И детето ми и аз се чувстваме много по-добре като съм хоум офис, благодаря. То е доволно, че има кой да му сервира на обяд Simple Smile а аз съм доволна, че мога да си пусна прахосмукачка и пералня в по-човешки час на деня и не препускам като катър след работа за да свърша сто неща и да се прибера след 45мин пътуване като пребито куче.

# 481
Не разбирам защо трябва да се движим между  "Осанна!" и "Разпни го! " по отношение на ДО -да се кълнем в него или да го заклеймяваме. Генерацията на децата си е дигитална генерация, проблемът е,  че учителите в по-голямата си  част са от генерацията на тебешира и на черната дъска. И им е много трудно да се адаптират към новата реалност, като тази необходимост от приспособяване не се е появила с Ковид, още преди това беше ясно, че традиционната форма започва вече да отблъсква децата. Учителите се адаптираха чисто технологично, но не и същностно. ДО възпроизвежда изцяло ПО, а би могло да е съвсем друг тип обучение, което да привлича децата.Не можеш да привлечеш учениците пред монитора със същите методи и средства, които ползваш в присъствен час.
То не може да измести традиционното образование, но както в работните режими може да се въведат смесени модели, така и в училище би могло да се случва същото.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 19:27 от Amanda.D

# 482
При много хора обаче хоум офисът не е да си свършиш и куп лични и домашни неща и почти не могат да мръднат от срещи и задачи. И пускането на прахосмукачки в работно време е абсурд да се случи. Работа от вкъщи обикновено не значи отпуск, съответно изобщо не значи обръщане на повече внимание на децата.
Но ми е ясно, че от година и нещо и това се случи: хоумофисът се обърна на вършене на лични неща. Неслучайно работодателите масово искат вече да го прекратят.

# 483
Подкрепям последното изречение. Аз, лично, работя повече от преди. Но то е защото някои дами от нашия колектив се скатават повече, отколкото преди.
За мен решението е: който е достатъчно съвестен и самомотиворащ се, е ок да е от вкъщи. Примерно 3 дни от седмицата. Останалите да са в офиса, това са тези, които твърде много се разсейват у тях си, или не са достатъчно квалифицирани да работят дигитално.

# 484
  • Пловдив
То пък щото в работно време кафе не се пие, в офиса, не се обядва по 2 часа, като си поръчал обяд и т.н. Крайностите, предлагам, да спрем да ги коментираме и да се придържаме към златната среда. Моя приятелка работи в ковид лабораторията открита лично от проф.  Мутафчийски. Познайте как преминава един работен ден и дали е възможен хоум офис. Дали му дреме на някого, как мислите. Това ако ще си мерите хоум офисите и присъствената работна дейност.

# 485
Генерацията на децата си е дигитална генерация, проблемът е,  че учителите в по-голямата си  част са от генерацията на тебешира и на черната дъска.
Скоро ще дойде времето, в което и на такива учители с тебешири бихме се радвали, само и само да има учители, които да преподават на децата ни.
С това отношение към тях и непривлекателните условия на работа, няма особен наплив за млади новопопълнения.
Като се изправим пред този проблем, чак тогава ще се сетим и за него. Тогава не знам от какво ще се оплакваме и къде ще търсим виновника...

# 486
  • Бургас
При много хора обаче хоум офисът не е да си свършиш и куп лични и домашни неща и почти не могат да мръднат от срещи и задачи. И пускането на прахосмукачки в работно време е абсурд да се случи. Работа от вкъщи обикновено не значи отпуск, съответно изобщо не значи обръщане на повече внимание на децата.
Но ми е ясно, че от година и нещо и това се случи: хоумофисът се обърна на вършене на лични неща. Неслучайно работодателите масово искат вече да го прекратят.

Така е, все пак зависи от спецификата на работата. Моята го позволява, така че защо не. Има дейности, които отнемат на компютъра по 10мин да ги свърши. През това време защо да стоя и да блея в монитора като мога да свърша нещо полезно. Аз не обобщавам за всички, работещи от къщи. Казвам за себе си.

# 487
  • Ямбол
Не разбирам защо трябва да се движим между  "Осанна!" и "Разпни го! " по отношение на ДО -да се кълнем в него или да го заклеймяваме. Генерацията на децата си е дигитална генерация, проблемът е,  че учителите в по-голямата си  част са от генерацията на тебешира и на черната дъска. И им е много трудно да се адаптират към новата реалност, като тази необходимост от приспособяване не се е появила с Ковид, още преди това беше ясно, че традиционната форма започва вече да отблъсква децата. Учителите се адаптираха чисто технологично, но не и същностно. ДО възпроизвежда изцяло ПО, а би могло да е съвсем друг тип обучение, което да привлича децата.Не можеш да привлечеш учениците пред монитора със същите методи и средства, които ползваш в присъствен час.
То не може да измести традиционното образование, но както в работните режими може да се въведат смесени модели, така и в училище би могло да се случва същото.
А защо трябва да им привличам вниманието? Аз ли имам интерес да получа образование и да знам?
Има достатъчно съвестни деца, които искада учат и учат в тези условия. Останалите, след като родителите обясняват как учителите били тебеширени и не им дреме какво ще научат децата им, да оставят нещата така - продавачи и работници по фабриките винаги търсят.
Същностно трябвало да се адаптирам, ама със същия норматив и работно време и със същите програми и изисквания. Някой ако си фантазира някакви супер интересни представяния, не включва всичко останало, което трябва да се върши от учителя.

# 488
Шмърци, аз не ги обвинявам, че са от друго поколение. Само си разсъждавам защо толкова много държим на ПО. Защото тези методи са работещи само за традиционната форма.
Лиляна, не нападам никого.Аз също съм от генерацията на тебешира. А и за мене не е проблем работата във фабрика.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 20:36 от Amanda.D

# 489
  • Пловдив
Децата, коино искат да учат са лесна работа. Там няма какво толкова да се работи. Предизвикателство е да мотивираш останалите. Но точно за тези деца на никого не му пука. Те са набедени за аутсайдери. Е, как да ми е драго да си пратя детето в училище.....

# 490
Шмърци, аз не ги обвинявам, че са от друго поколение. Само си разсъждавам защо толкова много държим на ПО. Защото тези методи са работещи само за традиционната форма.
Знам, че не ги обвиняваш, Аманда. Аз говорех по принцип за негативното отношение към тях. Те виновни, че не могли да мотивират достатъчно децата, те виновни, че били много взискателни/невзискателни и т.н.
Същото отношение като към медицинските сестри - последна дупка на кавала, сами да си оправят професионалните проблеми, ама после обществото опря до тяхната помощ. И в тяхната сфера е същото положението - застаряващо, но като имаме такова негативно отношение и все и от всичко сме недоволни, така ще е...
Шапка им свалям на всички учители с призвание, които обичат работата си и въпреки условията, в които работят, го правят възможно най-добре.

Това имах предвид в коментара си. И понеже ни е такова отношението, не гледаме в перспектива и хоп, един ден ще се чудим от къде ни е дошло, че няма кой да учи децата ни.

# 491
  • Ямбол
...
Лиляна, не нападам никого.Аз също съм от генерацията на тебешира. А и за мене не е проблем работата във фабрика.
В такъв случай ще ми е интересно да разбера, какво имаш предвид под "съвсем друг тип обучение", но представено за конкретната ситуация - учебни програми и нормативи на учителите. Какви са тези различни методи и средства, които не са приложили учителите в това ДО?

# 492
Някои ги прилагат. Давам пример. Скоро разбрах,че има някаква платформа Кахут/ дано не сгреша името/, която може да се приложи за обратна връзка с учениците. При големия ми син го правят в обучението по френски- децата се състезават за бързина, прилагат наученото по езика, като отговарят на въпроси, които не са само по уроците, а имат връзка с общата им култура. Така ангажираш успешно децата, проверяваш какво са усвоили по нестандартен начин. Това е като друг тип игри, но образователна. Не е като да очакваш само да пишат в тетрадките и после да го пратят на снимка. Защото и писането може да е механично и без осмисляне.

# 493
Генерацията на децата си е дигитална генерация, проблемът е,  че учителите в по-голямата си  част са от генерацията на тебешира и на черната дъска.
Скоро ще дойде времето, в което и на такива учители с тебешири бихме се радвали, само и само да има учители, които да преподават на децата ни.
С това отношение към тях и непривлекателните условия на работа, няма особен наплив за млади новопопълнения.
Като се изправим пред този проблем, чак тогава ще се сетим и за него. Тогава не знам от какво ще се оплакваме и къде ще търсим виновника...
Отиди в темата за учители. Виж дали няма млади, които търсят. Обаче колко трудно ги вземат. Средната възраст на учителите за страната е около 50г., В някои колективи и повече.
50 е добре,
Ако отива към 60 не е добре.
Аз виждам все повече млади, които учат за учители, именно заради заплащането и условията на работа.

И нека не забравяме, че Лиляна работи в елитна гимназия - МГ май беше, и преподава по математика. Очаква се, че нейните възпитаници имат интерес и възможности. За теб наистина не виждам нужда да се напрягаш да ги заинтригуваш, макар че предполагам полагаш усилия в тази посока.

# 494
Кахут използват успешно в АВО Бел откакто им ползвам услугите, над 10 години.
Разбира се там се работи в малки групи и има по-добра възможност за ефективна работа с учениците - да се изчистят пропуски индивидуално, да се обърне внимание на какво да се наблегне и т.н. Освен това имат чудесна обратна връзка с родителя -  курсов координатор, към който можеш да се обърнеш по всякакви въпроси по отношение на обучението на детето ти.
Учителката на дъщеря ми ми се обади в края на първи срок на втори клас да ми каже, че дъщеря ми е много над нивото за възрастта си и е хубаво да направи един тест за ниво за да не губи излишно време и да надгражда знанията си на нейното равнище.

Ето това са едни малки стъпки, вярно към момента трудно приложими в училще, но има много модели, от които може да се взаимства за да се подобри образователната система.

Допълвам се: Румка, не знам какви са твоите наблюдения за условията на работа на учители, но моите впечатления са коренно различни.
Имам приятелка, учител в ДГ, на която колежката ѝ е току-що завършил учител, без никакъв опит. Приятелката ми е изключително търпелива и ѝ помага по отношения на подготовка на материали и структуриране на учебния процес, защото е старши учител с много стаж и опит. Ами девойката смята, че е сбъркала с решението си и тази работа не е за нея... От друга страна постоянното вмешателство от страна на родителите с насоки как учителите да си вършат работата... е твърде далеч по моите разбирания за добри условия на работа.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 07:56 от шмърциплянку

Общи условия

Активация на акаунт