Дистанционно обучение за учениците-Teмa 18

• 41 968
  • 765
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Така де, носталгия, а носталгията включва и разкрасяване и идеализиране на миналото време. Все пак се надявам нещата така да се развият с вируса, че епидемията да затихне до есента и да не се налага пак да се оказваме в положение на ДО.

# 466
Цитат
https://webstage.bg/roditelstvo/1952-uchilishtnata-institutziya- … -dzhon-gatou.html

Интересно мнение от 1990 година. Не се наемам да го анализирам, защото не разполагам и инструменти за това, нито с познания в тази посока. Не знам какво пише в учебниците по темата. Но в голяма част се припокрива с моите виждания. Знам колко усилия ми струва да уча детето си да мисли, да чете книги и разни други дейности, които училището забърсва.

Мнение?
Човекът има цялостна концепция и се занимава дългогодишно с изучаване на образованието. Не го чепкайте на части, ако не познавате цялостната му концепция.

На Гатоу предпочитам неговата книга /имам си дори една лично моя, тъкмо я гледам отсреща на библиотеката ми/. Статиите са повъхностни писания, просто цитати от едно истинско голямо произведение.
Това, че образованието в голямата си част в настоящия си модел е не особено качествено и не отговаря на  днешните и бъдещите нужди, съвсем не означава, че трябва да го правим зорлем пет пъти по-лошо, като го минем в задочна отсъствена форма и то за деца.

Цитат от самата книга - "Оръжия за масово обезличаване" - Д. Гатоу, София, 2011 г., изд. "Изток-запад", стр. 221:

"Как се побърква кон?... През повечето време го дръжте без работа, отделен от другите коне, и ще създадете животно, реагиращо на света по определено противоестествен начин - плах, чалнат, непредсказуем и ненадежден. Отнемете от коня достъпа до мъдростта на стадото и собствените му инстинкти и ще имате кон, който не знае къде е мястото му в света. Тези условия могат да накарат дори специално селектирани коне с огромен потенциал да започнат да живеят живот на ... консуматори, вместо на дейци с принос."
Мислещ човек спокойно може да го съотнете към обсъжданата тема. За образованието и социализацията, които вървят съвместно и са в толкова неразривна връзка, че отделянето им на части унищожава едновременно и двете обществени функции. Винаги дори в закона функцията на училището е била двуяка - образование и възпитание. Нито едното, нито другото стават от разстояние пред екрана, лъжейки се, че правим нещо и се грижим за поколението.
...
Аз не се надявам, че някакъв вирус щял да си тръгне есенеска. Глупости - винаги го е имало и ще го има - и тоя и всякакви други.
Надявам се тази година да ни управляват по-нормарни хора, поне малко образовани и ценящи образованието, културата и науката. С поне идейка мисъл за бъдещето на нацията и държавата. Понеже тези направо ни затриха, тъй както никой още в цялата ни история не го е правил. Хора, които да не управляват така неадекватно държавата и в частност - този сектор и за един случай в едно училище на едно поредно заразно заболяване със смъртност под 1% и то при хора предимно над 60 години, при нормални здравни грижи, да го затварят цялото.
Днес, на най-големия празник лично за мен, аз си пожелах това - за децата на България.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 10:14 от Judy

# 467
Глупости - винаги го е имало и ще го има - и тоя и всякакви други.
... при нормални здравни грижи, да го затварят цялото.
Днес, на най-големия празник лично за мен, аз си пожелах това - за децата на България.
За нормалните здравни грижи не съм съгласна, след като дори ние в бг мама разбрахме какви са ключовите кръвни изследвания, които показват къде вирусът е ударил и как да се противодейства, не знам защо всички изкарали ковид малко по-сериозно трябва да плащат от джоба си за да се изследват след като са били затворени 14 дни, лишени от адекватен преглед. За мен това не са нормални здравни грижи.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 09:01 от Sparkles

# 468
Хареса ми аналогията с коня, много точно. Надявам се този експеримент с децата ни да е на приключване…🧐

# 469
  • Пловдив
Понеже съм наясно, че една стаия, която представлява извадка, а не цялостен анализ, писах, че аз също не се наемам да правя изводи и анализи. Ако гледаме на обучението само на аспекта с коня, пак нямаме цялостната картинка.

# 470
  • Бургас
Аз не се надявам, че някакъв вирус щял да си тръгне есенеска. Глупости - винаги го е имало и ще го има - и тоя и всякакви други.

Да се абстрахираме за момент от нашето здравеопазване и да погледнем към това на другите държави, които са по-развити от нас. Ами и то колабира и блокира. В Швеция поради невъзможност да се справят с всички болни в по-натоварените болници имаше заповед да се лекуват с приоритет хора под 60г пък другите ако оцелеят. В Китай построиха цяла болница. Дали го е имало винаги и дали е бил като обикновените вируси?

# 471
Скрит текст:
Глупости - винаги го е имало и ще го има - и тоя и всякакви други.
... при нормални здравни грижи, да го затварят цялото.
За нормалните здравни грижи не съм съгласна, след като дори ние в бг мама разбрахме какви са ключовите кръвни изследвания, които показват къде вирусът е ударил и как да се противодейства, не знам защо всички изкарали ковид малко по-сериозно трябва да плащат от джоба си за да се изследват след като са били затворени 14 дни, лишени от адекватен преглед. За мен това не са нормални здравни грижи.

Може ли да обясниш с кое "не си съгласна" относно здравните грижи, като сама тишеш накрая в един и същ абзац "За мен това не са нормални здравни грижи."?
Ми и за мен не са. Ако изобщо имаме у нас такива последните години.
Цитатът много си го окастрила и затова не си го разбрала. В него се казва, че при "нормални здравни грижи" "смъртността от този вирус е под или около 1%".
Освен това при деца и юноши тя е стотни от процента. Което налага ако пак се правят някакви поредни мерки, този път да не са насочени против децата, образованието, социалните им контактни и нормалното им развитие.
Разминаване между моя пост и твоя в това отношение няма никакво.

Понеже съм наясно, че една стаия, която представлява извадка, а не цялостен анализ, писах, че аз също не се наемам да правя изводи и анализи. Ако гледаме на обучението само на аспекта с коня, пак нямаме цялостната картинка.
Само те насочвам, че тук не става въпрос за едно "мнение" от някаква статия с цитати /каквито всеки може да си наизвади каквито си поиска. Впрочем - вече го показах нагледно и то доста по-точно от това, което е сторено в статията/, а за научен труд на човек, когото съм чела като автор на цели книги.
И коня не гледай. Laughing Много е едностранчиво. Толкова, че ще те доведе до пълно неразбиране на идеите на този човек. Или чети в пълнота, или не се старай, защото няма смисъл. Наистина. Не се подигравам ни най-малко.
Но да се  защитава идея от типа на "Пациентът има счупен, но да му отрежем крака, че е по-бързо и лесно" не бива. Това, че образованието по принцип е слабо развиващо се не означава, че трябва да се стопира съвсем. Няма как въобще да издържи подобна теза при разумно обсъждане.

Да се абстрахираме за момент от нашето здравеопазване и да погледнем към това на другите държави, които са по-развити от нас. Ами и то колабира и блокира. В Швеция поради невъзможност да се справят с всички болни в по-натоварените болници имаше заповед да се лекуват с приоритет хора под 60г пък другите ако оцелеят. В Китай построиха цяла болница. Дали го е имало винаги и дали е бил като обикновените вируси?

Няма как да се абстрахираме от важни факти, съставляващи част от цялостната картинка. Сама разбираш. А няма и нужда. Миналата година от личното ми обкръжение с ковид починаха точно двама мъже над 65 години, като и двамата напрактика си отидоха не от ковид, а от това, че имаха хронични сърдечни заболявания и за първи път при постъпването им в болница, понеже бяха и с ковид, никой, повтарям - никой не ги изследва и не им обърна внимание. Единият, колега на татко, седмица преди да почине, по телефона точно така се оплака: ф"За първи път никой тука не ми обърна никакво внимание. Доктор влиза по веднъж на ден, колкото да каже, че е влязъл". Човекът си отиде от хроничната си сърдечна недостатъчност. С разлика, че предходни години за него са били полагани грижи, когато е бивал приеман в лечебно заведение.
Отидоха си и двама онкоболни. Без ковид, но се самоубиха - двама от познатите ми, само за 2 месеца. Защото бяха с рецидив и никой, пак повтарям, никой не пожела да  им намали поне мъките, да им изпише нещо, дорида ги викне на преглед и лечение. И не, болницата по това време въобще не беше пълна! Това са жалки извинения за нехранимайковците.
И един още мъж си отиде миналата година - удави се на охраняем плаж, даден на концесия, на който се оказа, че нямало било спасител. Та тялото му седя няколко часа на плажа!
И понеже ние от години нямаме държава, изобщо, дай сега да лишим и децата от най-важното за тях - образование, социално общуване, труд, подходящ за тях. Ако не ги бяхме лишили, резултатите щяха пак да са същите. Ама нямаше да има какви мерки да отчетем. Понеже нямаше как да затворим едрия бизнес. Нито за втори път за закатаним фабрики, понеже на 100 души имало по един заразен.
Искам и за децата да се мери със същия аршин, още повече, че те се разболяват много по-леко. Или никак.
Като ще носим отговорност, нека сме възрастните. Ама не изнася.

Всяка държава сама си създава собствените проблеми. Сама си ги и решава после или гражданите й си носят последиците. Не бе нужно за пореден път да преписваме и то възможно най-зле, като окастрим точно най-ценното за нацията и държавата за сметка на търговията и популизма.

Слагам в скрит текст, защото няма смисъл.
Сега месец се надявам поне да се порадвам на разумно политическо решение в сферата на образователната политика.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 10:21 от Judy

# 472
  • Пловдив
Така. Едва ли има някой в темата, който да не е съгасен, че ДО ще генерира проблеми. За мен обаче по-големия проблем, че ПО, в този му вид, ще задълбочи тези проблеми. Редно е усилията и мисълта да бъдат насочени към минимизирането на пораженията, а не към оле майко, оле майко, ще видите вие какъв апокалипсис ни чака. Днешните деца не сме ние. Редно да се поставим малко в техния свят. Устройствата, бавно и полека, превземат ежедневието ни, съзнанието ни, променат мисленето. Да живеем и да се правим, че това не се случва няма да помогне. Светът няма да бъде това, което познаваме. Аз хич не съм съгласна с идеята за интерактивни паралелки, която набира скорост. Устройствата ще заместят хартията и съвсем скоро и много други неща. Децата приемат това общуване много по-рационално от възрастните. Да, не ми харесва този дигитален свят, но.....Нашето поколение, с нашето възпитание и възприятие, ще се опитва да повлияе с противопоставяне, но децата на следващите поколения ще приемат това общуване по различен начин. При нас няма да е чак в такава степен, но в големи държави това да работиш от къщи е нещо много нормално и естествено. Тук всичко ни е на пешеходно разстоание. София може да приюти цяла България и пак да си ходиш по родните места през уикенда.

# 473
Ами, ако е твърде продължително това ДО - да, съгласна съм, очаквам хората да станат по-затворени и плахи.
Но ако е до тук: не виждам защо ще направи проблеми?
Както ти сама го виждаш, новото поколение не е като нас.
При тях всичко е по-разчупено, либерално и някак се възприема различно.
Който е качил 3 кила, ще ги свали.
Който не е спортувал, ще почне.
Който не е учил, и в другото най-вероятно нямаше да е учил.

Който е учил повече, само ще е спечелил.

Според мен е важно да се решо генерално проблемът, и да няма повече вируси, за да продължим с ПО. Тогава проблемите са други, де, ама да не задълбаваме. Идеално щастие няма Wink

# 474
Днешните деца не сме ние. Редно да се поставим малко в техния свят.
Всеки е отделна индивидуалност, но светът е един за всички ни. И е време да се върнем към реалността му.

Устройствата, бавно и полека, превземат ежедневието ни, съзнанието ни, променат мисленето. Да живеем и да се правим, че това не се случва няма да помогне. Светът няма да бъде това, което познаваме.
"Устройствата" са средство, а не наши господари. Освен ако не се съгласим доброволно да станем техни роби. Или по-скоро на хората, удобно прикрити зад тези "устройства". Светът се променя открай време, но човешкия хардуер - не много. Виж софтуера ни го изпростяват - да съответства на нуждите на устройствата и техните господари. За което ДО е удобно средство, а епидемията - прекрасен предтекст.

Устройствата ще заместят хартията и съвсем скоро и много други неща.
И когато това стане, временното ще измести дългосрочното, потреблението ще измести съзиданието, виртуалният секс - любовта, тамагочито - децата. Само как ще се научим да ядеме битове и байтове не мога да си представя. И откъде ще дойде тока? Явно някой все пак ще трябва да се поти на нивата и в цеха. Имам даже идея на кого ще възложат тази "чест".

При нас няма да е чак в такава степен, но в големи държави това да работиш от къщи е нещо много нормално и естествено. Тук всичко ни е на пешеходно разстоание. София може да приюти цяла България и пак да си ходиш по родните места през уикенда.
Не е ли прекрасно да направиш от дома си офис, при това - безплатно за работодателя? Само че къде после ще ти е домът? А да, забравих. Ако нямаш деца, не ти трябва и дом.

ПС Работя в IT сферата от 1997-а, с Forbes100 от 2000-ната, и (все по-дистанционно) в мултинационална ИТ корпорация от 2005-а.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 13:57 от Ezhko

# 475
  • Пловдив
Ежко, не така бе човек. Дишай спокойно. Дишай пак. Далеч е апокалипсисът. Къде пък ги прочете сичките тези хоръри. Иначе фантазията ти работи добре.

# 476

Не е ли прекрасно да направиш от дома си офис, при това - безплатно за работодателя? Само че къде после ще ти е домът? А да, забравих. Ако нямаш деца, не ти трябва и дом.
Тук грешиш, децата на работещите в къщи имат много по-голямо усещане за дом и семейство, защото могат да прекрват повече време в него. Това дали е добре или зле зависи от гледната точка.

# 477

Тук грешиш, децата на работещите в къщи имат много по-голямо усещане за дом и семейство, защото могат да прекрват повече време в него. Това дали е добре или зле зависи от гледната точка.
За протокола не съм хоумофис, но не мисля, че за всички той е пей сърце. Зависи от естеството на работата и организацията, имаш ли известна свобода в изпълнението на задачите или си вързан за монитора; колко са ти големи децата, другият вкъщи и той ли е хоумофис и какъв е неговият такъв; има ли достатъчно пространство всички да си живеят дигиталния живот; пак от естеството на работата дали в 18:00 можеш да СВЪРШИШ работа или се оказва, че постоянно може да вършиш нещо.
Знам ли аз, декларираха увеличение на разводите, домашното насилие и прочие покрай пандемията, та надали е толкова розово.

# 478
Не може решението за въвеждане на ДО да се взема въобще с аргумент, че имало било хора, които работели от къщи. Това няма никакво отношение към проблема. Едни работят, други - не. Едни и вкъщи не могат да се отлепят от работата си, други могат да се шляят свободно със седмици. Въобще това е неотносимо към въпроса.
Винаги е имало /Едни комшии преди 30 години правеха у тях сламки, например, само че му се казваше "надомна работа". То да не мислите, че чудо голямо някой е измислил, като е прекръстил едно старо нещо понов начи?/ и ще има такива хора, но не това определя вземането на такова решение на национално ниво. /Децата на тия, със сламките, си посещаваха училище./
А как се чувстват децата на "работещи от къщи" - това е изобщо безсмислено да се обобщава на едро - колкото случаи, толкоз последици. За едни е супер, за други - осакатяващо и потискащо. При втората крайност най-често самият родител не  го и осъзнава /съвсем естествено е да не го/.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 16:24 от Judy

# 479
  • София
Радвам се на оптимистите, за които писанията на Ежко са невъзможен апокалипсис.
Преди почти 17 години в семейна аудитория от привърженици на безкрайното разоръжаване и затънали в спокойствие привърженици на чл.5 (от договорите с НАТО) изказах мнение, че ни делят около 20 години от сериозни военни конфликти и не може да си позволим да излизаме от играта. Отношението беше същото като срещу изказванията на Ежко... Е имам още три години да стигнем края на прогнозата ми, доста от онзи кръг хора промениха мнението си, а светът става все по-нестабилен... Но на нашия остров всичко е спокойно.

По отношение на смъртта около нас ... И при мен е като при Джуди... Един човек си отиде от ковид безхаберие, и още 15 загубих от рак, самоубийство, катастрофа...

По отношение на дома, семийството и времето прекарано с деца е водещо качеството, а не количеството. Това, че се обитава по-дълго време общо пространство не прави отношенията по-съдържателни.

Общи условия

Активация на акаунт