Дистанционно обучение за учениците-Teмa 18

• 41 152
  • 765
  •   1
Отговори
# 630
Цитат
Разбира се, че при това положение не записах детето. А много ми се искаше да поиграе още малко с класа. И не, не търся безплатна забавачка, много груба ми се вижда тази квалификация.

Подобна квалификация е наистина груба.
Всеки си има своите грижи и проблеми и всеки сам си решава дали да ползва лятото в дежурните групи в ДГ или училище или не. Щом го има като предложение, то се прави, за да се ползва от тези, на които е необходимо. Който не иска - никой не го е принудил насила, в края накраищата.
Имам близки с първолаче. Нямат свободни баби и дядовци. Хората са на работа, нямат нито безкрайни отпуски, нито работата им предполага домопрестой с месеци, и е нормално да ползват каквото се предлага до край. В тяхното училище децата са си до края на юни и са доста. Хората са доволни. Детето - също. Има с кого да играе през деня. В училище си му е спорта, който тренира, той е следобеда и е удобно и в тази връзка.
Това, че  някой има домашни помощници за без пари или че може да си позволи да си седи вкъщи, докато друг го издържа или работата му е удобна за домашна такава, изобщо не означава, че останалите са на същия хал.
Хората ползват възможността и точно за социализация, защото за редица семейства това е единствена връзка на децата им с връстници. Зависи къде живеят.
Моите деца са големи и отдавна се грижат сами за себе си. Но това не ми пречи да погледна от чужда позиция и да оценя, че хората са в различно положение и имат различни нужди. Така предложената е не навсякъде през пръсти. Има училища, в които организацията е добра и родителите си водят децата.

# 631
Ето, одобрено е вече:
Цитат
Решено е, ученици ще почиват безплатно по програма "Отново заедно"

Министерството на образованието и науката ще приема заявки за участие от утре, 17 юни 2021 г., до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

Училищата с под 150 ученици и преподаватели могат да заявят група от до 12 участници. За втория етап тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно учебно заведение да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата.

На всеки 10 ученици има не по-малко от един придружител - учител или друг педагогически специалист от училището или от Център за специална образователна подкрепа.

https://www.dnes.bg/obrazovanie/2021/06/16/resheno-e-uchenici-sh … ovo-zaedno.493895

# 632
Моето днес е на почивка по точно тази програма. Одобриха ни единствено нас от целия клас. Дали защото беше онлайн дълго, или защото много малко деца са подали - не знам (когато ни даваха декларациите ни обясняваха че трябва да се откажем, защото инак едва ли не, издевателстваме над личното време на учителите, и никой от тях не иска да води децата). Така или иначе, критериите за класиране на това училище остават тайна за мен.
В другото училище, където е другият ми син, който също единствен от класа беше онлайн супер дълго време - дори не ни питаха дали имаме желание. Изпратиха на лагера в Поморие друго дете от класа, което ... ами как да ви кажа, баба му и дядо му живеят в Поморие, и то всяко лято си е при тях нон-стоп. Така че при нас така се разви лагерната ситуация.
При приятелката ми й искаха бележки за доход на семейството.
Wink

Явно няма единни критерии

# 633
  • Ямбол
Сред препоръчителните критерии няма такъв за продължително ДО.

# 634
Извадка от НП " Отново заедно"
Учениците, които се предлагат за участие в ученическите туристически пътувания по програмата, се определят по критерии, избрани от педагогическия съвет. Примерните критерии за подбор на учениците могат да включват някои от следните:
- Продължителност на обучението от дистанция;
- Представяне в учебния процес;
- Социален статус;
- Здравен статус.

# 635
Критерият "Продължителност на обучението от дистанция" съществува, но според мен е неясен. Ако целият клас /или випуск/ е бил на един и същи режим, този критерий не може да се използва. Ако отделни деца от класа са били на продължително онлайн обучение, това е било по уважителни причини - сериозно заболяване или опасност от такова на детето или член на семейството. Та въпросът е ако за детето е било неприемливо да ходи на училище поради здравословни причини, как се е променило положението сега, когато ще се смеси с деца от различни училища и градове на тази почивка и с какво е по-безопасно?

# 636
  • София
Дидева, както винаги, е по-запозната от учители и хора, на които това им е работата. Респект!

# 637
  • Ямбол
Да неясен е този критерий и ние не го включихме. Особено за деца по желание били на ДО, които си ходеха навсякъде, на тренировки, но родителите им избраха ДО за да изкарат по-хубави оценки. Продължителността я тълкувахме като принудително/под карантина. Нямаме такива.
Нашите критерии бяха други.

# 638
  • Бургас
При нас няма никакво инфо по тази програма. Най-вероятно няма да има лагери. Не че бих се възползвала, но има хора, които биха. Работата е малко като ОЕСР по желание както беше - по принцип има такава възможност, но не се разгласява, за да не знаят хората и за да няма желаещи.

# 639
  • Майничка
Ако не е императивно включването в програмата, може училището да е решило  да не го прави, ако няма учители, желаещи да водят група.

# 640
  • Бургас
Не знам. Юни месец пратиха по Школо някакви заявления за попъване, но така беше написано съобщението, че нищо не разбрах. Най-вероятно и другите също. От тогава няма никакво инфо.

# 641
На моите деца нищо не са им предлагали, нито на мен като родител са давали някаква информация. Явно няма желаещи учители. Жалко, защото моите деца искаха да идат на море със съучениците си.

# 642
  • Ямбол
Не на всеки се предлага. Гласуват се критерии, по които се предлагат деца.
Имаше ограничение само 7% от училище.

# 643
  • София
При нас нямаше абсолютно никаква информация. Интересно дали въобще е участвало училището...

# 644
Не на всеки се предлага. Гласуват се критерии, по които се предлагат деца.
Имаше ограничение само 7% от училище.

А как подбрахте децата във вашето училище?

При нас не знам дали има такива лагери. Класната питала децата кой иска да ходи на безплатен лагер, всички вдигнали ръка и дотам.

Общи условия

Активация на акаунт