Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Аберантна дясна артерия субклавия (ARSA)

 • 1 003
 • 3
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте, търсейки подробности за всичко около ARSA попаднах на тази тема. Моето детенце е с arsa, видяна в 20 г.с. Детенцето е вече на почти година.
Много ми се иска да чуя мнението на майките посетили различни лекари какво казват по въпроса- от какво се получава  arsa? На нас ни казаха, че не е ясно и за мен остава неотгатнат отговор. Как са вашите дечица? Ходите ли профилактично на консултация при кардиолог или не е нужно да се ходи? Хубав ден!

Последна редакция: ср, 05 май 2021, 05:44 от Kekāomakaliʻi

# 1
 • Мнения: 32
Здравейте.

Моята дъщеря се роди с ARSA. Диагнозата първа постави д-р Чачева от болница "Надежда" при фатална морфология, а после беше потвърдена и от д-р Маринов - детски кардиолог в същата болница. Дъщеря ми няма усложнения, като д-р Маринов поясни, че са опасни случаите, в които артерията образува пръстен около хранопровода и трахеята. Не мисля, че в останалите случаи е необходимо да се ходи на консултации, защото не съм чула/чела състоянието да прогресира в нещо по-опасно. Все пак го наричат "вариант на нормата".

Не е известно защо се получава ARSA, но аз дори си мислих, че е еволюционен признак - все пак, вместо една артерия да се дели на две, тук си имаме две самостоятелни (да не ви подведа - не съм попаднала на изследване, което да потвърждава такава хипотеза). В семейството ми близък роднина има сърдечно заболяване, така че може да има някаква обремененост.

Нещо друго по темата ARSA, което мен ме притесняваше, беше връзката със синдрома на Даун. Искам да напиша няколко думо за това, защото аз самата много търсих и имах нужда да прочета за опита на други майки. Според някои научни изследвания съществува връзка между двете и в световната практика препоръчват неинвазивно пренатално ДНК изследване или дори амниоцентеза, когато риска от тризомия 21 е оценен като по-висок. Предложиха ми, за мое успокоение, да направя неинвазивен пренатален тест. Д-р Чачева ми каза, че във всички случаи, когато са правили амниоцентеза заради ARSA, не е имало геномна аномалия, затова и не я препоръчва.

Тогава много се чудих дали да правя тест, четох по форумите и в крайна сметка не го направих. Причината беше, че независимо от резултата, аз нямаше как да променя нищо. Единствено при положителен резултат щях да живея в стрес до раждането на детето си, което можеше да му навреди. Предпочетох да оставя стреса за момента след раждането, ако изобщо има причина за стрес. Успях да съм спокойна и накрая - слава Богу - дъщеря ми се роди без аномалии. Така че на всички жени, които търсят информация и са притеснени - най-важното в момента е да запазите спокойствие. По-веровтно е, макар и с ARSA, детето да няма геномна аномалия.

# 2
 • Мнения: 2
Благодаря за информацията Tanya -S.
При мен на втора фетална морфология стана ясно,че няма съдов пръстен при моето момиче.
Доколкото съм запозната съдов пръстен не може да се получи на по- късен етап , ти имаш ли някаква информация по този въпрос ? Ние бяхме при д-р Маринов на преглед и той ни каза също, че това е вариант на нормата. Аз наистина не зная защо би се получила ARSA  и честно казано ме интересува, затова и търся информация. Хубаво е когато майките обменят опит и се информират. Благодаря за изчерпателният отговор.

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 15:56 от Roza i krem

  # 3
  • Мнения: 266
  Много е хубаво, че си задавате въпроси и търсите отговори. Истината е, че е ARSA не е вариация на норма, а аномалия, която много често (макар и не винаги!) има генетична причина. При дъщеря ми причината е микроделеция на 22 хромозома. ARSA се среща при около 1% от всички хора като изолирана находка, като от този един процент 25% имат микроделеция на 22 хромозома. Това е непренебрежимо висок процент. Ето ви един материал за справка. https://www.researchgate.net/publication/11920330_Association_of … ity_and_branching
  Съветвам всички при такава находка да се пусне излседване ChromoSeq в Геника, нашата делеция се откри от тях. Може пренатално, може и след раждането. В националната генетична лаборатория не хванаха делецията.

  Общи условия

  Активация на акаунт