Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа в Германия и получаване на майчинство в България

 • 1 752
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте на всички,

С жена ми имаме следния казус. Преди година дойдохме да работим в Германия и решихме да си имаме дете. Тя работи първоначално на 6 месечен договор и след това трябваше да го направят безсрочен, но уви го удължиха пак с 6 месеца. 10 дни след удължаване на договора разбрахме, че е бременна.С документа от гинеколога, работодателя още в същия  ден я освободи от работа като й каза, че ще й се плаща заплата до изтичането на 6 месечния договор. Но последните 2 месеца и половина от бременноста няма да се води на работа.Тук идва питането ми. Решила е да се върне в БГ, да роди и да си остане там. Ще й бъде ли признат стажът от Германия за майчинството и какво може да направи тези 2 месеца и половина до раждането. Разбрах, че се гледа последните 24 месеца като през тях е работила 1 година в БГ и една в Германия, но попаднах на информация, че се гледа само работеното в БГ.Ще съм благодарен, ако има някой, който може да даде информация или към кого да се обърна за такава.

# 1
 • Мнения: 4 088
За да получава майчинство, трябва да е назначена на трудов договор, а вече за изчисляването му се взима доходът 24 месеца назад. Не знам признава ли се доходът от Германия, но за месеците без доход се взима за база минималната заплата. По-подробно на въпросите Ви могат да отговорят в темата: Майчинството счетоводно.

# 2
 • Мнения: 8 626
Аз не зная дали ще се признае стажът в Германия, но даже ако се признае, той няма да е достатъчен, т.к. се изисква минимум 12 месеца трудов стаж.
https://nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13
Според мен, не би трябвало да се признае, т.к. не се е осигурявала в България, но тя би могла да пита направо в НОИ. Аз не бих се занимавала да питам във форум.

Ето контакти на Централното управление, но тя може и на място на отиде в града, в който живее в България.
https://nssi.bg/aboutbg/contacts
Аз съм им писала и по имейл и са ми отговаряли.

# 3
 • Мнения: 4 088
Написано е, че има 12месеца стаж в България, който е достатъчен за майчинство,но е задължително да е назначена на трудов договор  и да е на такъв и по време на майчинството.

# 4
 • Мнения: 468
Щом има 12 месеца трудов стаж в БГ,това е достатъчно за да има право на майчинство,изисква се само,като си дойде,да бъде назначена някъде на работа,за да има откъде да го получава.Потърсете приятел или близък с фирма,при когото да се води на работа,през майчинството ще си плащате само здравните осигуровки,които в момента са около 26 лв.

# 5
 • Германия
 • Мнения: 861
Наскоро имаше няколко подобни теми в една група във фейсбук, ще ви пратя на лични линка. Няма как да получава майчинството от Германия в България, ако роди там. Първо, работодателят няма право да я освободи от работа по време на бременност. Той или гинеколог трябва да и издаде забрана за работа. Остава вкъщи, но получава заплата, до седми месец. След това последнтите шест седмици се плащат от здравната каса. Бременността, също се признава за стаж. Моят съвет е да изкара бременността в Германия, за да не загуби правото на майчинство. Аз също бях с временен договор, когато забременях. Естествено и моят шеф искаше да напусна, за да не ми плаща до края на бременността. Жена ви е работила и има право на майчинство. Потърсете помощ от специалисти, finanzamt или arbeitzamt. Ако ви притесняват прегледите по време на бременност и това, че не знаете езика перфектно, това не е проблем. Винаги можете да намерите лекар българин или някоя приятелка, която да идва с вас на консултациите, за да ви премежда. Но вече, ако майката е решила категорично, че ще се чувства по-добре в България, тогава наистина трябва да се осигури за няколко месеца, при някой познат и да и вървят осигуровките.

# 6
 • Германия
 • Мнения: 2 726
Аз на мястото на жена ви бих останала в Германия да си родя и да взимам майчинство. Ако не се лъжа ѝ се полагат минимум 300€/месец за 10-12 месеца. За пресмятането на Elterngeld се взимат доходите от 12 месеца преди началото на Mutterschutz - ако терминът е май месец, са важни доходите от февруари (или март) миналата година до февруари (или март тази година. Не е задължително да е на договор, за да ѝ се плаща майчинство, а ако е била безработна пак ѝ се полага социалното майчинство от 300€. Отделно и 200€ детски

# 7
 • Мнения: 2
Жена ми не е освободена от работа, може би не съм се изказал правилно ами има забрана заради бременноста. От работата й казаха, че ще й плащат всеки месец заплата докато изтече договорът и след това няма да бъде продължен. Посъветваха я да се запише в АА след като изтече договорът.Проблемът е че не знаем много добре немски и не можем да се оправяме с документите, които трябва да попълваме. Също на нея не й харесва тук и иска да се върне в БГ и както разбрах, някой ще я назначи на работа като си плащаме осигуровките. Интересно ми е дали ще й преравнят работеното тук една година, защото като изтече договорът ще е минало точно едн година.

# 8
 • Германия
 • Мнения: 861
Мисля, че няма да вземат в предвид заплатат, която е получавала в Германия. Например в Германия, една година е получавала средно 1300 евро. Майчинството, ще е около 800евро. Не ми се вярва в България да и плащат по 1500лв. До колкото знам, ще хване минималното майчинство.

# 9
 • Primum non nocere !
 • Мнения: 1 525
Жена ми не е освободена от работа, може би не съм се изказал правилно ами има забрана заради бременноста. От работата й казаха, че ще й плащат всеки месец заплата докато изтече договорът и след това няма да бъде продължен. Посъветваха я да се запише в АА след като изтече договорът.Проблемът е че не знаем много добре немски и не можем да се оправяме с документите, които трябва да попълваме. Също на нея не й харесва тук и иска да се върне в БГ и както разбрах, някой ще я назначи на работа като си плащаме осигуровките. Интересно ми е дали ще й преравнят работеното тук една година, защото като изтече договорът ще е минало точно едн година.

Не ме разбирай погрешно, но ние няма как да гадаем и хвърляме карти, като нямаме достатъчна информация.
Много объркано написано, но тя има Една година– 6 плюс 6 месеца.
Тогава няма да е социалното майчинство 300 евро, а процент от заплатата.

Какъв е проблемът да намериш някой българин/ка , да превежда и с всички документи – Трудов договор, фишове, болнични ...да отидете до АА и да говорите. Ако нямате приятели да го направят, ще платиш.
Може наистина да е  по–изгодно , да роди тук, да почне процедура за получаване на майчинство, да подадете документи и за детски  и тя с бебето да си отиде в БГ.
Аз съм ходила преди години да превеждам на едни приятели.

Превеждах и на един човек от Хермес.
Много ме хвана бясът!
Той се е скъсвал от работа по 12 часа , 6 дни  седмично, беше работил повече от година и имаше право на обезщетение, докато започне нова работа, и бяхме заедно в АА,  но няма какво да покаже.
Само трудов договор, как не му направих едно копие, тогава.
Заплата– няма фишове. Няма банкова карта и конто, всичко давано на ръка. Той сам се отказа, защото не можеше да набави документите.
След 4 месеца почна нова работа.

Ходихме и до АОК там го водеха ,че живее тук и му искаха някакви вноски , около 500 евро беше сумата, а той бил в БГ и осигурявал там. Хеле разбрахме се, престави  от БГ Е104 и му спестих сумати неприятности, щото и лихва тече..Беше преди 5 години.

Krsavoff извинявай ,че ти поспамих в темата.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 19:44 от Шехи

# 10
 • Мнения: 70
Мои познати получаваха майчинство от Германия в друга държава - едната в Румъния, другата в Швейцария. За Румъния - жената напусна и не се е водила на работа в Германия по време на майчинството, а в Германия беше работила 1 година.
Доколкото знам майчинство и обезщетения за безработица мога да се получават в друга държава в ЕС, но не знам какви документи трябват.

Общи условия

Активация на акаунт