Наследници и вдовишка добавка

• 4 224
  • 109
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Слънчезара, всъщност няма мазало, различните срокове са за различни неща.
У нас по дефиниция се приема, че всичко е мазало. Направо да кажеш, че не е, не спада към добрия тон.
Оказва се, че доста хора ги затруднява някакъв средно труден текст. И най-лесно става да обвиниш държавата, че ти е прекалено сложно.

# 106
Понеже си гооврим, при данъчните нашите партиди не са перфектни.Има малко разминаване.Те не се интересуват от перфектност.Понеже не исках да вадим акт , като си отида ще е на двамата  сина, тогава да се оправят, ако иска един да наплати и поеме,може да продадат, рано е да се реши.Та си плащаме данъцете без да сме оформяли нотариално, не знам има ли проблем ,но исках да споделя.

Не беше перфектно деклариран и  един празен двор на свекърите ,което излезе по един повод, та там доплатихме назад данъците за някакви метри.
Ако окончателно са се разбрали хората,  е добре да се документира нотариално всичко и да не влачи назад на наследниците проблеми.
Наистина си е  специфично за всеки случай и  като тръгнеш, излиза в подробности ,но тук поне споделяйки, се очертават насоките.

# 107
  • ВАРНА
Понеже си гооврим, при данъчните нашите партиди не са перфектни.Има малко разминаване.Те не се интересуват от перфектност.Понеже не исках да вадим акт , като си отида ще е на двамата  сина, тогава да се оправят, ако иска един да наплати и поеме,може да продадат, рано е да се реши.Та си плащаме данъцете без да сме оформяли нотариално, не знам има ли проблем ,но исках да споделя.

Не беше перфектно деклариран и  един празен двор на свекърите ,което излезе по един повод, та там доплатихме назад данъците за някакви метри.
Ако окончателно са се разбрали хората,  е добре да се документира нотариално всичко и да не влачи назад на наследниците проблеми.
Наистина си е  специфично за всеки случай и  като тръгнеш, излиза в подробности ,но тук поне споделяйки, се очертават насоките.
Знаете ли колко пари струва да се извади един нотариален акт, искат се схеми, скици данъчни оценки, удостоверение наследници, хонорар адвокат, нотариална такса, такса вписване. Е голяма работа, че има малка грешка, затова има корекция на декларацията по чл. 14 и при нужда се корегира и се доплаща ако е сбъркано. Нека да не забравяме, че давностният срок е 5 години на вземането на Общините. Така, че ако сте сбъркали преди 10 години и се налага да доплатите ще бъде за пет години. Едва ли ще платите толкова колкото да си вадите нотариален акт.

# 108
Точно защото знам колко скъпо  е.Вадихме по обстоятелствена проверка за свекърите, после прехвърлиха наполовина продажба ,наполовина гледане на мъжа ми.По тази причина, по този начин караме ,докато може и се наложи синовете да решат кое как.

# 109
  • Пловдив
Не се изисква констативен нотариален акт, за да декларираш наследения имот, ако това пита Боряна.
И да вадите, и да не вадите констативен НА, все ще е на двамата сина един ден. Те като декларират един ден придобиването, тогава което смятат, че е грешка (аз не разбрах кое точно, но и няма значение), ще си го декларират вярно. Няма никаква нужда от констативки при всички положения. Вашият нотариален акт и удостоверение за наследници са им достатъчни.

Аз лично нямам никаква представа какви са били данните, декларирани от майка ми и баща ми. Разпечатих от сайта на АГКК една скица на двора и схема на обекта (апартамента), там я пише площта по документи, понеже в моя последен НА я няма - може да не вярвате, ама я няма, а със стария не разполагам. Тези данни в текста към скицата приблизително съвпадат с измерването в сайта на АГКК, имат такава много хубава функция - да ти даде площта на заградена от теб с мишката площ, ама приблизително като казвам, е приблизително. После отидох на място с една рулетка, мерих височина от пода до тавана и площ на мазето и тавана, както си мога, щото това в скицата го няма, демек, врях се в паяжини, бутах се в натрупани стари неща, гъна ми се в ръцете рулетката и резултатът е също приблизителен, да се надяваме - доста близък до вярното, попълних го в декларацията, добавих едно копие от скицата и от НА - и в пощата. Сега ще видим каква ще бъде обратната връзка. Изобщо нито съм се старала да съвпадне с предходните данни, нито знам какви са те. Sunglasses

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 16:31 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт