Литературен клуб

• 53 240
  • 546
  •   1
Отговори
# 360
Вчера гледах "Името" и ми се видя твърде шарен, technicolor вместо класически рисунък. Казаха ми, че това е стилът на режисьорката Мира Наир; не е много подходящ за книгата. Ред мисли и чувства бяха изказани на глас, което е съмнителен кинематографичен похват според мен.

Жалко, този сценарий трябваше да го дадат на японец. Те имат тънкото чувство да пресъздават изгубването много поетично дори и на лента. Ще гледам, все пак.

# 361
  • Boston, MA
Аз също чакам да гледам "Името" с нетърпение, друг филм на Мира Наир е "Панаир на суетата".

Ето линк от Амазон за злата вещица Елфаба, не знам дали е превеждана на български:

http://www.amazon.com/Wicked-Life-Times-Witch-West/dp/0060987103 … =UTF8&s=books

Чак ви завиждам че ще я четете за първи път!

# 362
  • Кацнала на едно дърво.
Ако бях продуцент, нямаше да филмирам "Името". Това не е книга за филмиране (според мен, де).
Чета го този Льоса, чела съм му други неща в най-ранни младини, чета го и се питам - къде се ръга и той при Маркес и Борхес...
Не ми харесва. Историите са му постни и скучни, а стилът му е толкова претрупан, то думи, думи, думи и накрая какво - една лъжичка. Crossing Arms Загуби ме ти, Марио, страдай си в ъгъла, ела, Борхес, кам ту мама (както казва Самуил  Laughing).

# 363
MKP, а нещо за мен? Знаем се от години /поне такова чувство имам/, но все не стигаме темата за книгите  Confused

Дали някой може да ми заеме "Името" или да си я поръчам. Ще дам някоя в замяна разбира се.

Имате ли впечатления от тази:

# 364
Мацки, благодаря ви за темата!!!!!!!

# 365
Василиса, по принцип си права... макар че знам ли, някой от типа на Джармуш да речем би могъл да се справи.
Разказите й са по-добри за филмиране, имат по-праволинеен сюжет. Но каквото и да става, просто всеки друг е трябвало да избере освен Мира Наир.

Сикрет, много харесвам Дубравка Угрешич.

# 366

Сикрет, много харесвам Дубравка Угрешич.
Чела съм от нея само сборника с есета "Култура на лъжата", и много ми хареса.

# 367

беше бестселър тук месеци наред;добре написана,но нищо ново като фабула или мисли.. приятно четиво е,но не бих си я купила (тук взимам от библиотека и пазарувам само мноооого харевани неща)

# 368
Смайли, ако искаш "Името" мога да ти я дам.

# 369
  • София

Честно да си призная, тази книга истински ме развълнува. Много е тъжна, но поучителна, ако мога така да се изразя. В нея става дума за раздялата, когато някой много близък си отиде от този свят. Сигурно сте чели съдържанието, но накратко, разказва се за едно момиче, което бива изнасилено и убито. Престъплението остава загадка за полицията и няколко години подред те не могат да намерят виновника. Много интересно се преплитат живота и чувствата на семейството, с мислите и чувствата на момичето след смъртта. Тя пребивава в някакво място, точно "между небето и земята", защото не може да се откъсне от близките си и има нужда да продължава, макар и безмълвно, да присъства в ежедневието им. В известен смисъл, и близките й не я "пускат" да си отиде. Има много болка в този разказ, но също и много нежност и любов. Според мен, книгата е много хубава и си заслужава. Дълго време не исках да я започвам, защото знаех, че темата й е доста потискаща, но в края на краищата се преборих със себе си и не съжалявам.

# 370
Ефросина, и тук да ти благодаря за предложението.

За "Между небето и земята" - от известно време се насилвам да я прочета. Купих я именно защото съдържанието силно ме заинтригува. Имам си някакви мои си фобии /мисля като всеки родител/ и исках да ги избистря в главата си. Разочарова ме изнасилването и убийството. Исках Сюзи да умре по по-драматичен начин - болест или поне да я блъсне кола, за да не се налага да чета как полицаите намират части от тялото й в полето. Прочела съм има няма 30-тина страници, но не ми се чете повече.
Мисля да я оставя, да я забравя хубаво и след време пак да я зачета. Ефектът може и да е друг тогава.
Ако някой я иска, ще му я дам!

# 371

Книгата май се води задължително четиво в американските училища. sweetkids_mama е разказала сюжета накратко. Аз не можах да събера търпение да я дочета, видя ми се прекалено... американизирана и елементарна, пълна с някакви смешни "окултни" елементи - то не беше духът на момичето, та някакви "ангели", пророчески сънища, чистилища, предварителен рай, последващ  рай; всичко това слепено с паралелни сапунени елементи в живия свят - кой с кого се целувал, кой с кого спал и с кого изневерявал и т.н. и т.н. до безкрай - определено книга за тийнейджърки.
Не ми хареса - стигнах до половината и я оставих. Не успях да съчувствам нито на девойката, нито на семейството й, всичко ми се видя описано в прекалено бонбоненорозов цвят и посипано с плюшени меченца, балончета, панделки, звездички и лунички, а на вкус - сладникаво до гадене, все едно да изядеш цял буркан мед със супена лъжица.
Правата на книгата са закупени за филмиране от Питър Джаксън (режисьора на "Властелина на пръстените"), така че ще видим какво ще измайстори.

# 372
Приключих с "Един американец в Европа" на Бил Брайсън.
Общо-взето запазвам първоначалните си впечатления, които вече споделих.
Препоръчвам на всеки, на който му се чете нещо смешно, на моменти иронично, в други - саркастично. Пътепис - не толкова информативен, колкото споделящ лични размисли и страсти. Даващ повод на автора да изрази гражданска позиция - често ни в клин, ни в ръкав и извън контекста на книгата и общото и звучене. На мен ми прозвучаваха като кръпка в иначе веселата нишка, изграждаща цялата книга, но признавам, че бяха много редки и спокойно могат да се подминат.
Достойнството на книгата е, че на моменти е невероятно свежа и смешна, някои сравнения и описания са дотолкова сполучливи и оригинални, че заслужават специално цитиране/поради липса на време ще си го спестя/.
Книгата завършва с глава, посветена на София, видяна от автора в началото на 90-те години. Та тази глава на мен лично ми прозвуча не само тъжно, но и жестоко, но може би съм пристрастна...

# 373
  • София
Само аз ли не съм си взела поредната доза културка  Mr. Green

Опъват ми се нещо книжките на Чесън, минах "Големи неприятности", като цяло забавна книжка, но не ме порази особено, имаше няколко свежи момента, но определено чувството му за хумор ми е прекалено "американско". (държа да подчертая, с някои изключения).  А може би моето чувство за хумор е по-извратено, не знам. Очаквах повече, може би това е ключът за бараката - всичките ми беди (по правило) идват от прекалените очаквания.... Wink Приемам всяка книга, на която съм възлагала надежди, като лична обида към интелигентността ми  Mr. Green, поради тая причина смятам да пропусна "Между небето и земята".

Сега съм на Даръл, сладка е книжката, има на места лирични отклонения, срещу които по принцип нямам нищо против, ама някои са доста наивистични, от рода "лазурно море", "коралови устни" (ако се сещате какво имам предвид  Mr. Green), но като цяло книжката е свежа, и ми харесва. Но определено не ме е грабнала, след като я предъвквам вече няколко дни.

Може пък да съм в период на умствена и духовна криза  newsm78 Wink

Бубка, мерси за линка, дано поне Елфаба ме зарадва  Wink

# 374
Mkp, Големите неприятности са единствено за промивка на мозъка. Дадох ти я само, защото в нея има един-два безумно смешни (за мен) момента, и толкоз; ключ от бараки там не се намира  Laughing

По същата причина - е и Даръл. Но той ми е, как да кажа - нещо като задължителна детска книжка. И първия път, признавам - пропусках лазурните морета Mr. Green  Ама към края има едно описание на едни блюда... това лирично отклонение щ'и хареса  Laughing

Имам да правя тука един "литературен анализ", за Евангелието на Биф Шамара, и още не мога да намеря 1/2 час, не че на някой му пука, за мен си беше преживяване.

Малко спам за Анда - Джармуш ми е абсолютно най-любимия режисьор, зарадва ме, че го спомена!

Общи условия

Активация на акаунт