Литературен клуб

• 53 233
  • 546
  •   1
Отговори
# 465
Не знам, може в мене да е проблемът  Rolling Eyes Ама има разни отклонения от по 2-3 страници, дето направо ги прескачам. Ако й бях редактор, половината изречения щях да ги окастря  Mr. Green с цялото ми уважение към Жоржи Амаду. По-друг тип писане харесвам... всяка дума да е премислена, да звучи като изстрел, да тежи като камък и да има силата на цяло изречение.

# 466
  • София
За Безотечественик на Вонегът.
Много ми допадна. И смешни и тъжни мисли. На моменти стряскащи, друг път любопитни факти. Не схванах някои неща, свързани изцяло с американското ежедневие. Не мисля обаче, че е от особено значение.
Книгата не е с някъкв сюжет, а е виждания и мисли на автора по различни въпроси. Култура, политика, житейски ситуаци и още много други. Трудно ми е да избера и затова цитирам нещо от първите страници на книгата:
Давате ли си сметка, че всички велики книги: "Моби Дик", Хъкълбери Фин", "Сбогом на оръжията", "Алената буква", "Червения знак на храбростта", "Илиада" и "Одисея", "Престъпление и наказание", Библията и "Нападение на леката бригада", са посветени на това колко потискащо и гадно е да си човек?...
 Мен ако питата, еволюцията може да върви по дяволите. Каква грешка сме ние! Държавата ни води война с наркотиците, нали така? Защо да не вземе да воюва с нефта? Какво самоубийствено надрусване? Сипваш малко от тая чудесия и в автомобила си и отпрашваш със сто и педесет километра в ас, прегазваш кучето на съседа и правиш на решето атмосферата. Ей, така и така нямаме друг избоп, освен да сме хомо сапиенс, защо изобщо се лигавим, ами не вдигнем във вюздуха цялото земно кълбо? ...
Но искам да кажа следното в защите на човеците: В която и историческа епоха да са живели, дори в Едемската градина, те винаги са се докарвали дотук. И освен в  Едемската градина винаги са играли игри, от които можеш да превъртиш, дори и в началото да не си бил смахнат. Някои от влудяващите игри, които се играят днес, са любовта и омразата, либерализмът и консерватизмът, автомобилите и кредитните карти, голфът и женският баскетбол...

Досега съм чела съм само Фокус-бокус от Вонегът и ще се радвам да ми препоръчате нещо друго от него.

И за Уилям Уортън ми стана любопитно (чела съм само Пилето). Всъщност така и не разбрах, знае ли се наистина нещо повече за автора. Не помня къде, но бях попаднала на статия, в която се споменаваха няколко възможни теории за Уортън.

# 467
"Стъклената река" на Емил Андреев.........
Вердад,
Хубава ли е "Реката"? От миналата Коледа се каня да си я купя и все й изневерявам с нещо друго...  Simple Smile

# 468
Лора, на мен ми хареса.
Тук има отскъсче.

# 469
Лора, на мен ми хареса.
Тук има отскъсче.
Ще се доверя на преценката ти!  Peace Мерси, Вили...  Hug

# 470
И за Уилям Уортън ми стана любопитно (чела съм само Пилето). Всъщност така и не разбрах, знае ли се наистина нещо повече за автора. Не помня къде, но бях попаднала на статия, в която се споменаваха няколко възможни теории за Уортън.
За Уортън намерих това:
http://www.robotwisdom.com/jorn/wharton.html
http://www.fantasticfiction.co.uk/w/william-wharton/

А това е нещо интересно за тези, които искат да слушат аудиокниги на български:
http://www.bacl.org/speechlabbg.html
Не е зле като за начало. До сега май само Шифърът на Леонардо е издавана в аудио формат.

# 471

Ласи
на
Ерик Найт

Романът "Ласи" разказва невероятната история на едно шотландско коли, което изминава повече от хиляда километра, за да се завърне при своя господар.

Ерик Найт /1897-1943/ е роден в Йоркшир, Англия. На 15 години емигрира в Америка. Участва и в двете световни войни. Работи като журналист. Автор е на няколко книги, най-известната от които е "Ласи" публикувана през 1940 г. в САЩ.

Така... хората четат нобелисти, аз чета "Ласи". Crazy
Много приятна книжка, чете се на един дъх. Написана е с много обич към животните и това си личи. Книгата е част от жълтата поредица на ПАН за деца и юноши, всъщност цялата поредица е прекрасна, за жалост притежавам само 15-тина книжки. Cry

# 472

Досега съм чела съм само Фокус-бокус от Вонегът и ще се радвам да ми препоръчате нещо друго от него.

Прочети: Котешка люлка, Времетръс и Съдби по лоши от смъртта.

# 473
Darra, ето и от мен: "Кланица 5", "Фарс или никога повече самота", "Закуска за шампиони". Разказите му са хубави.

# 474
Добавям и "Добре дошли в маймунарника"  Laughing

# 475
Уилиям Уортън - Отбой в полунощ т има ли накрая нз BlushМного добра книжка +ФРАНКИ ФЪРБО +ТАТКО - не съм я прочела все още .Полет над кукувиче гнездо - Кен Киси ,Голите и мъртвите -обичам тази книга ,ПЕПЕРУДАТА -СЪЩО , Малки богове и отчасти Дядо Праз, По пътя -Керуак , Хляб по водите - полезна е .Портокал с механизъм, 1984 - Оруел, Грешницата от ЛАЙМ Риджърс или Риджиис не помня зяглавия и имена  Embarassed , Чочарка .За децата кажете ми къде да намеря Бертолдо ,Бертолдино и Какасено ,Звездата на Ботушко -български писател е .КОГАТО БЯХ МАЛЪК НА Немиров .НА първо място в класацията -Под игото естествено .На Вонегът - ФАРС или никога вече самота .Тъй ли бе точно заглавието не помня прочетох я на 14 някъде или по- рано но  си струва.

# 476
Фарс, или никога вече самота; Бог да ви поживи, мистър Роузуотър и Съдби по лоши от смъртта- тези 3-те на мен най-много ми допадат.

# 477
  • София
Благодаря! сега остава да се снабдя и с тези заглавия Laughing

Смайли, едва днес успях да попитам за книжарницата - в РУМ Младост 2, на 2ет. Ако нямат някоя книга, със заявка може да ти я намерят (стига да я има на кинжния пазар).

# 478
за почитателите на Анри Шариер - видях анонс за  Пеперудата по TV7, но не запомних кога..
Ей тук можете да си следите кога е - ама аз не бих го гледала.

# 479
Смайли, едва днес успях да попитам за книжарницата - в РУМ Младост 2, на 2ет. Ако нямат някоя книга, със заявка може да ти я намерят (стига да я има на кинжния пазар).
Благодаря! Ще я потърся, защото не съм сигурна кое точно беше РУМ-а в Младост 2.

Общи условия

Активация на акаунт