Лоши отношения с роднини

• 24 155
  • 523
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Гаджето в момента намазва покрай дъщерята. Какво да каже - ето пет долара за хляб, ама само ти ще го ядеш, а на него няма да даваш? Или да остави дъщеря си да живее в мизерия само и само да не храни и гаджето й? Така ще умори магарето заради кърлежа.

Не виждам защо да не издържа дъщеря си. Трябва дъщерята да се хване на някаква гадна работа и да я правят на маймуна по цял ден само и само да не я издължат родителите й ли?

Кристина, не само умното си дете, но и глупавото си не бих оставила.

# 346
Добре де, само аз ли съм на мнение, че когато двама млади решат да заживеят заедно, трябва да се изнесат от домовете си и да започнат да разчитат само на собствените си доходи? Какво значи “Добре, че баща й не ги е оставил” - това не е негова работа вече. Щом са достатъчно големи, за да живеят заедно, значи са достатъчно големи да си поемат отговорностите.

Не. Не сте само Вие на това мнение.

Ако имам средства, ще помогна на децата ми да учат и ще помагам за да си стъпят на краката. Но не искам да издържам други особено както Равенна го е описала.

Много пъти в СО се пише как младите семейства трябва да са самостоятелни и да се отделят от мама и тате. Ако искат да живеят на семейни начала, родителите им не са длъжни да ги издържат.

# 347
Има образование, което не ти позволява да работиш докато учиш, но пък после можеш да работиш цял живот, като медицината например...има други специалности, дето можеш да работиш, щото са леки, но пък после пак си си ниско платена...

# 348
  • София
Детето ти не спира да ти бъде приоритет. Дори кучето ти не спира да ти бъде приоритет. Това, че си наляла пари в нея не те прави достойна за уважение. Не уважаваш някой, защото ти е роднина, а защото те третира по поределен начин. Като слушам как ти третираш родната си дъщеря, за какво уважение въобще говорим?
Ти си решила да имаш дете, да я родиш и да я "държиш под похлупак", тя не е искала да се ражда и да бъде третирана така. Изведнъж става страхотна драма от това, че младата вече жена решава да поеме по свой път. И кьорав щеше да види неправдата тук.

Съгласна съм с това, кото казваш, но след като дъщерята е решила да махне похлупака и да поеме своя път (което намирам за правилно), трябва и да е готова сама да се пребори. Иначе никакъв похлупак не е махнала. Не може и вълкът сит, и агнето цяло. Не намирам за най-правилно емоционалното оттегляне на Равена, но финансовото си е нейно право, особено щом не е съгласна с решенията на дъщеря си.

Анди, колко богаташчета са пропаднали, само защото родителите им са задоволявали и презадоволявали всяка съществуваща и несъществуваща нужда, и покривали с пари всяка тяхна грешка, от лоша инвестиция, до убит при катастрофа човек...

# 349
  • София
Може и да греша, но в общи линии по-категоричните как не биха издържали порасналите си деца със или без гаджето да е кърлеж, всъщност все още нямат достатъчно големи деца, за да им стоят подобни въпроси доста по-реалистични като сценарий. Не знам, може би съм мислила така преди много години, но със сигурност в момента, в който децата започнаха да наближават пълнолетие, вече категорично стигнах до извода, че няма как да ги оставя в нужда.

И поне още толкова богаташчета не са пропаднали, а са живяли доста сносно и успешно, защото е имало кой да ги измъкне от батака.

# 350
Добре де, само аз ли съм на мнение, че когато двама млади решат да заживеят заедно, трябва да се изнесат от домовете си и да започнат да разчитат само на собствените си доходи? Какво значи “Добре, че баща й не ги е оставил” - това не е негова работа вече. Щом са достатъчно големи, за да живеят заедно, значи са достатъчно големи да си поемат отговорностите.

Не. Не сте само Вие на това мнение.

Ако имам средства, ще помогна на децата ми да учат и ще помагам за да си стъпят на краката. Но не искам да издържам други особено както Равенна го е описала.

Много пъти в СО се пише как младите семейства трябва да са самостоятелни и да се отделят от мама и тате. Ако искат да живеят на семейни начала, родителите им не са длъжни да ги издържат.

И да, и не. На младите хора трябва да се втълпява самостоятелност. Няма как това да стане, ако на 20 я третира като да е на 10, и тук не става дума за пари.
Но в България няма изглед за промяна, и без помощ от семейство и познати, една млада двойка няма как да прокопса сама. Момичето още не е завършило, тоест - няма диплома в ръцете си, заради което може да се хване на долнопробна и ниско платена работа, с която евентуално да плаща наем и да купува замразени храни за вечеря. Изгората й не се знае работи ли.
За да събере тя, или и двамата за къща, апартамент, че и за сметки, а евентуално и за дете, за кола, за нещата от първа необходимост за среднен по качество живот, тия двамата трябва да бач още един живот в тая прогнила държава. Едно е да издържаш детето си, друго е да не го оставиш да умре от глад заради единият тъп инат.

# 351
На мен лично образованието, квалификацията и професионалната реализация на синовете ми е от първостепенно значение...и да наясно съм, че около тях винаги ще вегетират паразити, приела съм го и го смятам като част от живота, като получаваш, трябва и да даваш...тоест Равето не я разбирам, никога не бих изоставила толкова умно дете, заради някакъв льохман...
Да, защото разсъждаваш с българското мислене.
Няма пари - следователно мама и тати трябва да се лишават и да помагат.
Тук в Квебек не е нужно.
Първо: Висшето образование е субсидирано от държавата и много евтино.
Второ: За студент приет в специалност медицина всяка банка отпуска веднага нисколихвен заем, защото знаят, че ще има бърза и лесна възвращаемост след завършване.
Тоест, какво се получава на практика? Тя има достатъчно пари благодарение на стипендията си да живее прилично. Значи парите на тати отиват за издръжка само и единствено на льохмана. Ако ги нямаше тях, нямаше да го има и него в живота и. Просто и ясно!

# 352
Пак казвам - да помогнеш в нужда е едно, да издържаш някого и покрай него половинката му е съвсем друго. Едното си е помощ, другото - оглеждане.

# 353
  • София
Мама и тати винаги се лишават - разликата е в мащаба. Някои мама и тати се лишават от яхта, а други от по-скромни неща.
Няма значение къде се развива действието - който родител иска и може - дава. Който не иска, дори да може - не дава.

Касиопея, какво ще направиш, ще си оставиш детето да живее в мизерия само и само да си сърба попарата с избора на гадже ли? Дори родителите на наркоманите и на престъпниците не ги изоставят или ако ги изоставят, това вече става след много години безизходица. Има периоди в живота, когато не е важно да дадеш урок на детето си, а да не го оставяш да стига до сърбане на попарата от урока. Да, ще го отглеждам, какво да правя! Дете ми е.

# 354
Възрастта не е порок, факт е. Дано имаш още 50г. напред, но е малко вероятно. По-скоро си преполовила живота си преди време и е само твой избор как ще прекараш останалото време. Явно няма да е в любов и разбирателство с близките.
Какво се очаква да даде детето на родителя си? Момиче, дето онзи ден е излязло от пубертета. Какво чакате да ви се дава, че да дадете обич на собственото си чадо?
Дано не ѝ виснеш на врата след някое десетилетие, за да "даде" нужните грижи за старата си майка, че ако прилича на теб, ще си поживееш, но сама.

# 355
Раве, може би си права..аз живея в съвсем различна реалност...при нас успяват тези, които имат помощ от родата, много е трудно да си сам.

# 356
А колко е голямо това гадже и той нямал ли е къде да живее преди да започне цялата тази драма?

# 357
Възрастта не е порок, факт е. Дано имаш още 50г. напред, но е малко вероятно. По-скоро си преполовила живота си преди време и е само твой избор как ще прекараш останалото време. Явно няма да е в любов и разбирателство с близките.
Какво се очаква да даде детето на родителя си? Момиче, дето онзи ден е излязло от пубертета. Какво чакате да ви се дава, че да дадете обич на собственото си чадо?
Дано не ѝ виснеш на врата след някое десетилетие, за да "даде" нужните грижи за старата си майка, че ако прилича на теб, ще си поживееш, но сама.
Да и какво?
Под сама, сама ли смяташ?
Аз, щото смятам да си намеря някого. Joy
Няма да и висна на врата, не се грижи за това! Blush
А колко е голямо това гадже и той нямал ли е къде да живее преди да започне цялата тази драма?
А имаше. Живееше с майка си и баща си.
Майка му е супер доволна сега, че се оттървала. Той е горещ картоф. Joy

# 358
  • София
Може и да греша, но в общи линии по-категоричните как не биха издържали порасналите си деца със или без гаджето да е кърлеж, всъщност все още нямат достатъчно големи деца, за да им стоят подобни въпроси доста по-реалистични като сценарий. Не знам, може би съм мислила така преди много години, но със сигурност в момента, в който децата започнаха да наближават пълнолетие, вече категорично стигнах до извода, че няма как да ги оставя в нужда.

И поне още толкова богаташчета не са пропаднали, а са живяли доста сносно и успешно, защото е имало кой да ги измъкне от батака.

Тая твоя теория вече я тествахме в друга тема, и се оказа, че много майки не бяха съгласни с теб. Лично аз съм се нагледала на достатъчно случаи колко грешно може да бъде безусловното финансиране и покриване на грешки на децата. Учи на безотговорност, демотивира и често води до заучена безпомощност или чувство за безнаказаност.

# 359
До човека си е, майка ми и баща ми ме издържаха докато стана на 24. Тогава завърших магистратурата си и няма и седмица по-късно започнах работа по специалността си. Когато дойде пандемията, започнах аз да им помагам. Бих дала и последния си залъка за тях, нямам по-близки от тях и съм им благодарна за всичко, което са направили за мен.

Общи условия

Активация на акаунт