Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 942 627
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 495
Отново много добри новини за Астра Зенека.

Британско проучване: Ваксината на AstrаZenecа показва 85-90% ефективност

Две дози от ваксината срещу Covid-19 на Оксфордския университет и "АстраЗенека" (AstraZeneca) са около 85% до 90% ефективни срещу симптоматично заболяване от коронавирус, съобщи в четвъртък изпълнителна агенция на Министерството на здравеопазването и социалните грижи в Обединеното кралство - Общественото здравеопазване в Англия (PHE), цитирайки анализ на реални данни от разпространението на ваксината.

Великобритания се оказа сред държавите по света, претърпели един от най-многото жертви от пандемията, но и една от страните, осъществили най-бързото пускане на ваксини срещу Covid-19, генерирайки много данни за използването на ваксините в реални условия, посочва Ройтерс.

В седмичен доклад за наблюдение, PHE посочва, че прогнозната ефективност на ваксината на  AstraZeneca, изобретена с помощта на Оксфордския университет, е 89% в сравнение с неваксинираните хора.

Това се сравнява с 90% изчислена ефективност срещу симптоматично Covid заболяване за ваксината на Pfizer и BioNTech.

"Тези нови данни подчертават невероятното въздействие, което могат да окажат и двете дози от ваксината, като втора доза от ваксината на AstraZeneca осигурява до 90% защита“, каза британският министър за ваксините Надхим Захауи.

PHE заяви, че има "малко намаляване на ефективността на ваксината" от 10 седмици след поставената първа доза. Великобритания удължи времевия интервал между дозите до 12 седмици, въпреки че компанията Pfizer предупреди, че липсват доказателства за нейната ефективност извън триседмичната разлика, използвана в изпитванията.

Миналата седмица Великобритания намали разликата между дозите до 8 седмици за хората над 50 години, като се стреми да осигури максимална защита на по-уязвимите хора в светлината на загриженост относно варианта B.1.617.2, открит за първи път в Индия, известен като индийския вариант.

Великобритания разпространява ваксините, произведени от Pfizer и AstraZeneca съответно от декември и януари, а през април също така започна да предоставя и ваксината на Moderna.

PHE също така изчислява, че програмата за ваксинация срещу Covid-19 като цяло е предотвратила до 9 май смъртта на 13 000 британци на възраст над 60 години и е предотвратила 39 100 от британците над 65-годишна възраст да се нуждаят от болнично лечение от коронавируса.

https://bnr.bg/post/101470725/britansko-prouchvane-vaksinata-na- … 3lXqwOi6amnmdtpY-

# 496
В България ваксинират ли се бременни в момента? Близка приятелка се оплака, че няма ясна позиция, и личната й и гинеколога не й препоръчват в момента...

# 497
Здравейте! Някой правил ли е тест за антитела в Бодимед? Благодаря!
Баща ми и сестра ми.

Може ли да споделите количествата антитела? Аз имам 1000 след 1 доза Модерна, но се налага да отложа втората и искам да знам за сравнение какво е нивото на антителата. Благодаря Ви!

# 498
Баща ми се ваксинира с Файзер преди 1 седмица и почувства само лека болка в ръката.
Мъжът ми се ваксинира днес също с Файзер, до момента няма оплаквания, но ако има те вероятно ще са утре или довечера.
В центъра, където ходихме да му слагат ваксината имаше много хора, всички изчакваха 15 мин интервал да се види дали няма да получат алергична реакция и нямаше никой, който да се чувства зле. Една жена само я взеха с инвалидна количка и я заведоха да легне, но на нея й стана по-скоро лошо. След 15 мин я пуснаха да си ходи.
Аз имам час за ваксина на 7 юни. От сега се страхувам, но като видях днес колко бързо и безпроблемно минава всичко, хората бяха доста спокойни, нямаше паника.
Личният ни лекар, както и сестрата, която постави ваксината на мъжа ми казаха, че единствената реакция при РНК ваксините може да дойде от съставката - полиетилен гликол, но това било изключително рядка алергична реакция, тъй като тази съставка е част от много козметични продукти, препарати за почистване, шампоани, както и се съдържа в много лекарства. Обясниха ни, че подобна алергия няма как да остане скрита за човека, тъй като всеки ден имаме досег то този полиетилен гликол.
Аз имам атопичен дерматит, но лекаря каза, че това не е причина да не се ваксинирам.

# 499
Там, където се ваксинирах водеха входящ дневник, хартиен. При вас имаше ли подобно нещо? Ако да, наличието в дневника ще е даказателство за ваксинация.

# 500
Eliza, вярно е, че ПЕГ има в много козметични продукти, но тук той влиза директно в кръвния поток. Оттам е риска. Тялото изработва антитела и срещу ПЕГ.

# 501
Първата си я сложи в Александровска в средата на март с регистрация през his.bg.
Когато го проверили в системата в Окръжна, се оказало, че първата му доза не е въведена и те няма как да променят данните със задна дата. А също и няма как да му издадат сертификат.

Много неприятно, но нали е попълнил информирано съгласие - там има дата, егн и за коя ваксина подписва. Обадете се в болницата и ги помолете да потърсят данните за този човек и да се направи нещо. Картончето с номера на ваксината пазите ли? Защото и тази информация се вписва в сертификата, а нея я няма в информираното съгласие. Надявам се да успеете да си решите проблема. Ако от болницата нищо не могат да направят, звъннете в РЗИ или направо в МЗ.

# 502
  • София
Има инструкции как се оправят грешки в сертификата, в сайта за вируса. https://coronavirus.bg/bg/news/1872

# 503
  • София
Минавам да се отчета след втора доза АЗ,поставена 11 седмици след първата.
Имам лека, почти незабележима болка на мястото на убождането, което бая кръвна при боцкането, явно пукна някое съдче. Около 10 часа след поставянето ме втресе и вдигнах 38. Нямам някакви болки, просто чувствам силна умора. Появи се и леко изтръпване и мравучкане на дланите и китките, случвало ли се е и при друг?
До момента не съм пила нищо, освен едно прахче магнезий.
За справка- при първата игла нямах абсолютно никакво неразположение. Ако и сега се размина само с това, ще е супер.

# 504
Eliza, вярно е, че ПЕГ има в много козметични продукти, но тук той влиза директно в кръвния поток. Оттам е риска. Тялото изработва антитела и срещу ПЕГ.
Да, това, че навлиза директно в кръвния поток крие рисковете. Все си мисля, че ако човек си е предразположен към такъв вид алергия, то ще се прояви и при ползване на съответните продукти, които го съдържат. Поне така разбрах от личния лекар.

# 505
И сега кой лъже, кой маже ...

Великобритания си хвалят астрата и почти и дават ефективност като на пфайзера, да, но пък Израел беше обявил почти 97% ефективност срещу симптоматично ковид заболяване от нея Simple Smile
И друго ми беше интересно как се оценяват хвалбите, че при първа астра и втора пфайзер, ефективността се повишавала с 30-40%
Това някой може ли да ми го преведе на разбираем език...
Колко е ефективността при първа доза астра, че да добавим още 40% при втора игла на пфайзер Simple Smile

# 506
  • софия
Хайде и аз в редиците на чипираните. След три месеца опити да се докопам до ваксина най-накрая успях. Три презаписвания през портала, липса на ваксини, боледуване и все нещо ми слагаше прангите. Оня ден изненадах съдбата и себе си и без предварителен замисъл просто кръшнах към Пирогов и се набодох. Страхотна организация, мили и усмихнати специалисти, не съм чакала и 5 мин. Пред мен имаше 2 човека, след мен още двама. Само, дето съм си мъгла и забравих да стоя пред кабинета след ваксинацията. Сетих се вече в тролея на орлов мост. Реакция само болка на мястото на убождането нощта след ваксината. Пфайзер.

# 507
  • Козлодуй
След 2-ра доза АЗ при мен се повториха оплакванията за болка в мускулите и кръста но доста по-слабо от първата доза освен това сега ми поставха ваксината изключително внимателно и не ме боли ръката на първата ме болече рамото и врата и не можех да места главата и ръката защото беше засегнат нерв  Simple Smile
За протокола преди ваксинирането се лекувах от радикулит - така че имам проблем със ляв седалищен нерв ама сега ме боли и от дясно Simple Smile Изкарах трудна нощ но сега съм доста по-добре Simple Smile Вдига ми се настроението със всяка една минута Simple Smile Бъдете здрави Simple Smile

# 508
  • София
Много неприятно е това с липсващите данни в системата... объркват всички планове Sad
Много се радвам, че имам ел. подпис (струва по 10 лв. на година в момента и върши работа за много повече неща от здравното досие) - проверих си досието още вечерта след първа доза - всичко беше там, в противен случай щях да търся решение веднага.
И понеже си свалих сертификата сама: липсваше текста наистина в начлото на май, след това явно корогираха и се появи в новата версия. Т.е. всички, които се притесняват от липсата на текста с АЗ, просто трябва да си разпечатат сертификата отново (при ЛЛ, РЗИ, сами) - вече е наред.

# 509
Д-р Аспарух Илиев:

Няколко души ме попитаха за мнение за някакви глупости, циркулиращи в интернет на тема ваксини. С няколко думи отговарям без да цитирам въпросите:
- Ваксините за Ковид нямат никакъв ефект върху митохондриите (енергийните централи) на клетката. Недоумявам откъде хрумна тази идея.
- Понятие като кумулативна (акумулираща) токсичност при ваксините за Ковид няма. Какво да се акумулира, при условие, че ваксините се разграждат напълно за няколко дни до седмици, а имунната реакция, дори и силна, не е нещо особено за имунитета ни.
- Няма никакви данни за дългосрочни автоимунни ефекти на ваксините за Ковид. Много рядко, в рамките на 1-2 седмици след прилагането на ваксините може да има лека промяна в налично автоимунно заболяване, но процесът се саморегулира. Нашата имунна система не е кристална топка, която чака да се счупи, това е солидна и стабилна система за защита от множество външни и вътрешни заплахи.
Ужасява ме нивото на медицинска и научна некомпетентност на някои колеги-лекари, както и невежеството им на тема ваксини, клетъчна биология и биохимия.

https://www.facebook.com/asparouh.iliev/posts/10160939716903146

0001, въпросната ефективност може да варира в зависимост от условията, степен на разпространение, варианти и т.н. Но наистина когато се проучват в еднакви условия,  се вижда, че АЗ и Файзер са еднакво добри ваксини като и двете са супер добри ваксини, преди година даже не смеехме да мечтаем за такива. Иначе комбинацията между тях даже дава още по-силен имунен отговор, нещо което се очакваше.

Общи условия

Активация на акаунт