Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 941 986
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 375
Първа заповед за задължително ваксиниране в държавния сектор в Гърция

Задължително ваксиниране се въведе в Гърция за част от служителите в пожарната.

Има вероятност да се поставят на задължителна имунизация и работещите в други държавни компании.

Въвежда се задължително ваксиниране на всички работещи в Специалната служба за борба с бедствията, съобщават от правителството.

Аргументите за това решение са, че тези екипи участват в спасителни акции и в чужбина, което налага задължително да са ваксинирани.

Нежелаещите да си поставят ваксина ще бъдат премествани в други звена. Това е първата заповед за задължително ваксиниране в държавния сектор в Гърция.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред гръцките медии, че се обмисля да се въведе задължително ваксиниране на всички, работещи в здравния сектор, защото те ежедневно са в рискова среда.

В медиите се появиха изявления на държавни служители в различни сектори, като например учителите, които се страхуват, че и при тях ще се въведе задължителна имунизация.

За сега масовото ваксиниране в Гърция е с очакване за над 5 милиона имунизирани поне с една доза до края на този месец.

https://bnr.bg/post/101469710/parva-zapoved-za-zadaljitelno-vaks … -sektor-v-garcia?

# 376
Тъкмо влизам да питам и аз.Имам лека болка в лявата мишница(на това рамо ми биха ваксината).Нямам подут лимфен възел.Също така усещам една парене..по скоро като изтръпнала кожата ми на левия крак над глезена и на бедрото.За първи път изпитвам такова чувство.
И аз усещам такова парене. За пръв път се появи в деня на втората ми доза (сутринта, преди поставянето й, т.е. 4 седмици след първа доза). От време на време усещам и пробождания около глезена, понякога и на бедрото - и на двата крака. Не е нещо, което боли сериозно, но си е обезпокоително. Изследвах си протромбиново време и INR - в норма са. Не съм ходила на лекар - не знам точно на какъв и какво да обяснявам.
Иначе съм описвала реакциите ми след двете дози (Модерна) - след първа доза само болка в ръката, след втората - втрисане, повишена температура, всичко това за 4 часа и след това бях ОК.
Само това парене/пробождане ме притеснява все още. Даже се чудех дали е от ваксината или нещо друго, но като прочетох, че и друг има същите усещания...

# 377
  • София
Вредни, не вредни, ние със съпруга ми вече сме с първа доза от преди малко. Пфайзер. Аз в София мед Люлин, той в Правителствена. Боледувахме ноември, антитела не сме изследвали.

# 378
  • София
Честито. Аз съм с две Астра Зенеки, също боледувала есента. Проблеми нямам.

# 379
  • София
Здравейте, влизам само да кажа, че във ВМА днес организацията е чудесна. Минахме буквално за секунди. Не знам, дали е било късмет, но мисля че е наистина добре уредено, залата е голяма и съответно могат да ваксинират по много хора едновременно.

# 380
Изследване: Ваксината на AstraZeneca работи добре като трета бустерна доза

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет работи добре като трета бустерна доза, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация във в. "Файненшъл таймс". Ваксината действа повишавайки нивата на антитела срещу шиповидния протеин на коронавируса сред участниците в изследване.

Новината идва, в момент, в който производителите на ваксини предупреждават, че светът ще се нуждае от ежегодни бустерни дози или нови ваксини за справяне с вариантите на вируса. Някои учени обаче се съмняват в необходимостта от тях.

Вестникът цитира човек, запознат с резултатите от проучването. По думите му изследването показва, че реакцията на антитела към бустерната доза е била "достатъчно силна срещу всеки вариант" и успокоява страховете, че аденовирусите не могат да бъдат използвани повече от веднъж.

От AstraZeneca и Оксфордския университет не са отговорили на молбата на агенцията за коментар относно все още непубликуваното изследване.

Ваксината използва нова технология с модифицирана версия на аденовируси, които причиняват обикновена настинка, като вектори за пренасяне на инструкции към човешките клетки.

Този дизайн доведе до опасения сред учените, че дозите биха могли да загубят ефикасността си, ако се наложи ежегодно ваксиниране за борба с нови варианти.

На този етап остава неизвестно кога Оксфордският университет и AstraZeneca планират да публикуват данни от проучването, допълва вестникът.

https://dariknews.bg/novini/sviat/izsledvane-vaksinata-na-astraz … rna-doza-2270905?

Много добра новина.

# 381
  • Варна
Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет работи добре като трета бустерна доза, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация във в. "Файненшъл таймс". Ваксината действа повишавайки нивата на антитела срещу шиповидния протеин на коронавируса сред участниците в изследване.

Не съм сигурна как точно да я тълкувам тази информация, дали работи добре като трета бустерна доза при две предишни АЗ или за всички други ваксини също?!

# 382
Да, за две предишни АЗ става дума, за това имаше притеснения, че при честа употреба може да се намали ефективността заради т.н. "имунитет срещу вектора", тоест имунитет срещу самия аденовирус. Но според проучването няма проблем и ваксината може да се ползва много пъти.

# 383
На мен седмото сетиво ми нашепва, че мъките ни с АЗ ще се оплодят някой ден.
Чудесна новина, Лили!

# 384
Ние може и с РНК-та да се бустнем след година или там когато е, това не е проблем. Но все пак е хубаво, че векторните ваксини ще могат да се ползват и като бустери, защото все пак светът засега разчита основно на тях.

# 385
Ние може и с РНК-та да се бустнем след година или там когато е, това не е проблем. Но все пак е хубаво, че векторните ваксини ще могат да се ползват и като бустери, защото все пак светът засега разчита основно на тях.
Ще видим.
Все си мисля, че АЗ ще има по- дълъг живот в организмите ни.
Не се позовавам на нищо, де.
Оптимист съм си.

И се радвам на всеки съфорумец, дошъл в отбора на ваксинираните.
Това са толкова много спасени от поразии съдби.

# 386
Ами АЗ е супер ваксина, честно казано, в началото не изглеждаше много добре и проучванията им нещо не бяха като хората, но данните от реалното приложение на ваксината са наистина много добри. Смея да кажа, че ваксината по нищо не отстъпва на РНК-тата.

# 387
Вчера при Цветанка Ризова беше доцент Чорбанов та той каза,че имунитета на преболедувалите е доживотен.

# 388
Той няма как да знае това, за да го казва. Освен това не е ясно на каква база го твърди. Коронавирусите, които познаваме и които обикалят всяка година под формата на настинки не предизвикват доживотен или дълготраен имунитет. След около 12 месеца човек може да се зарази отново.
А и сарс2 мутира, вярно по-бавно от грипа, но все пак в един момент ще се натрупат достатъчно мутации, така че да заобиколи имунитета на повечето от преболедувалите.

# 389
  • София
Аз след втора доза Комирнати.Изтръпване ръце,крака,силно главоболие, отпадналост,съвсем лека болнав ръката този път.Цикълът ми подрани с два дни..
При мм ,същото,без цикъл де:grinning: Като той беше и днес е отпаднал Т не сме имали.
Висок пулс и лек спад според оксиметъра на стойностите.
Лек спад на какво?

Общи условия

Активация на акаунт