Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 948 362
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 8 610
  • Русе
В коя сфера ги задължават? Не беше ли за персонала сертификат за ваксина, тест или преболедувал?
 Например инструкторите, които днес са имали изпит. За няколко часа трябваше да си извадят сертификат и инструктори и изпитвани. Информация за лаборатории - ровиш едно по едно.  Тичаш от място на място, опашки, системата се срива. Отделно при тези тълпи ,при толкова зараза - дали няма да ес създаде поле за още по-масово заразяване точно при ваксиниране. Едното от момчетата ,което чакаше да сертификат с антигетет тест даде положителна проба. На няколко опашки е чакало детето с часове. Сертификат при една игла - това какво е, освен една формалност да се отчете дейност, без да се защити реално.
   То ясно че някой иска да наказва с огън и меч неваксинираните. Понеже идват все по-идиоти министи, седващият сигурно направо ще ги пъха в газовите камери.

# 8 611
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Роузи нещо за две седмици ми се върти в главата, но не твърдя нищо.

O.k
Признавам, че за това не съм сигурна и на мен ми се върти в главата
нямам време сега да проверявам

Ето какво пише за РНК във ваксините

mRNA Half-life
Most bacterial mRNA have a half-life of only a few minutes with bacterial mRNA half-lives varying from less than 1 minute up to 20 minutes. The average half-life of human mRNA is 10 hours with human mRNA half-lives varying between 30 minutes and 24 hours.

Полуживот на иРНК
Повечето бактериални иРНК имат полуживот от само няколко минути, като полуживотът на бактериална иРНК варира от по-малко от 1 минута до 20 минути. Средният полуживот на човешката иРНК е 10 часа, като полуживотът на човешката иРНК варира между 30 минути и 24 часа.

# 8 612
Странно. Щом е въпрос на бройка, защо отказаха да ми ваксинират детето?
Кой плаща всяко боцване и на кого?

Защото е дете и никой не иска да поема риск, дори и с инфомирано съгласие. Кой - МЗ, с какви пари помислете малко. На кого - на тези, които извършват процедурата. Преди да започне плащането го бяха обявили и по новините.
има кой да поеме риска. Аз и един доктор, но не от рзи.

# 8 613
Цяло лято повтаряха, че ще се стигне до това. Майка ми още през август ме помоли  да й принтирам сертификата, за да е подготвена. И три месеца да бяха дали, пак щяха да се ослушват до последно.
В последно време гледах да избягвам темите за ковид след като братовчедка ми си отиде на 39 г. и остави две малки деца.. Толкова ме е яд, че не се ваксинира.
От вчера съм в шок от нещата, които чета. Мой познат беше писал, че ваксинираните трябвало да бъдат изолирани, за да оставят нормалните хора на мира. Много е ниско нивото в България, много жалко.

# 8 614
  • Стара Загора
Феникс ,кажете поне правилно ли се съхраняват в РЗИ ваксините .Вчера се ваксинирах и ме интересува.Ваксинирах се в имунизационне кабинет в РЗИ.

Дали се съхраняват правилно във всички РЗИ-та не мога да кажа. Дали към момента се съхраняват правилно - би трябвало, защото МЗ задължи всички да имат хладилници, развиващи определена температура, но колко време след изваждане, ваксините стоят на стайна температура е друг въпрос.

# 8 615
  • София
В коя сфера ги задължават? Не беше ли за персонала сертификат за ваксина, тест или преболедувал?
  Например инструкторите, които днес са имали изпит. За няколко часа трябваше да си извадят сертификат и инструктори и изпитвани. Информация за лаборатории - ровиш едно по едно. Отделно при тези тълпи ,при толкова зараза - дали няма да ес създаде поле за още по-масово заразяване точно при ваксиниране. Едното от момчетата ,което чакаше да сертификат с антигетет тест даде положителна проба. На няколко опашки е чакало детето с часове.

Скрит текст:
Добре, но това НЕ е "задължават ги да се ваксинират". Да имат сертификат - да, но сертификатът е ТРИ вида. Избор не е като да няма. Това, че някой се е ослушвал и не се е ваксинирал, или не си е извадил тест вчера, онзи ден - все пак заповедта е налична от два дена, а ПСР важи 74 часа. Антинген- 48.

А това, че момчето е излязло положително само показва ползата от проследяването на случаите. Надали ако се е заразило за два часа на опашка ще може да му покаже положителен резултат веднага.

Единствено съм съгласна с това, че по опашките може и да се зарази човек, но то пак е заради хората. Казано е- дистанция, обаче те всички са на принципа на шопа "и сам да съм, че се бутам".

Аз имам двама познати, които се подмотваха за ваксините. Не че са против тях, просто все си мислеха, че имат време. Единият сега не иска да се бута по опашки, другият пък взе, че се зарази, обаче не отиде на ПСР - само с домашен и сега не може да си вземе сертификат. А пък не знае дали да се ваксинира. Реално изкара вируса преди две седмици.

Някой има ли информация колко време след прекаран ковид е добре да се ваксинира и има ли противопоказания? (Днес ме пълнят познатите с всякакви въпроси, а аз се допитвам до вас Simple Smile )

# 8 616
Единият сега не иска да се бута по опашки, другият пък взе, че се зарази, обаче не отиде на ПСР - само с домашен и сега не може да си вземе сертификат. А пък не знае дали да се ваксинира. Реално изкара вируса преди две седмици.

Някой има ли информация колко време след прекаран ковид е добре да се ваксинира и има ли противопоказания?

След като се счита за излекуван от ковид, може да се ваксинира. Тук има информация: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/faq.html#:~:t … ing%20vaccinated.

Да, сертификатът е ползата от ваксината, както и ненатоварената здравна система (и съпъстващите обстоятелства), и присъственото обучение на децата. Други ползи и аз не виждам.

# 8 617
Вчера личната ми сложи ваксина Джонсън, днес имах сутринта силно главоболие, температура 37,3, болки във врата и раменете. Пих аналгин, и съм по-добре. Леко се потя, но нямам температура в момента. Ръката също ме боли в мястото на убождане.
Не искам да чета много за страничните действия, за да не се филмирам, защото лесно си внушавам.
Но все пак, ако някой може да ми каже, това че лесно ми стават лилаво-сини петна от удари по тялото, говори ли за склонност към тромбози? Имам и доста спукани капилярчета по краката, от слънцето. Трябва ли да си направя кръвно изследване, кога би било добре и как се казва точно, за да се види дали няма предразположение към тромбоза?
Не, не означават това синките по краката. На другите ви въпроси не мога да отговоря.

# 8 618
  • София
Единият сега не иска да се бута по опашки, другият пък взе, че се зарази, обаче не отиде на ПСР - само с домашен и сега не може да си вземе сертификат. А пък не знае дали да се ваксинира. Реално изкара вируса преди две седмици.

Някой има ли информация колко време след прекаран ковид е добре да се ваксинира и има ли противопоказания?

След като се счита за излекуван от ковид, може да се ваксинира. Тук има информация: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/faq.html#:~:t … ing%20vaccinated.

Много благодаря!

# 8 619
Здравейте, утре ми престои да се ваксинирам с първа доза Пфайзер, а съм кърмачка. Сега прочетох, а и личната ми каза да знам, че срока на годност и е увеличена с 3 месеца. Та може да е такава със срок, което да е до септември, удължен до декември. Малко се притеснявам, сигурно сте го обсъдили, ама аз да си питам, какво мислите...

# 8 620
  • София
В 19:00 в пункта за ваксинация в Окръжна Болница имаше 30 човека опашка тази вечер. Пред централната лаборатория Рамус в Дружба на бул. Капитан Димитър Списаревски имаше опашка от 50 човека.

Ваксиниран съм с Pfizer преди 6 месеца и повече. Изчетох статията във връзка с бързо намаляващия имунитет на тази ваксина и взех решение да поставя трета бустерна доза на Moderna.

https://www.dw.com/bg/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5 … pfizer/a-59230059

Не съм в рискова група. Много се пазех 2 седмици след поставянето на двете дози Pfizer. Искам да попитам трябва ли и след слагането на третата бустерна доза да се пазя? Благодаря предварително !

# 8 621
  • Стара Загора
javor1980, препоръчително е. Също така не трябва да пиете алкохол в деня преди ваксината (няма значение коя доза е).

# 8 622
И 24 часа след ваксината, поне на мен така ми казаха.

# 8 623
  • София
Благодаря много ! Значи скоро няма да слагам трета доза. Предстоят ми 5 часа при зъболекар за да се спаси един зъб от вадене. На 41 години за пръв път изгубих един зъб. Това нямаше да се случи , ако бях ходил на зъболекар по-рано. Не отидох заради коронавируса , а и ми трябваше и още малко време да се настроя психически. Сега се опитвам да спася и съседния зъб. Също така ми оправиха няколко кариеса и два пулпита. Да чукна на дърво ходих 7-8 пъти вече в последните 3 месеца и нямам проблеми и не ме е страх толкова. Зъболекарката носеше маска.

# 8 624
Това за бустерните дози и аз се чудех. За пазенето е ясно, че сега с това разпространение си е риск да свалиш гарда и то в ГТ (днес пак се ядосвах, има си без маски достатъчно, макар и по-малко) , в магазин и т.н. знаем къде и какво. Но се питах дали пак 2 седмици трябват да проработи защитата или как там му викаха. Бях чела някъде , че бустерите разбутват така да се каже заспалите неутрализиращите антитела и те пак се задействат. Също, че ваксиниран или вече преболедувал, ако се зарази и започват клетките там да се заразяват до 3-4 дни, докато се събудят антителата и почнат да работят. Следователно си мисля за бустерите действат така, до 3-4 дни след него трябва да са се задействали защитните антитела, докато след 1-2 игла се чакат 2 седмици.
Може и да не съм права, затова и пиша размишления, дали 3-4 дни след бустера да чакаме повишена защита или...

Общи условия

Активация на акаунт