Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 942 349
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 16 770
Весела Коледа! Светли празници на всички!
Нека сме здрави и любимите ни хора да са с нас!

Аз маска винаги нося в ГТ, магазини от пандемията. След ваксината почнах и в работата да я нося отново. Най-смешното беше, че ме спираха да питат дали нещо не съм болна и затова съм с маска))  Уж хора с някакво образование, ама...за тях маската означава, че си болен май. Ми...не исках да рискувам след бустера да взема да се разболея. Все пак предпазва. Не знам кой и как кара, уж леко и случайно се вижда зараза с Ковид, ама ако бустера е част от някакви симптоми на Омикрона...благодаря, не искам да се заразявам, беше ужасно за мен, явно организмът ми не го харесва този кон на Омир.

# 16 771
Весела Коледа.Аз като видя че има повече хора в магазините,си слагам маската.Онзи ден водих детето на лекар по друг повод,в коридора пред кабинета чакахме повече от час сред болни хора и никой не беше с маска,само ние.И резултат е,че още на другия ден осъмнах болна.Последно преди два месеца боледувах.Маската май не ме пази.

Последна редакция: нд, 25 дек 2022, 20:11 от *Steffie*

# 16 772
В болнични заведения винаги съм с маска. В магазините не. В ГТ не съм пътувала скоро.

# 16 773
Маската май не ме пази.
Много зависи каква е маската - дали е FFP2/3 или обикновена хирургична или просто платнена, зависи на какъв период се сменя, дали е поставена правилно (не само да обхваща носа, но и да е плътно по лицето, защото, ако има луфт отгоре, се обезсмисля всичко) и т.н.
Ние трета година (пу-пу) не сме имали елементарна хрема/настинка заради носенето на маски на затворени места. Не е за вярване, но факт. Не че преди сме били със слаб имунитет, но поне 3 пъти годишно се тръшкахме от вируси за по 7-10 дни.

# 16 774
Маската беше от еднократните,току що сложена преди да влезем в поликлиниката.Плътно извивам телчетата да ми обхване маската носа,но явно при толкова болни хора без маски,не ме е предпазила.На детето слава богу нищо му няма,аз съм по-кекавата.Пълно беше там с болни хора,някой от които едва си стояха на краката. Sad

# 16 775
Еднократните, т.е. хирургична? Понякога при такава висока концентрация на бацили и дълга експозиция маската просто намалява вирусния товар, който се поглъща, но за жалост не е всемогъща... Пробвайте с FFP2, те са много по-сигурни от хирургичните и нас специално са ни опазили и в болнични заведения, но чак часове сред кашлящи не сме чакали, признавам... Но пък няколко пъти сме имали контакти с доказано ковид-позитивни в едно помещение за цял ден и маските (вероятно в добавка с ваксините) са ни опазили.
А болните хора в БГ не знам кога ще се научат на култура и малко отговорност да пазят околните...
Весели празници и бързо оздравяване! Christmas Tree

# 16 776
  • Швейцария
Ние с FFP2 дружно се заразихме в магазина, след говорене около 3 минути с позната, която се е била болна. И тя беше с маска. Явно Омикрона не признава никакви предпазни средства.

Последна редакция: пн, 26 дек 2022, 04:37 от JennyBG

# 16 777
  • София
Ние с FFP2 дружно се заразихме в магазина, след говорене около 3 минути с позната, която се е била болна. И тя беше с маска. Явно Омикрона не признава никакви предпазни средства.

До това заключение стигнаха във Финландия още лятото...

# 16 778
И аз съм от носещите маска FFP2 в ГТ и големите хипермаркети, но това не попречи да хвана хрема например, от другото се опазвам засега. За протокола имам втори бустер за Омикрон Пфайзер и Ваксигрип.

# 16 779
Днес и аз сложих втори бустер в Пирогов, май бях единствена за ваксина, иначе беше пълно. И аз имам Ваксигрип, дано ме опази. От сутринта досега нищо ми няма, дано все така да е. Другите от семейството отказаха да се бустерират, стигало било три пъти. Аз изкарах Ковид да кажем средно тежко, с антибиотик около седем-десет дни и бронхит. Имам и придружаващи заболявания и затова се реших на втори бустер. От ЛЛ на майка ми разбрах, че това дето си мислим, че Ковид вече няма е мираж.

# 16 780
  • Sofia
Ковид си го има, просто вече никой не се тества. А липсата на мерки създава илюзията, че си е отишъл.

ГТ не ползвам, а маска (FFP2) винаги слагам в болници, аптеки и магазини. Рядко има още някой заблуден като мен.
За две години и половина (официална) пандемия не се разболяхме от нищо. Всичко си поръчвахме онлайн и носихме маски навсякъде в затворени помещения.

Сега след началото на учебната година (вече присъствена за децата) всички дружно боледуваме всеки месец, а сега декември даже и по два пъти. И какво като носим маски? Това училище ни разката фамилията.
Само се надявам ваксините наистина да пазят до някаква степен. Децата са с две дози срещу Ковид + Инфлувак. Ние - с два бустера. Бебето - един бустер по време на бременност и един бустер по време на кърмене, ако изобщо му се е отразило.

# 16 781
Брин, отразява се кърменето. Една колежка от любопитство беше изследвала антитела на бебето си, за да види дали с кърмене му е предала ваксинационни такива. Оказа се, че е. Беше нещо от порядъка на 200 при горна граница на лабораторията 2080, като детето не беше боледувало. Помня, че някой учен обясняваше, че до шестия-седмия месец на бебето е най-ефективно предаването на антитела чрез кърмата, после вече не толкова, но обяснението ми е изветряло.
ЧНГ на всички, бъдете здрави!

# 16 782
Аз не съм изследвала, но и при нас ситуацията е сходна. Един бустер по време на болестта. Като беше на 4 м ние се разболяхме, а тя не. По време на боледуването сигурно съм й предала някакви антитела. И сега е на 9 м, аз си сложих бустер, та ако може още нещо през кърмата да мине, макар че вече нямам толкова кърмения на ден, както когато е била на 4 м.

# 16 783
Да, предават се антителата, а не ваксината. Затова е безопасно.
Цитат
The vaccines do not pass through breast milk, but antibodies do — providing hope that breastfed babies might have some level of protection.

# 16 784
Здравейте! Има ли рискове ако човек сега се ваксинира с 1ва доза при условие, че преди 2 месеца е боледувал от Ковид и има наличие на много антитела - над 1400  BAU? Нямал е почти никакви симптоми. Може ли да се получи прекалено натоварване на имунната система? Според мен трябва малко да се изчака.

Общи условия

Активация на акаунт