Образователен говорилник - 17та сбирка на феите и елфовете

• 35 713
  • 854
  •   1
Отговори
# 300

Може сто тиймбилдинга да направят и да има купон и ядене и пиене до сутринта, но накрая всеки напуска, когато получи по-добро предложение, както и работодателят съкращава персонал, ако не му излизат сметките, ако ще да има най-прекрасните и кадърни работници. Все пак работата е работа, хората ходят на работа, за да работят, не е любовна връзка. Не е нужно да възприемаш другия като враг, дори не ми минава през ума такова нещо. Колегите могат много добре да се разбират помежду си и да си помагат. Но това е работа, пък дори екипът да е най-сплотеният на света - не е семейство, не е хоби по интереси, не е приятелска компания.
И тук идва същественната разлика. Как мислят американците?
За тях работата е и семейство. Голям процент от работещите са с над 20+ години стаж. Знаят всичко един за друг и са първите, които помагат.
Когато някой напуска работа, работодателят не се сърди, а гледа на това като израстване. Текучеството е типично за новодошлите и не се гледа с добро око на това.
Когато започнат съкращения си има различни пакети и ясни правила. Когато отмине кризата се връщат/ наемат предишни служители на фирмата.

# 301
  • София
Каквото повикало - такова се обадило. С изключение на някакво малко количество компании, традиционните нашенски отношения са доста шантави с негативен отенък. Да, колегите често са хората, които първи откликват за помощ, създават се близки отношения, но до момента, в който не стане конфликт. Като цяло работодателите се държат като малки тирани - не им дреме от текучество, не им дреме за персонал, създават антриги с неумението си да разпределят работата и да вземат зрели решения, а като за капак при напускане на работник се държат като изоставена любовница. Затова две нощувки и пет яденета и няколко глупави игри и купон нищо не означават, освен в очите на работодателя колко се е погрижил за работниците.

# 302
  • в страната на чудесата
Анди, работила ли си в частния сектор? Оставам с впечатление, че нямаш собствен опит от средна/голяма стабилна компания? Аз също не съм фен на тийм билдингите, но това, което пишеш е като да ти е разказал някой как е напуснал завода за буркани. Много глупаво. Няма нужда от пламенни защити на неверни тези.

# 303
В интерес на истината, Андариел е права за една сравнително голяма част от БГ фирмите. Тук обаче нещата опират и до народопсихология, до манталитет на хората. И до този на работодателите - най-вече Stuck Out Tongue Closed Eyes
От тук пишещите, изключението са Шарки и Нот. Да ме извинят другите, за които не знам да са ръководни кадри Grinning
Присещам се за фирмата на мъжа на Амели....

Лейче - големите и стабилни компании в БГ обикновено /в по-голямата си част/ са чужди. Което, от друга страна, не пречи на чуждото ръковоство много бързо да хване всички български мурафети Joy Честно да ти кажа много са добри и стават по-битер и от нас. Интересно е наблюдението върху ръководството на чисто български големи компании - как управлява, какви социални придобивки дава на служителите си, поощрява ли интригите и доносничеството /това последното съм го "играла" преди години/..... В общи линии нещата опират до пари - чувстваш ли се доволен от заплащането, значи всичко е ОК. Което за мен не е достатъчен фактор, но за много е.

Хорааа, аз да се похваля все пак, върнах се в частния сектор - в старата си фирма. На фона на това, през което минах 5,5 месеца, крясъците на шефката в момента ми се струват като оперно пеене. Малко хора сме, работим, смеем се, помагаме си..... Глава не ме е боляла, с изключение веднъж преди да завали дъжд ...
Та така.

# 304
  • в страната на чудесата
Браво Пули! Поздравления!

# 305
  • софия

Хорааа, аз да се похваля все пак, върнах се в частния сектор - в старата си фирма. На фона на това, през което минах 5,5 месеца, крясъците на шефката в момента ми се струват като оперно пеене. Малко хора сме, работим, смеем се, помагаме си..... Глава не ме е боляла, с изключение веднъж преди да завали дъжд ...
Та така.

Честито ти връщане на по-приятното място Simple Smile

Фирмата на мъжа ми последно преди седмица ни изпратиха сладки - френски макарони в кутийка със сатенена панделка. Трогаелни са. Отделно един човек реши да напуска и преобърнаха света, направихуа му позиция само и само да не си тръгва. Не просто му предложиха по-висока заплата....Човека искал да се развива, други интереси ала бала....... ми направиха му ги, дадоха му условията за нещата, които иска да научи, да развие, да преборва..... Създателите на компанията се свързаха с него. И да, знаеха му името, историята, личността.... Старт ъп....Взели са най-доброто от всякаквите практики, с които са имали опит.

За такива места нашата народопсихология, която описва Анди не помага. Пък и аз мисля, че негативизма започва да отстъпва. Захапват младите свежи хора с друга култура и не обременени от товара който старите носят, и който съответно ги прави сърдити, лоши и нещастни.

Може и да греша, може просто да съм твърде оптимистична, незряла и наивна натура.

Аш, стискам! Ти дай знак за свободно Simple Smile

# 306
Пули ги е изчегъртала😀

На Аш трябва да й е минал зорът, то време за бира стана.

# 307
  • София

Та така.

Честито ти връщане на по-приятното място Simple Smile

Фирмата на мъжа ми последно преди седмица ни изпратиха сладки - френски макарони в кутийка със сатенена панделка. Трогаелни са. Отделно един човек реши да напуска и преобърнаха света, направихуа му позиция само и само да не си тръгва. Не просто му предложиха по-висока заплата....Човека искал да се развива, други интереси ала бала....... ми направиха му ги, дадоха му условията за нещата, които иска да научи, да развие, да преборва..... Създателите на компанията се свързаха с него. И да, знаеха му името, историята, личността.... Старт ъп....Взели са най-доброто от всякаквите практики, с които са имали опит.

За такива места нашата народопсихология, която описва Анди не помага. Пък и аз мисля, че негативизма започва да отстъпва. Захапват младите свежи хора с друга култура и не обременени от товара който старите носят, и който съответно ги прави сърдити, лоши и нещастни.

Може и да греша, може просто да съм твърде оптимистична, незряла и наивна натура.

Аш, стискам! Ти дай знак за свободно Simple Smile
Сега свободно (от 9:00 до 11:00 стиска ли?)

После от 14:30 до 16:30 пак, моля Simple Smile

# 308
  • София
Срам, не срам, преди мноооооого години, след един тиймбилдинг (аз не съм била на него) присъствалите не спряха да клюкарстват кой с кого спал, и ми убиха целия ентусиазъм да организираме тиймбилдинги. Горе-долу по същото време в х-л Сандански срещнах сина на моя първа братовчедка, който тогава работеше в Телерик и те бяха на тиймбилдинг. Аз "в розовите облаци" си представям рафтинги и прочие, реалността се оказа коч-чалга парти с напиване. Е, мерси.

# 309
Явно тук са побългарени нещата. Първи тиймбилдинг - рафтинг яко гребане. Втори - пак рафтинг но със семействата. При нас и новогодишните партита бяха със семействата и децата. И всеки месец се празнуваха рожденни дни... и специални посещения на децата ("работеха" в различните отдели). Имахме и социален клуб - от там на колко събития сме ходили. Фирмата беше и спонсор на различни отбори - рай за децата.

# 310
Sanaka, КЕТ е лесен и децата са много подготвени. Миналата година огромен процент го взеха с B1.
На нас ни предстои PET, който казват от тази година е с много вдигната трудност. Ще се провежда в два дни. На 21/24.

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 20:17 от Fancy

# 311
  • София
Знам, бе, за толкова години не съм чувала някое да не си е взело изпита за сертификат.

# 312
Знам, бе, за толкова години не съм чувала някое да не си е взело изпита за сертификат.
Именно. Предстви си притесненията на някои мами, че тяхното ще е първото.

# 313
Пули ги е изчегъртала😀

На Аш трябва да й е минал зорът, то време за бира стана.

Нот, къде с изчегъртване, къде се развъртях с гьостерицата Joy
В интерес на истината, като "занапусках" нищо не спестих, ама на никого ...  Не че се трогнаха, ама поне ги видях да мигат и да не знаят какво да ми кажат - беше готино, защото не знаеха моите наблюдения и заключения къде ще отида да ги снеса... Пък изобщо и не предполагаха как гледах да изчезна с 300 км/ч и да се спася. Stuck Out Tongue Winking Eye Stuck Out Tongue Winking Eye

Всичко ще е наред с децата на изпитите - не се тревожете! Да докладвате задължително

# 314
Много усмихнати почивни дни пожелавам - както се хиля на Пули на поста😀

Общи условия

Активация на акаунт