В момента чета...70

• 45 432
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
Довърших "Кажете на Жофика" и съм категорична, че това е най-хубавата книга на Магда Сабо, която съм чела. Отново историята е изградена около една голяма драма, но тук намирам нещо, което в другите книги го няма - чувство за хумор, ведрина и надежда, може би защото част от героите са деца. Няма я тази потискаща тегавина, с която свикнах да свързвам стила й.
Невероятна история, започнала с едно недовъешено изречение, каквито често се оказват историите на обикновените хора в обикновения живот. Може би точно тази книга е най-подходяща за първа среща с авторката, не знам защо не са избрали нея за преиздаване. Наистина "Улица Каталин" е доста безлична и скучна в сравнение с историята на Жофика.

# 586
  • София
Аз приключих "Миракъл Крийк".
Към края обемът ѝ ми дотежа и започна да ми идва доста монотонна, но като цяло впечатленията са ми положителни.
Историята (или по-точно историите, защото са няколко) е интересна, драматична и е развита на фона на съдебен процес за предполагаем умишлен палеж, при който има и загинали хора. Засегнатите теми са многопластови и  от различно естество - от морални дилеми като медицинския тормоз над деца с аутизъм, ДЦП и други увреждания и алтернативни, да не кажа, направо екзотични лечения, до семейни проблеми като стерилитет, отчуждение, емигрантски терзания, проблеми, свързани с майчинството и как реагираме ако децата ни не отговарят на идеалния образ за тях, който сме си създали в главата.
Мисля, че по един или друг начин всеки би открил донякъде и себе си в образите на героите.

# 587
Довърших "Кажете на Жофика" и съм категорична, че това е най-хубавата книга на Магда Сабо, която съм чела. Отново историята е изградена около една голяма драма, но тук намирам нещо, което в другите книги го няма - чувство за хумор, ведрина и надежда, може би защото част от героите са деца. Няма я тази потискаща тегавина, с която свикнах да свързвам стила й.
Невероятна история, започнала с едно недовъешено изречение, каквито често се оказват историите на обикновените хора в обикновения живот. Може би точно тази книга е най-подходяща за първа среща с авторката, не знам защо не са избрали нея за преиздаване. Наистина "Улица Каталин" е доста безлична и скучна в сравнение с историята на Жофика.
Аз я започнах като я взех . Но нали чета Мураками и съм заседнала  тези дни.
Но ще е следващата непременно.
И другите три. Даже ще издиря и юношеската

# 588
Не успях да дочета "Старомодна история" . Не ме грабна ,а мисля, че имаше филм и пиеса по нея през 80-те. "Кажете на Жофика" мисля , че съм я чела мнооого отдавна и беше в списъците за лятната ваканция по соц.време. Аз си ги изчитах много старателно .
Започнах "Нищо" и  ми харесва.

# 589
Кажете на Жофика е едно бая старо издание и не помня да е изучавана в училище . Сабо като автор познавам от Карнавал  - книга от Връстници / юношеска библиотека

# 590
Познато ми е заглавието и мисля, че съм я чела в ученическите години. В нашите списъци имаше и книги, които не се изучаваха в училищната програма. Може и да се бъркам. Ако я зачета , ще се сетя .

# 591
Може .
Аз списък съм имала само веднъж . 7 за 8 клас май бях.

# 592
Саня, какво четете на Мураками? Много харесвам стила му, но Убийството на Командора малко ме разочарова.
Свалих си на четеца Геномът на Мат Ридли. Дано е интересна, че с Ген на Ювал Ноа Харари нещо не потръгна.

# 593
Хроника на птицата с пружина  чета . Но нещо тези дни и работа имам и забих в още в началото

# 594
Хроника на птицата с пружина  чета . Но нещо тези дни и работа имам и забих в още в началото
Супер, тази беше първата му, която прочетох и бих повторила. 1Q84 също си заслужава, въпреки че съм позабравила историята. Както една потребителка беше писала, остана ми цялостното усещане, там където ми се губи сюжетът.

# 595
  • Mostly in my mind
Птицата с пружина беше и моята първа на Мураками. ♡ Сега са преиздали още няколко негови, които бяха с изчерпан тираж и по групите яко спекулираха с цените.

# 596
Имам проблем с Мураками - не го възприемам и не мога да го чета. Виждам, че е много харесван автор, но ми е чужд и неинтересен. Може би след време бих опитала пак.

# 597
Може би . Но пък не е нужно непременно да ти хареса.
Понякога е до момент .

# 598
Супер, тази беше първата му, която прочетох и бих повторила. 1Q84 също си заслужава, въпреки че съм позабравила историята. Както една потребителка беше писала, остана ми цялостното усещане, там където ми се губи сюжетът.

1Q84 -и аз съм от тях. Помня , че имаше много движение. Магистрала, коли, мантинели и една жена. Нищо повече. Sleeping
Чета Творецът на ангели. Книгата не е лоша. Малко ще повдигна завесата- майсторски са свързани темите за клонирането, етичните норми и  християнските ценности. Не съм чела досега книга с такава насока. Има прескачане във времето и е интересно да се види как детството формира бъдещето на човека. Споменава се болестта на Аспергер и връзката й с много от гениалните открития. Дразнещо е , че има много прелюдия преди да се опише същината . Пример - цели две страници описват епизод от миналото на героя и след това започва подробно повторение на същото.

# 599
  • София
Започнах "Зелените очи на вятъра" на Здравка Евтимова. Стилът е съвсем същият като в "Една и съща река" и ми харесва доста. Дори имам чувството, че кучето се казва по същия начин Blush. Но писането и е много специфично и вероятно повечето хора не биха го харесали.

Общи условия

Активация на акаунт