UEFA EURO 2020 (11.06 - 11.07.2021) - тема за коментари

• 62 303
  • 1 674
  •   1
Отговори
# 1 035
Добър мач за двата отбора. Италия определено игра по-добре.

1/2 финал Италия-Испания и вероятно Италия няма да има проблем с/у Испания.
[/quote

Супер. Устройва ме идеално!

# 1 036
Браво на Италия!

Не ги виждам испанците да имат шанс срещу отбор като Италия. Рядко давам такива прогнози... но ако сравня играта на двата отбора днес - Италия ще попилее Испания. Ще бъда изключително изненадана, ако това не се случи.

# 1 037
И ние тъй ги виждаме ,Ели.
Детето да стиска за наште батковци на 6ти😁😁

# 1 038
  • София
Браво на Италия!

Не ги виждам испанците да имат шанс срещу отбор като Италия. Рядко давам такива прогнози... но ако сравня играта на двата отбора днес - Италия ще попилее Испания. Ще бъда изключително изненадана, ако това не се случи.
И аз така мисля, освен ако не се случи чудо и испанците не излязат с нов отбор. Smiley

# 1 039
Разочарована съм от испанците, ако и срещу Италия играят така, ще гледат финала по телевизора. Съжалявам за смелите швейцарци, при дузпите с Франция показаха железни нерви, но днес не издържаха психически. Зомер е страхотен вратар, фен съм му.

# 1 040
  • София
Засега май се очертава финал Италия-Англия.

# 1 041
А, защо? Англия първо трябва да оцелее утре, че и да победи. Тогава може да говорим за Англия на финал.

Последна редакция: сб, 03 юли 2021, 01:03 от cardhu

# 1 042
  • Другата България
Не догледах мача.
Не можах, но ви прочетох.
Няма да има изненадани, ако кажа, че съм супер доволна.
Единственото, което не ме кефи е, че на следващия мач един от "моите" ще отпадне. Е, нека е Испания.
Италия ги виждам на финал.
И шампион.
Време е. Heart

# 1 043
Днес съм твърдо за Чехия и Украйна! Ще викам за тях все едно България играе! Не стига, че са аутсайдери, ами за мен са си братски народи, хайде поне едните да сътворят чудото на ЕП!

Но все пак, ако се класират Дания и Англия, мисля, че Дания ще отиде на финал.

Моята прогноза за финал е Италия - Дания Simple Smile

# 1 044
Чехия - Дания - 1:1
Украйна - Англия - 0:2

# 1 045
За Украйна и Чехия ще викам и аз ,много се надявам и на съдията.С малко,но ще пореже ми се струва.

# 1 046
  • София
А, защо? Англия първо трябва да оцелее утре, че и да победи. Тогава може да говорим за Англия на финал.
Е, то е ясно, че трябва да изиграят мача с Украйна първо и полуфинал. Няма как да отидат на финал иначе.

Чехия - Дания - 2
Украйна - Англия - 2

# 1 047
Само да ви кажа не прибързвайте да отписвате Испания срещу Италия. Аз имам някакво усещане че финала ще е Англия-Испания, с победител Англия, въпреки че искам финала да е Италия-Чехия. Италия голям мач спечелиха снощи. Шампионски мач. Но Испания са много опасни, а виждаме че имат и голям коз. Ако се стигне до дузпи, според мен Испания ще са фаворити, при дузпите, заради Симон. Тоя вратар, абсолютно неизвестен преди Европейското, даже аз като футболен фен не го знаех, и се чудех защо Де Хеа не е титуляр. Симон класира Испания на 1/2финал. Той буквално хипнотизира играчите на Швейцария. И те бяха трагични при дузпите, всичките им изпълнения бяха мнохо зле, нищо общо с перфектните им изпълнения срещу Франция. Защо, защото Симон се държеше точно както трябва при дузпите, в стил Дудек на знаменитият мач Милан-Ливърпул, начина по който се движеше, правеше нестандартни неща преди всяка дузпа на Швейцарците, той буквално ги извади от релси, притесни ги, стресира ги, и швейцарските дузпи нямаха нищо общо, с перфектните изпълнения срещу Франция. Симон е страхотен вратар за дузпи, освен че успя психологически да влезе под кожата на шейцарците, и чисто технически страхотен рефлекс, плонж, с този вратар на дузпи Испания има един скрит коз срещу Италия. Разбира се те италианците са видяли тия неща и ще подготвят своите играчи за евентуални дузпи, да очакват това от Симон, ама дори и да го очакват, за това подготовка няма, преди се изправиш срещу него при дузпи. Симон прави точно това което трябва да прави един вратар при изпълнение на дузпи. Аз винаги съм твърдял че подобни неща повишават напрежението в изпълняващият. Той може да види как вратаря докато танцува се придвижва към неговият ъгъл, докато се засилва към топката, и това го напряга в последният момент, че ще му отгатне ъгъла и го кара да греши. Това не го правеше Лорис и затова психически бяха толкова стабилни, и перфектни при дузпите Швейцарците, а срещу Симон, бяха толкова зле, само 1 от 5 срещу Симон, при 5 от 5 срещу Лорис.

Много ми става болезнено, като ги гледам Чехия, толкова близо до историческа сензация. Simple Smile Да си бяха отпаднали в груповата фаза, както подобава за аутсайдер, да не ме е яд днеска, като отпаднат от Дания, или пък на 1/2финала срещу Англия. Като са стигнали толкова далеч, отпадането им ще ми е много болезнено. Но да видим, дали пък няма чешката приказка да продължи до последният ден на Европейското.

Ясно е, че един измежду Дания и Чехия ще играе полуфинал, което дава сериозни предпоставки за финал. От едната страна на потока са отборите на Италия и Испания, а от другата като основен претендент за титлата остана само Англия. Едва ли някой вярва, че Чехия може да победи в евентуален финал, ако стигнат до него, но в един мач какъвто е финала, всичко е възможно.

За да продължи обаче приказката на Чехия, чудесата трябва да продължат. След като поднесоха една от големите изненади в 1/8финалите с елиминирането на Холандия, според мнозина им предстои още по тежко изпитание.

От септември 2018г. насам, само 2 отбора са успявали да победят Дания единият е Белгия а другият Финландия (при доста смекчаващи вината обстоятелства). За този период „червеният динамит“ записа престижно равенство срещу Германия и знаменита победа над Англия насред Уембли, 0:1 през октомври 2020 г. в Лигата на нациите. Гола отблеляза Ериксен, в неговият мач номер 100 за Дания, който беше на Уембли. Тази добра форма през последните години изкачи датчаните до десето място в ранглистата на ФИФА и ги направи скрит фаворит за титлата на Евро 2020.

През 1992 г. когато Дания поднася една от големите сензации в историята на футбола, ставайки Европейски Шампион, без дори да се класира за първенството, състава на Дания е подобен като днешният на Чехия. Почти всички играчи играят във вътрешното първенство, което не е от най силните, и едва седем от футболистите играят в чубжина в по периферни отбори. Сега ситуацията е различна – датският състав е съставен от футболисти играещи в големи грандове, само четирима играят в местния шампионат, а повечето играчи са част от големи колоси като Европейският шампион Челси, Милан и Барселона.

Четири години след историческият успех на Дания, Чехия бе близо до това да бъде новата голяма изненада на първенството на стария континент, след като по пътя си към финала, елиминира колоси като Италия, Португалия
и Франция, но загуби финала от Германия, с внезапна смърт в продълженията, след попадението на Оливър Бирхоф което бе първият златен гол в историята на футбола. В последствие това правило въведено от Уефа, се задържа само за още едно Европейско през 2 000 г. преди да бъде премахнато. Мнозина смятат, че без правилото за внезапна смърт, Чехия е имала своите шансове да вдигне изненадващо титлата през 1996 г. за втори път в своята история, защото гола на Бирхов идва много рано, в началото на продълженията.

По пътя към изненадващият финал през 1996, нито един футболист на Чехия не отбеляза повече от 1 попадение, в отбелзването на голове се включва тогава почти целият отбор, докато на Евро 2020, Патрик Шик вече има 4 попадения и ако приказката на Чехия продължи, се превръща в основен фаворит за голмайсторският приз. Защото пред него е само К. Роналдо с 5 гола, но той вече приключи участието си на Евро 2020. Както и останалите футболисти с по 4 гола, Бензема, Лукаку и Форсберг, които също няма как да увеличат актива си.  

Чехия е отбора на това Европейско с най много футболисти играещи във вътрешното първенство, което не е от най силните, липсата на големи имена в състава, както и 40-о място в ранглистата на Фифа, правят Дания фаворит в техният сблъсък, но Чехия е отбор който е способен на чудеса, и многократно са ги правили в своята история. Стигайки не един или два пъти до последният мач на голямо първенство през историята. 1934, 1962, 1976, 1996. Сега чешките фенове отново мечтаят, Чехия да стигне до края, до последният мач. На пътя им застава друг отбор, също творил чудеса през историята.

В другият 1/4финал Украйна застава на пътя на страховит тим на Англия. Двубоят стартира в 22:00 часа на „Олимпико“ в италианската столица Рим. „Трите лъва“ преодоляха Германия с 2:0 на осминафиналите постигайки една от най значимите и важни победи във футболната си история, над старият си враг, и пътят към финала изглежда доста разчистен за селекцията на Гарет Саутгейт. Следващото препятствие е Украйна, които след продължения отстрани Швеция – краен резултат 1:2. В големия герой за украинската селекция се превърна  Довбик, който порази противниковата врата секунди преди изтичането на второто продължение. Така Украйна за пръв път в своята история ще играе четвъртфинал на Европейско първенство, докато Англия се стреми да се класира за 1/2финал за първи път от Евро 96.

Украйна заема 24-ото място в ранглистата на Фифа, но под ръководството на Андрий Шевченко постигнаха страхотно представяне дотук в шампионата. В исторически план Англия играе успешно срещу украинския тим, като има само една загуба от седем срещи. Поражението за „трите лъва“ дойде в световна квалификация през 2009 година с минималното 0:1. От останалите шест срещи Англия са спечелили четири. Но не са успели да спечелят последните две.

За последно двата тима се изправиха един срещу друг в квалификациите за Мондиал 2014. Тогава точно изпълнена дузпа на Франк Лампард в 87-ата минута оформи крайния резултат 1:1 на „Уембли“ през септември 2012 година. Няколко месеца по-късно, когато Украйна бе домакин, мачът завърши при нулево равенство.

Това дава надежди на Украинските фенове, че Украйна не е обречена срещу Англия, и ще запише най славната си футболна страница, при победа над Англия, която ще доведе до историческо първо класиране за 1/2финал на голямо първенство.

Последна редакция: сб, 03 юли 2021, 14:50 от Никола Тесла

# 1 048
  • София
Унай Симон е един от любимите ми вратари, бях го писала още в началото на темата. В Билбао направи страхотен сезон, макар че последните му изяви, преди ЕП, бяха доста колебливи и се чуваше, че може и да не е титуляр, но и Донарума не лъже. Сезонът му в Милан беше блестящ и ако не се лъжа ПСЖ искаха да подпишат с него, ако не са подписали вече.
Абе, ЕП на вратарите с две думи.

# 1 049
  • София
Белисима Италия! Simple Smile
Със сигурност вече и най-големите скептици няма как да не признаят, че скуадра адзура играе най-модерния и добър футбол на това европейско първенство.
Първото полувреме на Белгия - Италия за мен бе най-доброто като цялостна продукция за едно полувреме на това първенство. Визирам целия мач през това първо полувреме и от двата отбора. Качеството и КПД-то и то на тази супер скорост бяха просто убийствени.
За съжаление Италия даде свидна жертва. Най-добрия ляв халф бек на цялото европейско, Леонардо Спинацола (сърцето на този отбор на Манчини) е със скъсан ахилес и ще е отсъства от 2 до 4 месеца. Sad Жалко, много много жалко. Това за мен е незаменим футболист. Да, не е Роналдо или Меси, но е изключително важен за концпецията на Манчини, с играта и с раздаването си по целия терен. Уникално първенство за Спинацола!

Испания за мен незаслъжено продължи за сметка на Швейцария. Продължиха, защото английския рефер (втори слаб английски рефер на това първенство) ги подпря решително. Нямаше червен картон. А преди това швейцарците (без капитана си Джака и Емболи второто полувреме) ги бяха нагънали.

Няколко факти и рекорди от снощи (за Испания няма нищо, защото няма някакъв рекорд или по-интересно постижение освен може би, хммммм, ами в два поредни мача печелят след продължения и досега който го е направил на европейско, след това вдига и купата):

Италия след 1/4 финала:

32 пореден мач без загуба – нов рекорд за Италия! (световния рекорд е 35 мача бе загуба на Испания на Дел Боске и на Бразилия) *
27 победи и 5 равенства ; последна загуба, септември’ 2018 г. от Португалия
-
13 поредна победа (световния рекорд е 15 поредни победи на Испания) *
-
15 поредна победа и нов европейски рекорд за Италия в класацията за брой поредни победи от евроквалификации и еврофинали. Бе подобрен рекордът на Германия, Белгия и самата Италия.
-
Италия постигна 5 поредна победа на европейско първенство с което изравниха рекорда на Франция (1984), Нидерландия (1988-1992) и Чехия (2000-2004)
-
Италия вече има 11 гола на европейско първенство, което е национален рекорд. Никога досега италианците не бяха достигали двуцифрено число.
-
Италия е в серия от 35 поредни мача в които не е допуснала повече от 1 гол във вратата си.

Общи условия

Активация на акаунт