Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 641
  • 760
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Вчера ходихме до Полска Скакавица. Водопадът е забележителен. От разни публикации бях останала с впечатление, че е доста по-малък от това, което видяхме. Оставихме колата в селото и се разходихме. Имаше коли и съвсем близо до водопада. Пътят е черен, но няма дупки или камъни. Имаше и хора, дошли с влака. Набрахме коприва и погнявихме местен котарак. Станахме вир-вода, снимайки се под самия водопад, но беше толкова топло, че изсъхнахме за нула време.

# 571
  • Пловдив
Препоръчвам приятна разходка над село Жребичко, пазарджишко. Самото Жребичко е архитектурен резерват, за съжаление с малко останали жители и много рушащи се къщи https://aquaiarte.com/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%B6%D1%80%D0%B … %BD/#.YlPIKihBxIA.
От гробището тръгват маршрутите. Може да се тръгне към параклиса Св.Илия с металния кръст, до него се стига за около 30 минути, а ако се продължи се стига до Св.Георги. Ние направихме кръгов маршрут по табелата за Очите /на една мрежа вдясно над гробищата е поставена/, като минахме през Портала, Панорамата, Очите и слязохме през споменатите параклиси. Пътеката до Очите е прясно маркирана със синя маркировка и приятна, но след Очите по табелата за Св.Георги се губеше на някои места и  имаше доста мочурливи участъци /вода течеше точно по пътеката, а няма как да се мине в страни/, както и някои стръмни. Така че спокойно може след Очите връщането да е по същия път. Имайте предвид, че пътеката я няма в навигациите, поне в двете, които ползваме ние.

Порталът

Всичко цъфти

Очите

Каменният кръст

Останки от стени

Селото

# 572
Благодаря за споделеното. Интересно изглежда, а Порталът навежда на траките според мене.

# 573
  • Пловдив
Тракийски светилища са Simple Smile
Има много следи по камъните от траките. И от следващи епохи из цялата местност.

# 574
  • Sofia
Здравейте! Моля за спешна препоръка. Simple Smile

Споделете инфо за равна / относително лесна екопътека, на не повече от 200 км. от София в едната посока. Задължително условие е да няма кал или сняг, т.е. да е сухичко, защото ще сме с маратонки. За предпочитане е пътеката да е живописна, със сменящи се пейзажи. Също така, да е дълга, т.е. преходът да е минимум 2 ча̀са в едната посока.

Благодаря!

# 575
  • София
Ние тази събота за втори път бяхме до връх Виден, Конявска планина.
Върви се по асфалтов път през гора, в момента има изобилие от пролетни цветя, приятно и красиво. Денивелацията не се усеща, особено в приятна компания. От високите поляни и особено от самия връх при хубаво време се откриват невероятни гледки към всички планини.
От София до разклона е около 80 км. Разклонът вляво не може да се сбърка, има емблематично заведение точно на отбивката.
Ако колата остане при заведението, ходенето е около 7 км в посока. Ако я оставите по-нагоре по пътя, разстоянието може да се скъси (препоръчвам, в началото не е интересно).
Маршрутът не е тежък, приятен, без кал и сняг, с гледки и разцъфтяваща  пролет.

# 576
Отново се включвам тук с въпрос: миналата година бяхме доста време в района на Доспат и посетихме Еко пътека Струилица, еко пътека стената, дяволска еко пътека, водопада Късак.

Тази година отново ще сме в района, като ще идем до Дяволско гърло, орлово око, Вълчи камък и Ягодинска пещера.

Освен всичко изброено дали има още някое място или еко пътека, което е интересно и препоръчвате?

Чаирските езера, пияната гора

# 577
И аз имам питане. Искаме да се разходим в края на май из Еленския балкан.
Търся място за спане в къща за гости, която да отговаря на следните условия:
Да дава отделни стаи, а не цялата къща;
Стаята да има собствен санитарен възел;
Да има помещение с условия за приготвяне на храна и хладилник;
Да има двор и в него място за хранене - маси и пейки или столове, желателно покрито място, но отворено без стени;
Да е с разумни цени, не се интересувам от 5 звездни екстри като басейн, джакузи и подобни.
Някакви идеи и предложения? Разчитам на идеи от изпитани места, а не инфо от мрежата.

# 578
Недоволна , проверете “Костадиновите къщи”,има всякакви варианти за настаняване, защото комплекса е голям.

# 579
Недоволна , проверете “Костадиновите къщи”,има всякакви варианти за настаняване, защото комплекса е голям.
А, това не е за нас! Не искам басейн, механа за 100 човека, джакузи и подобни "екстри". Търся малка къща за гости, в която сами да си приготвяме храната и условия да се храним  навън на двора. Аз и да преживея този хотел, то половинката с писък ще се изнесе на първата минута.

# 580
  • Замък сред облаците
Преди няколко години бяхме в Жеравна, къщата в която отседнахме беше “Къщата с лозницата”. Мисля че отговаря на изискванията Simple Smile

Стаите можеха и самостоятелно да се наемат, защото освен нашата група от 12 души, имаше още 1 или 2 семейства. На двора имаше маси под лозницата и отделно има остъклена външна механа, където да се сготви и да седне компания дори, иначе може и под лозницата да си седне човек. Не съм сигурна как бяха цените тогава, тъй като майка ми го организира за юбилея си.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 00:09 от АА

# 581
Преди няколко години бяхме в Жеравна, къщата в която отседнахме беше “Къщата с лозницата”. Мисля че отговаря на изискванията Simple Smile

Стаите можеха и самостоятелно да се наемат, защото освен нашата група от 12 души, имаше още 1 или 2 семейства. На двора имаше маси под лозницата и отделно има остъклена външна механа, където да се сготви и да седне компания дори, иначе може и под лозницата да си седне човек. Не съм сигурна как бяха цените тогава, тъй като майка ми го организира за юбилея си.
Ще я огледам, но е доста далеко от Елена...

# 582
  • Замък сред облаците
Просто по изисквания това ми изникна веднага 🤗, но наистина там по завоите не е близко. В района една позната ходи няколко години в с. Мийковци, но не мога да споделя личен опит.

# 583
Когато предложих “ Костадиновите къщи” имах в предвид онези къщи от тях, които са на отделен зелен двор, с барбекю и пещ … далеч от басейна и ресторанта.

# 584
  • Пловдив
Здравейте!

Какво може да се види за три дни около Враца?
Набелязали сме водопадите Врачанска скакля и Боров камък. Но какво друго?
Никога не сме ходили в района. Вървим много и сме без деца.

ПП: ще съм благодарна и на варианти за спане в района - хижа, хостел, къща за гости... Нямаме претенции, 6-8 човека ще сме, спим обикновено на палатки, ако времето го позволява. Само да е чисто, евтино и да няма пиянски компании посред нощите.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 17:52 от *Бенджи*

Общи условия

Активация на акаунт