Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 783
  • 760
  •   1
Отговори
# 465
Уикендите в 10 къде разполагат патрулките? Стига ли се до Златните мостове с автомобил, или отбиват преди това?

# 466
  • София
В 10 е разрешено. От 11-14 е забраната. Не винаги има патрулки. Обикновено зимата при сняг, че закъсват по шосето и правят яки тапи.

За Рила - ЦПШ - Йончево езеро-Страшното езеро и обратно. Може слизането и през хижа Мальовица, но е по-бавно. Хубав, не много дълъг маршрут е пак от ЦПШ - хижата-през Овчарския улей до Мальовишки езера и обратно. Обаче ако има сняг или лед улеят не го препоръчвам.

# 467
  • София
mlv,може ли по-подробно да обясниш маршрута за мальовишките езера.От години  се каня да поема натам, но  нещо не попадам на обяснения, които да успея да разбера, така че да придобия увереност и да тръгбна натам Simple Smile Ще ти бъда много благодарна
До ЙОнчевото езеро  също н е бих отказала инструктаж

# 468
  • Пловдив
До Мальовишки езера и през Заешката пътека е много приятно, разбира се, лятото. Ние бяхме група от 10 човека и като погледнах нагоре си казах, не, няма да стане. Но като тръгнеш по пътеката се вижда, че нито в опасна, нито нищо, а не е толкова стръмно като улея. Връщахме се я дъжд и пак нямахме проблеми (мислех, че ще се изтрепим). Иначе, тази пътека почва точно от х. МАЛЬОВИЦА - вдясно. Направо е за вр. Мальовица, надясно е пътеката за езерата. Овчарския улей е на 2 тераса, но поне за нас е трудно да се види пътека там. А Заешката е видима. От там ходят и за Виа ферата.

# 469
  • София
Пътеката през Овчарския улей започва от Първа тераса, не от Втора. Подминавате хижата по пътеката за върха и се изкачвате на първото малко възвишение - това е терасата. Там става равно и съвсем в началото на равното има кол на зимната маркировка. При него свивате вдясно към стръмния склон на долината. Почти веднага след кола се пресича реката по камъни. Има и добре видима пътечка. Тя постепенно започва да катери нагоре по склона в улея покрай малък поток. Стръмна е, но по нея съм виждала и коне да се качват до горе. В горния ѝ край има един малко по-неприятен, че е песъчлив, участък, но не е нещо непреодолимо. Като се изкачите пред вас е полегатият склон на Мальово поле. Езерата са вляво към връх Мальовица. Има пътека и няма как да ги пропуснете. Само запомнете къде точно излизате от улея, че наобратно може да го пропуснете. Ето малко снимки:

Кончетата горе на Мальово поле. Овчарският улей излиза вляво на снимката. Скалата е ориентир.

За Йончево езеро пътеката тръгва точно срещу хотел Мальовица. Той май още е в ремонт, но е сградата в края на пътя. Преди нея е планинската школа. Има табела и зелена маркировка. Започва със стръмно изкачване през боровата гора и се излиза на писта Ръждавица. Катерите малко по пистата и следите за маркировката, която се отбива вляво. Пътеката е добре маркирана и ще ви изведе на езерото за около час и половина - два. Може и за по-кратко. Зависи как ходите. Но без бързане и почивки за малини и боровинки е толкова Simple Smile

Последна редакция: нд, 31 окт 2021, 22:15 от mlv

# 470
Каньона на водопадите, подходящ ли е за средата на ноември ? Ако приемем, че не е валяло предните 2-3-4 дни

# 471
  • Пловдив
За мен не е подходящо. И да не е валяло, има много влага по принцип, няма да е приятно, ще е доста хлъзгаво.
Има доста стръмно изкачване и слизане в края на пътеката, аз лично бих го правила само лятото.

# 472
А Вазовата пътека сега ще бъде ли добра идея? Лятото водопад не видяхме, а много ни се искаше.

# 473
  • София
А Вазовата пътека сега ще бъде ли добра идея? Лятото водопад не видяхме, а много ни се искаше.
И сега няма водопад, миналата седмица бяхме.

# 474
  • София
Ние бяхме на Вазовата на 3-ти март и имаше водопад Най-добре си е напролет за водопадите.

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 21:46 от миленка_д

# 475
Каньонът на водопадите си е малко рисков изобщо, дори и при сухо време (минах я през юли). Има доста гниещи дървета по мостове и стълби. Има стръмни участъци от пътеката с почва, която ако е мокра, си е пързалка. Като е мокро, не знам доколко е безопасно дори и с най-качествените обувки. Ако някой държи да се разхожда по това време в този район, много по-безопасно и безрисково е разходка по екопътека Струилица до Девин.
А ако пролетта не подменят поне част от проблемните дървении по Каньона на водопадите, ще е рисково начинание да се ходи там. Вместо да кичат табелки, че е опасно, да се погрижат за дървените места на пътеката. Нас ни предупредиха, че има един мостъ където не трябва да има повече от един човек на него. Е, ако някой падне, какво го топли, че е сам, а изгнилото дърво под краката му не е издържало? Събират по няколко лева такса на  човек в центъра, има кръчма, където и тоалетната е платена. Да са така любезни да поддържат рисковите места. Дори и със задължително плащане за повече пари.
Пътеката е много красива и трябва човек да я види, но не може без поддръжка. И с риск да ме оплюете, но е крайно време на такива места да има задължителна такса, с която да се поддържа.

# 476
  • София
Така е, Каньонът на водопадите беше позамарен тази година, минахме го в началото на септември. За зимата и аз не го препоръчвам.
Преди 5 години го минавахме пак, беше по-добре.
Но тази година такса от кафето не са ни събирали, ние минахме малко и транзит, де.
И да събират, и да не събират такси, никой нищо не поддържа, къде отиват тези пари, не е ясно. На Деветашката пещера събират вход и какво, за нищо, даже и мостът до нея не са построили, а е дарение от американците, които са снимали там филм. Така, че това с таксите е полезно колкото зелената и синята зона в София.

# 477
Посещавала съм каньона на водопадите преди две години, зимата декември месец. Имаше сняг, но преди началото на пътеката се запознахме с човека от конна база Ризов и той ни предложи да се качим яздейки.
Бях скептична, но беше уникално преживяване. Не бях яздила преди, но след кратко обучение разходката се състоя. Кончетата им са спокойни, стабилни, а собствениците опитни и любезни, и ми беше приятно изкачването с тях. Та с чиста съвест мога да препоръчам това като вариант.
Може и да е в двете посоки, но след изкачването ние решихме да се върнем пеша. Въпреки снега ни беше лесно слизането. Но преди 2 години нямам спомен да е имало проблеми с мостчетата, а това е важно. Ако са в лошо състояние не е препоръчително да се ходи, особено зимата.

# 478
Ех, много тъжно, че казвате, че Каньона на водопадите е занемарен.
Аз ходих преди около 4 години Март месец. Тогава имаше и малко сняг. Като цяло нямахме никакви проблеми, даже не помня да сме се хлъзгали. Обаче в снега видяхме стъпки на мечки и остатъка от пътеката я взехме пеейки на висок глас и на бегом 😀

# 479
За съжаление това е съдбата май на всички екопътеки, на които има дърво. Една от първите в България (Ябланишкото ждрело близо до Трън) още преди 12 години беше в лошо състояние. Предполагам отдавна нищо не е останало от нея, а мястото е много красиво и идеално за едно дневна разходка от София.
Може би това се случва, защото се правят с европейски пари, а след това трябва общините са ги поддържат. А те обикновено са в бедни общини.
Аз продължавам да мисля, че е добре такива места да са платени, за да има пари за поддръжка.
Но не както процедираj на Каньона на Водопадите - прищипват те в посетителския център с карта и тръгват да говорят нещо и да обясняват за пътеката. За някои може да е полезно, но аз показах картата на пътеката в телефона. Е, взеха по 2лв. на човек за "поддръжка", без никаква хартийка за това. Но поне да бяха подмени ли някое доста изгнило дърво. А, обясниха, че през единия мост трябвало да преминава само един човек... Защото беше в доста лошо състояние. Май поддръжката се състои само в поставяне на предупредителни табели.

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 17:24 от Недоволна

Общи условия

Активация на акаунт