ОКТОМВРИЙЧЕТА 2020 - Тема 4

• 21 484
  • 760
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
Ние примерно гледаме тв, лицемерно ще е да ограничавм детето, а същевременно ние да гледаме предавания или филми по него. Единственото, което ще направя е, когато неговата стая е готова да не купим за там. Отделно, че искам да се стремя да не забранявам и ограничавам, не само за екрани, но и за храни и т.н., и по този начин любопитството му да не го тегли към тези неща.
Към момента явно е свикнал със шума на тв, защото не се заглежда/вторачва и т.н. в него. Баща му примерно гледа филми, които не са мои предпочитания в такива моменти взимам книга и изобщо говорът от екрана не ме смущава.

# 76
  • София
Е да, ако вие гледате - няма какво да се направи. Това си ви е лайфсайлът и то трябва да е част от него. И това ваш'то не е като да сложите бебето само пред екран с бебешка теледрога. Не всичко на екран е вредно. Ето едно видео, да онагледя какво имам предвид: https://www.facebook.com/sarnela/videos/4842613169101923 Ще има обратен, много по-лош ефект, ако тръгнеш да въртиш бебето да не гледа, а да ви гледа вас как гледате. Така стават по-големите бели.
Ние нямаме ТВ. ММ мрази. Аз си гледам на лаптопа като малкото спи. Сега например ще си пусна финала на капките, че пропуснах.

# 77
Имаме телевизор във всяка стая, правилно или грешно, не мога да отсъдя.
Факт е, че аз не гледам тв, но много ползвам телефон и лаптоп. Вечер пускаме някой филм по HBO или History chanel ММ гледа.
Не бутам екрани в лицето на бебето нон стоп, но съм и пускала песнички и приказки. Понякога използвам телефона, докато тя е в ръцете ми. Трябва да я затворя някъде, че до 2-3 г да не види екран.
Всяко прекалено нещо е вредно и опасно. Цял живот се боря с килограми и ще се стремя да науча детето ми да не повтаря същите грешки в храненето и начина на живот, които аз и родителите ми сме допуснали.
Но няма да бъда крайно ограничаваща, защото ограниченията водят до прекаляване в бъдеще, поне моята теория е такава.

# 78
1. Пускам клипчета песни 2-3 - любими са й и се радва мн.щом чуе, че ще. Това е не вс.ден и в момент, в който сме извъртяли всякакви игри, столчета, разходки, а ми е важно да свърша вещо. 2. Не оставям да реве - не само заради евент.херния (дете на познати така разви), а най-вече психологически, и за нея, и за мен. 3. Тв се гледа, но на нея не й даваме достъп - или е с гръб, или преграждаме с възглавници. 4. На тел.баба й се обажда с камера - също мн.се радва е гледа. Не може пък да е толкова вредно?

# 79
  • София
Ако не беше толкова вредно, защо логопеди и детски психолози писаха отворено писмо до МОН този Април с апел министерството да направи и Национална разяснителна кампания относно влиянието на екраните върху ранното детско развитие?
Мяу: https://www.flagman.bg/article/238605?fbclid=IwAR1cHaoLu3EVzb8HS … qGJdqyEOM4Q8GHrz8
Ама какво ли разбират тези пък... специалисти.. Grinning
И ние се виждаме с прабаба по вайбър, де.. Няма как. Трябва и за дъртите да се погрижим.

# 80
  • София
Малкият всеки ден се вижда с баби и дядовци по вайбър. Не виждам проблем. Често ТВ в нас е включен, защото съм свикнала да шуми нещо. Ако има ярки цветове, бързо сменящи се картини може евентуално да се загледа за някакви секунди. Иначе не, и музика не отразява. Бабата едната все пита що не му пускам Baby TV. Е какво ще му помогне тази програма не знам. Не ги харесвам такъв тип програмки, той е малък да ги разбира. Само проблеми може да се навлекат сега (хиперстимулация, изнервеност и такива). Няма как и да се ограничават дълго време. В ясли и градини се пускат всеки ден детски предавания. Няколко приятелки имам, работещи в тази сфера и отговорът защо го правят "Няма друг начин да се кротнат и да можем да предадем всички деца на родителите. И преди тръгване пускаме". Гледам всичко да е по средата, нито прекалено ограничения, нито прекалено позволяване на всичко. И това не само за екрани, но и храна, поведение и така.

И говорейки за храна, тотална греда имаше вчера с пъстървата. Хич не му хареса, а беше прясна и сочна се получи. Ама тц...пак ще пробвам уикенда. После съм нагласила ципурата, ама май изхода пак ще е такъв Grinning

# 81
  • София
В къщи само баткото гледа вечер телевизия 20-30 минути. Иначе до скоро си имаше негов таблет, който можеше да ползва събота и неделя ограничено време. Обаче се счупи и не сме взимали нов. Няма как да се ограничат изцяло от екрана. Имал е периоди въобще да не гледа, по негово желание. Вкъщи постоянно е пусната някаква музика, редуваме стиловете (без чалга естествено).
Аз не бих оставила децата, но съм си параноя.
Нищо не ограничавам прекалено аз, само имам правилото, че се яде на масата и леглото е за спане. Няма играчки, няма разсейване.

# 82
Аз мисля, че децата гледат от нас. Ето ние сме постоянно с телефоните в ръце.. Май трябва да започна да ограничавам себе си.. 😐

# 83
  • София
И мъжът ми е постоянно с тел в ръце... От две седмици бебето само това търси да хване Angry Много ми е неприятно. Как да го опазя като в собствения ми дом има саботажници ??
ДГ ще намерим, където не пускат детски. Чух, че точно в нашия квартал има такава. Там ще ходи.
Аз мога да си отгледам бебето без екран поне първите 3г и ще го направя. Като стане на 5 сядаме заедно да гледаме Цар Лъв и какво ли не. Неделя вечер - кино вечер.
Който го тълкува като ограничение - нека, но за мен това е правило и правилно. Върпос на интерпретация Grinning

# 84
Dagny, аз съм същия "изрод" (с най-добри чувства) като теб на тази тема. Много съм върла като стане въпрос за нещо свързано с ТВ или телефон. Както и за оставянето на детето, поне вечер само или пък като имам нещо да свърша в кухнята, няма да търча като ревне веднага... Въпросът е, че има дърти при мен, които скачат като пожарникари като ревне... А той понякога се спира и сам, няма нужда от орлица, пък и неп мисля, че това води до нещо добро.
Ама ходи им разправяй, после се мръщят. Още малко и да не са ми на главата.

Коя е тази детска градина, за която спомена, че не дават устройства? Аз от доста време си мисля дали някой се е сетил да направи "старомодно" училище или детска, където да няма всички тези "врагове" на детската психика и развитие, ще съм най-щастливата, ако има, ако не... Докато мога, и аз поне до 3, ще се мъча с всички сили да го държа далеч.

# 85
В ДГ на баткото пускаха вечер - Плодчетата напр., което е готино; той тръгна на 3.

# 86
Здравейте мами, вие по колко пъти спите на ден вече? Колко часа дневен сън ви се събират?

# 87
Здрасти, аз през деня не спя и вечер много не спя 😁
А малкият най-често спи по три пъти на ден по час, но понякога спи по-малко или повече.

# 88
Здравейте мами, вие по колко пъти спите на ден вече? Колко часа дневен сън ви се събират?

Аз спя само през нощта. Детето спи по 3-4 часа, 2-3 дремки.

Сори, не се сдържах Grinning

# 89
На мен през деня също не ми се спи особено, вечер лягам към 11-12 часа и спя до към 8,9 в най-добрите случаи до 10 Joy
Детето спи 2-3 дневни дремки между час и половина-два, будува около 2.30-3 часа, вечер 20:30-21:30 най-късно заспива.

Общи условия

Активация на акаунт