Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как се пътува във времето на Коронавирус COVID-19? Какво изискват държавите по света? Тема 2

 • 42 530
 • 749
 •   1
Отговори
# 630
 • Мнения: 41 453
Разбира се
Говорим само за болничен, без карантина, нали?

# 631
 • Мнения: 218
Разбира се
Говорим само за болничен, без карантина, нали?
Да,карантината ми е 14 дни,след тоа ми се налага да пътувам в Испания за няколко дни. Аз мисля че имаше идея за такъв закон,но не е приет. Не ми се рискува,защото болничния ми е дълъг...

# 632
 • Русе
 • Мнения: 11 267
Как се влиза в Румъния в момента. Трябва да се стигне до летището в Букурещ

# 633
# 634
 • Мнения: 3
Здравейте, предстои ни пътуване от Англия до България (не сме пътували от началото на пандемията) и съм малко объркана. Първо, тъй като летим един ваксиниран и един не, и двамата ли трябва да правим ПСР преди излитане? И второ, относно теста за освобождаване от карантина - той на чий имейл се изпраща и изобщо какво трябва да е съдържанието на имейла? 

# 635
 • Мнения: 2 268
Англия е в червената зона и ви трябват 2 документа, ваксина и тест (преди или след пристигането, както ви е удобно) или 2 теста, преди и след пристигане. Те ще ви кажат къде се праща мейла, слагате име, ЕГН и снимка на резултата от теста. Всъщност казват ви да си снимате едно картонче с написани имейл адреса и какво точно се праща.
Ако имате ваксина и тест предварително не се праща нищо, не сте в карантина. Само ако правите тест след пристигане.

Последна редакция: нд, 12 сеп 2021, 06:13 от neuromancer

# 636
 • Мнения: 628
Може ли и аз да се включа за Англия, тъй като ще пътуваме от България за Англия и после на обратно след 5 дни. Ваксинирани сме. Нали в Англия искат тест на 2ри ден от пристигането, може ли същият този тест да се ползва за влизане в България?
И къде се пращат тези резултати, че не разбрах от предния пост "те ви казват, къде да ги пратите", това на летището ли се очаква някой да ни насочи или от авиокомпанията или?
Благодаря.
Също за влизане в Англия тук във всяка лаборатория ли можем да си направим тест, ПСР ли трябва да е или може и антигенен?

# 637
 • Мнения: 2 268
Нали в Англия искат тест на 2ри ден от пристигането, може ли същият този тест да се ползва за влизане в България?
И къде се пращат тези резултати, че не разбрах от предния пост "те ви казват, къде да ги пратите", това на летището ли се очаква някой да ни насочи или от авиокомпанията или?
Може да ползвате същия тест, стига да е спазен срока на валидност - 72 часа от влизане в страната.
На влизане в България хората от РЗИ, които проверяват ще ви дадат да си снимате една табелка с имейл адреса и какво се праща. Не е лесно да се пропусне, освен ако съвсем не слушате какво ви говорят.
Адреса беше pek17@srzi.bg, но не знам дали се сменя от време на време. Пращате имейл с теста, името и ЕГН.

# 638
 • Мнения: 4 150
Ако те засекат няма да ти жо изплатят, а с излизане от страната това става лесно.

# 639
 • Мнения: 628
Благодаря, а относно ваксинирането, само листчето ли носим навсякъде, това достатъчно ли е или трябва в някаква система/приложение нещо да се попълва?

# 640
 • Мнения: 2 268
Само сертификата си носите (листа с QR код). Може и листчето където вписват ваксините като ги поставят, ама това е по "ако мине". Нищо не се регистрира никъде (за България това).

# 641
 • Мнения: 55
Здравейте, ще споделя опит от транзитно преминаване през Англия за трета страна (пак в зеления списък спрямо Англия), в случай, че може да е полезно за някого. Транзитно преминаване се брои ако влизане и излизане са в рамките на 24 ч.

На отиване: антигенен тест и попълнен passenger locator form, ако има и ваксина. Тук (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-safer-air-trave … g-through-england) е описано какво се попълва във формата при транзитно преминаване. На летището може и да ви поискат да покажете доказателство, че сте я попълнили, май зависи от авиокомпанията.

Оказа се, че явно на самолета е имало някой, който по-късно е дал положителен тест за ковид. 5 дни след пътуването получих имейл, че заради това трябва да се самоизолирам 10 дни. Изключение се прави ако човек е ваксиниран - тогава това отпада. Много държат да им отговорите на този мейл, дори при наличие на ваксина. Формата за отговор обаче не може да бъде попълнена, ако нямате адрес в UK. В такъв случай звънят по телефона.

На връщане - същото, но май повече гледаха за попълнена passenger locator form.

И в двата случая искаха доказателство за следващия полет, т.е. че ще излезем от UK до 24 ч., но това предполагам си е стандартно.

# 642
 • Мнения: 628
Някой звънял ли е на РЗИ с конкретен въпрос за пътуване, карантина, тестове - можете ли да препоръчате на кой телефон биха ми отговорили адекватно?

# 643
 • София
 • Мнения: 1 057
Някой звънял ли е на РЗИ с конкретен въпрос за пътуване, карантина, тестове - можете ли да препоръчате на кой телефон биха ми отговорили адекватно?
0882 440 471 и 0882 932 220
На един от тези двата съм звънял за да разбера дали леля ми е под карантина, защото тя не беше разбрала. Отговориха ми бързо и конкретно.
Но за пътуване едва ли .... Те нямат никакво отношение към изискванията по държавите.

# 644
 • Мнения: 628
Ами то моята чуденка е относно нашите правила, защото нали от Англия искат тест 72 часа преди влизане, ако не си карантина и те освобождават като им пратиш отрицателен тест.
Чудя се ако резултатът от Английския тест го получа след като се прибера, дали ще го признаят за осво ождаване от карантина или вече ще искат български

Общи условия

Активация на акаунт