Наследници на имот

• 1 985
  • 13
  •   1
Отговори
  • София
Като цяло как мога да разбера наследниците на даден имот? Аз не съм наследник, но се интересувам от имот, чийто собственик е починал. Как да намеря наследниците му?

# 1
Не съм сигурен, но мисля че адвокатите имат достъп до такава информация.

# 2
Здравейте! Не знам ,дали е тук мястото,но знаете ли,дали може да се придобие жилище по давност?! Имаме апартамент,продаден от свекъра  на дъщеря ни, при усовие,че може да живее в него докато е жив,със втората му съпруга.Той почина ,но тя го ползва,сега заплашва,че ще ни го вземе! Дали е възможно,при условие,че е продаден,не наследствен,или дарен?!

# 3
# 4
  • Пловдив
Тази втора съпруга има ли брак с дядото? Бракът преди или след продажбата на имота е? Как точно е оформен документа за покупка, имената на дядото, уточнението да живее той със съпругата му, съпругата посочена ли е изрично в документа и, че има пожизнено право да живее в апартамента? Колко време е минало от смъртта на дядото? Тя сега там сама ли живее?
Иначе на въпроса Ви: не е невъзможно да го вземе, но по давност трябва да са минали години след смъртта на човека с пожизненото право на ползване, ако тя изрично не е посочена в НА. Има и други условия.
Най-добре се консултирайте с адвокат.

# 5
Тази втора съпруга има ли брак с дядото? Бракът преди или след продажбата на имота е? Как точно е оформен документа за покупка, имената на дядото, уточнението да живее той със съпругата му, съпругата посочена ли е изрично в документа и, че има пожизнено право да живее в апартамента? Колко време е минало от смъртта на дядото? Тя сега там сама ли живее?
Иначе на въпроса Ви: не е невъзможно да го вземе, но по давност трябва да са минали години след смъртта на човека с пожизненото право на ползване, ако тя изрично не е посочена в НА. Има и други условия.
Най-добре се консултирайте с адвокат.
Здравейте.Малко късно видях отговорите.
Апартамента е закупен преди 35 год,. След време се жени втори път,по късно    продава  апартамента на внучката си, като пише,че може да живее в него заедно със съпругата си.Тя се подписва,че е съгласна.Питахме адвокат,който каза,че може да продадем апартамента,но  макар,че не е споменато името й,си запазва правото да живее там.Свекър ми го уби кола преди 7 години.Сега не знам, дали да ходим пак до адвокат,като гледам,че Kozel de Baran е отговорил положително.

# 6
Има срок за придобиване на чужд имот след 10 г. ползване. Ползвателя завежда дело, води свидетели и придобива имота.

# 7
Не е така. Козел, не си прав. Идете при адвокат, занесете документите и нека той разсъди на основата на тях.
За да се придобие по давност, нещата са съвсем различни.
Мамамарчела, недей така да питаш непознати хора с неясна компетентност за важни неща  и да взимаш техните твърдения за чиста монета. Плати си на адвокат.

# 8
Не е така. Козел, не си прав. Идете при адвокат, занесете документите и нека той разсъди на основата на тях.
За да се придобие по давност, нещата са съвсем различни.
Мамамарчела, недей така да питаш непознати хора с неясна компетентност за важни неща  и да взимаш техните твърдения за чиста монета. Плати си на адвокат.
Благодаря! Ходих до адвокат,според него ,в нашият случай,не може да предяви иск за давност. Приятна вечер.

Последна редакция: сб, 18 юни 2022, 21:31 от mamamar4ela

# 9
Привет,извинявам се ако въпроса ми не е за тук.Не намирам информация никъде.
Наскоро ми дариха имот, но искам да се откажа. Има ли такава възможност и каква е процедурата?Става въпрос за апартамент,собственост 3/4 части на баба ми , и 1/4 на баща ми.Баща ми почина наскоро.Той има съпруга и други деца.Искам да се откажа като цяло от всякакво наследство.

# 10
  • Пловдив
Наскоро ми дариха имот, но искам да се откажа. Има ли такава възможност и каква е процедурата?Става въпрос за апартамент,собственост 3/4 части на баба ми , и 1/4 на баща ми.Баща ми почина наскоро.Той има съпруга и други деца.Искам да се откажа като цяло от всякакво наследство.

Имота Ви е дарен изцяло преди баща ви да почине и вече е Ваш или сте го получили в наследство?

# 11

Имота Ви е дарен изцяло преди баща ви да почине и вече е Ваш или сте го получили в наследство?

Дарен ми е преди да почине, от него и баба ми.

# 12
Щом е дарен приживе, имотът не е "наследство". Той си е ваш. Ако искате, може от своя страна да го дарите на друг/и.

# 13
  • Пловдив

Дарен ми е преди да почине, от него и баба ми.
Този имот вече си е ваша собственост. Ако баща ви е имал друго имущество и е оставил наследство след смъртта си, то вие можете в шест месечен срок след смъртта му да се откажете или приемете наследството. След този срок наследство се счита за прието с всички позитиви и негативи.

Общи условия

Активация на акаунт