Четвъртокласници 2021/2022

• 34 583
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Аз съм изумена от прословутите им мерки на МОН-втора поредна седмица, второ поредно дете с положителен PCR - след неинвазивен положителен и... Останалите си ходят?! 🤣
Без да съм маниачка-очевидно се върти вируса и др са контактни, но казаха че всички си ходят, само семействата на болните са карантинирани.
Аз нищо не разбрах.... защо да карантинират класа при условие, че децата са с маски докато не се види резултата от тестовете на всички? Това се счита за безопасно.

# 601
И аз не разбирам какво всъщност искате? Децата идват сутринта, тестват се, с маски са. В понеделник- тоест не са били в контакт последните 2 дни/+още половин за тези които не са на занималня/. Защо да карантинират?

# 602
Ако позитивира в понеделник, най-вероятно го е лепнало от някого предната седмица. А при точността на тези тестове, нищо чудно да е било дете от класа с отрицателен.

# 603
  • София
Ако позитивира в понеделник, най-вероятно го е лепнало от някого предната седмица. А при точността на тези тестове, нищо чудно да е било дете от класа с отрицателен.
Нищо чудно да е отвсякъде. Защо пък да е дете с отрицателен тест, а не възрастен от обкръжението? От началото някой обяви децата за най-големите заразоносители. Само че например моето дете се зарази от баща си на сегашната вълна, при условие, че миналата година както помните почти не бяха в ДО след Нова година и тогава не се зарази от никого (доказано лятото с тест за антитела).

# 604
За щастие системата е дала възможност на желаещите родители да оставят децата в ОРЕС по собствено осмотрение.

И за жалост противното не е възможно.

# 605
  • София
Някое дете яви ли се днес на състезанието "Знам и мога"? Интересно ми е какви са отзивите за трудността на задачите. Според моето са били трудни и не е успял да се справи с всички.
Прегледах тестове от минали години и определено ми хареса вида на въпросите, много практични. Жалко, че обучението на децата не е така ориентирано.

# 606
  • Бургас
При нас нямаха май намерение да я провеждат тази олимпиада и едва когато поставих малко по-ребром въпроса, се смутолеви че могат да се записват желаещите до следващия ден на обяд. Не знам дали това, че училището е длъжно да поеме всички разходи (спане, път и храна) на класиралите се по-нататък, не е една от причините да не горят от желание да питат за желаещи... Така или иначе в четвъртък вечерта се разбра за 2 положителни деца в класа и излязохме в карантина, та нямахме шанс да "пробваме" новото за нас състезание. Иначе и на мен ми допадна формата и въпросите от предишни години.

# 607
  • ту тук, ту там
...училището е длъжно да поеме всички разходи (спане, път и храна) на класиралите се по-нататък..
Вярно ли? Не го знаех това. 😳

Моят син също не успя да се яви днес, защото е в карантина.

# 608
  • Бургас
Цитат
9. Финансиране
Участието на учениците в олимпиадата “Знам и мога” е без такса за правоучастие.
Разходите, свързани с пътуването, настаняването и храненето на участниците по време на
областния и на националния кръг, са за сметка на училището, което ги изпраща.
Училището поема командировъчните разходи и на придружаващите ги учители, в
т.ч. ресурсен консултант при необходимост. Разходите на родителите и/или други
придружители са за лична сметка. Изплащането на полагаемите се възнаграждения за
служебно ангажираните лица за провеждане на областния и на националния кръг се
извършва от институцията координатор.
Разходването на средствата за дейностите по организирането и провеждането на
областния и на националния кръг на олимпиадата, се извършва по план-сметка, утвърдена
от министъра на образованието и науката

От регламента на МОН

# 609
  • ту тук, ту там
Аз реших, че по принцип за областните кръгове на олимпиадите се отнася. Синът ми ще ходи на математика, та затова ми стана интересно.

# 610
  • here and now
Моето се яви днес. Каза, че не били особено трудни, но си призна, че си е блейка и поради тази причина не се надява на приличен резултат.

# 611
Моят каза, че се е представил ужасно, повечето въпроси били свързани с ЧиО, което му е най-слабият предмет, но по математика също беше възмутен 😂 като цяло - трудно било.

# 612
Аз не бях гледала предходните години, нито на щерката съм давала да пробва. Реших, че ще ползвам състезанието за ориентир "къде сме ний".
Вчера и тя не бе очарована, че темата бе предимно ЧО. Въобще не знае оловно-цинкова и медна руда за какво се ползват. А още миналата година учиха знаците на карта и със сигурност е споменато за добив на цветни метали.
Имало е въпрос на коя българска певица гласът звучи в Космоса, придружен с картинка и тя е отговорила "народна певица", съдейки по носията 🤣 Имало е и въпрос за рекорда на Стефка Костадинова, на който тя нищо не е отговорила.
Та ако в действителност по този формат се прави и теста по PISA не ме учудват ниските резултати. Хубави въпроси, предполагащи висока обща култура, но очевидно не добре застъпени в училище.

# 613
  • Варна
Здравейте. И моята дъщеря беше записана за "Знам и мога", но не успя да отиде. Сега като й казах, че е имало повече въпроси от ЧО и не съжали, че не е успяла. На нея това й е труден предмет.

Някой може ли да ми каже дали вече са качени някъде задачите? Не успях нищо да открия.

# 614
  • София
Та ако в действителност по този формат се прави и теста по PISA не ме учудват ниските резултати. Хубави въпроси, предполагащи висока обща култура, но очевидно не добре застъпени в училище.
Не го тълкувайте като зяждане, защото не е, обаче общата култура се придобива и у дома, даже в голяма степен. Моето дете не би отговорило на въпроса за Стефка Костадинова или за Валя Балканска, но това бих го изтълкувала  и като свой пропуск, че не сме коментирали някои неща. Дори честно казано има теми, по-които предпочитам аз да създавам обща култура, а не училището. Историческите например.
Олимпидата ми се видя интересна, но детето не можа да участва.

Общи условия

Активация на акаунт