За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 521
  • 751
  •   1
Отговори
# 240
И така имам аз един праз . И се чудя как да го наготвя.
Искам например баница с праз , но не мога да преценя колко да сложа.
Корите са Одрински - дебели. Без яйца и сирене искам да е . Просто праз - дилемата е да не направя много плънка или да е пък прекалено малко .

# 241
Саня тиквеник не си ли правила?! 😉същото количество ръсиш. Аз първо го задушавам леко.

# 242
Саня тиквеник не си ли правила?! 😉същото количество ръсиш. Аз първо го задушавам леко.
Аз за тиквеник си имам там доза - една купа - настъргана толкова . Но стърганата тиква аз я слагам сурова и е различно.
Интересува ме грамаж .
Не мисля със суров праз ще стане баница

# 243
Ако ти остане нещо от праза можеш да го замразиш или да го задушиш като гарнитура на пържолки. Аз така правя - режа контрафиле на жулиени, леко запържвам в малко мазнина на тиган с незалепващо покритие, после слагам ситно нарязан праз, сол и малко чубрица. Захлупвам с капак и само на няколко минути разбърквам. Става да си оближеш пръстите.

# 244
  • София
И така имам аз един праз . И се чудя как да го наготвя.
Искам например баница с праз , но не мога да преценя колко да сложа.
Корите са Одрински - дебели. Без яйца и сирене искам да е . Просто праз - дилемата е да не направя много плънка или да е пък прекалено малко .

Саня, ще разрешиш ли да ти пусна рецепта точно за баница с праз...но да ти кажа честно само с праз няма хубаво да се получи, но това е моето мнение, ти както си искаш
ГРЪЦКИ ПАЙ С ПРАЗ ЛУК , ФЕТА СИРЕНЕ И ЗЕЛЕНИИ - GREEK LEEK AND CHEESE PIE
Скрит текст:
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/03/greek-leek-and-cheese-pie.html

# 245
  • here and now
Количеството е въпрос на вкус. Аз обичам баница с праз и варени картофи. Иска повечко мазнина, но ми е много по-вкусна.

# 246
Това е интересно, за пръв път чувам за баница с праз и картофи. Ние я правим с праз, сирене и яйца. И не знам защо, но много повече ми харесва наложена, отколкото вита. Няколко пъти правих опит да я навия, все не ми става добре, особено с дебелите кори.

# 247
Благодаря на всички за идеите и друг път ще ги пробвам .
Останалият мислех да замразя както каза Пони - но не бях правила и затова се радвам за споделеното.
Баницата се пече.
С праз - яйца и сирене и поливка от яйца , кисело мляко и масло.
Навита с по-плътните кори . Има тук и едни точени като пресни - мисля бяха дунавски - мнооого добри .
Аз по принцип си правя баниците с Одрински . Незнайно защо са им вдигнали цената с левче - та май ще купувам вече от турските магазини

# 248
а в моето село я правят с праз и ориз Simple Smile зелник. https://pep-4o.blogspot.com/2009/12/blog-post_26.html И точно с дебелите, печени на печката кори - не знам кой пече корите на сач, особено за промишлени цели, като един сач е не по-голям от норвмална тава Grinning

# 249
Имаме сач на село - но от металните . Щото сач знам се казва и на едни там керамични.
Баба ми печеше кори на печката .
Има подобни кори се продават в една картонена кутия - те са така печени - минават се през гореща вода се реди - кора - сирене и т.н
Лучници има по моя край . Яла съм тези зелници - подобно на лучник с различни плънки и дебели кори хлебни.
Мислех да е така - но имам кори и направих с тях.
Пълно хахо - баница пека посред нощ.
Утре ще пратя на село .

# 250
  • here and now
Това е интересно, за пръв път чувам за баница с праз и картофи. Ние я правим с праз, сирене и яйца. И не знам защо, но много повече ми харесва наложена, отколкото вита. Няколко пъти правих опит да я навия, все не ми става добре, особено с дебелите кори.
Обожавам с праз и картофи и с лук и картофи също. Аз сирене не обичам много, тези ми идват идеални, но искат повече мазнина.

# 251
Аз харесвам лучник само с лук и без нищо друго.
Затова предполагам и само с праз ще се получи баница .Но не с фини кори . С Одрински стана идеална .
Харесвам си тези кори и това е.

# 252
Баба ми и сестрите й правеха за Бъдни вечер баница по кюстендилски. Точеха кори и ги запичаха на котлона на печката - колкото да станат хрупкави и леко да се обжарят тук-там. И ги редяха с пюре от тиква с много орехи. Сега аз се опитвам да правя нещо подобно с пресните кори, които продават. Но аз я навивам, че корите са малко различни по размер и не знам как ще стане наложена.

# 253
Купувала съм и купувам всякакви кори - но фаворит са ми Одрински и тази щом стана хрупкава и точно по мой тертип значи са номер 1
А моите баби точеха и теглеха мнооого тънички листи .
Мързеливата баница е с точени листи - но прозират може да четеш вестник през тях . Другите баници са  с теглени кори и винаги вити или пък на розички ./ мързеливата е на розички - тя се полива със захарен сироп / не много сладък / и бухва и става на конци

# 254
Аз един път купих някакви кори, на които пишеше "одрински", но не можах да направя нищо с тях. Представляваха нещо като фините точени кори, но по-дебели. Късаха се, станаха твърди, въобще не ми стана добре баницата. Може би има други одрински, които аз не съм отчела след неуспешният ми опит.

Общи условия

Активация на акаунт