Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бебе на 9 месеца не се обръща!?

 • 1 587
 • 42
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 7 810
Цитат
Страшно благодаря за отговора, много подробен и аз не бях чувала за тези прегледи....
Иначе по въпроса ви  :к акво разбирате под "изправяне" на 9м възраст
Нали някои се изправят в кошарата или по мебели и т. Н. Това не го прави.Само обръщане от корем по гръб(в това е специалист) и обратно (това го умее до някъде). Седеж, стои 1-2 мин и се килва назад или настрани... Но от кога започват да сядат самостоятелно (от легнало положение към Седеж сами)? И това не го умеем още...
На 9м не се изправят така, както го описвате- след 1-1.5 месеца- ще стане.
Ами- седи си нормално за възрастта. На 9м колко искате да седи? След 1-1.5 месеца ще седи още по-дълго. Ако не седят- не седят. ИЗОБЩО- даже секунда.
Най-важното е да направите трансфонтанелно ехо. Ако е възможно на тази възраст. И да огледате детето за "червени флагчета"

Всеки педиатър с опит е отговорен за пациентите си.
Много внимавайте да не започнат да Ви използват, "въртейки" Ви в порочни кръгове.

Последна редакция: нд, 06 юни 2021, 10:24 от Birdie

# 16
 • Мнения: 8 581
Моето малкото дете беше така, бях се побъркала от притеснение, водих го на неворолог, отхвърлиха дцп, дадоха бреин бустър, купих го, но четох във форума, че при аутизъм след прием на брейн бистър се е отключило и епилепсия и от страх не го давах. Проходи на 1,5 година. Съсипах се от страх, бях отключила и паник атаки...Сега всичко е наред.

# 17
 • Мнения: 40 882
И моето беше така.
Точно мързеливо, така го определи кинезитерапевтката. Simple Smile
Но след едномесечна кинезитерапия, все пак се размърда, направо се изправи в кошарата и започна да обикаля.
Проходи стабилно на 1,10 м.
Обаче е родена в 28 седмица, без неврологични последствия от това.

# 18
 • Мнения: 6 760
Дъщеря ми е недоносена и е отглеждана в институция три години. Започва да сяда на 11м, на 13 да стои права/ да се изправя, а прохожда на 1г и 7м.
Синът ми, дето се оказа с хиперподвижни стави, слаба съединителна тъкан се преобърна по корем преди да навърши 5м, на 6 пълзеше, на 7м се изправи и проходи край неподвижна опора, на 8м чак седна, на 9м и 15 дни направи първите си самостоятелни крачки, но проходи около месец по-късно, на 12 вече се катереше сам по секцията, на 2г започна да се учи да скача... Никой от специалистите не вярваше, че я възможно да е толкова подвижен и самостоятелен така рано и да му има нещо на ставите. Е, оказа се възможно.
По-добре излишна консултация, отколкото да се пропусне нещо в самоуспокоение, че децата се развиват различно. Да, различни са, но в някакви граници все пак.
Относно изследванията. На щерката е правена трансфонтанелна ехография, на сина ми - не е. Питах, но ми казаха, че нямало нужда, не се назначава на всички. Единственото, което му правиха беше на 6м коремна ехография. За ставите го водих на ортопед, защото исках да се проследи какво се случва, личната даде направление, защото аз поисках. Единствено за коремна ехография и кръв и урина са му пускани профилактично.

# 19
 • Мнения: 13
Благодаря ви за многото отговори. Чета и търся, но   не се ориентирам... Кога започват от легнало състояние да се привеждат сами  в седнало положение? Както казах, ако я сложа седнала след 2 мин пада по гръб или се килва на страни.Но не може сама да се напъне и седне сама..

# 20
 • София
 • Мнения: 52 232
Не мога да повярвам, че лекар, рехабилитатор ще казват, че едно бебе е мързеливо. Това да не е комшийката пред блока? Няма мързелили бебета, няма мързеливи малки деца. На тях им е в природата да са активни.
Консултация с детски невролог и каквото каже той за рехабилитация. Няма какво да чакаш, да питаш и да се чудиш. Ако търсиш успокоение от типа "то и моето така беше, ще се оправи от самосебе си", само ще загубиш още време. По-добре детският невролог да ви отпрати с "детето е добре", отколкото да седиш тук и да се чудиш как да преодолееш страховете си от воденето на консултация.

Под седене стабилно означава без да бъде подпирано, без да пада.

Последна редакция: нд, 06 юни 2021, 18:30 от Andariel

# 21
 • Мнения: 13
Да, ще се обърна към невролог.

# 22
 • Мнения: 40 882
Анди, баш мързеливо си беше.
Пълзенето го прескочи като фаза, изправяне до седеж също, направо тръгна да стои права.
Дете с характер.
Сега ми е смешно, но тогава ми се ревеше.

Разбира се, че ще се направи консултация с невролог, детски.
Ние имахме няколко, проблем никакъв, но не си даваше никакъв зор с движенията. Въртеше се като пумпал, в една плоскост.

# 23
 • София
 • Мнения: 52 232
Прескачането на пълзенето не е мързеливост. Доста деца прескачат пълзенето, но пък като проходят си го наваксват. На пълзенето положителното е, че развива координацията на четирите крайника при редуване в комбинация на всеки от тях. Няма мързеливи бебета. Просто няма такива. Може да не знаят как да го направят, може да са по-бавнички, но не и мързеливи.

# 24
 • Мнения: 40 882
Ами не искаше, бе, казвам ти.
Знаеш ли как хитруваше на гимнастиката при кинезитерапевтката.
Слагам я на дюшека, да се учи да пълзи. Обаче на нея рязко ѝ се приспива, лапа пръста, смучеше си палеца тогава, ляга и се прави на заспала. Simple Smile

# 25
 • София
 • Мнения: 838
Определено всички деца са различни, но си има едни граници все пак както писаха и други. Да сложиш седнало дете и да се килва бързо, не е седене, то не е седнало само (както някой писа). Когато се научи механизма на сядане и детето го направи само без някой да го слага и се задържа така колкото иска (5-10-20-30мин), тогава може да се каже, че сяда. Стана на 7++ при малкият от раз.
Описваното за изправяне по кошарата и мебелите - е малкият го направи на 7++, не 1,5г. И почти всички деца покрай мен и в групата във форума правят тези неща около тази възраст +/- седмица-две. На 10-11-12м повечето (покрай мен лично) вече ходят спокойно.

Обаче много е важно и как е гледано детето. Ползват ли се помощни средства от типа на проходилки (и ако да да не се прекалява), колко време прекарва в кошара/на легло/на земя.
Детето от 4м е нон-стоп на земята, там си вирее. Никога не сме го подпирали с каквото и да е, не сме го улеснявали с придвижване, стоял е по корем по 2-3-4 часа общо на ден. Ужасно подвижен е, не спира. На 8++ е и се движи по мебелите вече, пробва да се пуска за няколко секунди, но още не е стабилен достатъчно.

По-добре консултация с правилните специалисти, отколкото успокоение от мнения във форуми. Може да има нужда от малко помощ, упражнения и подтикване. Може да се окаже нещо повече. Може и нищо да не се открие. Аз лично бих си завела детето на тези месеци щом не прави тези неща.

# 26
 • Мнения: 13
Прекарва си време на земята, но по корем веднага се извърта в любимата позиция лежане. Проходилка нямам. Седеж, ако не я поставя не може да седне сама. Четох, че на 8 месеца трябва само да се изправя до Седеж, но сме далеч от това. Иначе се заиграва седнала, но полека се увеличава времето с упорство от моя страна. Какви са границите за самостоятелно изправяне от легнало до Седеж някой да сподели

# 27
 • Мнения: 1 754
В Интернет пише 11 месеца. Наблегнете сега на самостоятелното седене, а сядането ще дойде след това най-вероятно.

# 28
 • София
 • Мнения: 52 232
На 8 месеца са достатъчно упорити, за да се въртят, да се напъват да се наместват така, че да си разширят кръгозора съвсем буквално и да освободят ръцете си. Няма какво да се чудиш и да питаш повече, търсейки някакво самоуспокояване. Седенето е важно не само за физическото развитие, а и за интелектуалното, за опознаването на света и трупането на знания и умения. Интернет е пълен с таблици колкото щеш. Каквото ти каже търсачката, това ще ти пусне някой и тук, няма да е нещо вълшебно, което да те успокои. В момента зацикляш и отлагаш.

# 29
 • Мнения: 7 810
Прекарва си време на земята, но по корем веднага се извърта в любимата позиция лежане. Проходилка нямам. Седеж, ако не я поставя не може да седне сама. Четох, че на 8 месеца трябва само да се изправя до Седеж, но сме далеч от това. Иначе се заиграва седнала, но полека се увеличава времето с упорство от моя страна. Какви са границите за самостоятелно изправяне от легнало до Седеж някой да сподели
Проходилката не пречи. Нищо не забавя, нищо не ускорява.
"Седне сама"? Детето си седи 1-2 м. Написахте го вече. На тази възраст си е ок. Никое дете на детето на Вашата възраст не се "изправя до седеж". Какво за Бога разбирате "самостоятелно изправяне от легнало до седеж"? със захващане за предмет, обект? без?

Цитат
В Интернет пише 11 месеца. Наблегнете сега на самостоятелното седене, а сядането ще дойде след това най-вероятно.
За съжаление, няма как да се "набляга". Въпрос на узряване на функции и отстъпване на архаични рефлекси е въпрос. А това не става с "наблягане".

Цитат
Обаче много е важно и как е гледано детето. Ползват ли се помощни средства от типа на проходилки (и ако да да не се прекалява), колко време прекарва в кошара/на легло/на земя.
Тези неща нямат никакво значение, и за нищо. Това е често срещан мит в Бг.

Общи условия

Активация на акаунт