Идеи за зеленчукова градина на балкона - 2 Тема

• 48 068
  • 469
  •   1
Отговори
# 90
Радвам се, че темата се пораздвижи. Сега си чета поста отпреди три месеца и сравнявам резултатите. Чушлетата ми тръгнаха добре, сега правят цветчета. Магданозът ми се изложи много, не очаквах да стане така. Босилекът, който също беше силен, се забави след пресаждането. Ноо пък, изненадващо, девесилът е добре и расте. Копърчето също го бива. Вместо мушката сложих вербена. Тъкмо бях изкарала всичко на терасата, и един силен вятър го обрули, така че колкото се възстанови, съм доволна. Жалко, че сега нямам снимки да споделя.

# 91
Моят магданоз в сандъче също не тръгна.
Но пък босилека ми, е станал много хубав.
Тъмно зелени листенца и много уханен.
Момичета, сложих десетина семки чери в кофички от кисело мляко.
Късно ли е според Вас? Доста топло го дават през следващите дни и се надявам бързо да избие и да расте.

# 92
Моите черита засадих на 1 март, покълнаха много бързо (под фолио), за няколко дни. Първите цветове в някои стръкове се появиха миналата седмица.

# 93
  • München, Deutschland
То температурата не е решаваща за семенцата. Гледай да му е влажно и дано не си го заровила на голяма дълбочина, че тогава ще му трябва повечко време.

Ако живееш на по-топличко място, може да е ок, ако още от септември средата свива студ, може би е малко късничко. Във 2я случай пак ще стане, просто по-малко реколта ще береш. 😃

Докъм 20-30-тина дни ще имаш растенийце с примерно 3 листенца, за мен това е най-бавната част (или поне където аз живея, може ако си в Бг и да е по-бързичко, нз). Слес това изчакай малко да позаякне, може би още 2-3 седмици, ако седи навън, гледай само да не го духа вятър, че е още мъничко, ще го пречупи, и гледай пак да му е влажно. В топли дни поливам по 2 пъти на ден, стигала съм рядко до 3, а живея в общо студена страна. Но на южния балкон си става и 30, така че поливането съобрази с мястото, на което си...

Успех, ако имаш търпение - ще стане. 😃

# 94
  • Там, където мечтите се сбъдват
Аз имам един въпрос за черитата - колтучат ли се или не?

# 95
Миналата година пратих на майка ми семена за два сорта италиански черита. Аз засадих същите в края на февруари. Балконът ми стана джунгла от листа, черита накрая имаше една купа. Майка ми нейните ги засадила в градината, като разсада го почна в края на април. В края на август видях, че имаше много големи гроздове, но само някои плодчета бяха узрели. Много вкусни. През септември каза, че вече едва сварвала да ги обира и раздавала на съседи. Забелязах, че много много не ги полива, даже видях напукана земя. Аз моите ги оливах. Тя е пишман градинар, но каза че вече само от тези черита ще сади, защото на тях явно им трябва само почва и слънце и сами стават. Нито ги калтучи, нито тори, нито нищо.

Аз тази година съм само с два корена люти чушки и два камби. Също и магданоз, копър и лющян. Копърът ми стана за един месец много голям, магданозът също добре върви. Взех ги от градински център на разсад, по десетина сантиметра висок. Лющянът също така го взех миналата година и стана за едно лято храст. През есента го орязах до дъно и го оставих в един ъгъл на терасата без поливане. През пролетта след второто поливане тръгна и бързо израсна. Вече само така ще купувам зелени подправки, че от семена не ми се получава. И със саксиите от супермаркета нищо не става, но тези от градинските центрове вървят прекрасно.

# 96
  • Там, където мечтите се сбъдват
Аз много искам да си купя лющян, копър и магданоз. Чакам разсада от български подправки в близката агроаптека, дано да има от тях:)

# 97
  • München, Deutschland
Не се колтучат черитата, дори съм чела, че е противопоказно. Идеята на черито е да стане като храст, да има много клонки и поне при мен, когато стане към 1,30 растението, започва и да ражда доста. Но плодчетата са малки и на гроздове, ако започнете да колтучите, ще махнете реално половината клонки.

Понякога, след като растението мине 1,5м, т.е. стане вече много голямо, махам клонки, които са такйива тип двойни, т.е. които биха се колтучили като малки, защото тогава вече пречат. Но при малки до средни растения - определено не.

Така процедирам от някъде 5-6 години и всяка година има стотици доматчета, бера до края на октомври, след това ги махам, защото при нас става вече студено, но в по-топла страна, могат и още плодове да дават.

# 98
Еха, аз явно до сега грешно съм действала. Колтучих черитата 2 лета, стават високи над 2 метра, но имаше плодчета по 2-3 максимум на грозд. Явно съм ги прецакала. Тази година ще ги оставя да си растат на воля.

И да попитам нещо друго - сега растенията ми са около 30 см., като първите листа са на около 4-5 пръста над пръстта. Гледам, че от пръстта покрай стъблото са тръгнали да излизат нови листенца. Да ги махам ли?

# 99
  • München, Deutschland
Мандаринка, по желание е май Simple Smile, аз ги махам едва като пожълтеят, т.е. като попорастне растението. В началото е хубаво да има повечко листа, че да се изхранва и расте растението, като вземат да жълтеят долните листа или дори цели клонки, тогава ги махам.

# 100
Може ли име или линк за тези италиански черита? И също да попитам, не станаха ли много високи. Моите миналата година станаха 3 метра и се счупиха... Имаха плодове и бяха вкусни, но си мислех, че май трябваше да ги резна по някое време...

# 101
Може ли име или линк за тези италиански черита? И също да попитам, не станаха ли много високи. Моите миналата година станаха 3 метра и се счупиха... Имаха плодове и бяха вкусни, но си мислех, че май трябваше да ги резна по някое време...

Купих ги от физически магазин в Германия. Единият сорт беше черно чери. Към 1.70 м станаха високи при майка ми.

# 102
Можете да вземете чери от магазина, да го нарежете на филийки и да го посеете ( филийките).

# 103
Можете да вземете чери от магазина, да го нарежете на филийки и да го посеете ( филийките).
Освен в случаите когато черито в магазина не е достатъчно узряло и семките му не са готови за садене, или в случаите когато е било хибрид, от който няма да поникне Wink Иначе по принцип може.

# 104
По българските магазини черитата сигурно са почти 100% мутанти.

Общи условия

Активация на акаунт