Идеи за зеленчукова градина на балкона - 2 Тема

 • 39 822
 • 439
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 552
Моите черита станаха доста високи - имат по 4-5 разклонения с листа но все още нямат цвят Sad Някаква идея къде сбърках ?Sad

# 16
 • Мнения: 1 655
Никъде не си сбъркала. Като гледаш, че си е ранна пролет по температури...грешката е в сезона, не в тебе. Ще цъфнат и вържат. Изчакай лятото. Ако изобщо намине насам...

# 17
 • Мнения: X
Моите чушки кайен едва сега в жегата цъфнаха и то всички наведнъж. Преди това много дълго време стояха напъпили, но времето беше каквото е сега в България.

# 18
 • München, Deutschland
 • Мнения: 6 852
Момичета, как сте? Вървят ли градинките?

Аз не бях вкъщи 2 седмици и нещо и малките ми разсадчета на чери не издържаха. Sad Имаха вода отдолу, имаха светлина, руг път така изкарват няколко седмици, но сега явно им бяха малки корените и не са могли да смучат до долу на саксията, трябвало им е поливане отгоре... Прежалих ги, изхвърлих ги и... на втория ден след отпуската тичах да купя и садя нови. Simple Smile Продавачката ми каза, че хващам последния влак, но понеже са черита, а не големи домати, още имам шанс. Така че, ето ме мен с доматчета на 4 дни. При нас е изключително дъждовно и доста хладно. Ежедневно махам по 2 пръста вода от чиниите на саксиите, защото иначе всичко ще прогизне...Междувременно ме изненадаха едни корнишончета - последните семенца, които сложих и те седмици наред не се показаха. Харесали са им няколкото топли дни явно и са тръгнали, докато ме е нямало. Simple SmileПодправките бяха 50/50 - някои неща си купих наново, някои окастрих и сигурно някой ден ще тръгнат наново, босилекът се е ошмулил, а огромният ми копър (беше една голяяяма туфа), никакъв го няма. Все пак показвам - босилек, копър, мащерка, салвия, розмарин, мента, зелен лук, риган - каквото остана от тях.Моите черита станаха доста високи - имат по 4-5 разклонения с листа но все още нямат цвят Sad Някаква идея къде сбърках ?Sad
Много неща може да са, но обикновено доста високо стъбло, пък само с 4-5 разклонения с листа, говори за малко слънце. Може да се яви подобен проблем и от преполиване или много малка саксийка / много малко пръст, но най-вероятно е това със слънцето. Как ги отглеждаш? Можеш ли да снимаш растението и саксията и да кажеш колко е високо или да сложиш нещо за ориентир на снимката - бутилка кола, стол, каквото има наблизо, за да видим съотношението м/у разклонения и височина и да добием представа Simple Smile?

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 10:51 от chrissy

# 19
 • Мнения: 5 234
Пръскате ли доматите с нещо?
Мислех си, че не е нужно, но както беше хубаво зелено доматчето, изведнъж долната му половина стана като развалена. Мана ли е това и как да го спася?

# 20
 • Мнения: 9 947
Моите доматчета нещо не са пораснали много, откакто се похвалих. Може би е заради студеното време (допреди сегашната жега).
Един джоджен купих преди седмица-две, готов от Женския пазар, беше чуден. И сега тази седмица с жегите един ден не го полях и беше доста посърнал. Някои листа май си "изгоряха" без поливане само за един ден.

# 21
 • München, Deutschland
 • Мнения: 6 852
Пръскате ли доматите с нещо?
Мислех си, че не е нужно, но както беше хубаво зелено доматчето, изведнъж долната му половина стана като развалена. Мана ли е това и как да го спася?

Чайка Simple Smile, за готови вече плодчета / доматчета ли говориш или за самото растение / стъбло?

Ако става дума за плодчета, трябва да търсиш твоите петна на какви проблеми приличат по снимки от интернет и да видиш съответното нещо как се лекува.

# 22
 • Мнения: X
Моята градина стана джунгла. Мисля си, че доматите не трябва да са толкова високи, но нямам понятие какво да ги правя. Сега мерих най-високото растение, 153 см е.

Има един домат сорт биволско сърце с размер на орех.


Доста пъпки имат и не знам как това тънко стъбло ще издържи плодовете.


Черитата също имат доста пъпки, кайен чушките цветове, някои от които опадаха и чакам плод.Билките си вървят. Това са лимонова та мащерка, чубрица и розмарин.


Девисила преди няколко дни доста го орязах, а джоджена направо до дъно го махнах, защото много изсъхнаха през жегите. След което пораснаха така.
Реколта от тези домати не знам дали ще има, но гледка заради тях вече нямам.😁

# 23
 • Мнения: 3 417
Ментата как се бере правилно . Доста е избуяла .
Босилек до дъно  и пак изниква - даже сега три от тези като дозички от Лидл посадих в саксия и се захванаха от раз.
Днес за малко да награбя мащерка и розмарин . Но нямам място . Другото е , че розмарин в нищо не влагам аз .
Но тези дни ако има май няма да се сдържа.
Купих лепенки за мухичките - уж се лепят . Едните са като картинка- някакъв слънчоглед

# 24
 • Мнения: 5 635
Софт, нещо не е наред с доматите, не е нормално да са толкова слабо разклонени. Дори високите сортове имат по-начесто листа. Да не би да им е тъмно под покрива и да търсят светлина?
 Иначе в една оранжерия наблизо съм виждала растения към три метра високи, с плод от долу до горе, явно е до сорт.
Аз тази година сях диви, чери и нормални домати. От нормалните има само един плод колкото орех, останалите видове  са навързали доволно. Чушките цъфтят, а краставиците са само на листа.

Мента се бере като босилек, късаш горната част на клончето и тя расте отдолу. Розмарина го ползвам предимно за декоративни цели, цъфти красиво и ми харесва ароматът му.

# 25
 • Мнения: X
Има две които са слабо разклонени, един и същи сорт са, но не знам вече какъв. Най-вероятно черни домати. Останалите не ми се виждат слабо разклонени. От клон до клон имат 7-8 см разстояние, колко трябва да е?
Не им е тъмно. Терасата е южна и пече до 10 вечерта поне в момента, а в 5 сутринта вече е светнало.И да не е наред, повече не мога да направя. И без това цената на пръстта и торовете само надвишава цената на продукцията от био магазин, ако ще и да се отрупат с плод. 😁 Пиша ги пандемична чудатост и нямам търпение да ги махна на есен. Догодина евентуално някое друго чери и толкова.

# 26
 • Мнения: 3 417
Сега съжалявам , че не си взех розмарина . Да се върна да видя дали не е останал . Ако ме засекат ще ме помислят за луда.
Направо мания са ми разни подправки .
Ако засея онзи там див лук - дали има време да поникне - имам едно пакетче семена и ме сърбят ръцете да сея  - една друга тераса трябва да си купя

# 27
 • München, Deutschland
 • Мнения: 6 852
Софт, нещо не е наред с доматите, не е нормално да са толкова слабо разклонени. Дори високите сортове имат по-начесто листа. Да не би да им е тъмно под покрива и да търсят светлина?
Софт, на напълно същото мнение съм и аз - много малко е листната маса за такова растение - много нарядко са клонките с листенца.

Също и саксийките ми се виждат мънички. Нямам нищо за сравнение, но най-дясната бяла саксия, която е четвъртита, като кутия, от предпоследната ти снимка (от мнението с многото снимки) е също с домат, нали? Виж той как се е разлистил и как е порастнал и настрани, далеч не само нагоре. Така ми изглежда нормално, поне от моя опит, той и ще роди повече. Може да не са големи на финала доматите, защото на балкона и в саксии огромни домати няма как да има, но той видимо се развива добре. Simple Smile

# 28
 • Мнения: 2 000
Черитата са си високи, не е у вас проблема. На мен ми изглеждат супер, макар на снимката да не се вижда добре.

# 29
 • Мнения: X
Малките саксийки всъщност побраха  по 20 литра пръст, а голямата към 50. В нея има три корена, единият е доста разклонен, другите са слаби, но с много цветове. Мислех тези дни да ги вадя и да ги хвърля да не пречат на голямото, но заради цветовете се въздържам още.  Различни сортове са и нямам понятие кое как расте.
По-големи саксии от тези не мога да си сложа на балкона. Догодина ще си купя един сандък на крака, ще сложа в него няколко черита и толкова.

Общи условия

Активация на акаунт