На море в Турция - Тема 71

• 73 328
  • 813
  •   1
Отговори
# 360
Малко страничен въпрос да попитам. При влизане в България ( от Турция) на децата под 18, изисква ли се ПСР? Знам, че влизайки в Турция ако родителите  са ваксинирани децата влизат с тях без тестове, но на прибиране не съм сигурна как е.
При влизане в Бг от Турция при двама родители ваксинирани ,деца до 12 години са без тест и карантина
Това е от неделя сутрин
Жената видя сертификатите и каза чао.Отговорих и имаме дете на 10 год тя ми каза ,че до 12 год са без карантина щом сме двамата ваксинирани.
Същото ми казаха и от РЗИ и от МВнР

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 21:45 от MG18

# 361
Имам питане. Не мога да закупя билети на турските авиолинии за края на юли...някой скоро купувал ли е билети?? Нито през сайта,нито през скайскенър. Хес кодовете нали се вадят преди самото пътуване,не би трябвало да ги искат при закупуването на билетите...

# 362
Малко страничен въпрос да попитам. При влизане в България ( от Турция) на децата под 18, изисква ли се ПСР? Знам, че влизайки в Турция ако родителите  са ваксинирани децата влизат с тях без тестове, но на прибиране не съм сигурна как е.
Вчера минахме границата към  България /бяхме в Истанбул/ - на отиване не искаха тест на детето /11г/,понеже ние бяхме със сертификати - аз за ваксинирани, ММ за преболедували. На влизане обратно в България отново нищо не поискаха за детето като показах нашите сертификати - нямаше карантина. Не мога да кажа дали при всички е така или просто сме попаднали на благосклонна служителка. За малката /на 4г/ е ясно, че нищо не изискват.

# 363
  • Някъде в Европа...
Ееееххх ... толкова години сме ходили там и тоя пазар го видяхме последния път, случайно, ама съвсем случайно, те затваряха, имаше 2-3 сергии, но се усетихме, че е бил бая дълъг. Яд ме беше, че не съм знаела за него и тази година се канех да го посетим, да видим какво има, но ... пак няма да е, като чета.
Ще видим дали ще го има идната неделя; все пак ще е след 01.07, дано...
Ние на връщане ще влизаме с карантина и в Пловдив ще правя бързи антигенни, които ще пращам в РЗИ - Хасково. Иначе тук ПСР е межди 15 и 20 евро, обаче ме е страх...Едно на милион е, но ако моят или на детето излезе положителен, по преценка на доктора, ни карантинират в болница или хотела - застраховката не поема престоя ни в хотела и после връщането ни в Бг, а само медицински разноски по Ковид - това е тънкия момент в тези застраховки с покритие Ковид

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 22:58 от AIR

# 364
  • София
Вчера минахме границата към  България /бяхме в Истанбул/ - на отиване не искаха тест на детето /11г/,понеже ние бяхме със сертификати - аз за ваксинирани, ММ за преболедували. На влизане обратно в България отново нищо не поискаха за детето като показах нашите сертификати - нямаше карантина. Не мога да кажа дали при всички е така или просто сме попаднали на благосклонна служителка. За малката /на 4г/ е ясно, че нищо не изискват.
Сертификатът за преболедували трябва ли да бъде заверяван?

# 365
Не, ние нищо не сме заверявали, нито сме изисквали положителния тест. Четох, че някои хора така правят, но ми се стори абс.ненужно. Не са ни искали нищо повече от двата сертификата.

# 366
Моето запитване е към тези,които са били в Сиде.Освен Античния град какво друго може да се види там?А този град Манавгат,също някъде в околността дали си струва да се посети

# 367
  • Sofia
Имам питане. Не мога да закупя билети на турските авиолинии за края на юли...някой скоро купувал ли е билети?? Нито през сайта,нито през скайскенър. Хес кодовете нали се вадят преди самото пътуване,не би трябвало да ги искат при закупуването на билетите...

Аз купувах скоро през сайта на турците, но не ми  е искало кода, дори мисля, че в условията пишеше, че не се изисква за international flights (въпреки това на летището ме накараха да попълня).

# 368
Здравейте, да споделя мнения за KORUMAR EPHESUS BEACH, Кушадасъ.
Ще започна от там, че нашата резервация беше за Club Yali Hotel & Resort, Gümüldür, Кушадасъ, където бяхме през 2019г. Почивката беше в периода 14-21 юни, 7 нощувки, с автобус, 2ма възрастни и дете на 6г. и 5 месеца, организирана от Ориент 99. Аз писах и тук, че няколко дни преди пътуването, ни информираха, че Клуб Ялъ нямало да е отворен и ще ни настанят в Корумар.
Много от съфорумците са коментирали тук-там хотела, но на първа страница има само едно мнения за хотела, ще се опитам да бъда много изчерпателна. Ако някой има допълнително въпроси, нека ми пише.
Уточнявам, че това ни е втора почивка в Турция.
Пътувахме с автобус, взеха ни от Хасково към 18:30ч. на 13.06, на следващата сутрин към 7ч. бяхме в хотела. Ние бяхме с антигенни тестове. Границата минахме сравнително бързо, макар всички автобуси да сваляха багажи и да минаваха скенер. Разбрах, че в последно време всички автобуси на влизане ги разтоварвали. Първо паспорти, след това на друго гише тестове – имах някакво чувство, че въобще не ги погледна, и след това с багажа през скенера. В автобуса, никакви мерки срещу Ковид, носехме маски, слагахме, но имаше и такива без и никой не им направи забележка.. по почивките – никой никъде не носеше, вкл. влизайки до тоалетна и магазинче.. говоря от турска страна..
За жалост времето не беше каквото очаквах, беше мрачно, хладно. При пристигането в хотела си седяхме с якета буквално. Настаниха ни бързо, мереха температура, хес кодовете ни поискаха и ни сложиха гривните.
Та точно към 9:30 бяхме в стаята.. и заваля навън..
Стаята беше голяма, просторна, със спалня и допълнително легло/ диван.
Терасата беше огромна, сигурна 20кв, с гледка на север към сушата, но се виждаше спокойно и на запад - морето, падаше се някъде над крайната част на основния ресторант, северно изложение.  И тук нещо интересно – от терасата се виждаха няколко градини, със зелнчуци… някой от следващите дни отидохме специално да видя – има насяти домати, капия, патладжан, чушки, краставици и то по около 100- 120 корена от всяко. След това ММ ми ме светна, че в ресторанта, на витрината със салати имаше щайги със зеленчуци, освен нарязаните такива, и можеше да си избереш цял зеленчук , който след това ти режеха на салата. Та може би тези зеленчуци по щайгите са си от тяхната градина.
Та стаите са едно към едно със снимките в сайта на хотела.  Банята широка, без вана, има сешоар, цяла табла с всякакви сапунчета, гелчета за тяло коса и тяло и др.. Мини бар, който се зарежда всеки ден – безалкохолни- няколко вида и вода от всичко по 3 /за трима човека/., нес кафе, чай, кана за вода. Всеки ден чистеха и сменяха кърпите. Бельото смениха веднъж за 7 нощувки. Нямаше плик за бакшиш, та оставях в таблата с мръсни чаши. Изглеждаше много чисто и свежо в стаята, но т.к. почти през цялото време детето беше с чорапи, бели, постоянно бяха мръсни, не знам с какво чистеха, но по ламината в стаята имаше някакви следи и стоеше като леко лепкав.. най-вероятно с нещо силно дезинфекциращо заради Ковид. Телевизор - огромен. Интернет в стаята силен и на всякъде в хотела, като само на плажа се губеше от време на време.. Като цяло стаята беше много хубава, чиста и приятна.

Територията на хотела е много голяма, разположен е на брега на морето, от излизането от хотела до плажа са ти поне 200м. ходене. Определено им куца озеленяването, много оскъдно, тук там някоя запазена от преди маслина, и малко храсти около ресторанта, както и двете редици палми – които се виждат по всички снимки. През целия ни престой беше хладно и почти не ни се е налагало да търсим сянка, но най-вероятно през горещите месеци ще е нетърпимо, имайки предвид че трябва да се ходи само по слънцето. В сравнение с Клуб Ялъ, където беше направо джунгла. Опитали са се да компенсират с тенти – на плажа 2 две редици, над детската площадка, над бебешки басейн, на една поляна- където правят игри с дартс и йога.. имаше стрелба с лък на една друга поляна – ами то пече, ММ ми ходи няколко пъти, сложили един чадър с една малка пейка.. определено не беше окей.. ще се опитам да кача снимки..
Има 1 голям басейн, освен този на едната хотелската част, в който се влиза директно от статиите… но там не видях да има настанени гости. 1 бебешки – мн малък, 1 детски, и няколко пързалки, които не се ползваха много. Докато бяхме там няколко пъти ги отвориха и затвориха. ММ ми каза, че на едни българи детето излезнало от пързалката и паднало, като едва не си почупило нещо.. но така и не коментирахме повече, че детето го беше страх, а и заради хладното време първите няколко дни въобще не работеха. Детския басейн беше буквално леден.. нормално за хладното време.
Достатъчно шезлонги около басейна, на плажа не толкова много. Все пак беше хладно и нямаше много хора. Само за уикенда се напълни и тогава наистина трябваше да се обикаля, за да намериш няколко свободни един до друг.
Ала карт ресторантите въобще не разбрах дали работят, макар че, представителя на партньора от турска страна, каза че рибния работи, срещу 5 евро на човек с резервация, но то имаше всякаква риба на бюфета и решихме да не ходим.

Относно анимацията - има голяма сцена, пред която бяха подредени столове и маси, но нито една вечер нямаше представления. Анимацията вечер беше на снек бара, отидохме няколко пъти, но не ни хареса особено.. а и детето предпочиташе детската площадка, която беше разположена в непосредствена близост. И все пак вечер си беше направо студено и не ни се е седяло и много много. Още повече имаше страшно много комари, въпреки че всяка вечер едно камионче се разхождаше и пръскаше. За анимацията мога да кажа, че каквото видях беше вяло, почти и само на турски език с плахи опити за английски и френски, озвучаването беше отвратително, а и беше на импровизирана сцена в снек бара.. – не им се получаваше. Макар че имаше доста хора, които видимо се забавляваха... От аниматорите много малка част знаеха английски..и то съвсем начинаещо.

От към език – много зле.. само на рецепция. Опитах се няколко пъти да попитам на бюфета какво има вътре в някое ястие или с какво е този десерт, повечето пъти ме интересуваше дали е люто…никакъв шанс да разбера.. наставаше паника.. мислеха си, че се оплаквам.. викнаха единия път шеф готвача…той нищо не разбра.. само успяха да разберат – no problem.

През деня имаше някакви дейности – плажен волейбол, в басейна някакви спортове, но ако не си на басейна, няма и да разбереш... Въпреки микрофоните и музиката, която звучеше отвсякъде.. нямаха практика да канят или да съобщават какво и къде следва по микрофон, както беше в Клуб Ялъ. Т.е. ако не мине покрай теб някой да те привика, може и да не разбереш.., а аниматорите бяха много малко и въпреки че ММ ми ходи на стрелбата с лък и им казваше да го викат пак… я пропусна 3 пъти.. Детската площадка не беше голяма, но детето я хареса.
Плажът е много голям, широк и дълъг, точно както са снимките по сайтовете. Има разположени тенти и малко чадъри. Плажът е с фин пясък. За жалост, не стига, че беше поначало хладно, ами и духаше ужасно.. лежиш на плажа, завиваш се и само си чистиш пясъка от очите, беше много фин и буквално вятъра го повдигаше и летеше навсякъде. Водата е морето беше топла, но предвид факта, че температурата на въздуха най-вероятно не минаваше 25-26 градуса през деня, се усещаше хладно. Влизане в морето е полегато. Плажът е на запад и вечер залезите бяха страхотни. Като цяло плажът много ми хареса.
Тук да спомена, че на север по плажната ивица, в събота се напълни с местни летуващи. В събота и хотела беше пълен. Е няма такава мизерия. Както цяла седмица, където и да се огледаш, всичко лъснато, муха да кацне, ще се разкрачи.. То в събота беше ужас, летящи салфетки и чаши по басейните, тоалетните задръстени, опишкани, наакани.. В ресторанта едни опашки, блъскат се, пада храна наоколо,  хората седят прави с чиниите, търкалят се плодове, деца с ховър бордове сърфират из ресторанта… Направо седях и не вярвах на очите си. Нямаше кой вода да ни налее, да не кажа, че ходих сама да вземам бира, и нямаше чисти чаши…
Персоналът, изключвам аниматорите, бяха сигурно колкото туристите, обръщащ се и все някой мете, мие, такова лъскане, чистене и метене не съм виждала. За през седмицата – много тихо в ресторанта, приятно, масите са разположени на разстояние. През 2019 в Клуб Ялъ това цялото буботене в ресторанта ми идваше в повече.. но очевидно и тук става същото, когато хотела е пълен и уикендите.

Храната беше прясна, свежа, сравнително разнообразна. Закуска, обяд и вечеря в основни ресторант – печива, много видове салати, сирена и кашкавали, много готвени ястия, всяка вечер имаше риба, приготвена по различни начини. Всеки ден имаше, спагети, пържени картофи и 3-4 манджи, които си се повтаряха.  Липсваха морски дарове, пържени тиквички и патладжани, както и други ястия с тикви и патладжани, което за мен беше учудващо. Пица нямаше в основния ресторант, нито техните там теста отгоре с различни неща, нито биде, нито лахмаджун, гюзлеме нямаше, само бутер банички.. няколко пъти имаше банички бюрек. Имаше 3-4 диетични ястия – варено пиле и зеленчуци.. От към плодове и зеленчуци – беше супер, огромно разнообразие и изобилие.. От към десерти – много и различни видове пастички, чизкейк, реванета, сутляш, баклави и толумби безброй видове, няколко пъти имаше кадаиф, за жалост нямаше кюнефе. От плодовете липсваха банани и киви. Имаше всеки ден супи. Почти всяка вечер приготвяха различни неща на момента/или просто не бяха сложени по топлите бюфети- веднъж основно, друг път десерт, единия път – такос /не им се получи/, суши, фламбирани плодове, печени пуйки със сос, едни големи риби. Сладолед насипен в основни ресторант – нямаше, само на снек бара и в сладкарницата.
Освен основния ресторант, работеше снек бар от 11 до 16ч. само с бургери, сандвичи /едни дребни/, пица /само на обяд, след 14ч. нямаше/, няколко ястия, малко салати и сладолед – видя ми се малко как да кажа – постно... В сравнение със снек бара в Ялъ – това си беше витрина със сандвичи и бургери.  Освен бар до басейна, имаше и още едно малко барче за напитки на входа на плажа. Лоби бар – 24ч. с всякакви напитки, бутилирана бира, наличната наливна – ефес, вносен алкохол, еспресо кафе и турско кафе. В хотел на партерен етаж имаше gaming center, с всякакви игри с жетони – 10 жетона – 60 лири, билярд, джаги и някакви други, ММ и детето ходиха няколко пъти . На същия етаж беше разположен магазин с играчки и разни дребни неща за ядене, които бяха доста скъпи / примерно едно разтягащо човече, което в Бг е 12 лв., там беше 350 лири, и няколко бутика с разни дрехи, обувки, не съм влизала.
Спа центъра беше разположен на същия етаж, платени масажи, сауната работеше и малко джакузи,  вътрешен басейн, чиято част излизаше навън. Водата беше доста хладна в него. Парната баня не работеше заради Ковид. До Спа центъра имаше лекарски кабинет, наложи се да го посетим…., момчето там беше много учтиво, грам английски не знаеше, но пък за сметка на това много бързо си превеждаше с гугъл и ни каза каквото трябва, там направихме и антигенни тестове за обратно – безплатно.
Гостите бяха предимно българи, не се учудих, предвид че много хотели не са били отворили и са настанени, както нас. Имаше и други нации, но се губеха на общия фон на българите.
А на връщане в автобуса – е доста пъти вече съм пътувала с автобус, ама такава простащина не съм виждала.. една група от Харманли, даже не искам да коментирам, че думите ще бъдат доста цветущи… но то това думи като култура и правила,  не мисля, че съществуват в техния речник, камо ли да знаят тяхното значение.. Това по повод пътуване с автобус…
Като цяло си изкарахме хубава почивка, хотелът ми хареса. Малко в повече ми дойде лошото време, вятъра и студа – не бях се подготвила за такова нещо, щом вечер се налагаше да затваряме вратата на терасата от студ, а на вечеря си бяхме с дълги панталони и ръкави.
Забравих да пиша, че на партера имаше Спорт бар, който през седмицата не работеше, но за събота и неделя го отвориха, ММ ми ходи да гледа мачовете там.
Не знам, дали ви се е случвало, но събота и неделя, когато дойдоха местните туристи, имаше едно усещане, че всичко се прави за тях… на бюфета имаше повече разнообразие, всичко беше украсено със техни знамена, цял ден се слушаше само турска музика, отвориха този спортен бар.. Не знам да ми е тъжно или да се радвам, как си почитат техните си хора..
Може и да съм пропуснала нещо, но стана дълго, ако имате въпроси насреща съм.

Скрит текст:

Много тегаво това качваме на снимки през тела

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 16:55 от Gallaa

# 369
  • Русе
Gallaa, през 2019 г. и ние бяхме в Корумар Ефесус. Негативите, които посочваш и сравняваш с Клуб ялъ, тогава ги нямаше в Корумар. 2019 бяха други времена, които не знам дали ще се върнат скоро. По-скоро вече сравненията трябва да са с 2020 г.

# 370
  • Където морето целува небето...
Няма как да сравняваме тази година с 2019 или преди това. Можем само да се надяваме, че някой ден ще се върнем към почивките от преди 2 години. В интерес на истината ние бяхме с приятели, които почиваха за пръв път в Турция и нямаха база за сравнение. Те бяха удивени и впечатлени. Ние, които сравнявахме, виждахме негативите.
За пързалките и инцидента - при нас в Лонисера също имаше тази година инцидент. Изведоха парамедиците детенцето на носилка след падане. Помня през 2018 имаше и починало българче, пак по пързалките в Кушадасъ мисля. Уж има спасители и служители, но за жалост пак се случват неприятни инциденти.

# 371
  • Русе
В Аквасис - Дидим беше починалото момиченце.

# 372
Днес минахме границата с кола. Бяхме на  кап.Андреево към 6.30, минахме в 7.20. Не искаха на никой тестове, нито кодове. Само за инфо:)

# 373

И аз се интересувам,някой да каже актуална информация 🤗

Здравейте!
Къде може да се намери точна информация, че за деца под 18 години на влизане в Турция не се изисква ПСР тест?
И защо да е по-различно на връщане в Бг? Говоря за ситуация с двама ваксинирани родители.
В сайта на МВнР пише само, че деца до 6 години са освободени от изисквания за тест.
Simple Smile

# 374
Ако има нощни птици, едно въпросче Simple Smile
Ако тръгнем след час и минем бързо границата, мястото където продават стикерите ще е затворено. Гледах в Гугъл ми изписа, че отваря 8:30. След това от къде може да купим стикер?
Пътуваме в посока Ескишехир.
Някой посещавал ли е делфинариума, който е в близост до Лонисера?

Общи условия

Активация на акаунт